Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eclips door J. Bernlef

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Eclips
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2483 woorden
  • 13 oktober 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
7 keer beoordeeld

Boekcover Eclips
Shadow

Op weg naar een oud-collega krijgt Kees Zomer een hersenbloeding. Plotseling heeft hij geen gevoel meer in het linkergedeelte van zijn lichaam. Omdat hij de macht over het stuur verloren heeft, kan hij niet voorkomen dat zijn auto te water raakt. Met een uiterste krachtsinspanning weet hij aan de kant te komen en merkt dan tot zijn ontsteltenis dat de helft van de wer…

Op weg naar een oud-collega krijgt Kees Zomer een hersenbloeding. Plotseling heeft hij geen gevoel meer in het linkergedeelte van zijn lichaam. Omdat hij de macht over het stuur ve…

Op weg naar een oud-collega krijgt Kees Zomer een hersenbloeding. Plotseling heeft hij geen gevoel meer in het linkergedeelte van zijn lichaam. Omdat hij de macht over het stuur verloren heeft, kan hij niet voorkomen dat zijn auto te water raakt. Met een uiterste krachtsinspanning weet hij aan de kant te komen en merkt dan tot zijn ontsteltenis dat de helft van de wereld verdwenen is. Dat niet alleen: hij kan ineens niet meer op zijn eigen naam komen en er is ook iets in zijn spreken verschoven. In het contact met de omgeving is een storing opgetreden. Stukje bij beetje moet hij zich gaan herinneren wie, wat en waar hij is, moet hij de taal weer leren beheersen, en zich bewust worden van de simpelste dingen.

Eclips door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Eclips
Auteur: J. Bernlef
Uitgeverij: Querido
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1994 (1993)
Aantal bladzijden: 168 bladzijden
Genre: Psychologische roman

Samenvatting:
Kees Zomer is het hoofdpersoon in dit boek een vader en een echtgenoot.
Op een dag is hij op weg naar een collega, die zijn zevenenzeventigste verjaardag viert, Kees Zomer krijgt een hersenbloeding.En valt met zijn auto in het sloot.Als hij het water probeert uit te komen, krijgt hij het gevoel dat zijn linkergedeelte van zijn lichaam het niet meer doet. Omdat hij de macht over het stuur verloren heeft, kan hij moeilijk uit het auto te komen. Met een uiterste krachtinspanning weet hij grond te bereiken. Zijn naam weet hij ook niet te herinneren. Hij komt daarna kruipend terecht in een soort volkstuinencomplex waar hij in een klein huisje komt. Een bewaker merkt hem op en vraagt wat hij daar doet. Kees wil de bewaker antwoord geven, maar de woorden in zijn hoofd komen niet uit zijn mond.Kees wordt in het volkstuinencomplex weggejaagd.
De volgende ochtend vindt Kees een transistorradiootje en door de muziek (van Haydn) herinnert hij zijn naam en heeft hij gevoel in zijn linkerkant van zijn lichaam.

Kees gaat verder aan zijn tocht en vlakbij een bouwterrein ziet hij een cafetaria. Een zwerver, Toos, in de cafetaria koopt wat broodjes voor hem en neemt hem meer naar een huis in aanbouw. De volgende dag vertrekken ze voordat de bouwvakkers komen. Daarna gaan ze naar een vuilnisbelt en daar vindt Toos een Singer naaimachine. Toos vertrekt zo snel mogelijk naar de stad om de machine te verkopen. Kees blijft alleen achter en hoort een auto. Twee mannen komen uit de auto en verbergen nummerborden in de vuilnisbelt. De twee broers, Cor en Karel, ontdekken Kees en nemen hem mee naar hun verblijf op een autokerkhof. Op een nacht als de broers uit stelen gaan moet Kees mee. Hij moet op de uitkijk staan. De diefstal verloopt goed. Onnderweg terug pakt Karel, Kees en gooit hem de auto uit. Kees verliest voor de tweede keer zijn bewustzijn, maar dit keer wordt hij ontwaakt door een onbekende man. De man stelt zich voor als IJe. In het dorp denkt hij dat het, het dorp is van vroeger. Hij gaat een winkel binnen hij denkt dat, dat de winkel van zijn vader is, maar eigenaar weet er niets van.
Kees steelt een fiets. Hij komt uit op een boekhandel. De eigenaar herkent Kees, maar heeft in de gaten, dat er iets mis is. Op alle vragen herhaalt kees de woorden. Kees fiets weg in de richting van Bergen. Er komt geen berg in zicht en Kees raakt paniekerig, hij komt terecht bij duinen en strand. Bij het strand zwemt Kees en eet een patatje uit een vuilnisbak, waardoor hij wordt uitgescholden door een groep jongeren. De reactie van Kees verbaast hem zelf. Hij heeft zijn spraakvermogen terug en scheldt terug met alle mogelijke scheld woorden. Als hij het strand verlaat, ziet hij een beeld van zijn vrouw Marion.In zijn gedachten. Hij praat met haar, zonder ook een foutje te maken Als hij die beeld in zijn gedachten weg haalt, weet hij weer wie hij is en wat hij doet.
De volgende dag komt Kees twee politieagenten tegen, die hem al aan het zoeken waren. De politiemannen waren al ingelicht . Op het politiebureau werd Kees al vermist Hij werd ondervraagd en waar hij de tien vermiste dagen was geweest. Intussen was zijn vrouw en zoom gebeld en zij kwamen Kees ophalen. Marion was erg blij om Kees weer te zien. Kees schaamt zich dat hij zo lang is weggeweest zonder zich er nog iets te herinneren. Wouter, zijn zoon, heeft een beetje moeite met het feit dat zijn vader zo lang is weggeweest.
Hij probeert het zijn zoon uit te leggen wat er gebeurt is en dat doet hij door het voorbeeld van het Electrospel te noemen: zoals je bij het Electrospel een plaatje en een woord bij elkaar moet brengen, dat lukte hem niet. Je ziet een ding, je weet het woord ervoor, maar je kunt die twee niet bij elkaar brengen

