Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dracula door Bram Stoker

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Dracula
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1172 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
24 keer beoordeeld

Boekcover Dracula
Shadow
Dracula door Bram Stoker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Dracula
Schrijver: Bram Stoker
Gepubliceerd: 1984 1) Waar gaat het verhaal over? 1.1 Geef in hooguit 50 woorden aan waar het verhaal over gaat. Jonathan en Mina gaan trouwen en gaan ze op huwelijksreis. Jonathan naar Transylvanie en Mina is met Lucy in Garfax. Jonathan zit bij Dracula in zijn kasteel. Hij is vaak bang. Op een dag is hij blij dat hij weg mag, maar hij krijgt het slechte nieuws dat Lucy in levensgevaar is. Ze is gebeten door een vampier en wordt er zelf ook één. Om haar ziel te bevrijden doden ze haar. Ze besluiten om met zijn allen Dracula op te zoeken en te hem doden. Als ze dit de eerste keer willen doen wordt Mina gebeten door Dracula. Ze bevrijden haar ook door haar te doden. Op het laatst krijgen ze Dracula ook gedood en is al het kwaad de wereld uit. Woorden: 123 1.2 Waarom heb je dit verhaal gekozen? Ik heb dit verhaal gekozen, omdat een paar vrienden dit boekje al hadden gelezen en ik de film al een keer heb gezien en dus al iets over het onderwerp wist.
1.3 Wat wist je al van: a) De schrijver: Bram Stoker is de schrijver, ik had al iets over hem gehoord dat hij ook een spel had en dit boek heeft geschreven. b) Het onderwerp: Het onderwerp van het boek is Dood. c) De context, waarin het zich afspeelt: 2) Personages 2.1 Wie zijn de hoofdpersonen? Jonathan Harker: Hij gaat op bezoek bij de dracula en zijn verloofde Mina word later gebeten door de dracula. Mina: Is de verloofde van Jonathan. Zij wordt gebeten door de dracula en word vermoord. Lucy en Arthur: zijn vrienden van Jonathan en Mina, Lucy word ook gebeten en daarom vermoord. 2.2 Wat houd hen bezig? Ze worden bezig gehouden door een zoektocht naar de dracula die de verloofde Mina van Jonathan heeft gebeten, onder deze zoektocht word Lucy ook gebeten en daarom vermoord, beide worden ze vermoord om hun ziel te bevrijden. Ze leven allemaal in angst want ze weten niet wat er allemaal gaat gebeuren. 2.3 Hoe is hun onderlinge relatie? Jonathan en Mina gaan trouwen en houden heel erg veel van elkaar. Lucy en Arthur zijn hele goede vrienden van hen. 2.4 Wat voor een mensen zijn het volgens jou? Karakter? Deze mensen staan altijd voor elkaar klaar, want ze zoeken samen naar de dracula. Ook zijn zij allemaal heel erg medelevend (toen ze Lucy en Mina moesten doden, om hun ziel te bevrijden), en ze zijn ook erg behulpzaam. 2.5 Herken je bepaald gedrag/bepaalde karaktertrekken van jezelf? Behulpzaam, ik wil en probeer ook iedereen te helpen die ik kan helpen, en hulp nodig heeft. Ik sta ook altijd voor mensen klaar en kan ook mijn medeleven tonen.
