Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1629 woorden
  • 22 augustus 2007
  • 660 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
660 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens 1 Auteur Jan Terlouw
2 Titel Oorlosgwinter
3 Jaar van eerste uitgave; druk; plaats uitgever? In 1972 is dit boek voor het eerst uitgegeven. Dit boek is de vijfenvijftigste druk en de uitgever bevindt zich in Rotterdam. 4 Waarom heb je dit boek gekozen? Mijn broers en zus raadden mij dit boek aan. Ze zeiden dat het echt een boek voor mij was en dat het een mooi en spannend boek vol actie was. Om deze redenen heb ik dit boek gekozen. 5 Wat was je eerste reactie, nadat je het boek gelezen had? Voldeed het aan je verwachtingen? Ik vond het een heel mooi en spannend boek vol actie (zoals mijn broers en zus al gezegd hadden). Ik vond het boek ook mooi, omdat er soms onverwachte handelingen gebeurden. Het was een mooier en beter boek dan mijn verwachtingen!
7 Wat is het thema (hoofdgedachte; onderwerp)? Het verhaal gaat over hoe de Nederlanders zich verzetten tegen de Duitse bezetters. 8 Verklaar de titel (verband tussen titel en thema aangeven) Het boek heet Oorlogswinter, omdat het verhaal zich afspeelt in de laatste winter van de oorlog. (Ook wel de hongerswinter genoemd). 9 Kun je het thema van dit boek vergelijken met dat van andere boeken, films of tv-series? Leg uit. Dit thema kan je met heel veel boeken en met heel veel films vergelijken. Bijvoorbeeld, de nieuwe film “Zwartboek”. Dit boek gaat ook over het verzet van de Nederlanders tegen de Duitsers. 10 In welke tijd speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat? Het verhaal speelt zich af in de tweede wereld oorlog. Dit kan je weten doordat het verhaal zich in de hongerswinter (1944-1945) afspeelt. 11 Waar speelt het verhaal zich af? Welke aanwijzingen heb je gekregen? Is het belangrijk, dat het verhaal zich juist op die plaats afspeelt? Het verhaal speelt zich af in het dorp de Vlank, in het noorden van de hoge Veluwe. Deze informatie stond gewoon in het boek. Het is niet echt belangrijk dat het verhaal zich hier afspeelt, want dit kon in heel Nederland gebeuren. 12 Hoe lang duurt het verhaal; leg uit. Het verhaal duurt ong. anderhalf jaar, omdat het begint in het begin van de hongerwinter en het eindigt aan het eind van de hongerwinter.
13 Spreekt het thema / onderwerp je aan? Is het een onderwerp waarover je al eens nagedacht hebt? Ja, ik vind de meeste oorlogsboeken heel erg interessant en mooi. Dit boek vond ik ook erg mooi. Dit is wel een onderwerp waar ik al is een keer aan gedacht heb, al heel vaak zelfs! Dan denk ik bijvoorbeeld wat ik zelf zou doen in zo’n situatie. 14 Wat heb je door het lezen van dit boek over het onderwerp (erbij) geleerd? Eigenlijk niet zo veel, want ik wist al heel veel van het onderwerp en in dit boek kwamen er alleen maar dingen aan de orde die ik al wist. 15 Wordt het verhaal chronologisch verteld? Het verhaal is chronologisch verteld op twee lange flashbacks na. 16 Heeft het een open of gesloten einde? Leg uit. Het heeft een gesloten einde, want uiteindelijk worden ze bevrijd en is de oorlog voor hen over. 17 Zijn de gebeurtenissen in het verhaal realistisch? Of heeft de auteur te veel zijn fantasie gebruikt? Deze gebeurtenissen zijn realistisch, omdat dit ook in het echt gebeurd was of gebeurd kon zijn. 18 Wie is de hoofdpersoon (of personen)? Geef een korte karakter-omschrijving. De hoofdpersoon van dit boek is Michiel. Hij is een jongen van 16 jaar oud. In het begin van het verhaal krijgt hij te maken met het verzet. Hij is van zichzelf een stille jongen en dat komt goed van pas. In het verdere verhaal gaat hij door met zich verzetten tegen de Duitsers, hij komt hierdoor af en toe in gevaarlijke situatie, maar weet zich daar meestal uit te redden. Michiel is verder ook een heel behulpzame jongen en leeft met andere mensen mee. 19 Wie zijn de belangrijkste bijfiguren? Geef van elk 1 of 2 karaktereigenschappen. Dirk Knopper Dirk is een jongen die heel erg goed kan omgaan met het verzet. Hij weet heel goed dat hij beter niks kan zeggen tegen iedereen. Dirk is een goede vriend van Michiel en is ongeveer even oud als Michiel. Dirk verandert weinig in het verhaal en is vanaf het begin iemand die voor zijn land vecht. Hij is helemaal voor niks bang.
Jack (de Engelse piloot) Jack is een Engelse piloot en is neergestort. Hij is rond de 20 jaar en is erg strijdlustig. Hij is gewond geraakt bij het ongeluk en Dirk heeft hem verzorgd totdat hij gevangen genomen werd. Toen nam Michiel het over. Jack probeerde ook wat Nederlands te leren. Na de oorlog bouwde hij een relatie met Erica op. Erica van Beusekom Erica is de zus van Michiel en komt tijdens het verhaal pas in het verzet terecht, omdat Michiel haar nodig heeft voor de verzorging van Jack. Erica heeft 1 jaar medische opleiding gehad. Ze heeft een zacht karakter en bouwt met Jack een relatie op. Oom Ben hij heette niet echt oom Ben maar ze noemde hem zo omdat hij vaak bij de Fam. Van Beusekom langskwam. Hij lijkt te vertrouwen maar later in het verhaal blijkt dat hij voor de Duitsers is en dus een verrader. Hij loog voortdurend en zei dat hij al 4 jaar in het verzet zat maar dat bleek dus van niet. 20 Waarom zou je wel/niet op de hoofdpersoon willen lijken? Ik zou wel op hem willen lijken, omdat hij een heel moedige jongen is. Hij durft dingen die ik waarschijnlijk nooit gedaan had. Zoals het verzorgen van een wildvreemde Britse soldaat. 21 Welke personages zou je in het echte leven tegen kunnen komen? Leg uit. Alle personen zou je in principe tegen kunnen komen, maar ik denk niet dat je soldaten en officieren zomaar in het dagelijks leven tegen zal komen. 22 Wie vind je het meest sympathiek en onsympathiek? Het meest sympathiek vind ik Michiel. Dit vind ik door al de dingen die hij deed in het verhaal. Zoals de Engelse piloot Jack te verzorgen. De meest onsympathieke personen vind ik de Duitsers. Dit vind ik door alles wat zij aangedaan hebben aan andere mensen. Aan bijvoorbeeld de joden, zigeuners en aan de homo’s. 23 Welke delen van het verhaal spraken jou erg aan (positief en/of negatief)? De delen waarin er mensen werden geholpen (met ontsnappen bijvoorbeeld) spraken mij erg positief aan.
24 Is het een boeiend/spannend/saai/ langdradig verhaal? Dit verhaal is een heel mooi, spannend, boeiend en een actierijk verhaal. Dit boek is echt een aanrader! 25 Is het taalgebruik makkelijk/ begrijpelijk/ moeilijk/ ingewikkeld? Het is een duidelijk en begrijpelijk taalgebruik. Er komen niet veel moeilijke woorden in voor en het leest vlot. 26 Kan je dit boek aanbevelen aan medeleerlingen? Dit boek kan ik aan iedereen aanbevelen! 27 Wat is je eindoordeel van dit boek? Het was een spannend en onvoorspelbaar boek die ik iedereen kan aanbevelen. Het is echt een heel mooi boek! 28 Samenvatting Michiel is een jongen van 16 hij woont in de Vlank. Op een dag brengt Dirk een brief naar Michiel. Michiel moet die brief aan Bertus (Bertus zit ook in het verzet en is een vriend van Dirk) geven, maar die wordt opgepakt voordat Michiel hem de brief kan geven. Michiel besluit de brief zelf te lezen en er staat in dat er in het bos, onder de grond een Engelse piloot verborgen zit en dat deze piloot verzorgt moet worden. Michiel neemt deze taak op zich. (Ook Dirk is ondertussen opgepakt door de Duitsers) Een week na deze gebeurtenis wordt er in het bos een dode Duitser gevonden. (Jack, de Britse piloot heeft de Duitse soldaat doodgeschoten toen de Duitser de bunker had ontdekt. Alleen het probleem was dat Jack het lijk niet weg kon halen, door zijn gebroken been.) De Duitsers gijzelden 10 mannen uit het dorpje, waaronder Michiels vader, de burgemeester. De Duitsers lieten deze mannen pas vrij voordat ze wisten wie de schuldige was van de moord. Toen niemand zich nog had aangegeven werden er 5 mannen geëxecuteerd, waaronder Michiels vader. Toen zich na deze actie zich niemand nog had aangegeven staakten de Duitsers de zaak. De 5 overige mannen werden vrijgelaten. Intussen is de Engelse piloot erg gewond en moet verzorgd worden, maar Michiel weet niet hoe. Hij besluit zijn zus, Erica erbij te halen. Op een dag komt er een hele stoet Joden bij Michiel door het dorp heen, ze gaan naar een concentratiekamp bij hen in de buurt. Er weten een paar te ontsnappen en deze kloppen bij Michiel aan. Michiel helpt ze de volgende dag te vluchten. De Duitsers hadden dit op een gegeven moment door en ze pakten de mensen die betrokken waren bij het vluchten van die Joden op. Michiel verdenkt Schafter van verraad, maar hij weet dit niet zeker. Hij probeert te bewijzen dat Schafter een verrader is en daarom roept hij de hulp in van zijn “oom” Ben. Jack is ondertussen zo goed genezen dat hij weer uit zijn ondergronds hol kan komen. Michiel stelt voor dat het tijd is dat Jack weer eens teruggaat naar Engeland. Hij roept de hulp van zijn oom in om hem naar Engeland te smokkelen. Wanneer Michiel buiten op het hakblok voor de schuur zit, bedenkt hij zich ineens dat zijn oom de verrader kan zijn. Hij denkt het allemaal uit en het klopt precies. Maar zijn oom is al naar Jack toe! Michiel is net op tijd. Michiel verteld alles aan Dirk en Jack. Hierna houden Jack, Dirk en Michiel, Ben van Hierden een dag vast en leveren hem dan uit aan de ondergrondse commandant, meneer Postma. Als meneer Postma, Michiel en Van Hierden over de stationsweg lopen komt er een spitfire overvliegen die de Duitse munitiewagens kapot schieten, hierbij komt Ben van Hierden om het leven. De volgende dag komen de bevrijders het dorp inrijden.

