Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1533 woorden
  • 13 april 2006
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 7
52 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Harry Potter en de halfbloed prins
Oorspronkelijke titel: Harry Potter and the Half-blood Prince
Auteur: J.K. Rowling

Samenvatting:
Harry zit thuis op zijn kamer te wachten tot Perkamentus hem op komt halen. Iedereen gelooft eindelijk dat Voldemort inderdaad terug is. Er gebeuren allerlei vreemde ongelukken in Engeland, en de Minister van Toverkunst is bij de Minister-president van de dreuzels (dreuzels zijn niet magische mensen) langs geweest om hem op de hoogte te stellen van de problemen. Er zijn ook pamfletten met voorzorgsmaatregelen uitgedeeld. De voorspelling dat Harry De Uitverkorene is, het belangrijkste nieuws in De Ochtendprofeet.
Perkamentus zal Harry naar Het Nest brengen, waar hij de rest van de vakantie zal doorbrengen. Maar Perkamentus heeft nog iets anders in petto. Hij neemt Harry namelijk mee om Horatio Slakhoorn over te halen om weer les te geven op Zweinstein.

In Het Nest ziet Harry Ron en Hermelien weer en vertelt hun wat er precies in de profetie staat, namelijk dat hij en Heer Voldemort niet samen kunnen leven en een van hen zal moeten sterven om door te kunnen leven. Later in de vakantie krijgen Harry, Ron en Hermelien hun resultaten van hun S.L.I.J.M.B.A.L.L.E.N die ze aan het eind van vorig jaar gemaakt hadden.
Omdat het volgende jaar alweer bijna gaat beginnen gaan ze naar de WegisWeg om hun spullen te kopen. Ze worden extra goed beveiligd, door het Ministerie van Toverkunst vanwege Voldemort. In de Wegisweg bezoeken ze onder andere de winkel van Fred en George, Ron’s broers. De winkel blijkt een groot succes. Ook komen ze Draco Malfidus tegen, die samen met zijn moeder inkopen doet. Later zien ze hem alleen over straat lopen en besluiten uit te vinden wat Draco uitvoert want hij doet een beetje geheimzinnig. Ze komen niet precies te weten wat Draco van plan is, maar Harry weet zeker dat het niet veel goeds kan zijn en besluit hem in de gaten te houden. Ron en Hermelien geloven hem echter niet en vinden dat hij het uit zijn hoofd moet zetten.
Als ze weer op Hogwarts aangekomen zijn blijkt dat Professor Sneep eindelijk zijn zin heeft gekregen, hij heeft de baan van leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten gekregen en Professor Slakhoorn zal voortaan Toverdranken geven. Professor Slakhoorn laat Harry en Ron toch toe tot zijn klas ook al hadden ze Boven Verwachting gehaald terwijl ze Uitmuntend moesten halen voor hun S.L.I.J.M.B.A.L.L.E.N. Harry is blij want nu kan hij alsnog Schouwer worden. Omdat Harry hier niet op gerekend had, had hij ook geen spullen aangeschaft. Totdat hij een boek en ingrediënten heeft besteld, mag hij een boek lenen. Eerst baalt Harry een beetje van het oude boek wat hij heeft gekregen, het staat namelijk helemaal vol gekladderd. Maar tijdens zijn eerste les blijkt dat er allemaal handige aantekeningen in staan voor het maken van toverdranken. Hermelien vindt het maar niks dat Harry de aantekeningen volgt, omdat ze niet weten door wie ze zijn gemaakt. De vorige eigenaar van het boek had de bijnaam De Halfbloed Prins. Hermelien gaat op onderzoek uit, maar vindt niks interessants. In de eerste toverdranken les wint Harry dan ook een flesje Felix Fortunatis, een drankje dat de drinker geluk brengt.
Harry is ook captain van het zwerkbalteam geworden en moet trainingen organiseren om een nieuw team samen te stellen.
Perkamentus heeft Harry ook toegezegd dat hij privé-lessen zal krijgen van het schoolhoofd persoonlijk. Hij krijgt dan ook al gauw zijn eerste uitnodiging. Perkamentus wil dat Harry meer van Heer Voldemort te weten komt. Hij heeft Harry echter alles al verteld wat hij weet en is nu van plan om aan de hand van herinneringen van hem en anderen Harry wat meer bij te brengen over de motieven van Voldemort. In de eerste herinnering bezoeken ze het huis van Voldemorts opa en zijn moeder.
Harry, Ron en Hermelien hebben ook nog wat goed te maken met Hagrid, omdat niemand door is gegaan met Hagrids vak: Verzorging van Fabeldieren. Hagrid vertelt ze uiteindelijk dat Aragog, de grote pratende spin uit het Verboden Bos, stervende is.
Tijdens het eerste uitstapje naar Zweinsveld wordt er een poging gedaan om een mysterieuze ketting Zweinstein binnen te smokkelen, maar dit plan mislukt aangezien de persoon die de ketting mee moet smokkelen de ketting zelf had aangeraakt en in het St Holisto belandt. Na een tijdje in het ziekenhuis gelegen te hebben, komt ze echter weer gezond terug op Zweinstein. Harry denkt dat het Draco was, maar niemand wil hem geloven.
Dan op de avond van het kerstfeestje van Slakhoorn, krijgt Harry eindelijk wat interessants te horen. Draco en Sneep hebben een discussie over het plan dat Draco heeft om zijn taak uit te voeren. Draco wil echter niks los laten en Sneep is hier boos over. Hij zegt dat hij een Onbreekbare Eed heeft gemaakt aan Draco’s moeder om Draco te beschermen en te helpen. Harry hoort later van Hermelien dat als je een Onbreekbare Eed verbreekt, je zult sterven.
Harry logeert de rest van de kerstvakantie bij Ron in Het Nest. Terwijl ze aan het kerstdiner zitten, krijgen ze onverwacht bezoek van Rons oudere broer, Percy, en de nieuwe Minister van Toverkunst, Rufus Schobbejak. Schobbejak vraagt Harry of hij een handje wil helpen op het ministerie om de mensen een hart onder de riem te steken, maar Harry weigert dit, omdat hij het niet eens is met het feit dat er onschuldige mensen opgepakt worden en vastgehouden om te laten zien dat het Ministerie niet stil zit.

Na de vakantie krijgt Harry eindelijk weer een les van Perkamentus. Hij krijgt zelfs huiswerk op. Tijdens de les heeft hij namelijk naar een herinnering van Slakhoorn gekeken, maar deze was niet compleet. Harry moet de missende stukken uit Slakhoorn zien te krijgen. Uiteindelijk slaagt hij hierin, door gebruik te maken van Felix Fortunatis. Harry houdt zich veel bezig met het uitzoeken van wat Draco van plan is, maar zonder al te veel succes. Hij heeft zelfs de Huiselfen Dobby en Knijster ingeschakeld. Knijster is de huiself uit het huis van Harry’s overleden peetvader, het huis dat Harry geërfd heeft. Zij vertellen Harry dat Draco regelmatig in De Kamer van Hoge Nood zit. Harry weet nu waar hij moet zoeken naar Draco Malfidus.
De herinnering van Slakhoorn laat Harry en Perkamentus zien hoe Slakhoorn aan een jonge Voldemort uitlegt wat gruzielelementen zijn en hoe je ze kunt maken. Een gruzielelement is een gewoon normaal object, waar een stuk van een ziel in zit, zodat de persoon van wie het stuk ziel is, niet zomaar dood kan gaan. Voldemort is geïnteresseerd in wat het zou betekenen als je een ziel opdeelt in zeven stukken. Slakhoorn vertelt hem echter dat het een ernstige beschadiging van je ziel zou zijn. Ook wordt verteld dat je een ziel alleen kunt scheiden door iemand te vermoorden. Hieruit leiden Perkamentus en Harry af dat Voldemort zijn ziel in zeven stukken heeft verdeeld en dus zes gruzielelementen heeft gemaakt, want een stuk van Voldemort’s ziel is Voldemort zelf.
Deze zullen ze allemaal moeten vernietigen om Voldemort sterfelijk te maken. Perkamentus belooft Harry dat hij mee mag als Perkamentus het volgende gruzielelement op het spoor is.
Op de dag dat Harry door Perkamentus wordt uitgenodigd, mag hij inderdaad mee op zoek naar een gruzielelement. Harry vindt het echter niet veilig op Zweinstein, hij vermoedt namelijk dat Draco zijn plan eindelijk uit kan voeren nu Perkamentus weg is en geeft zijn vrienden het flesje Felix Fortunatis en vraagt of zij op wacht willen staan als hij en Perkamentus weg zijn. Perkamentus neemt Harry mee naar een grot, waar een meer is, met in het midden van het meer een eiland. Op dit eiland zou het gruzielelement moeten liggen. Het kost Perkamentus en Harry heel wat moeite om het gruzielelement te bemachtigen en Perkamentus is ernstig verzwakt na het drinken van een raar drankje waar de Horcrux in verstopt was. Als ze terug zijn in Zweinsveld blijkt al dat er iets mis is op Zweinstein, het Duistere Teken hangt boven de school. Harry en Perkamentus lenen een paar bezems en vliegen snel terug naar de school. Op het dak van de school komt het eindelijk tot een confrontatie met Draco en terwijl Harry’s vrienden samen met een vrienden in de school aan het vechten zijn met de Dood Doeners, die door Draco de school binnen zijn geloodst, wordt Perkamentus ontwapend door Draco en door Sneep gedood. Harry moet dit alles zien gebeuren van achter de deur, waar hij door Perkamentus is verlamd. Hij heeft zijn onzichtbaarheidsmantel nog om. Sneep en Draco kunnen Harry niet zien maar Harry hun wel, Harry kan niks doen alleen toe kijken. sneep en Draco weten later te ontsnappen van het terrein, tevergeefs achtervolgt door Harry. De rest van Harry’s vrienden hebben het gevecht overleefd, door het innemen van het laatste beetje Felix Fortunatis.
Als het nieuws van Perkamentus zijn dood zich verspreidt, wordt Zweinstein opgemaakt voor de begrafenis. Als Perkamentus begraven wordt, weet Harry al wat zijn taak is. Hij moet de overgebleven gruzielelementen opsporen en vernietigen.

REACTIES

M.

M.

een spannende coole avonture boek!!! lees dit zonder te stoppen!!!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"