Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dood spel door Jaques Weijters

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Dood spel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 7 | 767 woorden
  • 6 april 2006
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
7 keer beoordeeld

Boekcover Dood spel
Shadow
Dood spel door Jaques Weijters
Shadow
Titel: Dood spel.
Auteur: Jaques Weijters.
Genre: Probleemboek.

Samenvatting:
Elvis is sportfotograaf van beroep. Bij vele sportwedstrijden staat hij achter een doel en maakt foto’s voor het tijdschrift. In een bepaalde wedstrijd ziet hij het meisje van zijn dromen. Na de wedstrijd ontmoeten ze elkaar. Ze worden gelijk verliefd. Maar na een maand ontstaat er een rel in het voetbalstadion en ze, Renee genaamd, overleefd de slachtpartij niet, net als vele andere. Elvis kan niet geloven dat Renee dood is en hangt alle foto’s van haar in zijn kamer. Als hij bij de foto komt waar hij haar voor het eerst zag in het stadion ontdekt hij opeens zijn vader naast die van Renee. Maar zijn vader is al 4 jaar dood. Piekerend over dubbelgangers en opstaan uit de dood komt hij er ook achter dat Renees ex-vriendje ook op een foto staat. Maar die jongen is ook al vier jaar dood en is ook omgekomen door een rel in het voetbalstadion. Ten slotte merkt hij ook dat zijn vader een geheime liefde had, ene Oriana. Hij vindt brieven van haar en komt er achter dat zij ook in een stadion is overleden door geflipte hooligans*. Hij gelooft wel in dubbelgangers maar dat er 3 dubbelgangers zijn en dat die ook in dezelfde stad wonen als hun gelijkenis is wel heel erg waarschijnlijk. Dus besluit hij op onderzoek uit te gaan en hoopt zijn vader en Renee terug te vinden. Als zijn moeder de brieven van Oriana leest draait ze helemaal door en vernielt alle spullen van Elvis donkere kamer en slaapkamer. Als Elvis vertelt dat zijn vader nog leeft geeft zijn moeder toestemming om de kist van haar man op te graven en te openen. Dit is niet omdat ze haar man na jaren weer te zien maar om hem werkelijk te zeggen wat hij werkelijk is en hem dat misschien wel laten zien. Als ze de kist opgegraven is het doek nog nieuw en merken ze dat er niemand in zit. Elvis besluit om hetzelfde stiekem bij Johnny, Renees ex, te doen. Hier merkt hij ook dat er niemand in ligt. Het wordt hem allemaal te veel en besluit om bij Renee in de kist te gaan liggen en te sterven. Maar dan merkt hij dat ook Renee niet op haar plaats ligt. Opeens krijgt hij een briljante ingeving en bedenkt om naar het stadion te gaan om te kijken of hij daar wijzer wordt. Doordat zijn fototoestel vernielt is door zijn moeder gaat hij met een verrekijker op de supporterstribune zitten. Na een kwartier barst de hel los. De hooligans* klimmen over het hek naar Elvis zijn vak. Na een hevige vechtpartij overlijdt Elvis op precies dezelfde manier als Renee, Johnny, Oriana en zijn vader. Als hij bijkomt wordt hij door Renee uit het stadion naar de hemel gedragen.

Eigen mening:
Ik vind het een leuk boek maar de spanning blijft er voor mij niet in doordat de schrijver elke keer Elvis zijn gevoelens weer beschreven worden na een bepaald stukje. Mijn best inleefbare persoon is Elvis doordat je al zijn gevoelens kent en het verhaal over hem gaat natuurlijk. Elvis is een optimistisch persoon maar als er iets emotioneels gebeurt is hij er snel erg kapot van en kijkt eerst wat hij zelf had kunnen doen en geeft daardoor zichzelf meestal de schuld van het probleem. Elvis is erg invloedbaar, maar heeft altijd wel een groot doel waar hij naartoe werkt en dan kan niks meer hem afleiden (behalve Renee). Elvis is zestien maar is voor zijn leeftijd erg volwassen. Dat komt door alle dingen die hij heeft meegemaakt maar ook doordat hij helemaal geen contact meer met zijn moeder heeft. Sinds de dood van zijn vader is ze helemaal doorgedraaid en woont ze weliswaar nog in hetzelfde huis maar loopt ze de hele dag te vitten op Elvis en de rest gaat via briefjes. In het boek ontwikkeld Elvis zich fysiek heel erg. Hij leert beter met problemen om te gaan en dat sommige dingen belangrijker zijn dan andere.


Tijd:
Het verhaal speelt zich af in zomer 1989. in het verhaal wordt vernoemt dat in 1985 Elvis zijn vader overleed. Ze zeiden ook dat dat precies 4 jaar geleden was, dus 1989. Er wordt rondgelopen in T-shirts en er wordt buiten gevoetbald dus ik denk dat dit in de zomer afspeelt, maar precies weet ik het niet. Er wordt niet duidelijk beschreven hoelang het verhaal speelt maar ik denk ongeveer 2 maanden. Doordat er minstens 5 wedstrijden van 1 topploeg wordt gespeeld lijkt het alsof het 3-4 maanden duurt. Het wordt heel vaag beschreven maar ik denk eerder 2 maanden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dood spel door Jaques Weijters"