Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

100% Timboektoe door Carry Slee

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover 100% Timboektoe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1452 woorden
  • 19 oktober 2007
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
77 keer beoordeeld

Boekcover 100% Timboektoe
Shadow
100% Timboektoe door Carry Slee
Shadow
Titel: 100% Timboektoe
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: Prometheus
Jaar van uitgave: 2004
Druk: 1e druk

Informatie over de auteur:
Carry Slee maakt vooral kinderboeken.
Ze werd negen keer door de Nederlandse Kinderjury bekroond
en vijf keer door de Jonge Jury.
Ze heeft al meer dan vijftig boeken geschreven.
Haar boeken gaan over pesten, homoseksualiteit, bedreigingen, het scheiden of overlijden van ouders of andere familieleden.
Soms zijn haar boeken gebaseerd op de werkelijkheid, maar vaak zijn ze verzonnen.


Voordat ze boeken ging schrijven was ze lerares drama.
Met haar leerlingen bedacht ze toneelstukjes die ze samen probeerden te spelen.
Toen schreef ze al wel verhalen en gedichten.

Ze schrijft eerlijk over het feit dat ouders ook sommige dingen niet weten,
dat kinderen sommige problemen zelf moeten proberen op te lossen.
Maar er wel met iemand over moeten praten.
In de meeste boeken van haar durven de kinderen er
juist niet met iemand over te praten.

Titelverklaring:
De schrijver heeft deze naam gekozen omdat
Timboektoe de naam van de camping is…

Ik zou een andere titel gekozen hebben : ‘Geldverdwijning’
omdat het geld gestolen is maar ze weet niet door wie.

Voorbeelden van verliefdheid: Justin en Isa hebben verkering
en daar gaat het niet goed mee.
Jules en Nona hebben ook verkering en Nona blijft ook bij Jules
als hij zegt dat hij het geld heeft gestolen heeft.

Kars en Annabel vinden elkaar leuk en later krijgen ze verkering.
Diefstal omdat ze in bijna het hele boek bezig met het oplossen van het gestolen geld.

Samenvatting
Na de disco op de camping komt Kars erachter dat er geld is gestolen. Omdat er niet is ingebroken, moet het wel iemand van hun zijn. Kars en Isa hadden beloofd dat ze hun mond zouden houden maar als ze iets verdachts zagen zouden ze het elkaar melden. Eerst verdenkt hij zijn vriend Romeo, omdat hij opeens met een gloednieuwe videocamera aan komt zetten. Er ontstaat een grote ruzie tussen de twee.

Tijdens het ontbijt de volgende ochtend voelt Sharon (vriendin van Isa) zich niet lekker omdat ze last heeft van heimwee. Dus gaat ze naar huis. Kars denkt dat ze naar huis wil omdat ze het geld heeft gestolen maar Isa vindt dat onzin dat hij zo over haar vriendin denkt. Als Isa niet in haar tent is gaat Kars Sharons tent doorzoeken. Als hij dat doet vindt hij haar dagboek en leest dat ze echt heimwee heeft en het geld niet heeft gestolen. Maar wie heeft het dan gedaan?

Jules voelt zich niet lekker dus gaat hij naar zijn vaders huis. Als hij daar het geld vind, wil het geld terug geven zodat het weer goed zou komen tussen Romeo en Kars. Hij besluit dat hij het geld op de eettafel neer legt bij Ad (vader van Kars en Isa). Als het geld gevonden wordt komen Kars en Isa erachter dat Romeo het niet gedaan kan hebben… Maar nu weten ze nog niet wie het gedaan heeft.

Als ze de volgende ochtend aan het ontbijt zitten komt Ad de kantine binnen om te vertellen dat de dader tot 16.00 uur de tijd heeft om zich te melden en anders komt de politie erbij. Jules besluit de schuld op zich te nemen omdat hij bang is dat er iets gaat gebeuren met zijn vader. Niemand had verwacht dat Jules het geld gestolen zou hebben… Alleen oma Nona en Brian denken dat Jules het niet gedaan heeft maar weten niet waarom hij de schuld op zich nam.

Ondertussen gaat de verkering van Isa en Justin uit omdat Isa erachter komt dat Justin met een ander heeft gezoend. Justin heeft hier spijt van en geeft als cadeau hun single aan haar. Maar Isa dacht dat hij het terug gaf om van haar af te zijn. Isa heeft het er moeilijk mee en zoekt steun bij haar vriendin Annabel maar die heeft het te druk omdat ze verliefd is op Kars en hij ook op haar.

Iedereen is ook bezig met het organiseren van een barbecuefeest. Dit feest wordt gehouden op een eiland om iedereen hier te krijgen zijn ze een groot vlot te maken. Als ze dat vlot gaan uitproberen loopt Isa weg omdat ze geen zin heeft in Justin. Dan komt ze Kylian tegen de nieuwe assistenbegeleider en probeert hem te versieren zodat Justin jaloers wordt. Maar Kylian gaat er niet op in.

