Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

5.0 / 10
2e klas vwo
 • robinfunass
 • Nederlands
 • 294 woorden
 • 5751 keer
  8 deze maand
 • 28 oktober 2006
Jan Terlouw

Info van het boek

De titel van het boek is Oorlogswinter. Het boek is geschreven door Jan Terlouw.

Titel en genre
Ik heb dit boek gekozen omdat het mij een spannend boek leek en omdat het over de tweede wereld oorlog ging. Mijn favoriete genres zijn detectives en oorlogsverhalen. Het boek Oorlogswinter behoord volgens mij tot het genre oorlogsverhalen. Ik vind de titel goed gekozen omdat het over de oorlogswinter van 1944/1945 gaat en wat de hoofdpersoon daarin allemaal meemaakt. Een andere goeie titel voor het boek zou misschien ‘de laatste winter in de oorlog’ of ‘de hongerwinter’.


Vorm
Het boek wordt verteld in het hij/zij perspectief. Het effect van het hij/zij perspectief is: dat de personen in het verhaal zinnen zeggen die de schrijver verzonnen heeft.

Personen
In het verhaal is Michiel de hoofdpersoon. Aan het begin van het verhaal gaat Michiel zijn vriend(die bij het verzet zit) een overval plegen op een distributiecentrum en wordt daarbij opgepakt door de Duitsers. Als dat zou gebeuren zou Michiel een brief naar een vriend van zijn vriend brengen. Maar die is ook opgehaald. Dus Michiel opent de brief en daar staat in dat er een geheime schuilplaats is waar een gewonde Engelse piloot zit. Michiel gaat zorgen voor die piloot. Later is de piloot hersteld en als de oorlog voorbij was dan zou de Engelse piloot weer naar zijn vaderland gaan.
Het uiterlijk van de hoofdpersoon werd niet goed beschreven. De uiterlijke kenmerken: In het verhaal staat dat hij over het algemeen redelijk zelfstandig en volwassen.
Citaten:
Erica zegt: ‘Op het ene moment is het een volwassene en op het andere lijkt het nog net een kind’.

Ik zou, als ik zo’n situatie net zoals de hoofdpersoon zat wel op hem willen lijken omdat de hoofdpersoon in het verhaal (Michiel) heel dapper is.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1723

reacties

heel goed
door anoniem (reageren) op 23 januari 2018 om 11:20

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.1
Frank 2e klas vwo7.1
sjoerd 2e klas vwo7.0
Goofy 3e klas havo7.0
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?