Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1084 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 241 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
241 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

I. PRIMAIRE GEGEVENS VAN JE GELEZEN WERK
- Auteur: Tommy Wieringa
- Titel: Joe Speedboot
- Ondertitel: Roman
- Verschenen in jaar: 2005 (2de druk)
- Aantal bladzijden: 316
- Uitgeverij: De Bezige Bij
- Leestijd: 10 uur
- Uitgelezen op: 5 maart 2006
- Geraadpleegde secundaire literatuur: geen

II. KORTE SAMENVATTING
Joe Speedboot is het verhaal over een jongen genaamd Frans Hermans die op jonge leeftijd door een grasmaaier ongeluk in een coma beland. Als Fransje wakker word heeft hij een beperkte capaciteit wat betekend dat hij zijn arm alleen kan gebruiken. ‘Dat is net genoeg om te rukken’, merkte één van zijn oudere broers op. Fransje woont in Lomark samen met zijn vader, moeder en twee broers Sam en Dirk. In de tijd dat hij in coma lag, is er een mysterieuze jongen met een absurde naam Lomark binnen getrokken, Joe Speedboot. Tijdens zijn beperkte ontvankelijkheid voor zijn omgeving heeft Fransje veel gehoord over deze ‘buitenstaander’. Eenmaal tijdens zijn revalidatie begint Fransje weer aan zijn school. Hier zitten op dat moment Christophe Engel, Joe Speedboot en laten ook PJ.

Toen de kermis in het dorp kwam, moesten de twee broers Fransje meenemen naar de kermis. Ze parkeerde Fransje alleen niet op de kermis maar in een leegstaand huis. Waar Joe ineens opdook Fransje hielp. Hij zorgde ervoor dat niemand van de kermis kon genieten en blies het elektriciteitshuisje op. Sindsdien is Fransje gefascineerd door Joe.

Joe is samen met zijn vader en moeder naar Lomark verhuisd. Alhoewel zijn vader de inbouw van het huis niet heeft gered omdat het verhuisbusje in de gevel van Christophes huis reed en dwars door de vooruit vloog. Joe’s vader was direct dood. Zijn moeder en zijn zusje overleefde het ongeluk wel samen met Joe.

Op een gegeven moment kom PJ Eilander in Lomark wonen. Zij komt uit Zuid-Afrika en met zijn vieren maken zij hun school af. Ze nemen ieder hun eigen weg en Fransje ziet hoe de levens van zijn jeugdvrienden ontwikkelen en weer bij elkaar komen.
Zo leert PJ een schrijver kennen waar zij een, dan wel gewelddadige relatie mee aan gaat. De relatie vergaat maar de schrijver houdt er een boek aan over. Hierdoor komt eerst Fransje maar later ook Joe achter het verleden van PJ. De echte naam van Joe is het grote geheim van het verhaal, wat door PJ door haar nieuwsgierigheid en respectloosheid word ontrafeld. Fransje leert zijn enig functionerende lichaamsdeel, zijn arm, te gebruiken als wapen. Net als de samurai zoals hij zegt.

III. VERDIEPING

Tijd en ruimte:
Het verhaal duurt ongeveer 25 jaar. De gebeurtenissen zijn chronologisch maar er zitten vele flashbacks in. Het verhaal speelt zich grotendeels af op de plek waar Fransje woont, Lomark. Maar het verhaal speelt ook even af in Egypte, Amsterdam en andere omgevingen.

Verteller/ wijze van vertellen:
Ik-perspectief van Fransje.

Spanning:
De spanning staat niet op de voorgrond. Het hoofdpersonage spreekt veel in detail wat het verhaal ontspannend en rustig te lezen houd. De spanning zit meer in de grappige gebeurtenissen, zoals het vliegtuig dat word gebouwd om in de thuis van PJ te kijken. Dit omdat haar moeder een nudist scheen te zijn.

Thema en motieven:
Roman, Jeugdvriendschap en leven met een handicap.