Annabel krijgt een sms-je van Kars waarin staat dat ze snel naar hem toe moet komen. En dat ze snel de stroming moet volgen en dan bij hem uit komt. Annabel schrikt en waarschuwt vrienden en gaan ze met zijn alle Kars zoeken. Maar dan zien ze dat het een smoes was om Annabel te lokken en hing er een heel groot spandoek met daarop: ANNABEL IK WIL VERKERING MET JE !


Oma gaat naar Jules om uit te zoeken wat er aan de hand is en uiteindelijk vertelt hij het haar. Als oma en Jules tegen de anderen zeggen dat Jules de geld niet heeft gestolen en dat verhaal met zijn vader vertelt weten ze nu wie het geld heeft gestolen.

Iedereen vergeet wat er met het geld gebeurd is en gaat verder met het feest. Maar Jules gaat ondertussen nog langs zijn huis en ziet dat de auto van zijn vader helemaal kapot is… Hij is bang dat zijn vader een ongeluk heeft gehad. Maar dat is niet zo zijn vaders is tegen iets aan gebotst. Jules is bang dat iemand zijn vader heeft herkent en zijn vader opgesloten moet worden maar gelukkig heeft niemand hem herkent. Uiteindelijk besluit zijn vader naar een afkickkliniek te gaan…

De hoofdpersonen

Kars: is de zoon van de eigenaar (Ad zijn vader) van de camping. Hij was verliefd op een vriendin van zijn zusje, Annabel. Eerst durfde hij niet toe te geven omdat hij vond dat ze te jong was, maar later hebben ze gezoend en verkering gekregen.

Isa: is de dochter van de eigenaar van de camping. Ze was stapelverliefd op Justin, totdat hij met een ander zoende. Ze was woedend op hem, maar eigenlijk vond ze hem nog steeds leuk.

Jules: hij woonde vlakbij de camping, en omdat zijn vader altijd dronken was, logeerde hij ook op de camping. Hij was goed bevriend met de vorige eigenaar, Pierre, maar die was verhuisd. Maar met Ad kon hij ook goed opschieten.

Ad: is de eigenaar van de camping. Hij heeft Jules altijd goed geholpen maar was wel teleurgesteld toen hij zei dat hij het geld had gestolen.

Justin: is verliefd op Isa maar hij zoende met een ander. Later had hij er erg veel spijt van en hij vond Isa nog steeds leuk.

Romeo: is een vriend van Kars maar hij werd ervan verdacht dat hij het geld zou hebben gestolen. Hij maakte altijd overal grapjes over…


Nona: is de vriendin van Jules die hem al heel lang kent. Ze snapte er niks van toen Jules zei dat hij het geld gestolen had en ze kon het bijna niet geloven. Ze liet als een van de weinige Jules niet vallen.

Brian: is een vriend van Jules. Ook hij liet hem niet vallen. Hij was druk bezig met zijn muurschildering die hij in een grot heeft gezien.

Oma: zij is de oma van Kars en Isa. Zij is heel aardig voor iedereen en doet ook niks liever dan anderen helpen.

Kylian: hij liep stage op de camping. Hij regelde de speurtocht. Isa probeerde hem te versieren om Justin jaloers te maken. Maar hij ging er totaal niet op in…

Waar speelt het af?
De plaats waar het verhaal zich afspeelt is Frankrijk op de camping Timboektoe.
Ze noemden het Timboektoe omdat ze het er eerst uit vonden zien als Timboektoe.
Wanneer speelt het af?
De tijd waar het verhaal zich afspeelt is nu (in de zomervakantie). Dit verhaal wordt chronologisch verteld en er zitten geen grote tijdsprongen in het verhaal. Het verhaal zie je door de ogen van verschillende hij / zij personen. De volgende zinnen bewijzen dat:
Brian loopt over de camping.

Jules zit naast oma in da auto.

Eigen mening
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het eerste deel al had gelezen en dat was een leuk boek, dus ik dacht dat ik deze ook maar eens moest gaan lezen. Want 100 % Timboektoe is het tweede boek uit de Timboektoe-serie. Ik denk dat als je het eerste deel (See you in Timboektoe) niet gelezen zou hebben, je dit toch een leuk boek zal vinden. Omdat ze veel dingen vertellen over het eerste boek tijdens het verhaal. Maar ik denk dat je het boek beter zult begrijpen als je het eerste deel ook zou hebben gelezen.

Ik vond het boek erg spannend want er was geld gestolen en dat moest worden opgelost. De personen in het boek gingen dat dus uitzoeken.

REACTIES

N.

N.

edgar ben je vergeten en jules was tog niet ziek hij was het huis aan het door zoekn

13 jaar geleden

B.

B.

je bent ook annebel vergeten volgensmij of ik ben gewoon scheel

10 jaar geleden

T.

T.

supergoed voor brugklas! dacht dat je 3de klasser was ofzo

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "100% Timboektoe door Carry Slee"