Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

De eetclub

Saskia Noort

2004

239

1 uit 5

7.1 / 10
3e klas havo
  • Sean
  • Nederlands
  • 1108 woorden
  • 10603 keer
    34 deze maand
  • 27 februari 2006
Titel: De eetclub
Auteur: Saskia Noort
Uitgeverij: Anthos
Plaats van uitgave: Amsterdam

Eerste persoonlijke reactie en wat ik ervan vond:
Dit boek heb ik gekozen op aanraadde van mijn tante, een leesfreak. Toen zij mij verteld had hoe zij het vond wilde ik het graag lezen. Dit boek heeft me aan het denken gezet …. Over hoe het leven eigenlijk in elkaar zit. Het leven is niet altijd leuk en fijn zoals ik dacht..de mens is verzot op geld en macht…. Zoals uit dit boek blijkt. Het was een aangrijpend verhaal. Waarin ik een kijkje kon nemen, in een leven wat niemand wil. In een vriendenkring gebeurde alles ,maar dan ook alles wat er fout kan gaan. Het luxe en gezellige leventje viel in duigen door jaloezie en bedrog.


Samenvatting van de inhoud:
De ikvertelster Karen van der Made wordt op een nacht wakker gebeld door Patricia een vriendin. Er iets vreselijks gebeurt. Karen krijgt te horen dat het huis van Babette in brand staat, één van de vriendinnen uit de eetclub. Babette zelf en haar twee kinderen zijn ongedeerd, maar haar man Evert is dood. Later blijkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd door het huis in de brand te hebben gestoken. Iedereen is verbaasd. Er wordt ook een brief van Evert gevonden waaruit blijkt dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.
Karen hoort bij de eetclub die is opgezet door een groep vriendinnen. Samen roddelen, drinken en sporten de vriendinnen wat. Door Hanneke Lemstra is Karen bij het clubje rijke en verwende vrouwen terecht gekomen.
Op de dag van de begrafenis van Evert Struyck gaat Hanneke op de receptie los door veel te drinken. Ze loopt dronken weg en een dag later belt ze haar man dat ze in Amsterdam zit. Weer later, wanneer haar man Ivo, Hanneke wil gaan ophalen, blijkt dat ze zelfmoord heeft willen plegen door van het balkon van een hotelkamer te springen. Ze is in coma geraakt.

Karen kan het niet geloven dat haar beste vriendin, Hanneke zelfmoord heeft gepleegd. Tijdens een verhoor vertelt ze wat zij denkt aan Dorien de Jager. Karen heeft namelijk van Babette gehoord dat Hanneke en Evert een verhouding met elkaar hebben gehad en dat Evert die een week voor de brand heeft verbroken. Intussen voelt Karen zich aangetrokken tot Simon de zakenpartner van haar man Michel, de echtgenoot van Patricia. Ze vindt het saai met haar man Michel. Wanneer Michel op een avond te veel gedronken heeft en Simon niet naar huis kan rijden vanwege zijn alcoholgebruik, hebben Karen en Simon in het schuurtje een snelle maar hevige vrijpartij. Hier verlangde ze na. Ze houden contact doormiddel van sms na een paar weken maken ze een afspraak maar er gebeurt vrijwel niets.

De ‘vriendinnen’ Angela en Patricia willen niets meer met Karen te maken hebben wanneer ze te horen krijgen wat Karen met Dorien de Jager heeft besproken, maar Babette, die sinds de brand met haar zoons bij Karen en Michel woont blijft Karen steunen. Als er blijkt dat Hannke geen kans meer heeft word er besloten de stekkers eruit te trekken.
Karen is niet welkom op de begrafenis, maar staat achterin. Hier komt ze Dorien de Jager weer tegen die door Simon van de zaak is gehaald.

