Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

De reünie

Simone van der Vlugt

2004

336

2 uit 5

7.0 / 10
3e klas vwo
  • Marloes
  • Nederlands
  • 1397 woorden
  • 32426 keer
    27 deze maand
  • 1 augustus 2005
A. Zakelijke gegevens

Titel De reünie
Auteur Simone van der Vlugt
Uitgever Anthos
Plaats Amsterdam
Jaar van uitgave 2004

B. Motivatie en verwachting

Ik heb dit boek gekozen omdat ik al een aantal jeugdboeken van Simone van der Vlugt heb gelezen, en die vond ik erg mooi. Nu was haar eerste volwassenenthriller uit. Mijn moeder had het boek gekocht, en ook al gelezen. Zij was er erg positief over, dus ik vond het een goed idee om het ook te gaan lezen.

Ik had van mijn moeder en op het internet gelezen dat dit een heel mooi en spannend boek is. De jeugdboeken die ik van Simone van der Vlugt had gelezen vond ik ook heel mooi, dus ik verwachtte dat ook dit een mooi boek zou worden.

C. Korte samenvatting van de gebeurtenissen

Sabine Kroese, een vrouw van in de twintig, is weer terug aan het werk na een hevige depressie. Ze werkt nog maar halve dagen maar kan zich niet concentreren. Dan ontmoet ze op haar werk Olaf, daarmee krijgt ze een relatie. Dan ziet ze een advertentie in de krant waarin een schoolreünie staat van haar oude school. Ze denkt er helemaal niet aan om er naartoe te gaan. Vroeger op school werd ze buitengesloten en gepest.
Toen ze 13 was, is Isabel, het populairste meisje van de school, spoorloos verdwenen. Het was ooit de beste vriendin van Sabine. Sabine weet diep van binnen dat ze er meer over weet dan ze zich herinnerd, en besluit dus op onderzoek uit te gaan. Ze leest alle krantenartikelen die destijds over de verdwijning zijn gepubliceerd nog een keer, en vraagt aan oude kennissen en vrienden wat zij er nog van weten.
Dan begint ze haar vriend, Olaf te verdenken. Alle sporen leiden naar hem, en als ze haar oude vriend (en eerste liefde) Bart weer tegenkomt, verteld hij haar dat Olaf vroeger ook een relatie met Isabel heeft gehad. Sabine begint zich steeds meer details te herinneren, tot ze op een gegeven moment een droom heeft, waarvan ze weet dat het echt gebeurd is. Ze heeft Isabel uit haat zelf gewurgd…

D. Verhaalanalyse

Open plekken
Het boek is eigenlijk een grote open plek. Sabine doet veel moeite om alles uit haar jeugd te herinneren, maar tegelijkertijd wil ze het niet weten. Op de raarste momenten komen er herinneringen en dromen naar boven. Ze weet niet meer of het echte herinneringen zijn of gewoon hallucinaties. Ook als lezer weet je niet wat echt gebeurd is en wat niet. Dit zorgt ervoor dat je het boek zo snel mogelijk uit wil lezen om te weten wat er nou echt gebeurd is.

Spanning
De spanning in dit boek is heel hoog, vooral door de vele open plekken. Maar ook als haar vriend Olaf woede-uitbarstingen krijgt als ze met hem breekt is het erg spannend. Hij haalt haar hele huis overhoop en ze is bang voor hem. Het is dus een heel spannend boek.

Personages
Sabine Kroeze: Sabine is een onzekere vrouw van 23. Ze was vroeger het pispaaltje van haar klas en werd erg gepest. Ze heeft dus geen goede jeugdherinneringen.
Olaf: Olaf is op het eerste gezicht een lange blonde knappe man. Hij is heel lief voor Sabine, maar hij begrijpt haar niet als ze vertelt van haar herinneringen van vroeger. Hij vindt dat ze moet stoppen met zich proberen dingen te herinneren. Hij steunt haar hier niet in. Dit is een extra reden voor Sabine om hem te verdenken van de moord op Isabel.
Jeanine: Jeanine is de beste vriendin van Sabine. Vroeger werkte ze bij dezelfde bank, en hadden het erg gezellig. Jeanine begrijpt Sabine en steunt haar bij het zoeken naar het verleden. Ook als Olaf woede-uitbarstingen heeft kan Sabine bij haar terecht. Jeanine is dus aardig, begrijpend en lief.
Renée: Renée is een vrouw die bij Sabine bij de band werkt. Sabine heeft een hele erge hekel aan haar en dat is wederzijds. Renée kijkt op Sabine neer omdat ze een ‘hogere functie’ heeft, die ze eigenlijk zelf heeft verzonnen. Ze is arrogant en niet aardig.

Perspectief
Het boek wordt verteld vanuit de ‘ik’-vorm. Je leest dus alle gedachten, meningen en waarnemingen van Sabine.

Thema
Het thema van dit boek is het ophalen van traumatische jeugdherinneringen.

Motieven
Het grootste motief zijn herinneringen. Steeds komt er een stukje geschiedenis bij en wordt het plaatje completer. Eerst verzet ze zich ertegen, maar later laat ze het maar gaan, want ze wil weten wie de dader is.
Ook een motief is de depressiviteit. Steeds wordt ze weer depri, en heeft ze nergens zin meer in. Ook begint ze aan de drank te raken.

