Digital fortress door Dan Brown

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Digital fortress
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 875 woorden
  • 17 februari 2006
  • 122 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
122 keer beoordeeld

Boekcover Digital fortress
Shadow
Digital fortress door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Juvenalis Dilemma, (In het Engels: Digital Fortress) Auteur: Dan Brown (Engeland) Taal: Engels Genre: Thriller. Een voortgang van onberekenbare en spannende gebeurtenissen. Thema: Hacken, computers en de NSA. Het boek draait om de supercomputer van de NSA die vastloopt op een onbreekbare code. De code is de wereld in geholpen door een meesterhacker. Waar: Amerika (Florida) en verscheidene plaatsen in Spanje. Het deel waarin Susan
De hoofdrol heeft, zijn in Florida. Waar David is, is Spanje en waar een zakendeal word gedaan, is Japan.
Wanneer: 21e Eeuw Indeling: 128 Hoofdstukken Vertelperspectief: De alwetende schrijver Korte Samenvatting De supercomputer TRNSLTR van de Amerikaanse NSA heeft als doel het breken van gevaarlijke codes die over het internet verzonden worden. Tot nu toe is de computer capabel geweest tot het kraken van elke mogelijke code. Het personeel aanwezig schrikt dan ook zeer als de computer al een tijdje met dezelfde code bezig is, en ze constateren dan ook dat TRNSLTR is vastgelopen. Er is een onbreekbare code gemaakt door een ex – medewerker van de NSA die wraak wilde nemen op de organisatie. De computer is misleid door een simpele code, maar met veranderende tekenreeksen. De enige manier om de code te kraken, en te voorkomen dat er een virus vrijkomt dat de databank van Amerika openbaart, is het invoeren van een andere code, die alleen de maker van het virus kent. Susan Fletcher, een geniale wiskundige en cryptologe, met een IQ van 170 (fictie?), is de taak opgelegd de code te kraken. Strathmore, Susan’s overste, heeft in het geheim al Susan’s vriend David Becker naar Spanje gestuurd om de code eigenhandig te halen. De code zou op een ring staan. De ring van Ensei Tankado, de geleerde die wraak wilde nemen. Als het NSA team in Spanje filmt dat Ensei geliquideerd wordt, houdt Ensei een verminkte hand omhoog. Een hand met drie vingers, waar een ring aan glinstert. Strathmore denkt dat de code op de ring staat. Later blijkt echter dat de code gelijk is aan het aantal vingers dat Ensei omhoog houdt. 3. Er worden in het verhaal veel mensen verraden. Op het einde blijkt Ensei het niet eens zo slecht bedoeld te hebben, en blijkt dat Strathmore de echte dader is achter deze misdaden. In hoeverre zijn de verteltechniek en verhaaltoon (stijl, woordgebruik, beelden e.d.) anders dan je gewend bent? Geef ook je waardering. De verhaaltechniek is niet echt anders dan dat ik gewend ben. Het verhaal switchte wel steeds van bijvoorbeeld het NSA hoofdkwartier naar Spanje. De verhaaltoon was ook niet anders. Het las makkelijk, ondanks het moeilijke thema. Het woordgebruik lag echter iets anders. De schrijver gebruikte in dit boek veel buitenlandse woorden. Veel was in het Engels, Spaans en Duits. Dit was wel interessant om te lezen. Mijn waardering voor dit onderwerp is een 8.
In hoeverre is de thematiek anders dan je gewend bent? Het thema vond ik geniaal. Er is naar mijn weten geen enkel ander boek dat gaat over de NSA en haar geheimen. Ook was het zeer interessant om te lezen over cryptologie en cijfercodes. In hoeverre gaat het in het boek om andere normen en waarden? Hoe sta jij daar tegenover? Echt andere normen en/of waarden ben ik niet tegengekomen in dit boek. Welk beeld geeft het boek van de cultuur? Hoe schetst de auteur de mensen en de samenleving? Denk je dat het beeld dat van de samenleving gegeven wordt, representatief is? De auteur schetst geen beelden van culturen. Hij beschrijft wel dat er Spanje chaos heerst en mensen luier zijn dan gewoonlijk. Er is ook een dikke Duitser in het verhaal. Nu wil ik niet generaliseren, maar dat van de Spanjaarden klopt wel in zekere zin, en heel eerlijk, dat van de Duitser ook. Als je wel eens in dat land of in een dergelijke cultuur bent geweest: wat herken je? De mentaliteit van de Spanjaarden. Hun motto is ‘mañana, mañana’. Waarom vandaag iets doen wat je morgen ook kan uitstellen? Een geweldige mentaliteit, tot een zekere hoogte. Dit was wel herkenbaar. Als in een niet westers verhaal westerlingen voorkomen, hoe beschrijft de auteur deze personages? Het verhaal is een westers verhaal. Welke visie heeft de auteur op het leven? Uit het boek ‘Het Juvenalis Dilemma’ blijkt niet echt de visie op het leven van Dan Brown. Welke typische culturele verschillen komen tot uiting? (Werk)mentaliteit, inzet en verdraagzaamheid. De Spanjaarden hebben dit alles veel minder dan de Westerlingen, zoals beschreven in het boek.
Wat heb je “geleerd” over een andere cultuur? Zou je meer van dergelijke
verhalen willen lezen?
Ik heb niets geleerd over andere culturen, wel over cryptologie en wiskunde. Ik heb alle boeken van Dan Brown gelezen, dus dat spreekt voor zich, denk ik. Vind je het een typisch cultuurgebonden boek of is het een voorbeeld van
eigentijdse literatuur die in verschillende landen hoog gewaardeerd wordt? Welke waarde heeft het voor jou?
Dit boek is in vele talen uitgekomen. Het is zeker niet cultuurgebonden. Het vereist echter wel een bepaalde kennis over wiskunde cq cryptologie. Of ten minste een interesse ervoor. De waarde wat het boek voor mij had, is dat het een fantastisch boek was. Een echte pageturner van Dan Brown. Qua cultureel opzicht heeft het niet veel toegevoegd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Digital fortress door Dan Brown"