Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Luchtpost

Pieter Aspe

1999

147

7.5 / 10
vmbo
  • Bas Meijer
  • Nederlands
  • 2995 woorden
  • 13689 keer
    18 deze maand
  • 2 maart 2006

1. Titel van het boek: Luchtpost
2. Auteur: Pieter Aspe
3. Genre: Misdaadroman
4. Jaar van uitgave: 1999
5. Uitgever: Standaard Jeugdroman, Antwerpen

Aantal Hoofdstukken: Het boek bestaat totaal uit 11 hoofdstukken.

Hoofdpersonen

Jonas – Een stil maar zeer slim type. Hij weet wat hij doet en is zeer vastbesloten. Hij is verliefd op Senada en woont in België. Verder wordt er in het boek niet zo veel over hem verteld.

Melchior – Hij denkt altijd te weten wat hij doet maar soms overschat hij zichzelf. Hij wil de macho zijn en altijd het woord. Hij is zeer slim want hij weet wat hij doet en kent de gevaren. Hij heeft de mini-cam terug gepakt van Obote terwijl dat niet mocht. Maar hij wist dat ze die nodig hadden want zonder film hadden ze geen reportage en was alles voor niets geweest. Ook hij is verliefd op Senada en woont in België.

Senada – Een vriendelijke meid met donker bruin haar. Ze is vast besloten en niet emotioneel. Als de 2 jongens aan het vechten zijn komt zij er altijd tussen. Ze weet hoe ze dingen aanpakken moet. Ze heeft niet echt een voorkeur tussen Jonas en Melchior.

Samenvatting ‘Luchtpost’

Senada Pilav, Melchior en Jonas werden door de BBC naar Afrika gestuurd om daar een reportage te maken over de jacht op de neushoorn (gebied van de shifta’s) in een natuurreservaat, en om de handel van rinoceroshoorn openbaar te maken.
In de rij voor de douane zijn ze op zoek naar Daniël Obote. Hij is correspondent voor de BBC. Die man scheen van alle markten thuis te zijn en gaat hun helpen om in het gebied te komen waar die neushoorns leven.
Als ze aan het eind van de rij voor de douane gekomen zijn worden ze opgepakt wegens verdenking van spionage. Ze worden in een Somalische cel gegooid en gaan daar slapen. Als de celdeur wordt geopend schrikken ze wakker. Senada word meegenomen en de 2 jongens laten ze zitten. Ze moet vragen beantwoorden die een Somalische officier haar stelt. Hij had de mini-cam gevonden die Melchior in een thermosfles het land binnen heeft gesmokkeld. Hij veroordeelde de 3 jongeren tot executie. Daar schrokken ze behoorlijk van en namen dan ook afscheid van elkaar. Toen ze op het executiepeloton stonden en de geweren op hun gericht waren deed luitenant Abdi een voorstel. Als ze binnen 24 uur het land verlaten mochten ze vrijuit. Dat voorstel namen ze natuurlijk gelijk aan! Ze vonden het wel erg vreemd dat dat zomaar gebeurde en gingen verder op onderzoek uit.
Ze gaan op zoek naar meneer Obote. Ze willen weten wat er nou allemaal aan de hand was. Ze hebben Obote. Hij zegt dat hij de 3 journalisten wilden tegenhouden om die reportage te maken. Want stropers hebben zijn dochter vermoord en hij wil niet dat zij hetzelfde overkomt. Daarom heeft hij ervoor gezorgd dat ze werden opgesloten en zo gehoopt had dat de jonge Europeanen het op zouden geven en terug zouden keren. De shifta’s moorden iedereen uit die op hun land verschijnt. Daarom wil Obote niet dat ze daar heen gaan. Salaat is shifta. Hij kan dus ongestoord hun gebied in. Ze willen proberen om voor 5000 dollar Salaat’s toestemming te krijgen om hun gebied in te mogen. Abdi heeft een wagen voor ze geregeld. Daarmee rijden ze door de Sahara naar Bardera. Volgens Obote kwam Salaat daar regelmatig om qat* te verhandelen.

De eerste 200 kilometer legden ze in minder dan 4 uur af. Ondanks de smorende hitte was de stemming in de Landrover opperbest. Senada zat aan het stuur en zo wisselden ze elkaar af. Obote probeerde er steeds maar weer voor te zorgen de hele operatie af te blazen maar… tevergeefs. Plotseling ziet Senada in haar achteruitkijkspiegel een stofwolk die steeds groter werd. Melchior keek door de lens van zijn camera en zoemde op hen in. Hij zag dat het een soort koets was. 6 of 7 jonge kerels zag hij erin zitten. Het zijn de ‘Mad men’ zei Obote. Senada gaf plankgas. Met een snelheid van rond de 80 kilometer per uur scheurden ze door de Sahara. Obote pakte uit een koffertje een pistool en wou daarmee de Europeanen en zichzelf doden maar Melchior hield hem tegen.
De ‘Mad man’ waren nu wel erg dichtbij gekomen en zwaaiden met een machinegeweer. Ze waarschuwden ze maar ze bleven door rijden. Melchior had een idee en pakte de waterfles van Obote. Hij scheurde een stukje van de rok van Senada af en zo leek het of hij een molotovcocktail had. Hij dreigde de fles te gooien en de Mad man schrokken ervan. Melchior gooide de fles en raakte de bestuurder. Zigzaggend botste hun voertuig tegen een boom. Maar veel verder kwam de Landrover niet want hun benzine was op. Snel pakte ze een reserve jerrycan en vulde zo snel mogelijk de tank.

Ze waren veilig aangekomen in Bardera. Ze overnachte daar in een hotel. Melchior ging stilletjes naar de kamer van Senada om zich te verontschuldigen. Hij had namelijk aan Obote beloofd dat zij niet mee ging naar het gebied van de shifta’s. Want alleen met die belofte werkte Obote mee. Toen hij haar na een paar keer roepen nog niet gevonden had kwam ze uit de douche gelopen. Melchior zag haar naakt en werd helemaal rood. Vervolgens heeft hij het aan haar verteld maar ze is niet van plan niet mee te gaan. Hij moet van haar iets verzinnen en dat doet hij ook. Ze nemen haar mee onder een ziel achter in de Jeep. Aan Obote vertellen ze dat Senada zich niet zo lekker voelt en hij op haar gaat passen tot ze terug zijn. Maar Obote weet niet dat ze al onder een zeil in de Jeep ligt.
Eerst vertrokken ze naar Moyale. Dat duurde maarliefst 13 uur maar… nu waren ze in het territorium van de shifta’s. Ze ontmoette daar een man die Wabi heette. Hij nam hen mee naar zijn huis en ze bleven daar eten. Een half uur nadat Salaat hen wakker had gemaakt zaten ze alweer in de Jeep. Ze reden rond de 100km/u om de andere Jeeps (van de shifta’s) bij te houden. Ze denken dat Salaat er spijt van heeft gekregen hen mee te nemen naar zijn gebied. Onderweg zien de Europeanen 8 olifanten. Maar de weg is te slecht om ze te filmen. Na 3 uur racen hield Salaat even rust om bij te tanken. Pas tegen de avond stopte ze weer. De shifta’s gingen in een kring qat zitten kauwen. Melchior ging bij ze zitten en stopte ook wat qat in zijn mond. De groep praatte over allerlei dingen. Senada was boos omdat Melchior daar bij die groep zat. Samen met Jonas aten ze een blik koude zuurkool leeg.
Melchior maakte Senada wakker met een kus en kreeg meteen een stomp in zijn gezicht van haar. Ze wist niet dat het Melchior was en excuseerde zichzelf. Salaat wou voor zonsopgang in Tsavo aankomen.

Toen ze waren gearriveerd was het nog 3 kilometer lopen naar de drenkplaats van de neushoorns, de rivier Galana. Opeens gaat Salaat liggen. Melchior zette zijn camera snel op het statief. Aan de oever van de rivier krioelde het van de dieren: antilopen, wrattenzwijnen, giraffen, zebra’s en olifanten. Onder een boom nog geen 150 meter van hun schuilplaats graasde een tiental zwarte neushoorns. Salaat zei dat ze de neushoorns gaan insluiten en zo proberen ze neer te leggen en hun hoorns te stelen. Maar Senada zag een troep mannen in uniform aan komen. Dit waren de parkwachters. Toen de shifta’s op het punt waren de dieren te vermoorden opende de parkwachters het vuren. De 3 journalisten renden weg. Ze lieten de camera achter omdat die te zwaar was. Ze besloten terug te gaan naar Somalië.
De rit viel erg mee. In Somalië kwamen ze de shifta’s tegen. Ze Melchior, die de beste band met Salaat had, deed het woord. Salaat dacht dat ze de parkwachters hadden gewaarschuwd. Melchior ontkende dit en Salaat geloofde hem. Maar toch wilde hij geld omdat hij flink gewond was. Hij was geraakt in zijn schouder en als hij niet snel medische hulp kreeg ging hij dood. De Europeanen hadden 6200 dollar maar Salaat nam genoegen met 6000. Melchior had al die tijd een mini-cam in zijn jasje zitten. Obote had die afgepakt maar Melchior heeft hem weer weten terug te krijgen. Hij heeft alles opgenomen was Salaat tegen hem zei. Hoe ze die hoorns verkochten, hoeveel ze waard waren en hoe ze die hoorns het land uit smokkelde. Het knoopje van Melchior’s jasje was los geraakt en zo was die mini-cam zichtbaar. Dus ook voor Salaat en die zag dat.
Melchior gooide de 6000 dollar in de lucht en sprong in de Jeep. Snel scheurde ze er vandoor. Gelukkig werden ze niet achtervolgd. Toen ze in Marsabit aankwamen kwamen ze Wabi tegen. Ze aten weer bij hem en verzochten hem de mini-cam, recorder en de videobanden op te sturen naar de BBC. Hij zei dat hij dat zou doen en ze vertrokken weer. Maar toen ze eenmaal weer reden hoorden ze plotseling geratel van machinegeweren. Ze hadden gehoopt dat dit niet zou gebeuren maar het gebeurde toch. Senada was niet van plan zich zomaar over te geven en trapte het gaspedaal flink in. Senada zei dat ze liever op haar manier stierf, gooide het portier open en liet zich van de heuvel af naar beneden rollen. Melchior nam het stuur over maar hij was te laat. Een Landrover botste tegen de Jeep, kantelde op zijn zij en schoof in een regen van vonken over de rotsige bodem.

Salaat was erg gewond. 4 andere shifta’s hadden het ook overleefd. Met z’ n 5ven hadden ze Melchior opgepakt. Ze wilden Jona’s z’ n had af hakken maar Salaat kwam tot de ontdekking dat 2 heren met 4 handen meer opleverden dan 2 heren zonder handen. Melchior en Jonas werden achter de Landrover gespannen en moesten lopen. De shifta’s mochten in de landrover. Senada was de heuvel met zeer veel moeite opgeklommen. Ze was erg gewond maar toch hield ze vol. Ze liep achter de Landrover aan. Een nacht verder waren de 2 Europeanen zo uitgeput dat ze echt niet meer verder konen. Salaat die opeens helemaal niet zo kwaad leek maakte hun touwen los. Obote die zich ernstig zorgen maakte, maakte een praatje met Sajjid Abdoellah die altijd met Salaat onderhandelden over de hoorns. Obote wist dat er iets niet helemaal in de haak was. Abdoellah kreeg in het hotel een telefoontje. Obote vond het maar eens slim om die even af te luisteren.
De hitte was zowat ondragelijk geworden. De shifta’s en de 2 vrienden verscholen zich in de schaduw van een boom. Salaat had Abdoellah gebeld om te zeggen dat hij 2 mannen te koop had. En dus kwam Abdoellah met zijn vliegtuig hen halen. Toen hij eenmaal was aangekomen zag hij de 2 heren. Hij wou er maar 3000 dollar voor geven maar Salaat wou er 7000 voor hebben. Abdoellah en Salaat waren het met elkaar eens. Salaat kreeg een voorschot van 2000 dollar en zou later de rest krijgen. Toen de 2 heren waren ingestapt vloog het vliegtuig weer weg en Salaat en zijn mannen reden ook weer verder in de Landrover. Senada die dit alles gezien had was volkomen in paniek geraakt. Ze was nu helemaal alleen in een verlaten gebied. Ze begon te lopen maar onderweg moest ze gewoon stoppen omdat haar hele lichaam nou wel heel erg pijn deed. Plotseling hoorde ze wat achter zich. Het waren wilde honden. Ze zagen haar als prooi en ze maakten een cirkel om haar heen. Plotseling kwam Obote haar te hulp en schoot 2 honden neer waardoor de rest haastig wegvluchtte. Hij had het telefoongesprek van Abdoellah afgeluisterd en wist dus waar ze was. Hij nam haar mee naar zijn auto waar hij haar wonden ontsmette.

Hij vertelde haar dat de shifta’s geld willen van de verzekerde journalisten. Maar wat ze niet wisten is dat de journalisten hier niet voor verzekerd waren. Obote wist dat Abdoellah een tussenlanding moest maken in Djibouti. Obote belde Alistar, een vriend van hem, om te vragen of hij hun wilde oppikken met zijn helikopter. Alistar kwam er meteen aan, ook al was het middernacht. Dat vond hij niet erg want hij is gevechtspiloot geweest. Hij is gek op nachtvluchten.
Toen ze in de helikopter onderweg waren, waren Jonas en Melchior in een oud gebouwtje gedumpt. Jonas is erg ziek en erg gewond. Melchior is er beter aan toe. Ze hebben het beide helemaal gehad. Al die gevaren. Melchior eist van Abdoellah een fles water en een steriel gaasje om de wonden van Jonas te behandelen. Na een lange tijd kregen ze 2 flessen water en steriel gaas. Maar Abdoellah was zo snel mogelijk weer weggegaan omdat hij een afspraak had.
In de helikopter is de sfeer aardig maar Alistar denkt niet dat ze voor zonsopgang zullen arriveren. Ze moeten nog tanken. Maar dat kost brandstof, en dat is duur. Toch krijgen ze het voor elkaar om bij te tanken en met een flinke snelheid zijn ze dan weer op weg.
Melchior kreeg het niet voor elkaar om met geboeide handen de flessen water open te krijgen. Totdat Jonas op het idee kwam een fles tegen ze muur kapot te gooien en de scherven te gebruiken om het touw los te snijden. Dit deed Melchior. Melchior had een plan om te ontsnappen. Senada vraagt telkens weer hoelang het nog duurt voordat ze bij Melchior en Jonas zijn. Ze is bang dat Abdoellah al weer weg is met zijn vliegtuig voordat zij er zijn.

Jonas en Melchior zaten weer in het vliegtuig op weg naar Jemen. Hun bevrijdingsactie was mislukt. Melchior was niet sterk genoeg tegenover Abdoellah. Dus zaten ze nu weer in het vliegtuig. Obote had nog een vriend van hem ingelicht om te zoeken naar een Cesna. Hij was luchtmachtkapitein en kende de piloot van het vliegtuig waar Senada en Obote in zaten. Hij heeft de Cesna gevonden en probeerde Abdoellah in paniek te maken door vlak langs hem te vliegen. Dat lukte en Abdoellah’s Cesna belandde in zee. Melchior had Abdoellah een stomp in zijn gezicht gegeven waardoor hij nu bewusteloos in zijn stoel zat. Snel genoeg merkte de jongens dat het vliegtuig begon te zinken. Ze zochten de sleutels van hun handboeien maar die waren nergens te vinden. Ze sprongen het vliegtuig uit en begonnen te watertrappelen om hun hooft bovenwater te houden. Abdoellah zonk samen met de Cesna naar de bodem van de zee. Al snel genoeg had Senada hen gezien. Ze werden gered.
Een hele tijd later waren de 3 Europeanen weer thuis. Het pakket dat Wabi hen zou sturen is goed aangekomen bij de BBC. De mini-cam en de videobanden waren veilig aangekomen. En ze leefden nog lang… en gelukkig!

*Qat is een plantje die daar gebruikt word als een soort koffie bij ons. Alleen is en blijft het wel een soort drugs dus de gevolgen zijn groter. Je moet een paar blaadjes in je mond stoppen en er kauwend een bal van maken. Het neemt vermoeidheid weg en zorgt dat je na een korte tijd weer helemaal top fit voelt.

Titelverklaring

Ik vind de titel echt helemaal niet bij het verhaal passen. Ik vraag me echt af waarom deze schrijver voor deze titel heeft gekozen. In het verhaal komen de 3 journalisten van de BBC in aanmerking met Wabi. Wabi is een burger van Somalië. Hij is een zeer vriendelijke man en nodigt hen uit om bij hem te komen eten. Voordat de 3 Europeanen weg gaan uit Somalië vragen ze aan Wabi om de videobanden en de mini-cam op te sturen naar de BBC om ervoor te zorgen dat deze niet worden afgepakt op het vliegveld. Dat beloofde Wabi te doen en als ze eenmaal weer thuis zitten krijgen ze dus een pakket. Waarop staat: Luchtpost. En dat is de enige verklaring die ik kan bedenken voor deze titel.

3 Alternatieve titels:

1. De jacht op de neushoorn
2. Spionage voor een goed doel
3. Stop de stroop in Somalië


Info over de Auteur

Naam: Pieter Aspe
Geboortedatum: 3 april 1953
Nationaliteit: Belg
Geboren in: Brugge, België

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag, was tijdens de woelige jaren zestig actief in de jeugdbeweging en de schoolraad. Hij studeerde Latijn-Wetenschappen aan het Sint-Leocollege in Brugge. Pieter Aspe heeft 2 kinderen: Tessa (1972) en Mira (1974) en 1 kleindochter: Lisa (2000).
De loopbaan van deze schrijver beperkt zich niet tot zijn schrijverscarrière. Tussen 1972 en 1985 werkte Aspe o.a. als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf, studiemeester,... Tussen 1985 en 1996 was Pieter Aspe conciërge van de Heilige-Bloedkapel in Brugge. Sinds 1996 is hij voltijds auteur en scenarist.

Pieter Aspe werd driemaal genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2001 ontving hij deze prijs voor zijn roman Zoenoffer. Van de boeken van Pieter Aspe werden in totaal al meer dan 300.000 exemplaren verkocht.
Zijn thrillers worden nu ook bewerkt tot radiofeuilletons en verfilmd: in opdracht van VTM werden in Brugge de eerste 10 misdaadromans van Pieter Aspe met Herbert Flack, als commissaris Van In in de hoofdrol, reeds opgenomen. De reeks van 10 afleveringen (van 90 minuten) zijn uitgezonden in het voorjaar van 2004. Deze afleveringen zijn nu ook op DVD verkrijgbaar.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7807

reacties

goed verslag!
door beverszijnsupercoolenhebbeneenstaart (reageren) op 18 november 2012 om 11:35

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Bas Meijer vmbo7.5
Mylan 3e klas aso7.1
Jasper 5.9
Meer verslagen ›