Tin iis door Tiny Mulder

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Tin iis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 551 woorden
  • 14 december 2005
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
36 keer beoordeeld

Boekcover Tin iis
Shadow
Tin iis door Tiny Mulder
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Het boek gaat over de familie Jagersma. Het begint bij de komst van een nieuw zusje, een onderduikstertje dat Anneke heet. Dit onderduikstertje komt bij de familie terecht omdat de oudste dochter, Dineke, in het verzet zit. Langzamerhand raakt de hele familie bij het verzet betrokken omdat ze allemaal neergestorte, geallieerde piloten opvangen en verbergen voor de Duitsers. Dineke zorgt ervoor dat deze piloten weer terug in Engeland komen via een netwerk (waarin zij een schakel is) van mensen. Klaske, het meisje door wiens ogen je het verhaal ziet, raakt ook langzaam bij het verzet betrokken als ze de klusjes opknapt waar Dineke geen tijd voor heeft. Dit gaat een tijdje zo door en de familie raakt bekend met een aantal verzetsvrienden van Dineke die soms langskomen om zich te verbergen omdat ze gezocht worden. Dan breekt er een nieuwe periode in het verzet aanwaarbij het een georganiseerd orgaan wordt. Dineke moet steeds gevaarlijker klusjes opknappen en besluit het huis uit te gaan. Als de leider van de Friese tak van het verzet word opgepakt en de papieren met namen van mensen die in het verzet zitten worden gevonden, moet de familie Jagersma een tijdje onderduiken. Het boek eindigt bij de bevrijding en het weggaan van Anneke, die nu eigenlijk een lis is van het gezin Jagersma. Titelverklaring: Is figuurlijk voor een soort gevoel dat de hoofdpersoon krijgt als er iets niet in de haak is of als iets gevaarlijk is. Zij betiteld het als een gevaarlijk ijs – gevoel zoals ze dat altijd heeft als ze wil schaatsen en het ijs nog te dun is.
Perspectief: Ik-perspectief, is gedaan omdat het een autobiografisch boek is en de schrijfster zo de eigen ervaringen beter kon verwerken in het boek. Personen: Klaske; 15 jaar, doet alles wat in haar vermogen ligt om mensen veilig te stellen voor de Duitsers. Heeft een donker joodsachtig uiterlijk waardoor ze door kan gaan voor de oudere zus van Anneke. Anneke; 9 jaar, joods onderduikstertje dat heel volwassen is voor haar leeftijd en erg slim en snel van begrip is. Dineke; 19 jaar, knappe vrouw die bij het actieve verzet zit en goed in Engels is waardoor zij de Engelse neergestorte piloten onder haar hoede krijgt. Plaats/ruimte: Friese platteland; plaats waar alles gebeurt
Treinen; zijn belangrijk ter illustratie van de maatregelen en beperkingen die de Duitsers de Nederlanders in de loop van de tijd oplegden. Bovendien is de trein een van de belangrijkste vervoersmiddelen van het verzet. Tijd en tijdsverloop: Het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog er is niet duidelijk in welk jaar het begint, wel is duidelijk dat de oorlog al begonnen is. Het eindigt met de bevrijding van ’45. Tijdsstructuur; chronologisch. Spanning: Verhaalspanning, actiespanning en emotionele spanning. Einde: Het is geen open einde maar het is ook niet volledig gesloten want Nederland wordt wel bevrijd maar je weet niet wat er verder met de hoofdpersoon gebeurd. Thematiek: De schrijfster probeert door middel van dit boek te vertellen over hoe het verzet werkte en begrip te wekken voor het feit dat, hoewel de geschiedenisboeken er bijna geen melding van maken, het verzet ondanks de weinige middelen toch veel mensen heeft gered.
Rode draad en Gevaarlijk IJs: Dit boek heb ik gekozen omdat het gaat over het dagelijks leven van een hele familie die bij het verzet betrokken is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tin iis door Tiny Mulder"