Bonjour tristesse door Françoise Sagan

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Bonjour tristesse
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1243 woorden
  • 28 augustus 2007
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Bonjour tristesse
Shadow
Bonjour tristesse door Françoise Sagan
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving

Auteur: Françoise Sagan
Titel: Bonjour Tristesse (Goedendag Tristesse)
Plaats + jaar van uitgave: Paris + 1980
Druk: 1954


Korte motivatie boekkeuze
Ik heb dit boek gekozen voor mijn leesverslag, omdat mij de titel aansprak. Ik wist wat de titel betekende en dat maakte me nieuwsgierig, (waar het boek dan over zou gaan). Er staat niet op de achterflap waar het boek over gaat, dus daarom heb ik van internet een samenvatting gelezen zodat ik het een beetje zou weten. En die samenvatting heeft geholpen om dit boek voor mij leesverslag te kiezen.

Samenvatting van de inhoud
Deel I
Cecile verblijft met haar vader en Elsa in een vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Het is de eerste keer dat Elsa zich verdrietig voelt, maar toch vind ze het een lekker gevoel. De moeder van Cecile is al 15 jaar overleden. Haar vader, Raymond leidt een wild leven, hij gaat veel uit en elk half jaar deelt hij zijn leven met een andere vrouw. Elsa is dit jaar gezakt voor haar examen maar dat vind ze niet heel erg en haar vader vind dat ook niet erg. Cecile vind haar vader erg lief, want ze mag alles van hem. Cecile ontmoet tijdens de vakantie Cyril, zijn hobby is zeilen. Cyril verblijft samen met zijn moeder in een villa vlakbij Cecile. Cyril en Cecile worden verliefd op elkaar.

Op een avond vertelt haar vader dat een vriendin van hem, Anne Larsen, op bezoek komt. Zij is een ontwikkelde vrouw met een goede smaak en ze is serieus. Toen Cecile van kostschool afkwam, werd ze naar Anne gestuurd, die haar binnen een week leerde hoe ze zich moest kleden en gedragen. Met haar komst verandert het leven en de vakantie voor Cecile volledig. Anne vindt het niet leuk dat Elsa er ook blijkt te zijn, maar laat dit niet aan Elsa merken.
Op een avond gaan ze met z'n vieren naar het casino! Hier betrapt Cecile Anne en haar vader in de auto. Cecile vindt dat haar vader dat niet kan maken tegenover Elsa. De volgende ochtend maakt vader bekend, dat hij met Anne wil trouwen. Door het aankomende huwelijk voelt Anne zich heel verantwoordelijk voor Cecile en ze gaat zich steeds meer met Cecile bemoeien en verbiedt haar met Cyril om te gaan, omdat ze moet leren voor haar herexamens.
Het lukt Cecile niet om wat uit haar studieboek te leren, omdat ze steeds aan Cyril moet denken. Daarom doet ze haar boek dicht. Cecile wil graag dat Anne weggaat, omdat ze haar ongelukkig maakt. Cecile wil een vrij leventje, net als vroeger. Er moet een plan bedacht worden om Anne weg te krijgen.

