Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Breakfast at Tiffany's

Truman Capote

1958

176

1 uit 5

4.7 / 10
3e klas vwo
  • Jasje
  • Nederlands
  • 741 woorden
  • 42008 keer
    96 deze maand
  • 11 oktober 2006
Titel: Breakfast at Tiffany's
Auteur: Truman Capote
Jaar van uitgave: 1958

Samenvatting:
Verteller van dit verhaal wordt in het begin, door de hoofd persoon Holly Golightly, Fred genoemd, naar haar geestelijke mindervalide broer.
‘Fred’ , de verteller, woont in een appartementen gebouw ‘the old brouwnstone’ in New York. Holly woont in het appartement eronder. Zij gingen samen naar het kroegje van Joe Ball om te bellen of om wat te drinken . Op een dag belt Joe naar ‘Fred’ . Hij heeft een houten beeld van Holly die iemand uit Afrika meebracht. Holly is al een paar jaar uit zicht. Joe is altijd al verliefd geweest op Holly, de verteller eigenlijk ook.

Fred vertelt hoe hij Holly kent. Zij woont alleen maar heeft veel mannen bezoek. Een Mr. Yunioshi, Mr Arbuck, OJ Berman ( an actor’s agent), Rusty Traewler, etc. De verteller ‘Fred’ is een schrijver. Hij komt in kontact met zijn boven buurvrouw, omdat zij uit haar kamer vlucht van een dronken man, en via de brand trap bij hem binnen loopt. Zij vertelt dat zij iedere Donderdag een man in de gevangenis opzoek, ene Sally Tomato, en zij krijgt 100 dollar van zijn advocaat. Zij geeft dan een weer bericht door. Verschijnlijk een code dat met drugs te maken heeft. Holly heeft een kat, tijger gestreept die ooit met haar is komen meelopen De kat heeft geen nam en Holly zegt dat ze niet bij elkaar horen omdat zij geen ‘thuis heeft of wil. Ze vertelt dat zij soms last heeft van de ‘mean reds’. Dat is anders dan de Blues. Met de mean reds ben je bang en zweterig maar je weet niet waar je bang voor ben . Je hebt het gevoel dat iets vreeslijk gaat gebeuren. Dan gaat zij naar Tiffany’s, dat heeft haar vertrouwen, daar kan toch niets gebeuren.

Een vriendin Mad Wildwood komt op een feestje. Mag is erg lang niet mooie, stottert. Zij heft een vriend Jose . Een Portugees, rijk. Meg woont bij Holly . Zij gaat er vandoor met de rijke vriend van Holly en Holly neemt de vriend van Meg over, Jose.
Als de verteller een verhaal in een tijdschrift gedrukt krijgt, viert hij dat met Holly. Hij laat haar een vogel kooi zien (die 350 dollar kost) die hij mooi vind. met kerst koopt zij dat voor hem Hij geeft har een St Christopher die hij bij Tiffany’s (Tiffany’ is een bekende dure jeweliers zaal maar ook een nachtclub) heeft gekocht. Zij krijgen ruzie omdat hij haar beledigt met over al haar mannelijke vrienden. Hij geeft haar de kooi terug, zij zet het bij de vuilnis, hij haalt het weer binnen.

Holly heeft veel mannelijke vrienden, meest oud en rijk. Op een dag komt een man uit Texas, Doc Golightly. Hij is haar man . Hij trouwde met haar toen zij 14 was. Hij was weduwe en had een aantal kinderen. Hij nam Holly en haar broer Fred in huis maar op een dag liep Holly Weg. Holly heet eigenlijk Lulamae Barnes. Broer Fred is in het leger. Doc komt Holly halen om weer naar huis te gaan. Holly is aan haar nieuwe leven verknocht en gaat niet mee, maar ze is wel aan Doc gehecht. Hij heeft haar wel geholpen. Als Doc weer naar huis gaat, vertelt ze het verhaal van haar verleden aan ‘de verteller’.

Holly hoort dat haar broer Fred in de oorlog is overleden. Veel verdriet gaat gooien met spullen in appartement. Zij noemt de verteller ook geen Fred meer. Holly heeft een relatie met Jose. Koken, huishouden etc. Zij wordt opgepakt i.v.m. drug omdat de politie weten dat zij Sally bezocht. Jose kan haar niet help. Hij betaalt om haar uit de gevangenis te krijgen maar verbreekt de relatie.(blz. 91.) Holly moet vluchten naar Brazil om van de politie te ontsnappen de verteller brengt haat naar het vliegveld, zij zet de kat uit de auto, maar heeft spijt. Zij hoorde eigenlijk wel bijelkaar. De verteller gaat terug om de kat te zoeken en ziet dat het weer bij een ander huishouden heeft ingeburgerd. Ze stuurt de verteller BUSTER, nog een kaart, ze heeft weer een man aan de haak. Daarna hoort hij niets meer totdat Joe hem het houten beeldje laat zien.

Eigen mening:
Karakters goed beschreven. Krijgt goed beeld van Holly. Geestig, gesprekken duidelijk en amusant. Luchtig verhaal. Eenvoudige taal.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4574

reacties

Slecht Nederlands.
door Anna (reageren) op 12 oktober 2010 om 14:53
erg veel spelfouten
door jimmy (reageren) op 9 mei 2011 om 20:39
veel woorden slecht geschreven
door 4havo (reageren) op 11 mei 2011 om 7:27
Heel slecht Nederlands, maar de verhaallijn klopt wel.
door Laura (reageren) op 15 mei 2011 om 13:05
gast, hoe kan je op 3 vwo zitten en zo'n goede samenvatting schrijven als je zo ontiegelijk slecht bent in normale nederlandse zinnen schrijven????
door dude (reageren) op 16 mei 2011 om 19:46
snap er gewoon helemaal niks van ..
door g (reageren) op 9 oktober 2011 om 14:08
wow. ik krijg hier dus morgen een overhoring over en heb het boek niet gelezen maar dit is echt heel ingewikkeld. snap er niks van...
door Annie (reageren) op 11 april 2012 om 15:42
Bedankt ik heb hier veel aan! De informatie klopt maar het is inderdaad in krom Nederlands weergegeven...
door Liesbeth (reageren) op 12 september 2012 om 16:54
wat is dit te ingewikkeld kom op vwo man!
door Melissa (reageren) op 4 april 2014 om 14:24

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Emma 2e klas vwo6.5
anoniem4e klas vwo5.9
anoniem5.8
Annie 5e klas havo3.6
Jasje 3e klas vwo4.7
Meer verslagen ›