Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Goblet of Fire
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1488 woorden
  • 9 november 2007
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
18 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Goblet of Fire
Shadow

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and t…

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naam: Harry Potter en de Vuurbeker
Schrijver: J.K. Rowling

Plaats waar het verhaal zich afspeelt:
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus-Pocus. In het begin aan de Ligusterlaan, waar hij met zijn oom, tante en neef woont.

Omschrijving van de hoofdpersonen:
1 Harry Potter.
Hij is een vijand van Heer Voldemort die al 4 jaar probeert om zijn leven weer op te pakken. Hij heeft geen ouders, want die zijn allebei vermoord door Voldemort. Hij is heel goed bevriend met Hermelien Griffel, Ron Wemel en zijn peetvader Sirius Zwarts. Hij is de enige persoon die de sterkste spreuk die er is heeft overleefd.

2 Hermelien Griffel.
Zij is een van de slimste personen van Zweinstein.

Zij woont bij haar dreuzel ( mensen die niet kunnen toveren ) ouders.
Ze heeft ook een kat, die heet Knikkebeen.

3 Ron Wemel
Ron kom uit een groot gezin die bestaat uit 6 jongens en 1 meisje.
Hoewel zijn ouders niet echt veel geld hebben is hij meestal wel blij met wat hij krijgt.
Hij had jarenlang een rat totdat hij ontdekte dat zijn rat eigenlijk een faunaat (iemand die in een dier kan veranderen) was.
Zijn beste vrienden zijn Harry, Hermelien en Sirius.

4 Sirius Zwarts
Sirius is de peetvader van Harry, in het begin dacht Harry dat Sirius echt de moordenaar was van zijn ouders, maar na 13 jaar in Azkaban te zijn opgesloten ging hij ontsnappen om aan Harry de waarheid te vertellen.

5 Heer Voldemort ( ook wel Hij-die-niet-genoemd-mag-worden en Jeweetwel genoemd )
Er wordt niet veel over deze persoon verteld, ik weet alleen dat hij zijn oude lichaam terug wilt krijgen om iedereen die zich niet bij hem wilt aansluiten te vermoorden.

Verhaalperspectief.

Het wordt verteld in de hij/zij vorm en in de gedachten van Harry Potter.


