Desert flower door Waris Dirie

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Desert flower
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 574 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
14 keer beoordeeld

Boekcover Desert flower
Shadow
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zwee…
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van …
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zweeg zij hierover, uit schaamte en onmacht, maar tegenwoordig trekt Dirie als speciaal VN-ambassadeur ten strijde tegen de nog altijd wijdverspreide genitale verminking van vrouwen. Waris Dirie werd geboren in Somalië, maar vluchtte op latere leeftijd naar het Westen. In haar tweede boek, 'Dochter van de nomaden', reist zij terug naar Somalië om zichzelf, haar familie en haar volk opnieuw te ontdekken.
Desert flower door Waris Dirie
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1) Titelbeschrijving
Naam auteurs: Waris Dirie en Cathleen miller
Titel: Mijn Woestijn
Oorspronkelijke titel: Desert Flowers
Oorspronkelijke taal: Engels
Vertalers : Jorien Hakvoort en Albert Witteveen
Wanneer is de oorspronkelijk uitgave: 1998
Naam en plaats van de uitgever: Arena, Amsterdam
Welke druk heb ik gelezen: Vierendertigste druk 2005
ISBN : 90 5831 202

2) Achtergrond informatie van de auteur
Waris Dirie werd in 1965 geboren in Somalie. Ze was de dochter van een nomaden familie die samen met 11 zusjes en broertjes em haar ouders door de woestijn trokken. Op haar dertiende ging ze met haar oom naar London om als dienstmeisje te werken voor haar oom en tante. Ze werd ontdekt als model en kreeg veel werk aangeboden van modehuizen zoals Avon, DKNY, Revlon enz. Vanwege haar werk verhuisde ze naar New York. Ze speelde ook in een James Bond film: The Living Daylights.

BBC heeft een documentaire over haar leven gemaakt: Een nomade in New York. Er is ook een artikel over haar levensverhaal in het modeblad Marie Claire verschenen. Waris Dirie werd ook gevraagd door de VN om als VN-Ambassadeur op te treden tegen genitale verminking van vrouwen.

3)Korte inhoud
Het boek is een autobiografie van Waris Dirie, de schrijfster.
Waris werd in Somalie geboren. Haar familie is een nomadenstam en daarom trokken ze altijd door de woestijn op zoek naar eten en drinken. Net als alle andere Somalische vrouwen moet Waris besneden worden, een gruwelijke verminking waar Waris de rest van haar leven mee geconfronteerd wordt.
Op een dag loopt Waris weg, omdat haar vader haar wil uithuwelijken aan een erg oude man. Ze zwerft dagen door de woestijn op zoek naar de stad waar haar zus Aman woont. Waris krijgt een baan als schoonmaakster bij familie en na een paar jaar neemt haar oom haar mee naar Londen. Ze mag bij haar oom wonen, maar dan moet ze wel voor het huishouden zorgen.
Als ze door een fotograaf wordt ontdekt, gaat ze modellenwerk doen. Ze reist de hele wereld over en wordt beroemd.
In New York ontmoet ze een lieve man van wie ze een kind krijgt.
Later wordt ze een speciaal VN ambassadeur ten strijde tegen genitale vrouwenverminking.

4) Leeservaring
Identificatie: In het verhaal lees ik over vernedering van de vrouw
Werkelijkheid: Het is een waar gebeurd verhaal waarbij Waris besneden werd en ook een beroemd model werd.
Gevoelens: ik leef mee met de meisjes die het proces van besnijden ondergaan en ik vind het goed dat Waris Dirie VN-Ambassadeur is geworden om tegen deze erge vorm van vrouwen vernedering te strijden. Ik vind het zelf erg dat deze jonge meisjes deze ervaring moeten ondergaan.
Stijl: Het boek is makkelijk te begrijpen en is in de ik-vorm geschreven.Het taal gebruik is eenvoudig.


5) Herkenning

Waris is bewust van zichzelf en weet wat ze wil; ik weet ook precies wat ik wil en ben zelfverzekerd.

6) Nieuwswaarde

Ik heb heel veel geleerd uit dit boek.
Ik heb geleerd over de leefwijze van nomaden, hoe ze hun voedsel verkrijgen en hoe hun dagelijks leven eruit ziet.
Verder heb ik geleerd over de wrede verminking van het vrouwelijke geslacht door middel van de besnijdenis, die voornamelijk in Afrika voorkomt.
In het boek wordt er precies beschreven hoe dit wordt gedaan en waarom.
Waris heeft voor zichzelf gekozen door niet terug te keren na Afrika maar door zich te vestigen in Engeland en door deze keuze te doen heeft ze carrière kunnen maken.
Doordat zij zich niet schaamde om over haar besnijdenis te praten is zij benoemd tot VN-Ambassadeur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Desert flower door Waris Dirie"