Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Komt een vrouw bij de dokter

Kluun

2003

318

2 uit 5

7.2 / 10
6e klas vwo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 1132 woorden
 • 28809 keer
  31 deze maand
 • 20 januari 2007
1. Gegevens
Schrijver: Kluun
Titel: Komt een vrouw bij de dokter
Uitgeverij: Podium
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: Augustus 2006
Druk: 30e
Aantal bladzijden: 317
(Eerste uitgave: Oktober 2003)
Genre: Roman

2. Samenvatting
Dit boek gaat over Stijn en Carmen, een gelukkig stel met een leuke dochter, Luna. Beiden hebben ze een eigen bedrijf, leven in Amsterdam en hebben leuke vrienden. Maar dan neemt hun leven een onverwachte wending; bij Carmen wordt borstkanker geconstateerd. Een half jaar voor deze constatering is Carmen ook voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest, waar haar werd verteld dat er niks aan de hand was. Nou blijkt dat Carmen door deze fout wel kanker heeft, nu zelfs al een grote tumor. Voor Carmen en haar man Stijn begint een tijd vol ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en chemokuren.

Een minder perfect puntje aan de relatie van Carmen en Stijn is het ‘monofoob’ zijn van Stijn. Hij wil daarmee zeggen dat hij niet monogaam kan zijn. Hij gaat veel uit en deelt regelmatig het bed met een andere dame. Deze zijn enkel voor de lust; de liefde is voor zijn vrouw. Ondanks deze eigenschap gaat Stijn trouw met Carmen mee naar al haar ziekenhuisbezoeken.
Met Carmen gaat het steeds slechter. Zij weet wel dat Stijn vreemdgaat maar ze hebben daar verder nooit over gepraat.
Als Stijn met carnaval in Breda is ziet hij Roos daar. Hij heeft haar al eerder ontmoet met carnaval, maar zij is nooit op zijn versierpogingen ingegaan. Dit keer is het anders, ze spreken later af in Amsterdam en dan heeft Stijn ‘beet’. Deze afspraak leidt tot meerdere afspraken die weer leiden tot een heuse verhouding. Stijn houdt echt van Roos, hij heeft haar nodig en verlangt veel naar haar.
Intussen heeft Carmen haar borst moeten laten amputeren en is ze kaal. Ze gaat hard achteruit, de kanker heeft zich uitgezaaid. Tussen Stijn en Carmen gaat het niet erg goed, Stijn vindt haar niet aantrekkelijk meer en Carmen heeft geen energie meer om in de relatie te steken. Stijn verteld Carmen dat hij ontzettend veel vreemdgaat, maar kan haar niet over Roos vertellen.

Er gaat ruim een jaar voorbij voor het moment bereikt wordt dat het zo slecht gaat met Carmen dat ze het opgeeft. Ze wil over de mogelijkheid tot euthanasie beschikken. Dit is voor iedereen een opluchting, voor Carmen, Stijn en hun vrienden. Carmen heeft er vrede mee dat de dood eraan komt. Ze begint weer op te bloeien, zij en Stijn komen weer dichter bij elkaar. Ze beginnen Luna er ook op voor te bereiden dat mamma er binnenkort niet meer zal zijn, wat natuurlijk wel moeilijk is. Carmen schrijft een dagboek voor haar, voor later en Stijn maakt samen met vrienden een homevideo.
Dan geven ze een ‘afscheidsfeest’. Alle vrienden komen afscheid nemen van Carmen. Stijn ziet Roos tijdelijk niet meer, zij houden contact via de SMS.

Maar uiteindelijk is toch het moment daar; het gaat weer slechter met Carmen en ze pleegt het allesbeslissende telefoontje. De dokter zal komen om bij haar euthanasie te plegen.
Het moment van afscheid nemen is gekomen, vooral het afscheid van Luna is erg heftig. Stijn en Carmen nemen kort afscheid, dan krijgt Carmen haar drankje. Het duurt lang voor Carmen het opgeeft, ze krijgt nog een extra spuit die haar leven definitief zal beëindigen. Na enkele schokken blaast Carmen haar laatste adem uit.

Komt een vrouw bij de dokter wordt vooral verteld vanuit Stijn. Verder is er een alwetende verteller.