Personages:
Fransje Hermans

Invalide jongen, die niet kan praten maar alles opschrijft in zijn dagboeken over alles wat hij mee maakt. Fransje lijd aan spastische schokken en een verlamd lichaam, behalve zijn rechter arm. Hij leest veel en was gefascineerd door de weg van de Samurai. Hij heeft een bijzondere gave van observeren.

Joe Speedboot
Dynamische en explosieve jongen die iedereen kan overhalen dingen te doen die ze zelf nooit zouden doen. Hij is uiterst slim en erg technisch. Ook heeft hij geen moeite met zijn stiefvader. Later word Joe een gevoelige jongen, maar in zijn jeugd kan niemand hoogte van hem krijgen. Volgens Joe heeft iedereen één groot geheim.

PJ Eilander
Zij is de dochter van de tandarts Julias Jocob Eilander. Ze kwam samen met haar ouders uit Zuid-Afrika en gingen wonen in ‘het witte huis’ in Lomark. PJ bezit charmes waar geen enkele man tegen op kan. Maar wat niemand in Lomark weet, is dat zij een duister verleden heeft in Zuid-Afrika. Ze krijgt wat met een schrijver die haar geheim ontrafelt en publiceert in zijn boek.
Fransje heeft vanaf de komst van PJ tot aan het einde van het boek een zwak voor haar. Er bloeit ook een affaire op, in de loop van het verhaal.

Engel Eleveld
Engel is iemand die je jarenlang niet ziet, tot je hem ineens zag met een soort licht om zich heen. Hij werd ineens ook erg populair en was Fransjes gezegende pismaatje.
Hij sterft uit eindelijk in een tragisch ongeluk.

Christophe
Hij is de jeugdvriend van Joe Speedboot uit Lomark. Fransje zag hem als een concurrent op Joe’s vriendschap. Hij lijkt volgens Fransje op Heimrich Himmler.

Regina Ratzinger
Zij is de moeder van Joe Speedboot en tijdelijke weduwenaar. Totdat zij na een vakantie in Egypte Mahfouz tegenkomt en verliefd wordt.


Papa Afrika (Mahfouz Husseini)
Mahfouz werkte in de toerisme in een stadje in Egypte. Hij verkocht souveniers, totdat hij Regina en haar vriendinnen tegen kwam. Ze waren op slag verliefd en later vloog hij over naar Nederland om samen te wonen met Regina. Zijn vader maakte authentieke Egyptische bootjes. In Lomark bouwde hij er zelf ook één en bij het ter water laten is hij nooit meer terug gezien.

India Ratzinger
Het zusje van Joe Speedboot, zij is veel rustiger dan Joe maar ook een vreemd persoon.

Titelverklaring (titel, ondertitel en motto):
Joe Speedboot is de jongen die het leven van Fransje voor het leven heeft beïnvloed.
Fransje is gefascineerd door hem.

Genre:
Roman

Stijl:
Cynisch, grappig

Relatie tussen tekst en auteur:
Vrijwel geen. Tommy heeft de tekst geschreven maar verder zijn er weinig verbanden.
Het enige wat zeker is dat hij het heel echt omschrijft.

IV. WAARDERING of PERSOONLIJKE BEOORDELING

Het onderwerp:
Het onderwerp klinkt oubollig, maar het is fantastisch uitgewerkt. Vanaf het begin van het boek wordt al duidelijk gemaakt dat dit niet het zielige verhaal is van een gehandicapte jongen.

De gebeurtenissen:
De gebeurtenissen worden goed verteld en je kunt een duidelijk (eigen) beeld scheppen.

De ongelofelijke gebeurtenissen worden zo omschreven dat het lijkt alsof het echt kan.

De personen:
Zij hebben echt een karakter en ik kan goed indenken hoe de personages zullen zijn.

De opbouw:
In het begin werd ik gelijk in het boek getrokken. Alles werd goed verteld waardoor je gelijk een idee had wat werd bedoeld.

Het taalgebruik:
Cynisch, sarcastisch maar wel grappig. In het boek worden ook dialecten gebruikt en engelse termen.

REACTIES

S.

S.

Die kerel heet FransJE Hermans.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"