Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 776 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 390 keer beoordeeld
Cijfer 6
390 keer beoordeeld

Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die spranke…

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy …

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die sprankelen van levenslust, vertelt hij over oma Rozerood, een dame die hem regelmatig bezoekt en met hem praat over allerlei kleine en grote levensvragen. Oscars brieven geven een prachtige en ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.

*Let op: In het boek is Oscar tien jaar

Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Schrijver, titel, genre
Schrijver: Eric-Emmanuel Schmitt
Titel: Oscar et la dame rose
Uitgever: Albin Michel S.A.
Plaats en jaar van uitgave: Parijs, 2002
Druk: 1e druk
Aantal bladzijden: 108
Genre: Briefroman. Deze roman maakt deel uit van een trilogie over godsdiensten. Het eerste deel, “Milarepa”, gaat over het boeddhisme. Het tweede, “Monsieur Ibrahim et les fleurs du coran”, gaat over de islam. “Oscar et la dame rose” is het derde deel en gaat over het christendom.

2 Samenvatting
Het boek bestaat uit 12 brieven, geadresseerd aan God en geschreven door de 10-jarige Oscar, die erg ziek is (leukemie) en weet dat hij binnenkort gaat sterven. Madame Rose is een dame die kinderen in het ziekenhuis bezoekt en Oscar vindt meer troost bij haar dan bij zijn eigen ouders die zich met de situatie geen raad weten en tegelijkertijd druk zijn met hun werk. Madame Rose raadt hem aan zijn problemen en vragen aan God voor te leggen. Oscar beleeft een aantal dingen in het ziekenhuis: hij verklaart de liefde aan Peggy Blue, heeft een aantal vrienden genaamd Pop Corn, Einstein, Bacon (Yves) en Sandrine die ook leukemie heeft en zijn ouders komen (voor hem) onverwacht op bezoek. De dokter heeft heel slecht nieuws: Oscar heeft nog maar een paar dagen te leven. Oscar bereidt zich voor op zijn dood, door weer een brief te schrijven aan God. Oscar heeft er vrede mee en “Seul Dieu a le droit de me réveiller.”


3 Verhaaltechniek
Ruimte: Het hele verhaal vindt plaats in het ziekenhuis waar Oscar ligt.

Tijd: De roman bestaat uit 12 brieven. Elke dag schrijft Oscar een brief aan God, dus de vertelde tijd is 12 dagen.

Verhaalfiguren:

- Oscar: is de hoofdpersoon in dit verhaal. Hij maakt zich in eerste instantie erg zorgen om zichzelf en om alle problemen die zich voordoen in het ziekenhuis. Oscar is erg verliefd op Peggy Blue, maar hij is niet de enige: er is nog een kaper op de kust, namelijk Bacon. Bacon vertelt Oscar dat hij Peggy toch nooit zal kunnen krijgen en dat hij maar beter voor Sandrine kan gaan. Oscar laat zich hierdoor niet van zijn eigenlijke doel weerhouden en verklaart aan Peggy zijn liefde voor haar, nadat hij zijn moed bij elkaar geraapt heeft en een bemoedigend woordje van Mamie-Rose heeft gehad. Uiteindelijk wordt Peggy geopereerd en moet ze het ziekenhuis verlaten.
- Madame Rose: is de belangrijkste bijpersoon in dit verhaal. Zij steunt Oscar met haar wijze raad en haar troostende woorden. Zij is degene die Oscar aanraadt God brieven te schrijven.
- Peggy Blue: is een bijpersoon in dit verhaal. Oscar is verliefd op haar en houdt van haar. Volgens mij ziet zij hem ook wel zitten, want op een gegeven moment vraagt ze of hij bij haar in bed komt liggen, maar ze zegt alleen niet zwart op wit dat ze van hem houdt.
- Pop Corn, Einstein, Bacon en Sandrine: Zijn de vrienden van Oscar en Peggy.


Thema: Christendom, naastenliefde, dood, en vriendschap.
Titelverklaring: De titel “Oscar et la dame rose” slaat op de 2 belangrijkste personen die in het verhaal voorkomen, namelijk Oscar en Mamie-Rose.

