Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Cock en de dood van de helende meesters door A.C. Baantjer

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover De Cock en de dood van de helende meesters
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1335 woorden
  • 21 juli 2006
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 8
46 keer beoordeeld

Boekcover De Cock en de dood van de helende meesters
Shadow
De Cock en de dood van de helende meesters door A.C. Baantjer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Kennispdrachten.

1)
De Titel van het boek dat ik gelezen heb is: ‘Baantjer, De Cock en de dood van de Helende Meesters.’

De Schrijver van het boek ‘Baantjer, De Cock en de dood van de Helende Meesters.’ is A.C. Baantjer.

2)
De uitgeverij van het boek ‘Baantjer, De Cock en de dood van de Helende Meesters.’ Is De Fontein.

De precieze datum van de uitgifte van het boek ‘Baantjer, De Cock en de dood van de Helende Meesters.’ Het ik niet kunnen vindmaar er ik weet wel dat hij in het jaar 2002 is uitgegeven.

3)

De genre van het boek ‘Baantjer, De Cock en de dood van de Helende Meesters.’ is moord/misdaad.

4)
De plats waar het boek ‘Baantjer, De Cock en de dood van de Helende Meesters.’ Zich afspeelt is Amsterdam op vele verschillende plaatsen door de hele stad.

5)
Het verhaal speelt zich in onze tijd af, dat weet ik door dat ze gewoon moderne spullen in het verhaal gebruikte en het is in onze tijd uitgegeven.
Het verhaal duurt 15 dagen lang.
Het verhaal is chronologisch want het gaat van dag naar dag.

6)
Hoofdpersoon 1:
De Cock is een rechercheur met grijs haar en gemiddelde lichaam lengte en heeft altijd menings verschil met commissaris Buitendam. En zegt altijd als hij zich voorstelt: “De Cock met cee-oo-cee-ka”. En hij is een rustige man.

Hoofdpersoon 2:
Vledder is een jonge snelle rechercheur die nog niet zo lang bij de politie zit. Hij kan de gedachte van De Cock niet altijd helemaal begrijpen, maar loopt wel achter hem aan. En kijkt tegen hem op. Hij ziet hem als een soort leermeester. Soms als een onderzoek hem wel een beetje te lang begint te duren en wordt hij onrustig en te brutaal bij de verhoren en veel verdachten worden dan boos op hem.

7)

De titel heeft met het verhaal te maken want een aantal van de slachtoffers van het verhaal werken in het bedrijf gemaand ‘De Helende Meesters.

8) Samenvatting:

De Cock, met ceeooceekaa, en zijn collega Vledder, zijn rechercheurs aan het politiebureau van de Warmoesstraat in Amsterdam.
Op een dag komt er een vrouw van een jaar of 40, Irene van Moerkapelle, de rechercheurskamer inlopen. Zij denkt dat Henry van Nimwegen, een chirurg die verbonden is aan de kliniek van de helende meesters, is verdwenen. De Cock neemt het rare verhaal heel serieus. Hij en zijn collega besluiten een kijkje te nemen in het huis van Henry van Nimwegen. Als ze daar binnen komen ligt Henry van Nimwegen op de grond, dood. Hij is vermoord. Zijn benen en armen zijn vastgebonden en zijn halsslagader is opengepeuterd. Hij is doodgebloed.

De Cock gaat op zoek naar een verdachte, dat is erg makkelijk, want de verdachten komen allemaal vrijwillig naar het politiebureau. Een van hen is Simon de Mirambeau, ook hij is een chirurg van de praktijk van de Helende Meesters. De zoon van Henry van Nimwegen zelf, Michel-Jan, is ook een verdachte. Hij had een erg slechte band met zijn vader. Ook de zoon van Irene van Moerkapelle, Sander, is een verdachte, van hem vinden ze een brief dat hij Henry van Nimwegen zou vermoorden als hij de relatie met zijn moeder niet zou verbreken. Nog een verdachte is Jacques van Loppersum, een klant van Henry van Nimwegen. Die operatie is helemaal mislukt en van Loppersum heeft nu een heel erg mismaakt gezicht. Hij heeft zelfs een keer Simon de Mirambeau een grote vleeswond toegebracht.

Diezelfde avond, als de Cock en Vledder naar het huis van Simon de Mirambeau gaan, treffen zij ook hem vermoord aan. Hij is op diezelfde wijze vermoord als van Nimwegen. Er valt een verdachte af, Sander, hij had geen slechte band met Simon de Mirambeau. De Cock gaat op zoek naar bewijzen en verdachten, en verhoort ook de andere twee chirurgen. Dit zijn Marcel van Diemen en Peter van Houten. Zij hebben allebei een rede om Henry van Nimwegen te vermoorde, namelijk omdat hij door al zijn relaties de kliniek in opspraak heeft gebracht. Alleen hebben ze geen rede om Simon de Mirambeau te haten. Ook alle andere verdachten worden weer verhoord, totdat ze de avond erna bericht krijgen van iemand die naar Marcel van Diemen heeft gebeld, maar er werd niet opgenomen.

De Cock en Vledder besluiten er naartoe te gaan en treffen ook Marcel van Diemen dood aan. Hij is ook weer op dezelfde manier vermoord. De Cock weet het zeker, het gaat om een en dezelfde dader. Weer worden alle verdachten ondervraagd, en dan zegt Vledder plotseling dat de Cock de zaak niet mag laten doodbloeden. Dan weet de Cock wie de dader is, nou moet ie alleen nog bewijzen vinden.

Hij besluit dat te doen via de zoon van Henry van Nimwegen, Michel-Jan. Hij heeft een afspraak met de dader gemaakt om hem zo in de val te lokken. En dat lukt, zodra de dader binnenkwam dook Vledder bovenop hem. Het is Peter van Houten, de vierde en laatst overgebleven chirurg. Hij heeft een stuk snoer bij zich, waarmee hij de armen en benen van de slachtoffers vastbond, een mesje om te halsslagader te openen en een drug om de slachtoffers te verdoven.

De Cock moest nu nog op zoek naar een verklaring, maar die was snel gevonden. Peter van Houten heeft aan het begin 4 miljoen gulden in de kliniek gestoken. Dus hij zou van iedereen nog een miljoen krijgen. Maar alle andere chirurgen probeerden dat zo lang mogelijk uit te stellen, ze lieten het doodbloeden. Zodat ze niet hoefden te betalen.


9)
Ik vond het Boek leuk om te lezen omdat het een best we spannend verhaal is, omdat ik wou weten wie de moorden had gepleegd en omdat ik snel door het boek heen ging.

10)
Theo van Gogh vermoord.

Op 2 november 2004 om 8.45 uur wordt Theo van Gogh vermoord. Dat gebeurt in Amsterdam in de Linnaeusstraat. Als hij voor het stadsdeelkantoor fietst haalt iemand hem in en schiet hem neer. De gewonde Theo weet over de trambaan nog aan de overkant van de straat te komen. Voor de deur van eetcafé “de Hollander” steekt de schutter hem neer en spiest met een mes een briefje op zijn borst. Daarna schiet hij nog een paar keer op van Gogh, die ter plekke overlijdt. Sommige mensen zeggen dat de dader nog even over van Gogh heen is blijven staan om zeker te weten dat hij echt dood was. Maar volgens andere getuige is dat flauwekul. De moordenaar zou “een Arabier met een baard” zijn in een “crèmekleurig gewaad”. Later blijkt het te gaan over een 26jarige Marokkaan. Achtervolgd vlucht de schutter het Oosterpark in. Aan de andere kant van het park probeert hij aan de Mauritskade te ontsnappen. Maar daar wordt hij opgepakt door de politie. Daarna worden er door heel veel mensen bloemen neer gelegd. Verspreid over de hele straat lagen bloemen. Maar vooral op de plaats van de moord.

Dit is een artikel wat met het boek wat ik gelezen heb is te vergelijken omdat er iemand is vermoord.

B. Belevenisopdrachten.
1) (1) Wat vond je het belangrijkste fragment uit het boek en waarom dan wel?
Ik vond het fragment van dat ze er achter kwamen wie de moorden had gepleegd belangrijk omdat het daar toch uiteindelijk wel allemaal om draaiden.

2) (6) Maak een advertentie over het boek, waarbij je medeleerlingen overhaalt het boek te lezen.
Hallo medeleerlingen,
ik heb het boek ‘Baantjer, De Cock en de dood van de Helende Meesters.’ Gelezen, ik vond het een leuk boek om te lezen, het was geen moeilijk boek maar er zat wel een redelijke spanning in het verhaal, daarom raad ik het jullie ook aan om dit boek een keer te gaan lezen als het nou voor je lol is of omdat het voor Nederlands moet maakt niet uit maar lees het een keer.
Groeten Steven.


3) (10) Bekijk de speelfilm van het boek. Schrijf de vergelijking, wat is het zelfde en wat is anders.
Ik heb dat speelfilm van dit boek gezien op RTL 4, ik kon bijna geen verschil merken alleen dat het verhaal iets was in gekort.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Cock en de dood van de helende meesters door A.C. Baantjer"