Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zwarte sneeuw door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte sneeuw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1059 woorden
  • 26 juni 2006
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
28 keer beoordeeld

Boekcover Zwarte sneeuw
Shadow
Zwarte sneeuw door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zwarte Sneeuw Schrijfster: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaartal uitgave: 2000 Samenvatting Emma wordt samen met haar familie uit huis gezet omdat ze de pacht niet meer kunnen betalen. Hierdoor moeten ze op reis naar Kerkrade omdat daar nog werk in de mijn is. De eerste dagen zijn zwaar, maar het werk in de mijn went. In de mijn komt Emma vast te zitten met Rudolf, de zoon van een landeigenaar. Gelukkig worden ze gered. De volgende ramp gebeurt in de mijn; er is een overstroming. Emma’s broertje Tom, en haar vriend Jef komen daarbij om het leven. Emma wil niet meer in de mijn werken na dit alles en Rudolf weet nog een baantje als dienstmeisje in Maastricht. Die neemt ze. Hier ontmoet Emma meneer Pustjens, een journalist. Hij zet Emma’s verhaal uit de mijn in de krant. Emma’s baas komt erachter en ze wordt ontslagen. Maar ze kan werken in de drukkerij van meneer Pustjens. Als Emma op de fototentoonstelling van Rudolf is, ziet ze haar zusje Sofie op de foto staan. Ze is bij de mijn aan het werk. En dan weet Emma dat Rudolf er alles aan zal doen om haar familie te redden. Hoofdpersoon Emma is de hoofdpersoon in dit boek. Ze is veertien jaar en heeft blonde, lange haren. Ze ziet er meestal best slordig uit, dat komt omdat ze in de mijn werkt. Emma is altijd heel behulpzaam ze helpt ook veel mee in het gezin want ze is het oudste meisje. Ze kan heel aardig zijn, maar tegen mensen die haar niet aardig vinden kan ze ook vreselijk zijn.
Probleem van de hoofdpersoon Het probleem van Emma is dat ze in de mijn moet werken. Zij is niet de enige met dat probleem. Het is hartstikke zwaar werk, vooral voor een meisje. Het grootste probleem is eigenlijk dat ze uit de mijn wil, maar niet weg kan. Gelukkig komt Rudolf met een oplossing. Andere personen uit het boek Rudolf: De zoon van een landeigenaar. Gaat veel met Emma om, is heel behulpzaam want hij stuurt ook voedsel en andere levensmiddelen naar Emma en haar familie. Emma’s familie: Bestaat uit vader Sjeng, moeder Annekatrien, broer Volkert, zusjes Sofie en Mayke, en broertjes Tom en Elmer. Meneer Pustjens: Een journalist, schrijft Emma’s verhaal in de krant. Zorgt er uiteindelijk voor dat Emma eindelijk een toekomst krijgt. Waar speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich eerst af in Slenaken, waar ze op de boerderij wonen. Daarna speelt het verhaal zich af in Kerkrade, waar Emma met haar familie in de mijn werkt. Als Emma dienstmeisje wordt, speelt het verhaal zich verder af in Maastricht. In welke tijd speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in 1845, rond de industriële revolutie. Mening De bedoeling van de schrijfster is de mensen ervan bewust maken hoe het er vroeger in de mijn aan toe ging. Ik vind dat ze dit heel goed gedaan heeft, het heeft mij ook erg aangesproken. Ik dacht dat het veel minder erg was, maar het blijkt dus veel erger te zijn. Ik heb dit boek gekozen omdat ik het ook voor geschiedenis moest lezen. Ik had nog nooit van dit boek gehoord maar toen ik hem uit had vond ik het een heel mooi boek, mooi genoeg om mijn verslag dus over te doen. Ik vond het boek heel spannend, vooral toen Emma en Rudolf vastzaten in de mijn. Het boek was soms wel moeilijk te lezen, op sommige plekken kon je er moeilijk doorheen komen. Het boek was ook net echt, het was zo goed verteld dat het net leek of het echt was gebeurt. Het boek was wel heel verdrietig, en het zette me echt aan het denken. Ik kan me het echt niet voorstellen hoe het is om in een mijn te werken, zo erg lijkt me dat. Kortom: een heel mooi boek om te lezen, maar wel heel zielig. Extra opdracht Brief naar de ouders van de hoofdpersoon

Lieve Pap en Mam. Met mij gaat alles heel goed. Ik was dienstmeisje bij de oom en tante van Rudolf. Daar leerde ik een journalist kennen, meneer Pustjens. Hij vond mijn verhaal over de mijn heel interessant, en wilde dat in de krant plaatsen. Ik vond dat goed, als hij het maar wel onder een andere naam deed. Dat deed hij. Dit ging een tijd goed, totdat de oom en tante van Rudolf erachter kwamen. Ik kon kiezen: of ik moest stoppen met verhalen vertellen, of ik werd ontslagen. Ik koos ervoor om ontslagen te worden. Je moet de waarheid niet wegstoppen. Ik rekende er al op dat ik weer terug moest naar de mijn, toen meneer Pustjens mij aanbood om bij hem te komen wonen. Ik kon dan in zijn drukkerij werken en hij wilde mij dan ook leren lezen en schrijven. Hier ben ik natuurlijk heel blij mee. Nu hoop ik eindelijk een toekomst te krijgen. Hebben jullie mijn loon nog gekregen? Ik wilde mijn loon per week naar jullie opsturen, maar daar kreeg ik de gelegenheid niet voor want mijn bazin spaarde het geld zelf voor mij op. Ik hoop dat jullie het nu inmiddels wel gekregen hebben. Nu werk ik dus bij meneer Pustjens, en ik verdien daar ook geld als ik in de drukkerij werk. Ik hoop dat ik dat wel per week op kan sturen zodat jullie ook beter kunnen leven. Ook heb ik Volkert nog weer teruggezien. Hij kwam opeens opdagen toen ik nog dienstmeisje was. Het gaat volgens mij wel goed met hem, hij heeft alleen nog geen baan. Hij kan zijn loon dus ook niet naar jullie opsturen, jammer genoeg. Ik hoop dat ik hem nog vaak mag ontmoeten, ook al weet hij niet waar ik naartoe ben gegaan. Ook heb ik Rudolf nog ontmoet bij zijn oom en tante. Hij heeft mij ook meegenomen naar een fototentoonstelling van hem. Daar hing een foto van Sofie die bij de mijn bezig was. Toen ik die foto en Rudolf zag, ging er een heel fijn gevoel door mij heen. Ik weet zeker dat Rudolf er alles aan zal doen om jullie uit de mijn te helpen, en ook de andere mensen die in de mijn werken een beter leven te geven. Ik hoop dat jullie terugschrijven. Heel veel liefs jullie dochter Emma.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte sneeuw door Simone van der Vlugt"