Karen heeft weer een ontmoeting met Simon om hem te vertellen dat ze het eigenlijk niet meer wil,alleen lukt het haar niet. Als hij wordt opgebeld op twee telefoons tegelijk, merkt Karen dat hij een e-mail van Evert aan Hanneke in zijn koffer heeft. Ze steekt de mail snel in haar zak. Het is een e-mail waaruit blijkt dat Evert onmogelijk een week later zelfmoord zou willen plegen. Karen hoort van Dorien Jager dat Simon een sluwe zakenman is met gemene trucjes, zo heeft hij o.a. haar vader enige duizenden guldens afgetroggeld. Wanneer ze vertelt van de e-mail, vraagt Dorien het contact met Simon toch nog even in stand te houden om zo de zaak te kunnen oplossen. Karen breekt in op de computer van Hanneke en leest een chatbox waarin ene Mo wordt genoemd. Ook staat zijn 06-nummer in het bericht. Ze neemt contact op met Mo en die vertelt haar van een site waarop Moo en Hanneke contact hebben gehad om te praten over hun relatieproblemen. Hanneke vertelt daarin over de relatie met Evert en over de slechte kwaliteiten van zijn vrouw Babette, die hem gek zou maken.
Karen heeft een afspraak met Simon in het Van der Valk-motel. Hij wil nog een keer seks met haar. Hij vertelt van zijn zakelijke, half criminele problemen met Evert. Hanneke dreigde die bekend te maken aan de politie. Plotseling wordt er geklopt……Karen schrikt. Het is Babette, die woest is omdat Simon, met wie ze zelf affaire heeft gehad, nu met Karen loopt te ‘klooien’. Zelfs Simon schrikt. Babette draagt Simon op Karen van kant te maken, maar die verzet zich en slaat Babette met een koffertje van Simon buiten westen. Dan staat ineens Dorien Jager op de “stoep” bij Van der Valk en is de dubbele moordzaak opgelost.
In het slothoofdstuk moet Karen haar affaire met Simon nog opbiechten aan Michel. Er volgen moeilijke maanden, maar ze besluiten te verhuizen. Nog één keer,voor haar vertrek, ziet Karen Angela en Patricia. Ze staren haar verwonderd na. In haar hoofd heeft ze nog wel Hanneke zitten, eigenlijk de enige echte vriendin van de eetclub…………..

Waar en wanneer speelt het varhaal zich af?
Een klein yuppendorp onder de rook van Amsterdam. Een groepje nieuwe rijken (late dertigers en begin veertigers) verveelt zich en de vrouwen hebben een eet- (lees: roddel)clubje in het leven geroepen. Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw, want de datum van de brand staat in Everts rouwadvertentie van de vrienden van de eetclub: 15 januari 2002.

Dagboekopdracht:
Naar dagboek,

Ik dacht dat ik het fijn had hier samen met mijn ‘vriendinnen’. Maar sinds Hanneke dood is, is alles anders…. Het klopt niet
Eigenlijk weet ik het niet meer wie of wat ik geloven moet…. Er maalt van alles door mijn hoofd Hanneke, Evert, Dorien de Jager en Simon, de man waar ik stiekem graag bij wil zijn.
Ik ben het zat om op deze plek te wonen zonder dat ik hier iemand kan vertrouwen.. Ik verlang naar vroeger het oude leventje, misschien niet zo luxe als hier.

Informatie over de schrijfster:
Saskia Noort is freelance verslaggeefster o.a. bij het damesblad Linda. Ze debuteerde met de roman “Terug naar de Kust”waarvan 40.000 exemplaren werden verkocht en dat werd genomineerd voor de Gouden Strop (beste misdaadboek). Sinds mei 2004 zijn er al meer dan 100.000 exemplaren van haar tweede roman “De eetclub “ verkocht. Het boek is bovendien voorgedragen voor NS publieksprijs 2004. Haar boeken gaan over liefde, bedrog, macht, status, criminaliteit en verdriet.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9978

reacties

dank je voor je boekverslag je hebt me er enorm mee geholpen en misschien wel de reden waarom ik over ga
door Ricardo Mussie (reageren) op 24 juni 2011 om 16:14
Bedankt voor de samenvatting, hij klopt helemaal en heeft mij veel tijd bespaart,
door X (reageren) op 1 maart 2012 om 15:52
als dit de reden is dat je overgaat is dat wel erg triest
door XxX (reageren) op 18 mei 2017 om 15:18

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Vief 5e klas havo7.5
Kees van der Pol Docent7.3
Fleur 4e klas vwo7.4
Michelle 4e klas havo7.1
anoniem6e klas vwo7.1
Meer verslagen ›