Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Junkies door Melvin Burgess

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Junkies
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1141 woorden
  • 20 februari 2006
  • 137 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
137 keer beoordeeld

Boekcover Junkies
Shadow
Junkies door Melvin Burgess
Shadow
Vragen en opdrachten: Gegevens 1. Datum 16-1-2006
2. Titel Junkies
3. Auteur Melvin Burgess
4. Genre Jeugdboek Inhoud 5. Gebeurtenissen (samenvatting) Gemma en Teer liggen op de achterbank van een oude auto tegen elkaar aan. Ze hadden op het strand gelegen en met vrienden een vuur gemaakt. Teer is van plan weg van huis te lopen omdat zijn vader hem slaat. Hij komt in Bristol terecht en ontmoet Skolly, eigen baas van een sigarenboer. Hij helpt jongeren die op straat leven en geeft Teer onderdak bij Richard, een goede vriend van Skolly, die ook op straat leeft. Teer vraagt Gemma te komen. Vonny vindt het goed, maar als ze hoort dat ze wil blijven verandert zij van mening. Dat hoort Gamma en verandert in een punker zodat ze niet meer terug kan. Op een feest ziet ze Lilly. Ze gaat met Teer bij Lilly en Rob wonen. Ze raken aan de dope en later aan de heroïne. Lilly wordt zwanger maar is nog steeds aan de heroïne. Gemma vind dat niet goed maar als ze er wat van zegt wordt Lilly boos. Teer komt in een ontwenningskliniek terecht als Gemma in verwachting raakt. Het lukt hem clean te worden, maar toch gaan hij en Gemma na een paar jaar uit elkaar. 6. Personen 6.1. Hoofdpersonen David (Teer), Gemma