A). Schrijf de hoofdpersonen op.
Kees Zomers is de hoofdpersoon in dit verhaal
Bijpersonen zijn:Toos, Karel en Cor, Ije,

B).Geeft twee eigenschappen per hoofdpersoon. Licht je het toe aan de hand van voorbeelden.
- Kees Zomer: Is de hoofdpersoon van het verhaal. In het begin weet je niets van hem, terwijl je toch in zijn hoofd zit. Je weet zijn naam niet eens. Je krijgt wel te weten dat er iets verschrikkelijks met Kees aan de hand is,maar je weet nog niet wat er aan de hand is. Hij heeft de linkerhelft van zijn lichaam verloren.(Dat het niet meer werkt) Zo beleeft hij het ook. Hij moet telkens nakijken of zijn linkere gedeelte het nog doet. Langzaamaan geneest hij. Hoe meer Kees over zichzelf komt te weten, des meer jij te komen weet over hem.

- Toos: Is een zwerfster.Ze geeft Kees te eten. Ze is een heel erg zelfstandig persoon. Haar man/vriend was gestorven aan een hartstilstand. Ze wilde niet langer meer thuis blijven. Ze is een zwerfster/persoon die niets te maken wil hebben met moderne maatschappij. Ze vindt Kees echter iets te langzaam en te afhankelijk, en laat ze hem achter Ik vind haar wel een goed persoon, ze gaat koste wat het kost haar eigen weg en dat is niet zo gemakkelijk tegenwoordig.

-Karel en Cor: Zijn twee broers die in het criminele wereldje leven. Zij zien Kees geen kwaad doem. Als ze genoeg van hem hebben gooien ze hem uit de auto. Deze twee broers vind ik een typisch voorbeeld van egoistische, mensonvriendelijk. Ze denken alleen aan zichzelf en aan geld (wat het makkelijkst te verdienen is met criminele zaakjes).

- IJe: hij is een vriendelijke oude man. Hij is gedeeltelijk doof en verstaat mensen door te liplezen. Hij heeft een hekel aan de maatschappij van nu. Geld heeft hij niet, hij doet aan ruilhandel. Zijn huis is een grote rotzooi. Hij heeft geen douche, dus gaat hij eens in een week bij het kerkhof in het lijkenhuisje douchen.
Alle mensen die Kees helpen, een zwerver, criminelen en een ouwe man die een hekel heeft aan de samenleving. Zij hebben beetje meegemaakt wat er nu met Kees gebeurt en hebben er begrip voor. Normale mensen, zoals de bewaker van het volkstuinhuisje in het begin van het verhaal, ziet hem als een of andere gek. Hij stopt niet even om te denken dat er iets mis is met Kees, maar jagen hem meteen weg.

C).Heeft de hoofdpersoon een ontwikkeling meegemaakt in de loop van het verhaal? Geef die ontwikkeling aan
- Ja Kees Zomer heeft een ontwikkeling mee gemaakt. In het begin van het verhaal wist hij niet wie hij was. Hoe verder je het boek leest hoe meer je van hem te weten komt. Hij weet niet waar hij is en wie hij is later kom je alles te weten Als hij gevonden wordt door de politie weet hij een beetje wat er was en krijgt hij beelden terug wat er de afgelopen 10dagen met hem was.

A) Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich hier in Nederland af. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt is buiten Er wordt niet precies vertelt waar het afspeelt. Het is midden zomer( begin augustus)Kees bevind de 11dagen dat hij vermist word allen buiten.

B) Is de plaats waar het verhaal zich afspeelt belangrijk voor het verhaal Licht je antwoord toe.
Ja, Dat is heel erg belangrijk voor het verhaal want het speelt allen buiten af op diverse plaatsen het is niet zo dat het allen op een plaats afspeelt. In het verhaal wordt heel erg goed de omgeving beschreven zodat je zelf omschrijvingen kunt maken in je hoofd dat het zo uit ziet.

C) Wanneer speelt het verhaak zich af? Hoe weet je dat.
Het verhaal speelt zich af in de twintigste eeuw en is in de tegenwoordige tijd geschreven. In totaal zijn het elf dagen waarin het verhaal zich afspeelt, van woensdag twee augustus tot zondag dertien augustus. Dit heb ik gehaald uit de tekst:

Blz. 19: Natuurlijk, natuurlijk dit is gewoon een transistorradio.
Blz. 26: onder de stammen liggen twee platgetrapte colablikjes en een wikkel waar ooit biscuitjes in gezeten hebben.
Blz. 27: ervoor zie ik kroketten en gepaneerde frikandellen liggen.
Blz. 60: Zelf wonen ze in een stacaravan.
Blz. 110: ‘Vrijdag, ’ zeg ik en neem een slok van de bittere Nescafe.
Blz. 112: Overal liggen stukken krant en plastic……
Blz. 112: In een van de knotwilgen aan de overkant van de sloot hangt een los brommerwiel.
Blz.118:" U bent al meer dan een week vermist"
Blz. 152: ……het huis verlaten hebt, in een Peugeot 203, kenteken DJ-34-ST, bouwjaar 1986.

D). Is het een chronologisch verhaal leg uit.
Het verhaal wordt en verloopt chronologisch, en bevat enkele terugverwijzingen. Dit is nogal logisch, het verhaal is zo verteld dat als je het leest, je met de hoofdpersoon kunt denken en beelden kunt maken. Kees Zomer is zijn herinnering kwijt, dus moet het verhaal wel chronologisch verlopen. Pas als Kees zich weer dingen begint te herinneren.

E).Komen er flashbacks in voor? Welke functie hebben deze in het verhaal?
Ja, er komen flachbacks in voor. In het verhaal zijn er diverse flashbacks, waaruit blijkt dat de hoofdpersoon zich dingen herinnert.

De flashbacks helpen om het verhaal beter te snappen en te begrijpen waar Kees aan denkt.
Over het algemeen zijn het positieve flashbacks.

A). Verklaar de titel.
De titel van het boek is “Eclips”. In eerste instantie wist ik niet wat Eclips was .En ik kon niet de link brengen waarom je het boek “geheugenverlies” zo zou noemen. Maar toen het na het lezen werd het me wel duidelijk .Wat de titel betekende ("Eclips"), een verduistering van de zon een maan ,die verdwijnt en weer schijnt. De linkerhelft van het lichaam van Kees, werd verlamd en later werd hij beter (komtterug). Net als bij een echte Eclips, de maan komt weer terug.

B). Wat is het thema van het verhaal. Licht je anwoord toe.
Het thema van dit boek is: desoriëntatie. Centraal in ‘Eclips’ staat de desoriëntatie van Kees Zomers het gevolge van een hersenbloeding.
Hij is het gevoel in het linker gedeelte van zijn lichaam, zijn herinneringen en zijn taalvermogen kwijtgeraakt. Het gevolg hiervan is dat het lijkt alsof hij opgesloten zit in zijn leven. Hij kan aanvankelijk niet verder denken dan zijn ogen zien.

A). Geef aan de hand van drie beoordelingswoorden je mening over het boek.
Ik vond het boek ECLIPS best een aardig boek om te lezen. Het onderwerp sprak me wel aan, je leest door de ogen vanuit de persoon zelf hoe hij ervaart wat het is om aan geheugenverlies te lijden. Ik heb zelf niet over het onderwerp nagedacht. Het onderwerp wordt wel met heel veel diepgang behandeld, je komt van alles te weten over de persoon, wat hij ziet, denkt, doet en hoe dat in z'n werk gaat.
De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort, hij wordt steeds van de ene plek naar de andere 'meegenomen' zonder dat hij het eigenlijk zelf goed ervaart. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig, als iemand aan geheugenverlies lijdt en zijn linkerkant niet meer kan bewegen dan kan je daar misbruik van maken en dat doen de dieven dan ook.