Samenvatting
Harry is op zijn kamer als er een uil binnenkomt met een brief dat hij is uitgenodigd door de familie Wemel om met hen mee te gaan naar het WK Zwerkbal. Na enige gepieker door zijn oom mag hij mee. Als het toernooi is afgelopen en ze op het punt staan om te gaan slapen bestormen een groep tovenaars het zwaar beveiligde heide, dat wordt door het Ministerie van Toverkunst weer tot orde gebracht. Als alles weer goed is gaan Harry en de familie Wemel naar het station om Harry en de rest af te zetten. Als Harry aankomt op Zweinstein worden de gebruikelijke dingen, zoals het indelen van de eerstejaars. Terwijl de mededelingen door Albus Perkamentus worden verteld zegt hij dat het Zwerkbal toernooi op Zweinstein niet doorgaat, in plaats van dat wordt nu voor het eerst sinds jaren het Toverschool Toernooi gehouden, waarbij 3 scholen het in een spannend duel gaan opnemen tegen elkaar. Hij zegt ook dat leerlingen onder de 17 jaar niet mogen meedoen aan het toernooi. 2 dagen gaan voorbij en verschillende mensen hebben hun namen in de beker gedaan. Op de dag dat bekend wordt gemaakt wie mag meedoen aan het Toverschool Toernooi worden er 3 namen uit de beker getrokken, althans dat hoort zo maar als de eerste 3 namen zijn getrokken en iedereen denkt dat alleen zij mee mogen doen blijkt dat er nog een vierde naam moet komen. Die naam is Harry Potter.
Tot veel protest door de hoofden van de andere scholen staat er in de regels dat als je naam eenmaal uit de beker is getrokken je moet meedoen, dus is er geen andere keus. Na een paar maanden wordt het eerste opdracht bekend gemaakt, ze moeten het gouden ei van een draak te pakken zien te krijgen. Dat lukt ze alledrie, maar omdat Harry geen schade heeft aan zijn lichaam krijgt hij 2 punten meer dan Carlo Kannewasser. Ondertussen krijgt Harry een fikse ruzie met Ron, zijn beste vriend, omdat Ron jaloers is dat Harry veel meer aandacht krijgt dan hem. Maar na een paar weken, vlak voordat het 2e opdracht begint worden ze weer vrienden. De 2e opdracht is: ze moeten in een heel diepe rivier hun vriend redden. Harry weet niet hoe hij moet ademen onder water, maar net als hij in het water wilt springen zonder een idee wat hij moet doen komt Dobby, de huis-elf, aangelopen met kieuwwier dat is een soort plant dat je transformeert in een visachtige. Dus nadat hij het plant heeft ingeslikt springt hij in het water. In het water verandert hij in een half mens half vis, dat het mogelijk maakt om te ademen in water. Na een tijdje zoeken vindt hij Ron, vastgebonden aan een paal samen met Hermelien en 2 andere mensen. Hij wou ze allemaal redden, omdat hij dacht dat ze anders zouden verdrinken, maar de bewakers houden hem tegen, toen hij Ron had bevrijd en Carlo Kannewasser en Viktor Kruml hun vriend bleef er nog 1 iemand achter. Harry besloot om die persoon ook te redden, na enige geworstel met de bewakers had hij die persoon bevrijd, en met Ron naar de oppervlakte gebracht.
Eenmaal boven legde hij Ron en het meisje op de grond. Daarna werden de punten uitgereikt. Harry kreeg 2 punten minder dan Carlo Kannewasser, ze stonden gelijk. Een paar maanden gingen voorbij en toen werd de 3e en beslissende opdracht verteld: ze moesten in een doolhof met daarin allemaal verschillende wezens naar het midden zien te komen waar de Vuurbeker stond. Ze gingen van start na een paar wezens te hebben uitgeschakeld stond hij samen met Carlo bij de Vuurbeker. Harry zei tegen Carlo dat hij het verdiende om te winnen, maar Carlo wou dat niet dus besloten ze om samen de Vuurbeker aan te raken. Maar wat ze niet wisten was dat de Vuurbeker een ViaVia (een voorwerp dat je heel snel ergens naartoe kon brengen) was. Toen ze weer op de grond waren zagen ze dat ze niet meer in het doolhof waren, ze waren in een kerkhof. In de verte zag hij heel vaag iemand en voordat hij kon opstaan was zijn vriend, Carlo Kannewasser gedood, door de meest krachtige spreuk die er bestond: Avada Kedavra. Harry werd neergesmeten naast een grafsteen; de grafsteen van de vader van Voldemort.
Wormstaart, diegene die zijn ouders had verraden, zei spreuken en opeens was de Heer van al het Duister herrezen. Heer Voldemort was terug. Na het oproepen van zijn dooddoeners (volgelingen van Voldemort) riep hij de spreuk Avada Kedavra uit over Harry, maar hij stierf niet, opeens hoorde Harry het geluid van een feniks en vormde er een krachtveld om Voldemort en Harry heen en kwamen er gedaantes uit de stok van Harry die allemaal zeiden: verbreek de connectie niet. Toen ze zeiden verbreek het nu deed Harry het en rende zo hard als hij kon weg; terug naar de ViaVia. Dat lukte en hij viel weer neer op de grond. Hij hoorde geschreeuw en hij deed zijn ogen open. Hij zag Perkamentus boven zich. Harry moest van 1 van de gedaantes die uit de stok van Voldemort kwamen het lichaam van Carlo terugbrengen, dus dat deed hij. Toen Perkamentus even weg moest voor iets anders bracht Alastor Dolleman (leraar verweer tegen de zwarte kunsten) hem naar zijn kantoor. Maar het was niet de echte Alastor Dolleman, want hij was op het punt om de Avada Kedavra spreuk over hem uit te spreken, mar op het moment dat hij dat wou toen hoorde hij een spreuk van Perkamentus, Dolleman viel op de grond neer. Hij was met een verwisselspreuk in Dolleman veranderd. Nadat de neppe Dolleman het verhaal had verteld, ging Harry naar het kantoor om ook het verhaal te vertellen; namelijk dat Heer Voldemort was herrezen. Na een paar dagen in het ziekenzaal te zijn gebleven. Was het einde van het schooljaar weer voorbij. Niemand behalve zijn vrienden wilden geloven dat Voldemort was herrezen, zelf niet de Minister, die bleef ontkennen dat het niet zo is en dat Harry alleen maar wartaal uitsloeg. Alleen Harry, Perkamentus, Hagrid, Ron en Hermelien geloofden hem.
Na de toespraak aan het einde van het jaar van Perkamentus, gingen ze naar het station om de trein terug naar huis te nemen. Het einde van het schooljaar.

Titelverklaring.

Harry moet deelnemen aan een toernooi tussen 3 scholen, de naam van het toernooi is Vuurbeker.
Daarom heet het boek Harry Potter en de Vuurbeker.

Mening.

Een erg leuke boek. In het begin vond ik de boeken niks, maar hoe verder ik las des te meer ik in het verhaal kwam. Ik wou verder lezen, om te weten wat er met Harry zou gebeuren in het toernooi. Het is ook erg makkelijk te lezen, er komen bijv heel weinig moeilijke woorden in.

Informatie over de schrijver.
Joanne K. Rowling is geboren in Chipping Sodbury in Groot-Brittannië in 1965.

Ze is bekend geworden door haar boeken over leerling-tovenaar Harry Potter.
In het begin werden haar boeken afgewezen door verschillende uitgevers, maar uiteindelijk wou toch 1 uitgever het boek uitgeven. Het begin van Harry Potter ontwikkelde zich in een treinreis waar zij begon aan haar 7-delige boekenreeks.
Nu door haar boeken is ze de rijkste vrouw in Engeland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling"