Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

De brief voor de koning

Tonke Dragt

1983

455

6.8 / 10
3e klas havo
  • max
  • Nederlands
  • 628 woorden
  • 32410 keer
    22 deze maand
  • 27 oktober 2005
Titel: De brief voor de koning
Schrijfster: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold
Aantal blz.: 449

Waarom heb ik dit boek gekozen:
Mijn vader zij dat het een leuk boek was. Ook omdat het de “Griffel der Griffels” had gekregen.

Hoofdpersonen:
Tiuri: Hij is 16 jaar en is niet heel erg groot en heeft zwarte haren. Hij is een dappere jongen die altijd opkomt voor zijn vrienden. Hij is ook slim en heel geduldig. Ook is hij een beetje verlegen en bang dat hij iets fout doet en dat hij het niet kan. Hij kan goed omgaan met anderen en maakt daarom veel vrienden op zijn reizen. Aan het eind van het verhaal is hij minder verlegen en is hij een stuk wijzer geworden van zijn reizen.

Samenvatting:
Tiuri wordt in zijn riddernacht gewekt door een man. Hij mag niet opendoen maar doet het toch omdat de man in nood leek te zijn. Hij brengt Tiuri bij De Ridder met het Witte schild die door de rode ridder oneervol werd vermoordt. Van hem krijgt hij een brief voor koning Unauwen en een ring. Na een paar dagen reizen komt hij in kasteel Mistrinaut. Daar wordt hij gevangen genomen, maar later toch weer vrij gelaten door de Grauwe Ridders. De Grauwe Ridders brengen hem een eind weg. Dan moet hij de bergen over, samen met Piak en Jaro, een spion die gestuurd is door de rode rider die de brief wil onderscheppen. Maar later vindt hij zijn eigen te zwak, en geeft hem informatie over Slupor, een andere spion. Als zij over de bergen zijn wil piak met hem mee de wereld voorbij de bergen zien. Als ze in Dangria aankomen, een stad na de bergen, worden ze gevangen genomen. Maar na een list van Tiuri kunnen ze ontsnappen. Dan komen ze bij de Regenboogrivier waar ze moeten betalen om er over te komen. Ze proberen het eerst met een boot maar als Tiuri de ring laat zien, mogen ze door. Dan komen ze bij koning Unauwen en die verteld na een paar dagen wat er in de tekst stond. Het ging over oorlog met een buurland, Eviellan. De broer van koning Unauwen is daar de baas en wil het rijk van Unauwen ook. Weer thuis aangekomen mag Tiuri toch nog ridder worden en wordt piak zijn schild knaap.

De ruimte waar het verhaal zich afspeelt.
Het speelt zich in een andere wereld die bijna gelijk is aan onze middeleeuwen. Hij rijst door bossen en dwaalt door kastelen en bergen. Hij zit in het rijk van koning Dagonaut en dat van Unauwen.

Titel verklaring:
De titel het de brief voor de koning omdat er een belangrijke brief is die van het rijk van Dagonaut naar dat van Unauwen moet. Daar gaat het hele boek over dus vind ik het een logische titel.

Bedoeling auteur:
De bedoeling van de auteur was denk ik dat je je vermaakt en zo meer zin in lezen krijgt. Dat was bij mij het geval wel.

Mijn beoordeling:
Ik vond het een heel mooi boek. Het was vooral spannend, vooral bij de stukken waarin Slupor voorkwam en met de Grauwe Ridders. Wel vond ik het niet al te leuk, dat het boek zo dik is. Als je achteraan bent, weet je niet meer wat er vooraan precies gebeurd is. Dan is het ook heel moeilijk een samenvatting te maken. Het boek was best makkelijk te lezen. Dat kwam omdat er achter in het boek een kaartje zat waar de belangrijkste plaatsen in voorkwamen. Ik raad dit boek aan want ik las het in 2 weken uit. Het is niet zoon boek dat je neerlegt en het volgen de jaar verder gaat lezen. Dat komt denk ik door de constante spanning.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4406

reacties

In het verslag: de brief voor de koning van Tonke Dragt staat onder de kop: hoofdpersonen het laatste woord verkeerd gespeld. Dit staat met lange ij, dit moet met ei. Groetjes.
door Andre Tinge (reageren) op 22 september 2008 om 17:31
in het boekverslag staat dat de broer van koning Unauwen het rijk van Evielan bestuurt. dat klopt niet het is zijn zoon die dit bestuurt
door david (reageren) op 4 januari 2009 om 15:02
je hebt helemaal gelijk over die boek een superleuk boek. maar als je het zo snel uitlees dan weet je toch waar het over gaat??
door conall (reageren) op 23 december 2009 om 17:50
De broer van koning Unauwen is de koning van Evielan niet! Het is de kluizenaar Menaurus die in de bergen woont samen met Piak. De broer van de eerste zoon van koning Unauwen is de heerser van Evielan.
door Liz (reageren) op 17 februari 2010 om 14:19
Het is een super leuk boek! Het is jammer dat het zo dik is.
door sylvia (reageren) op 21 november 2010 om 17:55
hoooi ik doe ook m'n boekbespreking over de brief voor de koning
door daann:D (reageren) op 8 december 2010 om 16:23
Nou ik vond het een goede samenvatting en het is zeker moeilijk om van een dik boek een samenvatting te kunnen maken. Ik hou zelf ook mijn boekenkring over de brief viir de koning maar er zitten wel een paar foutjes in bijv. : zoon,(zo een) enz maar het maakt niet uit niemand is perfect.. maar ik vind het goed dat je zelf je mening durft te uiten. Ga zo door 10+ als cijfer Gr. Paolo.
door Paolo (reageren) op 11 april 2011 om 17:33
superleuk boek heeft erg geholpen met mij boebespreking samen met conall heb er een 7,5 voor gehaald
door ramon (reageren) op 4 juni 2011 om 15:50
ik heb door dit boek een mooie 10 gehaald voor mijn boekverslag van Nederlands. XD.
door jan (reageren) op 15 oktober 2011 om 13:32
het is een goede samenvatting
door shane bruinen (reageren) op 5 november 2011 om 15:09
moet morgen boekverslag doen over dit boek hopelijk een 9
door marc (reageren) op 22 november 2011 om 16:24
handig, ik heb ook een boekverslag hierover THANX
door shavir (reageren) op 12 december 2011 om 20:21
ik doe mijn boekbespreking hier over op 21 maart,hopelijk lukt het
door matthijs (reageren) op 7 maart 2012 om 8:07
goed boekverslag
door edwin (reageren) op 10 mei 2014 om 15:30

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Jasper 3e klas vwo7.5
Elemmire Ciryatan 3e klas vwo7.1
anoniem7.2
tyler 2e klas havo7.0
anoniem3e klas vwo7.1
Meer verslagen ›