E. Leeservaringsverslag

A. Dit boek is een psychologische thriller. Het onderwerp is traumatische herinneringen bovenhalen. Het onderwerp spreekt mij zeer aan want het is spannen om te lezen en door de vele open plekken wil je het in een keer uitlezen. Ik heb het dan ook in 3 dagen uitgelezen.
Er komen niet echt veel meningen in het boek voor. Natuurlijk wel meningen van Sabine over bepaalde personen, die ze aardig vindt of juist niet, en met die meningen ben ik het grotendeels wel eens.
De gevoelens van Sabine zijn heel goed uitgewerkt. Je leest hoe moeilijk ze met de situatie om kan gaan en hoe depressief ze zich voelt. Ik vind dat alles wel goed is uitgewerkt in het verhaal.

B. Het verhaal bevat heel veel gebeurtenissen. Het blijft zeker boeien, er wordt niet te lang doorgepraat over een bepaalde gebeurtenis. Het draait allemaal om een gebeurtenis: de moord op Isabel. Maar het probleem is dat Sabine zich dat niet meer kan herinneren, hoewel ze wel weet dat ze erbij is geweest. Het is niet in chronologische volgorde verteld, want er komen veel terugblikken en dromen over het verleden in voor. Ook heeft de psychologe van Sabine haar aangeraden om naar zichzelf in het verleden op zoek te gaan. Dit heeft ze gedaan en soms gaat ze naar zichzelf opzoek, en ziet ze dingen die in het verleden plaats hebben gevonden, zoals de vele pesterijen, of ze ziet zichzelf op het strand zitten. De gebeurtenissen zijn dramatisch, zielig en heel geloofwaardig. De gebeurtenissen die het meeste indruk op mij hebben gemaakt zijn de pesterijen van vroeger. Je ziet hoe moeilijk iemand het heeft die op de middelbare/lage school gepest is. Hoe erg die mensen zich moeten voelen. Dat laat dit boek heel goed zien, vind ik.

C. Ik zou niet graag op de hoofdpersoon willen lijken, ze is onzeker, heeft hele erge dingen meegemaakt en ze werd heel erg gepest. Al met al een niet erg leuk leven. Ook is ze een beetje aan de drank, en heeft ze weinig vrienden. Maar net als haar zou ik wel graag willen weten wat er in het verleden gebeurd is en ook zou ik daarnaar gaan zoeken. Degene die voor mij het meest leeft is natuurlijk Sabine. Door alles wat je over haar leest krijg je echt medelijden met haar, terwijl ze niet eens echt bestaat. Maar ook de andere personages gingen echt leven. Alles en iedereen werden uitvoerig beschreven.

D. Het verhaal hangt goed met elkaar samen. Bijna alle gebeurtenissen hebben met elkaar te maken. Het verhaal is zeker spannend, door alle open plekken en raadsels. Het is een zeer boeiend boek. Er zitten veel terugblikken in en ook veel dromen. Het heeft best wel een open eind, omdat de laatste gebeurtenis is dat ze erachter komt dat ze Isabel zelf vermoordt heeft. Dit is een schokkende gebeurtenis, al voel je het wel een klein beetje aankomen. Je leest niet meer hoe Sabine hierop reageert, en dat had ik wel graag willen weten…

E.Het verhaal is best lastig om te lezen, je moet je goed kunnen concentreren om het verhaal te blijven volgen. Bijna alles wat je leest is belangrijk en kan later in het verhaal weer terugkomen. Er worden soms wel lastige woorden gebruikt maar over het algemeen kon ik het goed volgen. Het taalgebruik past goed bij de personages. Olaf bijvoorbeeld, die een ruige en niet zo nette man is, gebruikt dus ook veel scheldwoorden.

G. Eindoordeel

Met een aantal beoordelingswoorden vond ik dit boek:
• Dramatisch
• Mooi
• Boeiend
• Zielig
• Doet je nadenken over bepaalde dingen

Mijn verwachtingen over de kwaliteit van dit boek zijn zeker uitgekomen. Mensen die dit gelezen hadden vertelde dat het een mooi boek was, en dat was zeker waar.
Mijn verwachtingen over de inhoud van dit boek zijn echter niet helemaal uitgekomen. Het is heel anders uitgewerkt dan ik had verwacht. Ook nadat je de achterkant gelezen hebt vond ik dat het boek anders was dan je verwachtte, maar natuurlijk wel heel goed.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9736

reacties

Isabel en Sabine waren geen 13, maar 15 toen Isabel spoorloos verdween. Er wordt gezegd in het boek dat Sabine 24 jaar is, en dat Isabel 9 jaar geleden spoorloos verdween dus.. 15 in plaats van 13
door Anoniem (reageren) op 3 mei 2009 om 12:34
ik ben op een kwart van het boek en weet dus nu hoe het afloopt
door anoniem (reageren) op 20 januari 2012 om 21:04
de korte samenvatting is wel heel erg kort. toch bedankt
door anoniem (reageren) op 20 mei 2012 om 13:26

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Kees van der Pol Docent7.7
Linda 4e klas vwo7.5
Marieke 5e klas vwo7.3
Saskia 4e klas havo7.1
Denise 4e klas vmbo7.3
Meer verslagen ›