Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Paniek door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Paniek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 2418 woorden
  • 12 juni 2007
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
87 keer beoordeeld

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

B. De Samenvatting. Sasja is net verhuisd. Zij en haar moeder zijn bij de nieuwe vriend van haar moeder, Koen, ingetrokken. Koen heeft ook een zoon, Felix. Felix en Sasja kennen elkaar nog van een feest. Sasja heeft toen met Felix gezoend en nu denkt Felix dat Sasja verliefd op hem is. Hij probeert van alles om haar te versieren. Op een dag staat hij ’s morgens voor haar deur terwijl zij zich aan het omkleden was. Sasja liet een nieuw slot op de deur zetten door Jorrit. Sasja is verliefd op Jorrit en Jorrit is ook verliefd op Sasja. Maar Jorrit zit ook met een probleem. Hij is er namelijk net achter gekomen dat zijn beste vriend, Ruben, een homo is. Hij had beloofd dat hij het aan niemand zou vertellen, maar doordat hij zo geschrokken was heeft hij zijn mond voorbij gepraat en weet na een tijdje de hele school het. Hij wordt door 3 jongens uit zijn klas gepest, ze hebben hem zelfs naar een basketbalveldje gelokt en hem daar in elkaar geslagen. Jorrit heeft er spijt van dat hij het heeft doorverteld. Sasja gaat samen met Jorrit een paar blikken verf halen om haar kamer te verven. ’s Avonds is de kamer geverfd en kan Jorrit weer naar huis. Sasja’s moeder komt nog even kijken en zegt dat Sasja niet in zo’n verflucht kan gaan slapen. Koen brengt dan haar bed naar de zolder zodat ze daar kan slapen, maar dat wil Sasja in het begin niet omdat er geen slot op de deur zit. Later nadat ze hoort dat Felix bij een vriend gaat slapen besluit ze om toch maar op de zolder te gaan slapen. Als Sasja in bed licht komt Felix thuis. Hij had geen zin meer om bij z’n vriend te blijven slapen. ’s Nachts komt Felix naar de zolder. Hij probeert Sasja te verkrachten maar dan gaat plotseling het licht aan en gaat Felix snel van haar af. Koen en Ellen staan in de deuropening. Ellen vliegt naar Sasja toe en Koen neemt Felix mee naar onder. Ellen en Sasja besluiten om terug te gaan naar hun oude huis. Koen komt in het weekend, als Felix naar zijn moeder is, bij hun logeren. Ruben heeft geen zin meer om naar school te gaan en besluit dat hij naar een andere school gaat. Op school zijn alle leerlingen bijeen gekomen in de gymzaal en wordt het verhaal over Ruben verteld. Even later komen Ruben en Sasja binnen met het nieuws dat Ruben gewoon op school blijft. Dan komen ze erachter dat niet alleen Ruben maar ook Nick, een goede basketballer van het schoolteam, ook homo is. De hoofdpersonen: - Sasja: ze is verliefd op Jorrit en ze is heel verlegen. Ze heeft blauwe ogen. Ze verandert niet echt in het verhaal. - Jorrit: hij is verliefd op Sasja. Hij is niet bang voor de pestkoppen en komt voor anderen op. Hij ontdekt dat Ruben homo is. In het begin is hij boos op Ruben omdat hij homo is en hem niks heeft verteld maar later accepteert hij het. - Ruben: hij is de beste vriend van Jorrit. Hij is homo en hij houdt veel van vliegtuigen.
De bijpersonen: - Felix: hij is verliefd op Sasja en randt haar aan. Hij is de zoon van Koen. Hij komt nogal vervelend over. - Koen: hij is de vriend van Sasja’s moeder en woont samen met haar. Hij is heel vriendelijk. - Ellen: Sasja’s moeder. Haar man is bij haar weggegaan en woont met een andere vrouw in Amerika. Voordat ze Koen had was ze depressief. - Lieke: beste vriendin van Sasja. Zij is heel populair bij de meiden. Ze vindt Nick leuk. Andere personen in het verhaal: - Arnoud: een vriend van Jorrit en Ruben. Hij gaat vooral met Alid om. Hij speelt in het basketbalteam. - Alid: ook een vriend van Jorrit en Ruben. Gaat vooral met Arnoud om. - Maarten: een van de pestkoppen. - Kevin: een van de pestkoppen. - Ramon: de grootste pestkop. - Berend: een meeloper, hij lokt Ruben en Jorrit naar het veldje. - Edwin: ook een meeloper. Valt niet veel over te zeggen. - Nick: hij is erg populair bij de meiden. Hij speelt in het basketbalteam. Later vertelt hij dat hij ook homo is. - Carolien: de zus van Jorrit. Ze is een vriendin van Marloes. - Marloes: zij is verliefd op Ruben en verteld aan iedereen door dat Ruben homo is. - Rosalinde: een vriendin van Lieke. Er wordt niet veel over haar verteld. - Jacco: oud klasgenootje van Carolien. - Jasper: hij speelt ook in het basketbalteam. Hij is aan het woord in de gymzaal. De problemen. Sasja: Probleem: ze wordt aangerand door Felix, ze durft dit tegen niemand te zeggen. Oplossing: ze gaat weer terug naar haar eigen huis waar ze alleen met haar moeder gaat wonen. Jorrit + Ruben: Probleem: Ruben is homo. Oplossing: iedereen accepteert het gewoon en de pestkoppen worden van school gestuurd. Tijd en plaats Waar? : het verhaal speelt zich vooral op school en in het huis van Sasja. Wanneer? : Ik denk dat het verhaal in onze tijd afspeelt. Wat is de bedoeling van Carry Slee: ik denk dat Carry Slee ons iets meer wil laten weten hoe het zou kunnen gaan als je een van die twee problemen hebt. En als je er dan een keer in terechtkomt dat je weet wat je ongeveer moet doen. C1. Onderwerp Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat? Ja, het onderwerp spreekt me wel aan, want het gaat over personen van mijn eigen leeftijd en het is een interessant onderwerp.
Ben je door het verhaal aan het denken gezet? Ja, ik ga nu ook anders denken over als je een vriend van zo’n iemand bent. Ze doen in het verhaal iets waar ze later eigenlijk dachten van had ik dat maar niet gezegd. Als je dat nu zelf een keer meemaak denk ik wel dat ik even aan dit boek denk van hoe moet ik het nu doen? Wordt het onderwerp goed en grondig uitgewerkt of blijft het toch tamelijk oppervlakkig? Het onderwerp wordt best wel goed uitgewerkt. Je komt veel te weten over de personen en wat ze allemaal meemaken. C2. Gebeurtenissen Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien? Ja, het verhaal heeft best veel gebeurtenissen die ook goed worden afgewisseld in het boek, zodat niet eerst dit hele verhaal wordt gedaan en dan het verhaal over de andere hoofdpersoon. Gaat het in dit verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en gevoelens van de personen? Wat vind je van de nadruk daarop? Ik vind dat de gebeurtenissen en de gedachten en gevoelens in evenwicht zijn, op dat moment is er iets meer van de gevoelens en op het andere moment is er weer net iets meer met de gebeurtenissen. Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk? Ja, de gebeurtenissen lijken erg geloofwaardig omdat het een onderwerp is waar iemand misschien de hele dag mee te maken heeft. Het is niet zoiets als Harry Potter of een kinderverhaaltje. C3. Personages Kun je je goed verplaatsen in de problemen en de gedachtewereld van de verhaalpersonen? Ja, ik kan me er erg goed in verplaatsen, het is een veelbesproken onderwerp en je herkent van andere verhalen de problemen een beetje. Ook is het zo dat de schrijfster, Carry Slee, de verhalen zo schrijft dat je je er makkelijk in kan verplaatsen.
Wat vind je van de ideeën en het gedrag van de verschillende verhaalpersonen? Gedragen ze zich zoals het volgens jou hoort? Reageren ze verrassend of voorspelbaar? Ik vind dat iedereen zich eigenlijk wel goed gedraagt en ik denk ook dat ik me zo zou gedragen als ik in zo’n situatie zou zitten. Maar ik vind wel dat ze niet erg voorspelbaar reageren en dat vind ik wel leuk van zo’n soort verhalen. Heeft het gedrag, een uitspraak of een gedachte van een van de personages je aan het denken gezet? Ja, eigenlijk wel. Als je over iets bezig bent en je hebt in de gaten dat je vriendin er heel raar op reageert dan denk je nu wel eerder dat er wat aan de hand is, maar dat hoeft nog niet zo te zijn. C4. Bouw Vind je de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen? Ja, de gebeurtenissen volgen elkaar op een goede manier, ook zo dat je het blijft snappen en dat je niet zoiets hebt van waar hebben die het nu weer over. Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend? Ik zelf vind dat het verhaal wel spannend is opgebouwd, want als er net iets moet gebeuren dan komt er een andere verhaallijn waar ze het over hebben en dan wil je doorlezen om te weten wat er nu aan de hand was. Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden? Ja, er zijn 2 verhaallijnen en ze zijn goed met elkaar verbonden. Ik denk dat dat komt omdat beide verhaallijnen iets met elkaar te maken hebben. C5. Taalgebruik Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier iets mee te maken? Ik vind het verhaal best makkelijk om te lezen, dat komt omdat de schrijfster, Carry Slee, de moeilijke woorden probeert om te zetten in een makkelijker woord zodat je het beter begrijpt.
Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet? De zinnen zijn ook best makkelijk te lezen en zoals ik in de vorige vraag ook al zei is dat het weinig moeilijke woorden bevat. Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet? Er zitten best wel wat dialogen in het verhaal, maar het is niet alleen maar gesprek, het blijft leuk om te lezen en ik vind het ook geen probleem als er dialogen in het verhaal zitten. D. Verwerkingsopdracht Ik heb gekozen voor deze verwerkingsopdracht: beschrijf wat het probleem van de hoofdpersoon is, hoe deze in de loop van het verhaal verandert en hoe het staat met het probleem aan het eind van het verhaal. Dit verhaal heeft 2 hoofdpersonen, ik kies voor deze opdracht maar 1 iemand. Ik ga de verwerkingsopdracht over Sasja houden. Sasja heeft een probleem, haar moeder is bij Koen ingetrokken en hij heeft een zoon Felix waar Sasja op een feest mee gezoend heeft. Felix denkt nu dat Sasja verliefd is op hem en hij wil meer. In de loop van het verhaal duikt Felix een paar keer op in Sasja’s kamer, een keer heeft hij haar zelfs op het bed geduwd en haar shirtje omhoog getrokken. Sasja vind dit heel erg en durft het niet tegen haar moeder te vertellen omdat Felix had gezegd dat ze nu net zo gelukkig is en als Sasja het vertelt ze dan bij Koen weggaat en dat ze dan misschien weer depressief wordt. Dit wil Sasja niet dus ze houd het voor zichzelf. Op een avond gaat Sasja op de zolder slapen, alleen op de zolderkamer is geen slot. ’s Nachts als Sasja half ligt te slapen komt Felix naar boven. Sasja schrikt en verstijfd helemaal. Felix gaat op haar liggen en op dat moment gaat het licht aan. Felix gaat snel van Sasja af en gaat met Koen ( die samen met Ellen in de deuropening stond) naar beneden. Dan barst Sasja in tranen uit. Haar moeder en zij hebben maar een oplossing: en dat is weer terug gaan naar hun oude huis. Felix ziet nu pas in dat hij fout zat, hij heeft er ook spijt van. Nu komt koen om het weekend bij Ellen en Sasja op bezoek, Felix is dan bij zijn moeder. Zo komt alles toch tot een goed eindJ. Over Carry Slee Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Haar schrijverskwaliteiten kwamen toen goed van pas, want samen met haar leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze vervolgens compleet uitgewerkte toneelstukken van maakte. De toneelstukken werden, vaak met groot succes, opgevoerd door de leerlingen. Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (28) en Masja (26) die haar grootste inspiratiebron vormen. Toen haar dochters nog jong waren, bedacht Carry verhalen voor hen waarin 'Keetje Karnemelk' de hoofdrol speelde. Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry Slee besloot ze naar het tijdschrift Bobo te sturen. Daarin werden ze gepubliceerd. Gestimuleerd door het succes van 'Keetje Karnemelk' stortte Carry Slee zich op een boek over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje. Ze bood het het verhaal aan bij een uitgeverij, waar het in 1989 in boekvorm verscheen. Hiermee begon een succesvolle carrière. Inmiddels is Carry Slee fulltime auteur en verschenen er al meer dan 50 boeken van haar hand. Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms zijn haar boeken gebaseerd op dingen die echt gebeurd zijn; in andere gevallen zijn de verhalen verzonnen. Carry Slee schrijft klare taal, die kinderen aanspreekt. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar en de personages zijn zo goed uitgewerkt dat de lezer zich makkelijk kan identificeren. Haar boeken zijn altijd spannend en zo geschreven dat je ze ineen keer uit wilt lezen. In haar boeken schuwt Carry Slee moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, pesten en scheiden niet. Door haar humoristische en luchtige stijl worden haar boeken echter nooit te moeilijk. Ze schrijft eerlijk over het feit dat ouders twijfelen en niet altijd op iedere vraag een antwoord weten. Zo probeert zij kinderen aan te sporen om problemen op een creatieve en fantasierijke manier het hoofd te bieden. Prijzen die Carry Slee heeft gewonnen. (Ze heeft er nog meer gewonnen) 1997: Kinderjury 10-12 jaar, Spijt! 1998: kinderjury 10-12 jaar, Pijnstillers
Jonge Jury, Spijt! 1999: Kinderjury 10-12, Afblijven! Jonge Jury, Pijnstillers

2000: Jonge Jury, Afblijven! 2001: Kinderjury, Razend
Jonge Jury, Kappen! 2003: Jonge Jury, Paniek. Boeken die Carry Slee heeft geschreven (zijn niet alle boeken): - Razend - Afblijven - Bikkels - 100% Timboektoe - Hebbes - Kappen - Link - Paniek - Radeloos - Pijnstillers

REACTIES

X.

X.

Jorrit is er namelijk net achter gekomen dat zijn beste vriend, Ruben, een homo is. Hij had beloofd dat hij het aan niemand zou vertellen, maar doordat hij zo geschrokken was heeft hij zijn mond voorbij gepraat en weet na een tijdje de hele school het. Hij wordt door 3 jongens uit zijn klas gepest, ze hebben hem zelfs naar een basketbalveldje gelokt en hem daar in elkaar geslagen. (dit stukje klopt niet)

13 jaar geleden

L.

L.

hoi, ik vind het een goed verslag! inderdaad wat hierboven wordt weergegeven klopt niet Ruben wordt gepest en nier Jorrit. Verder vraag ik me af wat voor cijfer je hebt gekregen

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"