Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

6.3 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 762 woorden
  • 12166 keer
    109 deze maand
  • 12 maart 2006
Titel: Oorlogswinter
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat
Plaats van uitgave: Rotterdam
Jaar van uitgave: 1972
Genre: Oorlogsverhaal

Wie is / zijn de hoofdrolspelers?
Michiel van Beusekom, Dirk Knopper, Erica van Beusekom en Jack

Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
De gebeurtenissen spelen zich af in het dorp Vlank. Het ligt op de noordrand van de Veluwe, dicht bij Zwolle, en tussen Zwolle en Vlank ligt de rivier de IJssel. Daar liep een belangrijke brug voor de duisters overheen, dus werd hij gebombardeerd.


Wanneer spelen / speelden de gebeurtenissen zich af?
Het boek speelt zich af 1940 t/m 1945 niet helemaal precies maar dat wil dus zeggen dat het in de Tweede Wereldoorlog afspeelt

Wat is het belangrijkste probleem / de belangrijkste gebeurtenis in het boek?
Michiel (een jongen van 15 jaar) leeft in de 2e Wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt deze dat hij en 3 anderen het distributiekantoor gaat overvallen. Als dit mislukt moet je de brief aan Bertus geven. Het mislukt en hij brengt de brief naar Bertus maar deze bleek al opgepakt te zijn door de Duitsers. Hij besluit zelf de brief te openen en raakt hierdoor betrokken in het verzet. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die in het bos ondergedoken zit. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen en ook zijn “oom Ben”. Dan worden er 10 mannen gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos was doodgeschoten en ze wilden weten wie dit had gedaan. Bij deze 10 zat ook de vader van Michiel die samen met 4 anderen werd gedood, omdat de Duitsers er niet achterkwamen wie de moord had gepleegd. Even later komt Michiel er achter dat “oom Ben” een verrader is en samenwerkt met de Duitsers. Hij dacht altijd dat Schafter de grote verrader was maar dit bleek niet zo.

Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint middenin de gebeurtenissen. De eerste 5 zinnen: Wat was het toch allemachtig donker. Voetje voor voetje, met een hand tastend voor zich uit, zocht Michiel zijn weg over het verharde fietspad, dat naast het karrenpad liep. In zijn ene hand droeg hij een katoenen tas, met twee flessen melk erin.

Hoe loopt het af?
Ik vind dat het verhaal wel een behoorlijk goed einde heeft omdat oom Ben van de aardbodem wordt weggevaagd en dat was hetzelfde wat hij bij onder andere de piloot wou doen. Het boek heeft een gesloten einde.

Waarop slaat de titel / verklaar de titel?
De titel spreekt voor zichzelf. Het verhaal speelt zich af in de laatste winter van de 2de wereldoorlog tussen de geallieerden en Duitsland.

Geef in korte samenvatting van het boek (ongeveer 15 regels):
Michiel is 15 als de laatste oorlogswinter aanbreekt. In zijn huis zitten mensen uit allerlei verre plaatsen die komen om eten te kopen voor hun uitgehongerde familie. Dirk, een goede vriend en een buur van Michiel, geeft Michiel op een dag een geheime brief. Daarna wordt Michiel zijn vader opgepakt, later krijgen ze te horen dat zijn vader is dood geschoten. Daarna worden Dirk en de gene waar Michiel de brief aan moest geven opgepakt. Michiel weet geen andere oplossing dan de brief te openen en hem te lezen en daarna te verscheuren. In de brief vraagt Dirk aan de lezer om voortaan te zorgen voor een piloot die hij tot nu toe verborgen hield in het Dagdaliger bos. Michiel doet dit dan ook, als de wond van jack niet beter wordt vraagt hij aan zijn zus, Erica om te helpen. Op de kop toe worden die noch verliefd ook. Oom Ben is vaak bij de van Beusekoms thuis al gauw vertrouwt Michiel hem en vertelt hem al zijn geheimen. Als blijkt dat Oom Ben alleen slecht in de zin heeft vraagt Michiel zich af: wie kan ik wel vertrouwen en wie niet? Hij komt hier pas achter als Oom Ben op het punt staat Jack over te leveren aan de Duitsers. Hij levert Oom Ben dan af aan Meester Postma. Als hij daar mee bezig is vliegt er een Engelse vliegtuig over hen heen. Ze kunnen zich noch net redden, maar Oom Ben ontsnapt en ontploft door een kogel van het Engelse vliegtuig. Als Michiel en Meester Postma terug komen in het dorp zijn de bevrijders er al.

Je geeft je mening over het verhaal. Gebruik minimaal drie beoordelingswoorden en leg bij elk woord uit waarom je dat woord hebt gekozen:
Ik vind het een heel mooi boek, omdat het een mooi verhaal is. Ook vind ik het een realistisch boek, want het zou zo gebeurd kunnen hebben. Het boek gaat over de wereldoorlog dus ik vind het interessant.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2407

reacties

echt niet goed. bahbah
door Jonas (reageren) op 4 januari 2012 om 20:58
mooi boek
door hoi (reageren) op 16 april 2013 om 14:02
respect
door respect (reageren) op 23 februari 2014 om 11:55
het is best wel goed maar kan je meer informatie sturen?
door Mirac (reageren) op 8 december 2016 om 20:53

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.2
Frank 2e klas vwo7.1
Goofy 3e klas havo7.0
sjoerd 2e klas vwo7.0
Meer verslagen ›