Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Of mice and men door John Steinbeck

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Of mice and men
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 786 woorden
  • 13 april 2006
  • 195 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
195 keer beoordeeld

Boekcover Of mice and men
Shadow

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk te zijn van grillige omstandigheden en onbetrouwbare bazen. Die hoop wordt de bodem ingeslagen als ze op een ranch in Californië werk vinden en daar in een onontwarbare keten van gebeur…

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk …

George en Lennie, arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk, dromen ervan ooit hun eigen stukje land te hebben, hun eigen stukje vrijheid, en niet langer afhankelijk te zijn van grillige omstandigheden en onbetrouwbare bazen. Die hoop wordt de bodem ingeslagen als ze op een ranch in Californië werk vinden en daar in een onontwarbare keten van gebeurtenissen terechtkomen waarin misverstand, wreedheid, jaloezie en moord de boventoon voeren. De verwording leidt er zelfs toe dat George zijn kameraad doodt.
Wat begon als een bescheiden visioen eindigt als een verschrikkelijke nachtmerrie. Zoals in veel van zijn boeken geeft John Steinbeck hier een stem aan eenzame kansarme mensen uit de Amerikaanse samenleving. Zulke romans werden en worden in het land the brave and the free niet overal verwelkomd. Tot op vandaag wordt van muizen en mensen geboycot op scholen en in bibliotheken.

Of mice and men door John Steinbeck
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Of mice and men
Auteur: John Steinbeck
Oorspronkelijke druk: 1937

Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken. Het verhaal gaat over 2 mannen: de slimme, kleine George en zijn simpele, grote vriend Lennie. Lennie komt altijd in de problemen en George probeert hem er dan weer heelhuids uit te halen.

George en Lennie zijn op zoek naar werk op een boerderij in Weed, nadat ze zijn “weggejaagd” na een incident in een ander dorpje (seksuele intimidatie) Ze willen hier genoeg geld verdienen om hun droom waar te kunnen maken: een boerderij kopen, leven van hun (zelfverbouwde) voedsel en voor Lennie een paar dieren houden.

Lennie houdt zo van dieren, omdat ze zo lekker zacht zijn als hij ze aait. Jammer genoeg maakt hij ze allemaal dood, vanwege zijn enorme lengte en zijn grote kracht. George houdt hem dan ook aan het lijntje, door te zeggen dat hij geen konijnen meer mag houden (als ze de boerderij eenmaal hebben) als hij in de problemen komt. Als hij toch in de problemen komt, moest hij zich verstoppen in de bosjes vlakbij een riviertje, wachtend tot George hem op komt halen.


Op de boerderij komen George en Lennie een paar mensen tegen:
Een oude man stalknecht, Smitty, baas, Slim, Curley, Carlson, Candy, Whit

Curley is getrouwd met een vrouw die constant met iedereen aan het flirten is.

Slim heeft een hond die bevallen is van 9 puppy’s, maar er zijn er 4 door Slim verdronken, dus bleven er 5 over. Lennie wilt erg graag een puppy en blijft dan ook vaak bij ze slapen. Slim praat veel met George over Lennie en hun dromen, dat Slim en George een hechtere band krijgen.

Candy heeft een oude hond, die door Carlson wordt neergeschoten. Candy besluit mee te gaan in de droom van George en Lennie en heeft 350 dollar erbij gelegd. Ze besluiten met z’n drieën nog een maand te blijven werken, dan zullen ze genoeg geld hebben voor de boerderij (die 600 dollar kost)

Curley heeft de pest aan Lennie, omdat hij klein is en Lennie groot. Als hij dan ook Lennie in het gezicht slaat, pakt hij de vuist van Curley beet en verbrijzeld hem. Er wordt afgesproken dat Curley een ongeluk heeft gehad met een machine, waardoor z’n hand verbrijzeld is. Op deze manier worden George en Lennie niet ontslagen. Daarna werd Curley naar een dokter gebracht.

De vrouw van Curley gaat naar de schuur, waar Lennie met zijn hondje zit te spelen. Per ongeluk heeft hij hem doodgemaakt, en hij is bang dat George hem geen konijnen meer wilt laten houden. Curley’s vrouw wilt met iemand praten, aangezien de andere mannen naar de stad zijn. Lennie is bang dat hij ruzie krijgt met George, omdat hij gezegd heeft niet met Curley’s vrouw te praten. Toch wist ze hem te overtuigen dat er niets ergs aan is en dat hij wel een nieuwe pup krijgt, toen ze de dooie zag. De vrouw van Curley praat over haar jeugd (er werd tegen haar verteld dat ze mee kon met acteurs) en Lennie praat over zijn droom. Vervolgens zegt ze dat haar haar zo glad is, omdat ze het zo vaak kamt. Lennie “aait” haar haar, maar laat op een gegeven moment niet meer los, waardoor ze gaat gillen. Lennie, die bang is dat andere mensen hun horen, drukt zijn hand op haar mond en schud haar door elkaar. Hij doet dat zo hard, dat hij haar nek breekt. Hij legt het dode lichaam op de stro en loopt naar de struik.

Candy en George komen terug, en vinden het dode lichaam. Ze hebben afgesproken dat Candy de rest waarschuwt, omdat ze anders George ook verdenken. Er komt gelijk een zoektocht, maar Carlson’s pistool is weg, ze denken dat Lennie die heeft.

George gaat naar de struik, want hij weet dat Lennie daar moet zitten. Als hij hem vindt, is George niet boos, maar hij zegt dat Lennie naar de andere kant moet kijken (naar de rivier) en de boerderij voor moet stellen. Vervolgens pakt George Carlson’s pistoor (!) en schiet Lennie door zijn hoofd. Als de rest van de mannen komen, zegt hij dat hij het pistool van Lennie heeft afgepakt en hem neerschoot...

Genre:
(korte) roman


Kenmerk:
Relatie tussen mensen en dieren, American Dream

Thema:
vriendschap

Plaatsing in de tijd:
Jaren ’30, vertelde tijd een paar dagen. Niet chronologisch verhaal, aangezien er flashbacks in voorkomen.

Titelverklaring: De titel komt van een gedicht van Robert Burns. De titel van het gedicht heet 'to a Mouse'. In dit gedicht bouwde een muis een nest om de winter te overleven, maar de boer verpest dit. Hetzelfde is het geval bij de plannen van Lenny voor zijn toekomst.
Opvallende elementen: soms moeilijke taal, maar de karakters zijn grappig omschreven.

REACTIES

C.

C.

Eigenlijk was het ongeval (de seksuele intimidatie) in Weed, dit wordt in het begin van het boek gezegd: "Remember what happened in Weed?" Er wordt ook nog tegen Slim gezegd wat er toen gebeurde

13 jaar geleden

J.

J.

dankje voor deze samenvatting. ik snapte er namelijk helemaal niks van en heb het wel twee keer overnieuw gelezen. daarna ben ik pas zo slim geweest om op internet te kijken. gelukkig heb ik nu wel een 8!!

12 jaar geleden

L.

L.

Dankjewelll!!!1!1!!!!11!!!!!!!!!!!!!! :D:D:DDDD:DD:D

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Of mice and men door John Steinbeck"