Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwarte engel door Joost Heyink

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte engel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1026 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
156 keer beoordeeld

Boekcover Zwarte engel
Shadow
Zwarte engel door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Algemene informatie
Auteur: Joost Heyink
Titel: Zwarte engel
Jaar van uitgave: 2004
Plaats van uitgave: Houten
Druk:

2. Informatie schrijver:
Hij is geboren in Scheveningen. Hij heeft op school gezeten in Den Haag, Leeuwarden, Zeist, Antwerpen en 2 keer in Apeldoorn. Hij is 2 keer blijven zitten en 2 keer van school af gestuurd. Hij is ook 1 keer van huis weg gelopen. Hij was 16 toen die een keertje door de politie is opgepakt doordat hij geen kaartje voor de trein had toen hij van Nederland naar Parijs ging. Hij deed net of die sliep. Later is hij van alles gaan studeren in Groningen. Hij had ook een hond maar die liep altijd weg. Hij wist altijd wel waar ze hond naartoe was. De hond ging naar een café waar hij gehaktballen kreeg. Toen trouwde hij met Jolanda, van wie iedereen, behalve Jolanda, vond dat ze te jong voor me was. Toen kwam Joep. Hij werd geboren in 1994. Ze wonen in een oud huis in Zuidwolde bij Groningen. Het kraakt en lekt, maar ze hebben een mooie tuin. Hij is sinds 5 jaar huisman. Hij houdt zelf niet van lezen want daar heeft die geen geduld voor maar hij vindt het wel leuk om boeken te schrijven.

Bron:
http://www.unieboek.nl/index.php?start=/auteurs/show.php%3Fid%3D13%26cat_id%3D13

3. Thema:
Thriller, misdaad, liefde

4.
Nog 2 boeken met dit thema zijn: blanco strafblad en Misdaad en straf

5. Personages
Er zijn 3 belangrijke personen in het boek. Dat zijn: Meneer Duvalier, Tom en zuster Marie Donkersloot.

Meneer Duvalier:
Dat is een oude man. Hij is de opa van Tom duvalier. Het is zeker geen verlegen man maar een man die van alles durft te zeggen en niet bang is dat andere mensen er wat over zeggen, en het maakt hem ook niets uit als andere mensen er wat over zeggen.

Tom Duvalier:
Dat is een jongen van 16 jaar oud. Het is een vriendelijke jongen die met veel mensen kan opschieten. Hij is vriendelijk tegen bijna iedereen. Hij helpt ook graag andere mensen. Als ze ergens mee zitten.

Zuster Marie Donkersloot:

Dat is een zuster die in het ziekenhuis werkt waar meneer Duvalier woont. Ze doet dingen die ze denkt dat goed is voor de oude mensen. Het is niet echt een vriendelijke vrouw.

6.
Ik zou Tom niet willen zijn want die zit met allemaal problemen bij ze opa. Hij zegt niet alles tegen ze ouders dus hij lust het zelf met Floor (ze vriendin) op.

Ik zou Opa Duvalier wel willen zijn want dat is een oude man die alle rampen zo weer vergeet. Hij wordt in het ziekenhuis ook lekker bedient en hoeft niet veel dingen zelf te doen.

7.
‘Ik moet er vandoor, Opa,’ zei Tom. Hij stond op.
‘Meneer Drion is donderdagnacht overleden,’ verluisterde de oude man.
‘Wat verdrietig,’ zei Tom. Ja, wat zeg je op zo’n moment?
‘Ze zijn weer bezig. Hij is een handje geholpen. Over de rand geduwd.’
Tom ging weer zitten. ‘Over de rand geduwd? Bedoel je …’
‘Ja,’ zei Toms grootvader. ‘Vermoord.’
‘Waarom denk je dat?’ vroeg Tom. Hij werd er een beetje verdrietig van. Het ging juist net zo goed met ze grootvader.

Ik heb dit stukje gekozen omdat het wel een belangrijk stukje uit het boek is. Er gaan steeds meer mensen dood in het ziekenhuis. Het zijn allemaal mensen die overdag heel gezond zijn en s’nachts overlijden. Dat merkt zijn opa. En daar gaat het boek ook bijna de hele tijd over. Ik heb het ook gekozen omdat ze opaheldere momenten heeft en minder heldere en dat is ook belangrijk in dit boek.

8. Samenvatting
Het gaat over een jongen die Tom heet. Tom gaat elke week bij zijn opa op bezoek in een particulier ziekenhuis. Alleen er gebeuren rare dingen in het ziekenhuis, want er gaan heel vaak mensen dood. Meneer Duvalier ziet daar een patroon in, want ze zijn de dag ervoor allemaal gezond, zo overlijden allemaal aan hartprobleem en het zijn allemaal weduwe of weduwnaars. Maar Tom geloofd het niet helemaal, want ze opa is wel is in de war. Als het vaker gebeurd gaat Tom het toch uitzoeken met ze vriendin Floor die in het ziekenhuis werkt. Ze vinden zuster Marie Donkersloot verdacht want die werkt altijd als er iemand overlijdt. Ze gaan in haar jaszak kijken of er iets verdachts inzit en daar zit dan een briefje in met een aantal namen. Bijna al die mensen op het lijstje zijn overleden, alleen Opa Duvalier niet en nog een vrouw. Ze besluiten om een keer s’nachts naar het ziekenhuis te gaan en de kamer van de Opa van Tom in de gaten te houden. Daar gebeurt de hele nacht niets. s’Morgens gaan ze weg en dan wordt Floor geroepen dat er een vrouw is overleden. Dat was de vrouw die ook op het lijstje stond. Als Marie weer s'nachts dienst heeft blijven ze weer,want ze vinden het erg verdacht. Dan zien ze Marie bij ze opa naar binnen gaan dus besluiten ze er achteraan te gaan. Ze zien haar dan staan met 2 spuitje. Dan wordt Marie gek. Ze krijgen ruzie en Tom zegt dat ze zijn opa ook wou vermoorden. Marie wordt boos op Tom en pakt hem heel stevig vast. Marie bedreigt Tom met de spuitjes. Marie gaf toe dat ze het allemaal heeft gedaan maar dat Tom en Floor zich er niet mee moeten bemoeien. Tom rukt zich los en Marie valt. Dan gooit Opa een deur tegen haar aan en valt ze bewusteloos op de grond. Ze beweegt niet meer dus Floor besluit de politie te bellen.


9. Recensies

http://www.ouders.nl/m12plus2005-05.htm (onderaan de pagina)
http://www.pluizuit.be/050113/Zwarte%20engel.htm

Ik vind de 2e recensie beter, want ik vind niet dat je bij een recensie meteen het einde moet vertellen en dat hebben ze bij de 1e wel gedaan. De 1e zitten wel meer details in maar toch is de 2e beter en duidelijker vind ik.

10. Mening
Mijn mening over het boek is dat het een erg leuk boek is. Er gebeuren allemaal leuk maar ook minder leuke dingen in maar toch is het een erg leuk boek die ik andere ook zou aanraden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte engel door Joost Heyink"