Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Altijd roomboter kopen

Nelleke Noordervliet

2005

204

2 uit 5

4.3 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 522 woorden
  • 5553 keer
    16 deze maand
  • 13 december 2005
Het boek “altijd roomboter” van Nelleke Noordervliet gaat over Engelbertha Teljeur, de overgrootmoeder van Nelleke Noordervliet. In dit boek kijkt Nelleke Noordervliet anderhalve eeuw terug in de tijd. Engelbertha Teljeur-Wiggelaar werd in 1856 geboren in Arnhem. Noordervliet schetst kort hoe de wereld er toen uitzag. Het is de tijd van je plaats kennen, doen wat je meerdere zeggen. Maar het is ook de tijd dat het wereldbeeld langzaam verandert. 1856 is ook het geboortejaar van Sigumnd Freud en het jaar van de vrede van Parijs. Engelbertha is afkomstig uit een arbeidersgezin en ze moet al jong de kost verdienen als dienstbode bij een gegoede burgerlijke familie. Engelbertha wordt op haar 20e ongehuwd moeder van Johannes. Ze is verkracht door de zoon van de vrouw des huizes waar ze toen dienstbode was. Een paar dagen na de bevalling sterft haar zoon en keert ze terug van Arnhem. Daar wordt ze weer dienstbode. Het blijkt dat de heer des huizes haar eerste verkrachter is en haar wederom gebruikt, wat zij, naar hem verlangend toestaat. Ze krijgt een dochtertje genaamd Engelbertha. Op een voor Noordervliet onbekende manier komt Engelbertha terecht in Leiden. Tijdens het 3-oktoberfeest, het feest van de haring en witbrood, waarin het beleg en ontzet van Leiden gevierd wordt, leert ze Bram Teljeur, een zachtaardige man. Ze trouwden. Een bijzonderheid, want welke man wil er nou een vrouw met een kind? Hij verdient de kost als zilversmid. Ze werkte zich een leven kapot, heeft veel ruzie met haar man over de financieen maar vertikte het ondanks alles om margarine op het brood te smeren en koopt daarom altijd roomboter. Ze krijgt in totaal 12 kinderen en als al die kinderen uit huis zijn is haar leven voltooid. Haar man sterft en Engelenbertha slijt haar oude dag in een krappe woning van een haar jongste dochter Rika.


Schrijfster:

Nelleke Noordervliet werd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog op 6 november 1945 in Rotterdam. Na het gymnasium studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Ze was een tijdlang actief in de gemeentepolitiek ( PvdA) in haar toenmalige woonplaats Monster. Rond 1980 begon ze aan een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw, barones Everdina Huberta van Wijnbergen. Het boek verscheen uiteindelijk in 1987 als Tine of De dalen waar het leven woont. Meteen werd ze erkend als een van de “belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers”. Later schreef ze mooie beeldende boeken als De naam van de vader. Met haar romans viel ze regelmatig in prijzen en nominaties. Ze was gastschrijver aan de universiteiten van Groningen, Leiden, Delft en Berlijn en aan de Sorbonne te Parijs. Ze publiceert essays en lezingen in weekbladen en tijdschriften. Op 16 augustus 2002 verscheen bij uitgeverij Augustus de roman Pelican Bay, in 2004 gevolgd door de verhalenbundel Mevrouw Gigengack en de essaybundel Een plaats voor de geestdrift.
Ze heeft verschillende soorten schrijfstijlen. Zoals een beeldromans, een fictiefverhaal essays en zoals dit boek een mengeling van ficitie, nonfictie, geschiedschrijving en essay, ze neemt je mee in haar gedachten. Zo nu en dan is ze Engelbertha zelf, dan is Nelleke aan het woord waarin ze zichzelf allemaal vragen zelf, omdat deze zoektocht zoveel vragen bij haar opriep.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6563

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan