Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

De oesters van Nam Kee

Kees van Beijnum

2000

485

2 uit 5

6.0 / 10
4e klas vwo
 • piep
 • Nederlands
 • 575 woorden
 • 669 keer
  1 deze maand
 • 1 februari 2007
De oesters van Nam Kee. Auteur: Kees van Beijnum

Ik ben dit boek gaan lezen, omdat ik het op de literatuurlijst zag staan. Ik had er wel ooit van gehoord, waarschijnlijk omdat er ook een film van is (die ik na het lezen van het boek ook gezien heb). Om te kijken of het boek me leuk leek, las ik eerst de flaptekst, en de eerste bladzijde. Het verhaal leek me wel leuk, onderwerpen als probleemjongeren en liefde spreken me wel aan. De stijl waarin het geschreven is vond ik ook wel fijn, niet te moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen.

Voor ik de oesters van Nam Kee ging lezen verwachte ik dat het humoristisch was, omdat die indruk werd gewekt door de meningen van eerdere lezers, die op de achterkant staan. Ook had ik verwacht dat het een romantisch boek zou zijn, omdat er in de flaptekst ook iets staat over een obsessieve liefdesrelatie. Doordat de eerste bladzijde begint met mijn vorige leven eindigde in Bretteville-sur-Laize dacht ik ook dat het over zoiets als re´ncarnatie zou gaan, maar dat was niet zo.

Een van de gebeurtenissen die me verbaasde tijdens het lezen was dat Thera, nadat ze een intensieve liefdesrelatie met Berry heeft gehad, weer terug ging naar haar ex Ben. Ze had namelijk eerder in het verhaal veel negatieve dingen over hem verteld. Dit was dus erg onverwacht. Er waren eigenlijk best veel onverwachte gebeurtenissen. Het plan van Thera en Berry om snel geld te verdienen om op vakantie te gaan vond ik wel leuk bedacht, dit was wel een van de leukste stukjes om te lezen, vind ik.
Wat ik vervelend vond was dat er heel veel kleine gebeurtenissen tussendoor waren, die er voor de rest van het verhaal niets toe deden. Deze gebeurtenissen werden soms ook nog eens te uitvoerig beschreven waardoor ik het een beetje langdradig vond worden. Ook vond ik soms de tijdsprongen een beetje verwarrend, ik wist niet (en nu eigenlijk nog steeds niet) in welke volgorde alles gebeurd is.

Achteraf vind ik het boek redelijk saai en langdradig, ik kwam er maar moeilijk doorheen omdat het zo langdradig was. Spannend vond ik het ook zeker niet en dat vind ik eigenlijk meestal wel belangrijk, omdat je dan vaak meer zin hebt om verder te lezen. Er werden veel te veel details verteld en ook werden er, zoals ik al eerder in dit verslag schreef, teveel kleine, onbelangrijke gebeurtenissen, te uitgebreid verteld. Het leek er ook wel op dat de eerste helft van het boek de inleiding was, omdat ik daarna pas een beetje begon te begrijpen waar het verhaal over ging. Daardoor werd het, vooral in het begin ook erg saai. Het is ook wel jammer dat ik het nu nog niet helemaal snap, het is me bijvoorbeeld nog niet helemaal duidelijk in welke volgorde alles nou is gebeurd en wat nou precies het einde is. Er zaten ook wel leuke stukjes in het boek en af en toe was het ook wel grappig of ontroerend, maar er zijn heel wat stukken die ze naar mijn mening beter weg hadden kunnen laten.
Wat ik van dit boek heb geleerd is, dat je je niet te snel moet hechten aan iets of iemand, want voor je het weet, is het weg. Wat Thera ook zei was: wat goed is moet niet te lang duren, voor je het weet ga je er nog in geloven. Ik denk dat dit ook ongeveer is wat ze bedoelde.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2404

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Jiska zeker weten goedZeker Weten Goed
Mick H 4e klas vwo8.0
Barry 5e klas vwo7.9
anoniem 4e klas havo8.0
nath_mj 8.1
Esther 7.8
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Jildou over De oesters van Nam Kee

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?