6.2. Bijpersonen Lilly, Rob
6.3. Karakter hoofd- / bijpersonen
David (Teer): Teer heet eigenlijk David, maar wordt door Gemma (en de rest) zo genoemd omdat hij veel rookt. Teer is een jongen van veertien jaar en is een beetje verlegen. Hij is geboren in Minely en heeft een tijd in Bristol rond gezworven. Teer is een vriendelijke jongen die van huis is weggelopen omdat hij door zijn vader in elkaar werd geslagen en zijn moeder de hele dag door dronken was. Gemma: Gemma is een meisje van veertien jaar. Zij is ook geboren in Minely. Ze heeft samen met Teer rond gezworven in de stad Bristol. Ze is vrij druk en praat veel. Maar ze is ook snel verdrietig. Ze is erg snel te beïnvloeden, ze doet en gelooft veel van wat er tegen haar gezegd wordt. Lilly: Lilly was twaalf jaar toen ze op straat ging wonen als ze voor het eerst in het boek voorkomt is ze al zestien. Lilly is altijd gezellig en vrolijk. Ook is zij best wel gastvrij. Rob: Rob is ongeveer even oud als Lilly, maar is later bij Lilly gaan wonen. Hij is de vriend van Lilly en ze blijven tot aan het eind van het boek bij elkaar. Ontwikkelingen: Alle hoofdpersonen zijn het hele boek door aan de drugs. Teer weet een keer af te kicken maar daarna begint hij toch weer. Als Lilly in verwachting is besluit zij om te stoppen, maar ook zij begint er weer aan, en dat terwijl ze zwanger is. Als Gemma in verwachting is van Teer weet Gemma wel af te kicken, terwijl Teer in een ontwenningskliniek zit. Na een paar jaar komt hij er uit en is hij helemaal clean. Uiterlijk doet er niet toe. 7. Plaats Het verhaal speelt zich in Engeland, om precies te zijn in de stad Bristol. Je komt eigenlijk niet over Engeland te weten, wel iets over Bristol. Je komt te weten dat het er meestal druk is en dat er (volgens het boek) veel kraakpanden zijn. 8. Tijd 8.1. Wanneer Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. Dat kun je eigenlijk niet echt merken aan het verhaal, maar dat staat in een tekst van de schrijver
8.2. Verteltijd Ik heb er zelf een aantal dagen over gedaan, hert aantal bladzijden is 286. 8.3. Vertelde tijd Hert verhaal wordt in totaal over 5 à 6 jaar verteld. 8.4. Tijdversnelling In het begin wordt er heel veel over de eerste 3 jaar verteld, dan wordt opeens zomaar een jaar of twee overgeslagen. 8.5. Volgorde Alles wordt verteld zoals het zou moeten zijn, maar in het beging zijn er wel één of twee flashbacks. 9. Begin Het verhaal begint bij het begin, maar later krijg je één flashback naar een iets eerdere gebeurtenis.
10. Probleem en afloop 10.1. Probleem Eigenlijk zijn er een aantal problemen. Dat Lilly onder de dope zit terwijl ze zwanger is, dat Gemma zwanger is en dat de groep, maar vooral Teer, moet afkicken. 10.2. Afloop Gemma krijgt een gezond kind en is allang niet meer aan de drugs. Ook Rob en Teer zijn goed afgekickt. Maar de (half) slechte afloop ligt bij Lilly, haar lukt het niet om af te kicken en dus zit ook haar baby, voordat het ook maar geboren wordt, al onder dope. 10.3. Einde Het is een heel open einde, je weet niet of Teer nog bij Gemma terecht komt. Hij hoopt van wel, maar niemand zal het ooit weten. Dat vind ik eigenlijk wel jammer. 10.4. Realistisch Het boek is heel realistisch, het verhaal is dan ook op de waarheid gebaseerd. 11. Perspectief Het boek wordt in totaal in 32 hoofdstukken verteld, elk hoofdstuk is door de ogen van één van de personen gezien, namelijk: 10 keer Gemma, 9 keer Teer, 2 keer Skolly, Rischard, Vonny en Rob, en 1 keer door de ogen van Lilly, Sally, Gamma’s moeder en Teers vader. Het eerste hoofdstuk wordt door de schrijver verteld. 12. Titel De titel van het boek is Junkies. Als mensen aan de drugs zijn, worden ze junkies genoemd, ook al zijn de hoofdpersonen het daar niet mee eens. Beoordeling 13. Beschrijving/beoordeling Ik vond het een heel goed boek. Het is interessant, spannend, leuk en ook belangrijk: niet te moeilijk geschreven. De schrijver maakt je steeds weer nieuwsgierig en je kunt het boek nauwelijks wegleggen. Het is op waarheid gebaseerd, dat schrijft ze zelf maar ook kun je het merken aan hoe sommige stukken zijn geschreven. Zoals het stukje dat Alan en Helen (twee drugsgebruikers en dealers) aan een overdosis sterven. Er wordt daar heel nauw beschreven hoe het rook, hoe het eruit zag en wat er allemaal gebeurde/zou kunnen gebeuren. Wel vind ik het jammer dat het een open einde is. Informatie over de auteur: Melvin Burgess geboren in 1954 in Londen begon met schrijven toen hij twaalf jaar was en zijn leraar hem een 10 gaf voor zijn werk. Hij werd journalist nadat hij op zijn achttiende de school verliet. Hij vond dat geen leuk werk dus stopte hij er al gauw mee. Op zijn twintigste schreef hij zijn eerste boek en schreef door in zijn vrije tijd totdat hij op zijn vijfendertigste fulltime schrijver werd. Melvin Burgess heeft vele boek geschreven. Hij schrijft voor volwassenen en voor kinderen. Zijn boeken gaan niet over een bepaald onderwerp. Hij haalt zijn ideeën uit ervaringen of fantasieën. Zijn uitgever stelde voor dat Melvin een boek maakte over drugs. Hij haalde zijn ideeën van zijn broer die een drugsverslaafde was en van vrienden die aan de drugs waren. Dit boek is o.a. bekroond met de Carnegie Medal en met de prestigieuze Guardian Fiction Prize 1997. Het boek is vertaald door Suzanne Braam.

REACTIES

D.

D.

er staat verkeerde informatie over de hoofdpersonen in, zoalsbij teer staat dat hij zijn naam te danken heeft aan zijn vele gerook is het eigelijk omdat hij zeurt tegen mensen dat ze teveel roken .

14 jaar geleden

Y.

Y.

David wordt "Teer" genoemd omdat hij altijd zeurt over Gemma`s (en andermans) roken. Dat je dan teer in je longen krijgt, zegt hij.

Dáárom wordt hij Teer genoemd, en NIET zoals hier staat beschreven, dat hij veel rookt!

13 jaar geleden

B.

B.

je hebt gelijk met je reactie maar hij heeft er veel tijd in gestoken , het blijft een detail

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Junkies door Melvin Burgess"