Deel II
Op een dag komt Elsa langs om haar koffers op te halen, dan krijgt Cecile een idee. Celcile wil Elsa gaan gebruiken om Raymond en Anne uit elkaar te drijven. Elsa moet net doen of ze een liefdesrelatie heeft met Cyril. Dit moeten ze zo laten merken dat Raymond jaloers wordt. Elsa voelt wel wat voor dit plan, ze is namelijk nog steeds verliefd op Raymond. Maar als Cecile later in de middag samen met Raymond en Anne gaat zwemmen, krijgt ze al weer spijt van haar plan. Toch wil ze ermee doorgaan.
Cecile legt haar plan aan Cyril voor, maar deze voelt hier weinig voor. Toch doet hij het uit liefde voor Cecile. Als Cecile, Raymond en Anne op het strand liggen, komt er een zeilboot voorbij met Elsa en Cyril. Raymond maakt zich er echter nog niet zo druk om.
Cecile zorgt ervoor dat Raymond Elsa en Cyril steeds tegen het lijf loopt, hierdoor wordt de verhouding tussen Raymond en Anne steeds slechter. Cecile moet elke middag studeren van Anne, maar ze voert vrijwel niets uit op haar kamer.
De verhouding tussen Anne en Raymond wordt slechter. Anne sluit Cecile een middag op in haar kamer, omdat ze erg brutaal tegen haar is. Raymond vindt eigenlijk dat Anne te hard tegen Cecile optreedt; hij durft dit echter niet tegen haar in te gaan. ’s Avonds gaat Cecile naar het sparrenbos en ontmoet daar Cyril.
De volgende ochtend gaat Cecile met Raymond wandelen. Weer komen ze Elsa en Cyril tegen; Raymond denkt echt dat ze een liefdesrelatie hebben en wordt kwaad. Cecile doet echter alsof ze dit heel normaal vindt. Elsa wordt belangrijker voor Raymond, doordat hij haar telkens tegen komt. Toch gaat Cecile door met haar plannetje, Elsa is voor haar noodzakelijk om haar plan uit te voeren. Cyril wil er liever mee ophouden, maar gaat toch door voor Cecile.
Elsa deelt Cecile mee dat ze Raymond gesproken heeft, ze is erg opgetogen. Raymond heeft haar namelijk uitgenodigd om met hem thee te gaan drinken in het dorp. ’s Middags verzint hij een smoes om met haar weg te kunnen. Ze worden echter samen door Anne betrapt, die hierdoor helemaal verbijsterd is. Ze rent als een razende naar huis. Ze pakt de auto en vlucht naar Parijs. Onderweg krijgt naar Parijs verongelukt Anne. Het is niet duidelijk of het een gewoon ongeluk is, of een zelfmoordactie. Cecile voelt zich heel schuldig omdat ze zich realiseert wat ze heeft aangericht. Ze ziet nu ook in dat Anne ook maar een mens is met gevoelens, terwijl ze haar al die tijd als een soort 'voorwerp' heeft beschouwd.

De begrafenis van Anne is in Parijs. Een maand lang leven Raymond en Cecile als weduwnaars, ze gaan geen enkele keer samen uit. Stukje bij beetje komt het oude leven weer terug. Uiteindelijk gaan Raymond en Cecile weer leuke dingen doen. Ze gaan ook samen naar Parijs waar Cecile terug denkt aan de zomer waar ze naar de Middellandse Zee gingen. En dan komt er een herinnering bij haar naar boven waardoor ze weer terug denkt aan de verdrietige tijd en zegt ze tegen zichzelf: ‘bonjour Tristesse’( goedendag verdriet).

Eerste persoonlijke reactie
Grappig: Ik vond het grappig dat Cecile zo’n plan verzint zodat haar vader en Anne uit elkaar gaan. Elsa moet, volgens het plan, Cecile‘s vader jaloers maken. Ze heeft dan zogenaamd met Cyril het vriendje van Cecile. Ik vind dit grappig, omdat ik het niet kan voorstellen dat iemand zo plan verzint. Als je het er niet mee eens bent dan ga je toch praten met je vader, dat je het er niet mee eens bent.
Droevig: Ik vond het droevig dat Anne op het laatst overlijd, door een ongeluk. Ze was weg gevlucht omdat ze Elsa en Raymond had gezien samen. Elsa en Raymond zaten erg intiem bij elkaar.
Werkelijk: Het verhaal wat er in dit boek wordt beschreven kan werkelijk zijn gebeurt. Misschien zal het wel dan heel toevallig zijn. Maar er kan op de wereld ergens een jong meisje zijn die haar moeder heeft verloren. En dat haar vader elke 6 maanden een ander heeft. En dat er uiteindelijk iemand komt waar haar vader mee trouwt. Maar die mag zij niet en gaat dus een plan bedenken om hun uit elkaar te drijven.
Vreemd: Ik vind dit een vreemd verhaal omdat Cecile aan het begin van het boek alleen met haar vader is en op het einde zijn ze weer alleen samen als of er niets tussen door is gebeurt. Ik vind het ook vreemd dat iemand zo’n plan bedenkt, ook al mag je die gen niet. Als je vader toch gelukkig is dan is het toch goed. Cecile kan ook gewoon met haar vader erover praten, want ze had een goede relatie met haar vader dus ze heeft niets te vrezen.

REACTIES

J.

J.

Je noemt Cecile de hele tijd Elsa.
En hij/zij vindt is met een t eracher.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bonjour tristesse door Françoise Sagan"