Schrijfstijl:
De schrijfstijl van Eric-Emmanuel Schmitt in dit boek is niet ingewikkeld, omdat het de woorden moeten zijn van een 10-jarig jongetje. Het gebruik van de woorden behoren tot het ‘Français populaire’.

5 Beoordeling
Ik vond het een erg leuk en mooi boek. Het was zeer aangrijpend en ontroerend dat Oscar zijn laatste 12 dagen volledig op God vertrouwde en er vrede mee had dat hij in de komende dagen zou gaan sterven. De passage waarin Oscar zijn angst en verlegenheid overwint en zijn liefde verklaart aan Peggy Blue spreekt me het meest aan. De bemoedigende woorden van Mamie Rose en de steun die Oscar krijgt van God door zijn brieven helpen hem die drempel over en dat vond ik heel mooi.
Wat ik heel naar vond voor de ouders van Oscar is dat zij niet zo’n goede band hadden met hun zoon, maar die madame Rose juist wel. Het lijkt me heel pijnlijk voor de ouders om dat te merken en te zien. Maar eigenlijk was dat wel een onmisbaar element voor het verhaal, omdat het natuurlijk wel kenmerkt hoe goed de band is tussen Mamie-Rose en Oscar.
Het was een leuk boek om te lezen. Het onderwerp was heel zwaar, maar er werd haast luchtig over geschreven en dat maakt dit boek ook bijzonder. De schrijfstijl van Eric-Emmanuel Schmitt in dit boek vond ik erg prettig. Het boek las daarom ook heel makkelijk weg. Ook had ik er moeite mee het boek opzij te leggen.
Ik zou een ander dit boek wel aanraden, omdat het niet al te moeilijk is en vooral heel leuk en lief.

REACTIES

S.

S.

heel erg goed! super bedankt ik heb respect hiervoor!
xxx

13 jaar geleden

*.

*.

het is niet bacon die ook verliefd is op peggy maar pop corn denk ik

13 jaar geleden

X.

X.

merci

13 jaar geleden

A.

A.

Peggy zegt op een gegeven moment dat ze wel van hem, en alleen van hem, houdt

13 jaar geleden

J.

J.

heel goed, maar het is pop corn en niet bacon die verliefd is op peggy blue. Maar toch mooi gedaan

13 jaar geleden

F.

F.

wow zalig ! deze beschrijving heeft mij zoiets van een 4 dagen lezen bespaard en een hele hoop elende
merci echt nice gedaan

13 jaar geleden

W.

W.

madame rose is niet iemand die in ziekenhuis kinderen bezoekt. hij is de enige die ze bezoekt en dit doet ze doordat ze dan pizza's mag geven aan het ziekenhuis.

13 jaar geleden

C.

C.

ik wil wel ff zegge tege 'who' da da stuk uit de film komt, en da dees de beschrijving van het boek is, dus het is wél juist da mamie rose kinderen bezoekt in het ziekenhuis.

13 jaar geleden

S.

S.

De brieven zijn gericht aan Jezus, die ze in dit verhaal 'Dieu' of God noemen, want hij zegt op 25 december gelukkige verjaardag aan 'Dieu' dus gaat het hier over Jezus. alhoewel het soms twijfelachtig is.

12 jaar geleden

T.

T.

Er zijn meer dan 12 brieven. Oscar schrijft ook al enkele brieven voor de laatste 12 dagen van zijn leven. In het totaal komt het op 15 dagen ofzo.

12 jaar geleden

E.

E.

Oscar wordt niet gehinderd door Bacon, maar door Pop Corn, als hij naar Peggy Blue gaat.

12 jaar geleden

L.

L.

Seppe, god wordt gezien als een drie-eenheid; de heilige geest, god, en christus vormen samen 1 god. Dit omdat het christendom een monotheistisch geloof is. Dus als Oscar tegen god zegt; gefeliciteerd met je verjaardag, heeft hij het niet specifiek tegen Jezus.

12 jaar geleden

R.

R.

wat is juist de functie van Einstein in het verhaal? en yves? is yves Bacon?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt"