De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De Cock en de dood van een clown
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 1195 woorden
  • 31 juli 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
17 keer beoordeeld

Boekcover De Cock en de dood van een clown
Shadow
De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens: Titel: De Cock en de dood van de clown
Datum: 7 november 2006
Auteur: A.C. Baantjer
Genre: detective Inhoud: Er komt een man (Meneer van Vlaanderen) op het bureau bij de Cock die vertelt dat zijn juwelen ter waarde van 1 miljoen gulden zijn gestolen maar er geen enkel spoor van braak is. Als meneer van Vlaanderen weg is gaat de telefoon, omdat er een dode clown op een vlondertje aan de Schreiers toren ligt. De Cock en Vledder gaan er meteen op af. Er ligt een clown met een werpmes in zijn rug op het vlondertje. De clown was lid van een groepje artiesten, die samen optraden. Die zelfde avond moest die Clown (Pierrot) optreden in Groningen en er was inderdaad niemand die optrad. ’s Middags kwam de zoon van meneer van Vlaanderen (Maurice) op het bureau en vertelde dat zijn vader iets was vergeten te zeggen, namelijk dat hij het woordje ‘vlindertje’ had gehoord toen hij werd beroofd van zijn juwelen. De Cock ging dit uitzoeken. Na een tijdje komt hij er achter dat in dat groepje artiesten ook een "vlindertje" zit. De Cock ging naar haar toe. Hij vroeg een aantal dingen dat met de moord te maken had en over de juwelen ze zei dat ze daar niets vanaf wist. De volgende dag hoorden ze dat Vlindertje was vermoordt. Ze lag op haar knieën voor een stoel met haar handen gevouwen en een werpmes in haar rug. Na onderzoek in het huis van Vlindertje bleek dat er vingerafdrukken van Maurice in het huis van ‘vlindertje’ zaten. Toen de Cock hem daarover wat ging vragen gaf hij toe dat hij bij vlindertje was geweest, en dat zij de volgende dag de juwelen aan hem zou geven. De Cock ging de zaak verder onderzoeken en kwam er achter dat Pierrot speelschulden had bij een goktent. Hij moest deze afbetalen en had aan de goktent houder gevraagd of hij zijn schulden ook af kon betalen met juwelen. Even later kwamen ze er achter dat Peter van Dongen (Impresario van het artieste groepje) ook hypnotiseur was. De Cock wist bijna zeker dat peter van dongen de juwelen had gestolen en Pierrot en Vlindertje had vermoord hij wist alleen niet hoe hij het moest bewijzen. Opeens wist hij het, en ging naar een vriend van Pierrot (Henri Jonkers) en vroeg of hij wou meewerken aan een plan van de Cock om Peter van Dongen erin te luizen. Henri wou dit wel en schreef een briefje naar Peter van Dongen om hem naar een bepaalde plek te lokken. Henri Jonkers kreeg onder zijn kleren een ijzeren plaat om zijn lichaam te beschermen. Peter van Dongen kwam naar de afgesproken plek. Dichtbij de Schreiers toren. Peter van Dongen had zich verkleed als een oude man met een lange baard. De Cock zag meteen dat hij het was. Ineens liet de man zijn stok vallen en begon op Henri af te rennen hij hief zijn hand en probeerde een mes in Henri te steken. Het werpmes kaatste af en viel op de grond. Peter van Dongen probeerde weg te rennen, maar keek niet goed uit en kwam onder een auto. Peter van Dongen kwam in het ziekenhuis terecht en werd gearresteerd wegens moord op twee mensen, poging tot moord en wegens de diefstal van juwelen. Personen: Hoofdpersonen: Jurrian de Cock & Dick Vledder
Bijpersonen: Meneer van Vlaanderen, Maurice van Vlaanderen & Peter van Dongen, Henri Jonkers en natuurlijk de clown Pierrot. Karakter: Jurrian de Cock: De Cock is een oude man, ongeveer 65 jaar, die al heel lang actief is bij de politie. Hij heeft een vrouw. Hij ergert zich eraan als je zijn naam met kaaookaa schrijft i.p.v. ceeooceekaa. De Cock denkt overal goed over na en beschuldigt niet zo snel iemand van een moord. Dick Vledder: Dick Vledder is een stuk jonger dan De Cock, ongeveer 25 jaar en is de leerling van De Cock. Hij gaat overal mee naartoe. In tegenstelling tot De Cock velt Vledder heel erg snel zijn oordeel over hoe een moord gepleegd zou zijn en beschuldigd hij al heel snel mensen van moord. Plaats: Het vindt zich vooral plaats in en rond Amsterdam. Vooral bij het politiebureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam. Want op dit politiebureau werken De Cock en Vledder. Tijd: Wanneer: Dit verhaal speelt zich ongeveer in deze tijd af, want ze gebruiken al mobieltjes en computers. Verteltijd: Het verhaal gebeurt in een paar dagen. Tijdversnelling/vertraging: dit komt niet in het verhaal voor. Het verhaal loopt gewoon van dag op dag verder soms slaan ze wel eens een paar uur over, omdat het boek anders wel heel lang gaat duren. Volgorde: Gewoon chronologisch. Alles gewoon achter elkaar. Flashbacks: Nee, soms schakelen ze wel terug naar de moord. Om te vertellen hoe het gebeurd is en dan dat plan te verzinnen.
Begin: Aan het begin van het boek komt die man, meneer van Vlaanderen, op het bureau van de Warmoesstraat om te vertellen dat zijn juwelen zijn gestolen. Een paar uur later krijgen Vledder en de Cock een telefoontje dat er een dode clown in de haven ligt. En dan beginnen ze het onderzoek. Probleem: Het probleem van het boek is dat ze die moord op de clown pierrot willen oplossen en de juwelen willen terughebben. Gelukkig komen ze er later in het boek achter dat ze van alles met elkaar te maken hebben. Afloop: Het boek loopt uiteindelijk toch goed af, omdat ze de moord oplossen en de moordenaar door een goed uitgewerkt plan kunnen pakken. Het is natuurlijk niet de beste afloop, omdat er twee doden zijn. Maar het hadden ook nog meer moorden kunnen worden. Einde: Het boek heeft een gesloten einde, omdat je nu alles van het boek weet en je er niet door mee kan gaan, omdat de moordenaar gepakt is en de juwelen ook weer terug zijn. Perspectief: Je ziet het verhaal eigenlijk niet uit de ogen van één persoon, maar uit de ogen van 2 personen namelijk van Vledder en de Cock. Je merkt zo wel wat andere mensen denken het is niet zo dat je alleen weet wat de Cock denkt maar je weet nu ook wat Vledder denkt. Dus kan je zien hoe ze beiden over de zaak denken en dan is het soms makkelijker te begrijpen. Omdat je dan ook weet wat Vledder denkt en dat dat er niet opeens bij komt, zonder dat je weet van wie of wat het komt. Titel: Het boek heet De Cock en de dood van een clown, omdat er in het boek een clown vermoord wordt en De Cock moet deze moord oplossen.
Eigen mening: Ik vond het een leuk en spannend boek. Dit komt mede omdat, ik politieboeken erg leuk vind om te lezen. Ik heb ook al een aantal boeken van A.C. Baantjer gelezen. Dit zijn ook allemaal boek van `De Cock en ...... ’. Wat ik erg leuk vind aan deze boeken is dat je een beetje probeert mee te denken en je probeert zelf ook de moordenaar te zoeken. Maar vaak lukt mij dit niet, omdat je op het laatst vaak nog een ommezwaai in het verhaal krijgt. Ik geef dit boek een: 8.5.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer"