Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Stad in de storm door Thea Beckman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Stad in de storm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1215 woorden
  • 7 april 2006
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
106 keer beoordeeld

Boekcover Stad in de storm
Shadow
Stad in de storm door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens Titel: Stad in de storm. Schrijver: Thea Beckman. Datum verslag: 19 oktober 2005. Genre: avontuur, historisch. Samenvatting Hans Stevenszoon Ortelius gaat met de trekschuit naar Oudewater om pamfletten op te halen. Hier hoort hij van Joris dat in Oudewater een vrouw wordt gewogen om te bewijzen dat ze geen heks is. Op de terugweg ontmoet Hans deze vrouw, Elisabeth en haar dochter Lina en neemt hen mee naar huis. De Fransen vallen de Republiek binnen via het oosten en de terugweg naar Augsburg is voor Elisabeth en Lina afgesloten. Elisabeth en Lina helpen met het huishouden en het verspreiden van de illegale krantjes, die door de vader van Hans gedrukt worden. De bevolking heeft veel last van de oorlog, doordat ze inkwartiering krijgen van de Fransen en oorlogsboetes moeten betalen. Hans wordt verliefd op Lina, maar zij ziet hem meer als haar grote broer. Als de oorlog voorbij is en alles weer normaal is komt de zwaarste klap, de orkaan die over Nederland komt en ook Utrecht treft, verwoest bijna de hele stad. Iedereen moet weer opnieuw beginnen met de wederopbouw. Als Joris terugkomt van zijn vakantie gaat hij samen met Lina op reis. Personen Hans Stevenszoon Ortelius: Hans is een jongen van vijftien jaar oud en op het einde van het boek vijfenveertig jaar, die van zijn vader later de drukkerij moet overnemen. Hans zelf wil liever kunstschilder worden. Zijn vader wil niet dat hij schilderlessen gaat nemen, maar na aandringen van Elisabeth mag het toch. Hij geniet van de natuur, die hij ook graag wil gaan schilderen. Hij is erg behulpzaam en plichtsgetrouw. Hans houdt van spanning, als de oorlog voorbij is mist hij de spanning van het verspreiden van de illegale krantjes. Hans heeft blond haar en bruine ogen, hij is niet erg groot en ook niet erg sterk. Hij wordt verliefd op Lina, maar Lina ziet hem meer als haar grote broer. Hij heeft overigens nooit erg goed leren schilderen.
Lina Gartenstein: Lina is ietsjes jonger dan Hans en is de dochter van Elisabeth die vlucht van Augsburg naar Oudewater om zich te laten wegen. Zo kan ze aantonen dat ze geen heks is. De vader van Lina is gemarteld en op de brandstapel verbrand omdat hij beschuldigd werd van hekserij. Lina is in het begin van het boek erg verbitterd, omdat ze het vreselijk vindt dat haar vader beschuldigd werd van hekserij en daarom vermoord is. Ze kan ook vreselijk boos worden, als iemand iets zegt wat zij niet leuk vindt. Later wordt ze iets milder in haar opvattingen en gaat ze zich steeds meer een gewone inwoner van Utrecht voelen. Ze ziet zichzelf als een heks en wil als ze oud genoeg is, wraak nemen op de moordenaars van haar vader. Elisabeth Gartenstein: Elisabeth is de moeder van Lina. Ze vlucht van Augsburg naar Oudewater om zich te laten wegen. Als Hans haar in de Waag in Oudewater ziet, valt hem meteen op hoe mooi ze is. Ze heeft koperkleurig haar en een goed gebouwd lijf met mooie lange benen. Elisabeth is erg vriendelijk en behulpzaam. Als de vader van Hans wordt opgepakt door de Fransen, probeert ze hem vrij te pleitten. Elisabeth trouwt later met de vader van Hans. Ze is erg charmant en krijgt hierdoor meestal haar zin. Ze heeft ervoor gezorgd dat Hans schilderlessen mocht nemen. Joris Niemandszoon: een goede vriend van Hans. Vader Ortelius: De vader van Hans. Moeie Neele: de huishoudster. Gerrit-Jan Vlieger: een oude vriend van Hans die op Lina verliefd wordt en haar twee keer redt. Willem Finke: lid van het drukkersgilde die helpt met de illegale kantjes te drukken. Herman Saftleven: schilderleraar van Hans. Plaats Het verhaal speelt zich af in Utrecht en omgeving. Tijd Het verhaal begint in 1672, ten tijde van de Franse bezetting. Dit zie je aan de omschrijving van de stad en de jaartallen die in het boek genoemd worden. De vertelde tijd is ongeveer dertig jaar, want in het begin van het boek is Hans vijftien jaar en op het einde van het boek is hij vijfenveertig jaar oud. Er is ook een tijdversnelling: het grootste deel van het verhaal duurt een jaar, daarna wordt er dertig jaar overgeslagen en wordt er verteld hoe het dan met Hans gaat. Er komen geen tijdvertragingen voor in het boek. De verteltijd van het boek is ongeveer zeven uur. Het hele boek is een flashback in chronologische volgorde, Hans verteld namelijk over zijn jeugd. Begin In het begin staat een korte inleiding waarin Hans Stevenszoon Ortelius vertelt hoe hij bij de Waag in Oudewater Lina en Elisabeth Gartenstein uit Ausburg ontmoet en ze mee naar huis neemt, om Elisabeth te helpen.
Probleem Het boek gaat over Hans Stevenszoon Ortelius die Lina en Elisabeth ontmoet en ze mee naar huis neemt. Later wordt de stad bezet door de Fransen en gaan Hans en Lina helpen met het drukken en verspreiden van illegale krantjes. Hans wordt verliefd op Lina, maar zij ziet hem meer als broer. Als de oorlog is afgelopen en alles weer normaal lijkt, verwoest een orkaan grote delen van de stad. Ze moeten dan weer opnieuw beginnen met de wederopbouw van de stad. Afloop Na een lange tijd weg te zijn geweest, komt Joris Niemandszoon weer terug naar Utrecht. Nadat hij een tijd heeft meegeholpen met de wederopbouw van de stad en de drukkerij wil hij weer weg, want hij vindt het niet fijn om in de stad te leven. Hij gaat samen met Lina naar Beieren. Hans vindt dit heel erg, maar Lina en Joris zijn heel gelukkig samen. Ik vind het een slecht einde, want Hans is erg verdrietig. Het is een gesloten einde want je weet wat Hans de rest van zijn leven heeft gedaan. Perspectief Het boek wordt beleefd door de ogen van Hans Stevenszoon Ortelius en is geschreven in de
ik-vorm. Titel Het boek heet: Stad in de storm, omdat het boek gaat over de orkaan die in 1672 over Utrecht kwam. Thema Het Thema van het boek is vriendschap. Het boek gaat namelijk veel over vrienden die elkaar helpen in moeilijke tijden. Beoordeling Spannend: Ik vond het boek spannend, want er kwamen veel spannende en avontuurlijke dingen in voor zoals; het drukken van de illegale krantjes, het helpen van gevluchte Franse soldaten en het schuilen voor de storm. Ook heeft de schrijver het boek spannend gehouden door steeds nieuwe vragen op te roepen en pas op het allerlaatste moment te zeggen hoe het is afgelopen. Interessant: Ik vond het boek interessant, omdat het over een stuk geschiedenis van Nederland ging, namelijk over de Franse bezetting in de zeventiende eeuw. Ik wist niet dat de Fransen de Nederlanders zo erg onderdrukten en dat er in Nederland een orkaan is geweest.
Leerzaam: Ik vond het boek ook leerzaam, want je leert er veel over de zeventiende eeuw, in de tijd van de Franse bezetting. Ook wordt er goed beschreven door wie en hoe Nederland toen bestuurd werd, hoe de mensen in die tijd leefden en hoe de oorlog tegen de Fransen verliep. Er wordt verteld hoe de Nederlanders zich tegen de Fransen verzetten. Dit hebben we wel al allemaal bij geschiedenis geleerd, maar door dit boek begrijp ik het nog beter. In dit boek kan je je beter inleven als in een tekst uit een geschiedenis boek.

REACTIES

A.

A.

In dit boek kan je je beter inleven ALS(DAN!) in een tekst uit een geschiedenis boek.


16 jaar geleden

R.

R.

Bij 'titel' staat dat er in 1672 een okkaan plaats vond maar zijn in 1674.

17 jaar geleden

G.

G.

goed boekverslag, maar er kwam toch een storm over de stad, geen orkaan..dacht ik

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stad in de storm door Thea Beckman"