2.6 Als de hoofdpersoon al een bekend figuur is, klopt dan het beeld van deze persoon met het beeld dat je er al van hem/haar had. Vult het dat beeld aan? Ik kon het verhaal over de Dracula al. Mijn beeld is eigenlijk hetzelfde gebleven, want in de film gebeurt precies hetzelfde. 2.7 Hoe ervaar je de problemen van de hoofdpersonen? De problemen vind ik wel erg, want ze zouden gaan trouwen en dan moet hij zijn geliefde vermoorden om haar ziel te bevrijden, omdat ze is gebeten door de Dracula. 2.8 Wie vind je het meest sympathiek? Waarom? Ik vind Jonathan heeft meest sympathiek, want hij zoekt naar zijn geliefde en vermoord haar, omdat zij is gebeten en niet wil dat zij ook een dracula word en hij ziel verliest aan het kwaad. 2.9 Wie vind je het minst sympathiek? Waarom? Dracula, want hij vermoord/bijt mensen, en wil dat zij het donkere pad volgen (het kwaad). 3) Tijd 3.1 In welke historische tijd speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw. 3.2 Is dat van belang voor het verhaal? Waarom (niet)? Dat is best wel van belang voor dit verhaal, want in die tijd geloofden zij nog in dracula’s en geesten etc. en die tijd word ook aangeduid m,et donker en oorlogen en dood. 3.3 Zijn er bepaalde historische gebeurtenissen die een rol spelen in dit verhaal? Geef er een korte beschrijving van. De gebeurtenis dat Mina en Lucy worden gebeten en worden vermoord omdat ze anders ook dracula’s zouden worden. En dat zij op zoek gaan naar de Dracula om hem te vermoorden.
3.4 Geef een korte aanduiding van wat je al wist van die tijd? Ik wist al dat veel mensen in die tijd in geesten en dracula’s geloofden. Zij geloofden hierin, omdat als er bijvoorbeeld iemand dood ging dat zij dan een zondebok moesten aanwijzen wie die veroorzaakt zou hebben. 3.5 Geef een korte beschrijving van wat je erover hebt bijgeleerd. Ik heb niets erbij geleerd, want dit is allemaal fictief en had al veel over dit onderwerp geleerd bij geschiedenis. 4) Plaats 4.1 Waar ter wereld speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in Transylvanië. 4.2 Geef kort aan wat je al van die plaats wist? Ik wist nog bijna helemaal niets over die plaats. Alleen iets over de Tasmaanse duivel. 4.3 Heeft die plaats van handeling een bepaalde functie? De plaats heeft wel degelijk een functie. Het is een klein eiland en er ook vaak donker. Ik ken het land eigenlijk niet echt dus weet er ook niet veel over. 4.4 In welke omstandigheden speelt het zich af (landschap,klimaat, maatschappelijke situatie, etc.)? Het is een koud en donker klimaat, want bijna alles speelt zich ’s nachts af, want de dracula kan niet tegen licht.
4.5 Zijn deze omstandigheden alleen decor, of zij ze functioneel? Deze omstandigheden zijn functioneel. 5) Perspectief 5.1 Door wiens ogen zie je het verhaal? Zijn er meer standpunten? Je ziet het verhaal door de ogen van de hoofdrolspelers. 5.2 In hoeverre heeft het perspectief beïnvloed? *** *** *** *** 6) Thema/idee 6.1 Heb je het idee dat de schrijver een idee wil overbrengen? Nee, eigenlijk niet. Dit hele verhaal is fictief (verzonnen). 6.2 Zo ja, welk? *** 6.3 Hoe ervaar je dat? *** 6.4 Komst dat overeen met je eigen opvattingen? Nee, want als iemand word gebeten dat betekend het niet gelijk dat je ook een dracula word en/of je gelijk het kwade volgt. 6.5 Wat brengt het verhaal bij jou teweeg? Alles wat er in dit verhaal is gebeurt geloof in eigenlijk niet. Alles is verzonnen en onwaar.
7) Vervolg Zou je nog eens een verhaal willen lezen 7.1 van dezelfde schrijver? Ja, maar volgens mij heeft Bram Stoker niet meer boeken geschreven. Dat is wel jammer. 7.2 over dezelfde tijd? Nee, want de meeste verhalen van die tijd zijn verzonnen en heel erg onwaar. 7.3 over dezelfde plaats/ hetzelfde gebied? Ja, want het is een erg mooi landschap (gekeken op internet). Maar het onderwerp mag dan wel iets vrolijker. 7.4 over hetzelfde onderwerp? Op zich wil ik nog wel een keer iets lezen over dit onderwerp, maar ik vind wel dat het boek iets vrolijker mag. Niet alles moet over de dood gaan en dracula’s. Waarom wel of niet? Over het algemeen zou ik nog wel zo’n boek willen lezen. Maar ik geeft toch de voorkeur aan boeken die iets vrolijker zijn geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dracula door Bram Stoker"