REACTIES

E.

E.

er staat dat michiel 16 is, maar hij is 14.

15 jaar geleden

D.

D.

eva je bent dom en denk niet na. Aan het eind van het boek is michiel 16 en aan het begin 14 en ergens op op het midden 15

13 jaar geleden

W.

W.

6 jaar geleden

P.

P.

Erg goed geschreven, mijn complimenten.

13 jaar geleden

L.

L.

Het verhaal is chronologisch verteld op twee lange flashbacks na.

dan is het NIET in chronologische volgorde verteld

13 jaar geleden

H.

H.

bij nummer 12 staat dat het verhaal een anderhalfjaar duurt maar toch is hij 14 als het boek begint en 16 als hij eindigd!! weird!!!!!!!!!

13 jaar geleden

T.

T.

zeik nie

13 jaar geleden

E.

E.

handig verslag maar sommigge dingen waren raar

13 jaar geleden

R.

R.

als het anderhalf jaar (1 jaar en ong 6 maanden) duurt kan hij toch 14 zijn aan het eind

12 jaar geleden

J.

J.

Voor de schrijver: zo maak je zinnen:

Michiel is een jongen van 16 hij woont in de Vlank.
FOUT!
Michel is een jongen van 16, hij woont in de Vlank.
Of:
Michel is een jongen van 16. Hij woont in de Vlank met zijn ouders en één oudere zus, en één jonger broertje.

Ookwel, (erg) slecht.

11 jaar geleden

J.

J.

hier kan jij NOOIT een 8 voor hebben gekregen. hij is 15, en : HET STOND GEWOON IN HET BOEK. is totaal fout. wat is dit voor een onzin...

11 jaar geleden

Y.

Y.

Gewoon goed

11 jaar geleden

K.

K.

Slecht man Heb ik niets aan

9 jaar geleden

G.

G.

hij woonde toch
dat is gwn goeie
je weet nu niks meer van hem

6 jaar geleden

E.

E.

mooi gemaakt toppie :)

6 jaar geleden

W.

W.

Dirk en Michiel zijn niet even oud

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"