Ik vond het boek heel erg goed geschreven. Het is heel gemakkelijk te lezen; je hebt het zo uit. Ik vind het heel erg gaaf dat de schrijfstijl van Bernlef (schrijver) de gedachten van Kees zo goed beschrijft. Het zijn echt zijn gedachten, ze worden steeds ingewikkelder in de loop van het verhaal. Ook vind ik dat Bernlef (schrijver) heel erg goed in het hoofd van een “half” persoon kan kruipen. Hij heeft de gevoelens van Kees goed tot uiting gebracht. Heel mooi vond ik de vergelijking van Kees’ gedachten met een Electrospel aan het einde van het boek.Ik zou dit boek aanraden aan mensen die even snel een boek willen lezen en aan mensen die niet te veel over iets willen nadenken.
Het verhaal is niet ingewikkeld opgebouwd. Alles staat in chronologische volgorde en er zitten geen ingewikkelde woorden in, want die kan hij zelf ook niet gebruiken want die begrijpt hij helemaal niet. De tijd loopt zoals in werkelijkheid, hoewel er wel af en toe sprongen worden gemaakt.
Het taalgebruik is erg makkelijk, omdat Kees zelf ook niet al te moeilijk kan praten. Hij maakt daarom veel gebruik van gezegden en uitdrukkingen waarmee hij hetzelfde bedoelt maar wat hij niet onder woorden kan brengen. Het verhaal bevat wel dialoog, vooral ook omdat hij wel veel denkt maar eigenlijk niet goed kan denken en daarom meer praat.

B) Geef je mening over het thema.
Ik vind het een heel mooi boek eerst wist ik niet wat het thema van het boek betekende maar nu weet ik het wel wat het betekend. Hoe meer je het leest des meer je te weten je komt. Het was geen moeilijke boek je kon hen makkelijk lezen. Nu weet ik er meer over.

C) Wat is je mening over de hoofdpersoon/hoofdpersonen? Vind je hem sympathiek of juist niet. Licht je antwoord toe
Meest sympathiek.
Kees Zomer vind ik een sympathieke persoon, omdat hij, ondanks zijn plotselinge handicap (zijn linkerdeel van zijn lichaam), hij probeert weer wat van zijn leven te maken; dit vind ik een goede karaktereigenschap van hem. Het kost hem soms veel moeite om zich uit te drukken, zodat andere mensen hem begrijpen, waardoor het elf dagen duurt voor hij weer bij zijn vrouw en zoon is.

Meest onsympathiek.
Cor, Karel en Toos vind ik onsympathieke figuren, omdat ze proberen beter te worden van Kees. Na een aantal dagen laten zij Kees weer alleen en proberen hem niet eens te helpen.


Informatie over de auteur:
J. Bernlef - de naam van een blinde dichter uit de achtste eeuw - is het pseudoniem van Hendrik Jan Marsman. De schrijver Bernlef wordt op 14 januari 1937 geboren in St. Pancras. Hij debuteert in 1960 met de dichtbundel Kokkels. Voor het prozawerk Stenen spoelen ontvangt hij in datzelfde jaar de Reina Prinsen Geerligsprijs. Van 1958 tot 1971 en van 1977 tot 1987 is hij als redacteur verbonden aan de tijdschriften Barbarber en Raster. In Barbarber wordt stelling genomen tegen elke vorm van kunst, onder andere door middel van ‘ready made’-teksten. Raster experimenteert met proza en poezie. In de beginjaren ’70 debuteert hij als toneelschrijver met het toneelexperiment Sterf de moord ofwel val dood, gevolgd door In verwachting. Voor zijn totale oeuvre ontvangt hij in 1984 de Constantijn Huygensprijs. In 1987 mag hij voor de roman Publiek Geheim de AKO Literatuurprijs in ontvangst nemen en in 1994 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs. Zijn totale oeuvre bestaat uit gedichtenbundels, romans, verhalen en essays.
Meest recente werk:
Achter de rug. Gedichten 1960-1990 (uitgegeven in 1997).
Verloren zoon (1997).
Schijngestalten (1997, een bundeling van Hersenschimmen, Vallende ster en Eclips).

REACTIES

J.

J.

Dit slaat nergens op, er wordt veel te vaak het verkeerde lidwoord gebruikt, bovendien krijgt Kees Zomer volgens mij niet eens een hersenbloeding!

12 jaar geleden

J.

J.

Kees krijgt afasie t.g.v. een hersenbloeding. Dus dat slaat nergens op wat je zegt @jaguarjay

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eclips door J. Bernlef"