Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Twee koffers vol door Carl Friedman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Twee koffers vol
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 860 woorden
  • 23 oktober 2007
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
22 keer beoordeeld

Boekcover Twee koffers vol
Shadow

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfe…

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter …

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfelschnitt, voert zij geestige gesprekken over de komst van de Messias, terwijl haar vader zelf op zoek is naar koffers die hij lang geleden heeft begraven.

Het boek werd in 1998 verfilmd door Jeroen Krabbé onder de titel left luggage. 

Carl Friedman debuteerde in 1991 met de novelle tralievader, waarin beschreven wordt hoe een kind tevergeefs probeert door te dringen in het kampverleden van haar vader. In 1996 verscheen de verhalenbundel de grauwe minnaar. 

Twee koffers vol door Carl Friedman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Primaire gegevens

AUTEUR: Carl Friedman
Titel: Twee koffers vol
Aantal bladzijde: 168
Jaar uitgave: 1993
Plaats uitgave: Amsterdam

Auteur gegevens:

Carl (Carolina) Friedman wordt op 29 april 1952 geboren in een joods gezin. Ze groeit op in haar geboorteplaats Eindhoven en in Antwerpen. Het gezinsleven staat sterk in het teken van het oorlogsverleden van haar vader, die in een concentratiekamp heeft gezeten. Na de middelbare school volgt ze een opleiding tot tolk-vertaler. Ze werkt enige tijd als journaliste. Ze woont lange tijd in Breda, waar ze eind jaren '70 een paar jaar werkt bij de redactie van dagblad De Stem. Na de geboorte van haar zoon houdt ze zich echter vooral bezig met vertaalwerk.

Over het verhaal…

Er wordt niet duidelijk uitgelegd in welke tijd het verhaal zich afspeelt, ik schat dat het zo rond de jaren 70 of de jaren 80 moet zijn. Het is een chronologisch geschreven verhaal. Het verhaal speelt zich af in een vervallen deel van een grote stad. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt is vaak binnen. Het perspectief ligt bij de persoon Chaja. De hoofdpersoon in het verhaal is Chaja. Zij is ongeveer 20 jaar oud, slim en staat volop in het leven. Het verhaal heeft meerdere zaken. De titel van het boek is ‘Twee koffers vol’. De titel is zo genoemd omdat Chaja’s op zoek is naar twee koffers vol herinneringen uit zijn Joodse jeugd. Voor de vader zijn die herinneringen heel belangrijk, maar de moeder denkt liever niet meer terug aan het (oorlogs)verleden. Het thema van het boek is Jodendom en hoe de mensen uit de omgeving daar mee omgaan.


Mijn eigen mening over het boek:

Ik vind het een heel erg goed boek, het laat zien hoe moeilijk Joodse gezinnen het ook nog ver na de oorlog hadden. Het verhaal heeft jammer genoeg maar een kant, er wordt niet in verteld waarom andere personages nou zulke problemen hebben met Joden. Het verhaal is duidelijk te volgen, soms komen er moeilijke woorden in voor maar de verhaallijn blijft duidelijk. Door het duidelijke lettertype wat in de druk is gebruikt, kan je goed door lezen. Plaatjes bevat het boek niet, maar in je gedachten het je wel een beeld bij het verhaal.

Samenvatting van het boek: ‘Twee koffers vol’:

Chaja is een meisje van twintig jaar en woont in Antwerpen en studeert filosofie. Ze woont op kamers in verval geraakt deel van de stad. Om haar studie en kamer te betalen gaat ze werken. Via een advertentie in de krant komt ze bij de (Joodse) familie Kalman terecht. Hier gaat ze als kindermeisje voor hun vijf kinderen werken. Avrom, Dov, Tzivja, Esja en Simcha. Chaja voelt zich het meest aangetrokken tot hun zoontje Simcha. Hier gaat zij altijd mee wandelen in het park. In de flat woont ook een meneer waarmee Chaja goed kan praten, namelijk meneer Apfelschnitt.
De familie Kalman woont vlakbij Chaja’s ouders, waar ze soms vanuit haar werk langs gaat. Haar vader is opzoek naar twee koffers die hij in de oorlog heeft begraven toen hij moest onderduiken. Alleen wordt haar moeder daar een beetje gek van, omdat hij over niets anders kan praten. Het valt haar ook op dat haar moeder nooit over de Tweede Wereld oorlog praat, terwijl wel in een concentratie kamp heeft gezeten. Ze wil er niet aan herinnerd worden.
De familie Kalman is heel streng Joods, waardoor meneer Kalman niets van Chaja moet hebben, omdat hij haar onorthodoxe kleding en leefwijze niet goedkeurt. Ze kan ook helemaal niet goed met de conciërge van de flat waar de familie in woont opschieten. Deze man haat Joden, en loopt de hele dag te zeuren en te mopperen.
Meneer en mevrouw kalman moeten ‘s avonds weg en vragen Chaja of ze op wil passen. Ze kan bij de familie eten. Hier ziet ze niet zoveel in, omdat ze weet, dat meneer Kalman een hekel aan haar heeft. Er gebeurt bijna een ongeluk, als de Chaja met Simcha de lift in wil gaan. De conciërge is zo kwaad, dat iemand het hekje boven open heeft laten staan, dat hij de hand van Simcha pakt en deze met het hekje probeert te vermorzelen. Chaja weet dit te voorkomen, door een voet voor het hekje te steken en vervolgens, na een stoot gehad te hebben, aan de jas van de conciërge te gaan hangen, waardoor de jas scheurt. De conciërge wil hier vijftienhonderd Frank voor hebben, maar Chaja weigert dit.

Bij haar volgende bezoek aan haar ouders, op aanraden van meneer Apfelschnitt, wordt haar vader net door de politie thuisgebracht. Hij was aan het graven op particuliere grond. Chaja toont meer begrip tegenover haar vader als haar moeder. Net als ze zich mooi wil gaan maken en naar Simcha wil gaan, klopt meneer Apfelschnitt op haar deur. Hij heeft slecht nieuws: Simcha is dood. Chaja wil haar rouw delen en gaat naar de familie Kalman. Vader Kalman vertelt haar echter dat ze niet echt welkom is. De familie acht haar schuldig aan zijn dood. Voordat ze vertrekt, maakt moeder Kalman nog een rituele scheuring in haar jasje. De studente besluit van studie te veranderen. Tot vreugde van haar vader gaat ze nu natuurkunde studeren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee koffers vol door Carl Friedman"