3. Verhaaltechniek
A. Ruimte

Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in het huis van Carmen en Stijn, eerst die aan de rand van het Amsterdamse Bos (dichtbij Amstelveen) en later het huis in Oud-Zuid (het luxereservaat van Amsterdam). Verder is het ziekenhuis een locatie, eerst het Lucas-ziekenhuis en later het Antoni van Leeuwenhoek. Ook komen er vakantielocaties in voor en nachtclubs die Stijn bezoekt.
Natuurlijk speelt ook een deel van het verhaal zich af in het huis van Roos, waar Stijn vaak komt.

B. Tijd
De verteltijd van dit boek is 317 bladzijden en de vertelde tijd is ongeveer drie jaar. Het verhaal speelt zich in deze tijd af, alles wat in het boek beschreven wordt is zoals het nu ook is. Komt een vrouw bij de dokter is chronologisch geschreven; alles staat in de volgorde zoals het gebeurt.

C. Verhaalfiguren
Stijn
Hij noemt zichzelf ‘monofoob’, hiermee wil hij zeggen dat hij niet monogaam kan zijn. Hij is ontrouw, maar behulpzaam en zorgzaam. Hij is dolgelukkig met Luna en houdt van zijn vrouw Carmen. Stijn ontwikkeld zich in de loop van het verhaal; hij gaat anders denken over zijn scharrels. Hij heeft een eigen bedrijf: Merk in Uitvoering, samen met een goede vriend. Deze vriendschap verwatert in de loop van het verhaal.

Carmen
Mooie, jonge vrouw die een gelukkig leven lijdt, totdat bij haar borstkanker wordt geconstateerd. Houdt van haar man en is hem altijd trouw gebleven. Carmen is heel positief en geniet van de kleine dingetjes. Ze heeft een eigen bedrijf: Advertising Brokers. Carmen is heel dankbaar wanneer Stijn haar verzorgt in haar laatste weken.

Luna
Dochter van Stijn en Carmen. Ze is het zonnetje van haar vader. Luna klinkt heel wijs, wanneer ze haar voorbereiden op de dood van Carmen lijkt ze alles te begrijpen.

Roos
Zij is de eerste met wie Stijn een verhouding begint. Ze zijn erg gesteld op elkaar en hebben veel contact. Roos vindt het minder leuk wanneer Stijn haar enkele keren laat zitten, maar uiteindelijk komt het telkens weer goed. Roos heeft blauwe ogen en blond haar.

D. Motieven
- Kanker: Het hele boek draait om deze vreselijke ziekte. Carmen krijgt borstkanker en daardoor verandert het hele leven van haar en haar man Stijn.
- Vreemdgaan: Stijn gaat veel vreemd, dit komt door zijn ‘monofaab’ zijn. Hij heeft de andere vrouwen nodig om het verdriet van Carmen te verwerken en haar niet op te geven. Door deze eigenschap van Stijn komt ook Roos in zijn leven, die een belangrijk deel van het verhaal uitmaakt.

E. Thema
Het thema van dit verhaal is ‘liefde’. Liefde tussen Carmen en Stijn, liefde voor hun dochtertje Luna en liefde tussen Stijn en Roos.
Vooral de liefde van Carmen en Stijn is belangrijk in dit verhaal. De liefde die verandert door de borstkanker van Carmen, maar die weer helemaal herstelt in Carmens laatste dagen.

F. Titelverklaring
Komt een vrouw bij de dokter slaat op het bezoek van Carmen aan haar dokter nadat ze een branderig gevoel in haar tepel kreeg. Dat bezoekje veranderde het hele leven van Carmen en Stijn. Er wordt na onderzoek in het ziekenhuis geconstateerd dat Carmen borstkanker heeft, het is op dat moment al een grote tumor.

G. Schrijfstijl
Het boek is goed te lezen, er is netjes Nederlands gebruikt. Kluun gebruikt geen lange zinnen en moeilijke woorden.
Door de vele hoofdstukken is het boek makkelijk te volgen; er gaan geen lange lappen tekst over hetzelfde. Er wordt veel afgewisseld tussen gevoelens en gebeurtenissen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1240

reacties

Dat het boek chronologisch is, is niet helemaal waar. Het begint namelijk met het tweede doktersconsult, waarna alles vanaf het begin wordt uitgelegd.
door Jalissa (reageren) op 22 maart 2011 om 14:19

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem5e klas havo7.9
anoniem4e klas vwo7.9
Berry Hagendijk 4e klas havo7.9
sneewwitje 5e klas vwo8.2
Lilian 5e klas vwo7.5
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Katrien over Komt een vrouw bij de dokter

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?