De gele scooter door Elle van den Bogaart

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De gele scooter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1505 woorden
  • 24 mei 2005
  • 600 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
600 keer beoordeeld

Boekcover De gele scooter
Shadow

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen k…

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En …

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen komen. Wanneer hij haar uit begint te schelden, scheldt ze terug. Maar dan pakt de jongen een mes.

Isis fietst in haar eentje over de lange Wessellaan. In de berm ziet ze een gele scooter staan. Als ze vanuit de struiken een meisje hoort gillen, beseft ze dat er iets helemaal mis is. Wat moet ze doen?

Op een regenachtige middag in oktober kruisen de paden van Wies, Isis en Spike elkaar. Vanaf die dag is niets meer hetzelfde.

De gele scooter door Elle van den Bogaart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens: - Noteer de juiste titel en de auteursnaam - Noteer het jaar van verschijnen en het aantal bladzijden - Titel: De gele scooter
Auteur: Elle van den Bogaart - Jaar van verschijnen: 2003
Aantal bladzijden: 143 2. Is het boek in de ikvorm geschreven? - Heeft het boek een open of een gesloten einde? - Staan er illustraties in het boek? - Wat is de verhaalsoort? - Het boek heeft een gesloten einde. De belangrijkste gebeurtenissen zijn gesloten afgerond, maar een deel blijft open. - Er staan geen illustraties in het boek. - Het is een vermakend boek. Het is geschreven met het doel jongeren te vermaken. Maak nu een samenvatting van het verhaal. Samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen: Het verhaal wordt vanuit drie oogpunten verteld. Wanneer de drie hoofdpersonen elkaar letterlijk en figuurlijk tegen het lijf lopen is niets meer hetzelfde. Op het moment dat Isis in haar eentje over een verlaten weg fietst, ziet ze een gele scooter in het gras liggen, zonder bestuurder. Ze gaat langzamer fietsen. Ze hoort gegil. Langzaam beseft ze dat ze moet helpen, maar hoe? Ze roept, in de hoop dat iemand haar hoort. Tevergeefs. Dacht ze. Toen ze weg wilde rijden haalde een gele scooter haar in. De jongen bedreigde haar iets aan te doen als ze haar mond niet zou houden. In de loop van het verhaal knapt Wies op, Isis komt erachter wie de bestuurder van de gele scooter was die vervolgens wordt opgepakt.
Beschrijving van de hoofdpersonen: Spike is een stoere, zelfverzekerde jongen. Hij laat zich niets wijs maken en heeft een grote mond. Hij is bang voor de gevolgen van zijn misdaad, maar heeft geen spijt. Wies is een meisje met een leuk karakter. Ze is zelfverzekerd en is niet op haar mondje gevallen, maar dat verandert na de verkrachting. Isis is een wat verlegen meisje. Ze staat positief in het leven, maar dat verandert dan ook sterkt in de loop van het verhaal. Het probleem in het verhaal: Op het moment dat Wies wordt verkracht door Spike, rijdt Isis nietsvermoedend voorbij. Ze is getuige van de verkrachting, zonder dat ze het ziet gebeuren. Als Spike Isis bedreigt iets aan te doen wanneer ze haar mond niet kan houden, ontstaat er een groot probleem. Dat probleem wordt opgelost door de herinneringen die in Isis’ hoofd ronddwalen. Ze ziet Spike voor zich en besluit aangifte te doen. Zo wordt Spike door middel van een list opgepakt. Waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal speelt zich vermoedelijk af in de stad, in Nederland. Wanneer het verhaal zich ongeveer afspeelt. Het verhaal speelt zich af in het heden, gezien het jaar van verschijnen en het taalgebruik. Hoe het probleem wordt opgelost. Isis probeert zich te herinneren wat ze heeft gezien van de jongen. Langzaam maar zeker komt er steeds meer boven water en op het eind is ze er bijna zeker van wie de bestuurder was. Ze doet aangifte en Spike wordt opgepakt. 3. Geef je mening over het boek. Doe dit met minstens 4 beoordelingswoorden met daarbij een duidelijke uitleg waarom je dat vindt! Ik vind het boek: • Herkenbaar. Het komt in de maatschappij vaak voor dat meisjes worden verkracht. • Zet me aan het denken. Je verwacht niet dat dit gebeurt met zo’n leuk meisje als Wies. Maar je vergist je, want dit kan met ieder meisje gebeuren. • Spannend. Je vraagt je af of de politie erachter zal komen dat Spike de dader van de verkrachting is. • Aangrijpend, omdat dit boek me wel raakt. Wies wordt verkracht door Spike, zonder enige reden. Ze kennen elkaar niet eens. • Makkelijk. Het verhaal op zich was niet makkelijk, maar de schrijfstijl wel. Een vlot taalgebruik en de afwisselende invalshoeken maken het boek aantrekkelijk. • Nieuwsgierig makend. Het is een raadsel of Spike opgepakt wordt. 4. Welke persoon spreekt jou het meest aan in het verhaal? Leg ook uit waarom! Zou jij zelf deze persoon willen zijn? Waarom wel/niet? Wies spreekt mij het meest aan. Je kunt je goed in de situatie verplaatsen die zij beleeft. Ze heeft aangrijpende dingen meegemaakt, die veel impact op haar leven hebben. Ik zou niet willen beleven wat zij mee heeft gemaakt, maar het lijkt me een leuk meisje met een leuk karakter.
5. Zoek wat informatie over de auteur. Elle van den Bogaart debuteerde in 2003 met De gele scooter. Ze wilde daarin schrijven hoe mensen zich voelen als hun wereld verandert. Het boek is enthousiast ontvangen en behoort tot de kerntitels van de Jonge Jury 2005. Geboren: 6 april 1959 te Nuland
Opleiding: na het VWO volgde ze de opleiding HBO-J en Psychologisch medewerker
Werk: werkt als psychodiagnostisch medewerker in een algemeen ziekenhuis. Daar houdt ze zich bezig met psychologische onderzoeken bij kinderen en volwassenen
Thuis: woont met haar man en vier kinderen in Eindhoven. De kinderen heten: Willem, Laura, Liza en Maria
Eerste boek: De gele scooter (2003) Bijzonderheden: houdt van: op vakantie gaan naar een land waar ze nog nooit geweest is
Ooit gezegd: ‘Het enthousiasme voor schrijven is ontstaan nadat ik een cursus kinderboeken schrijven heb gevolgd. De mensen om me heen waren erg enthousiast en ik was zelf verbaasd toen de uitgever mij en het boek met open armen ontving.’ Over het werk van Elle van den Bogaart: Als kind heeft Elle van den Bogaart natuurlijk ook wel boeken gelezen, maar niet meer dan leeftijdsgenootjes lazen. ‘Ik herinner me nog dat ik Alleen op de Wereld en Heidi mooie boeken vond. Ik had ook niet speciaal belangstelling voor schrijven. Later op school vond ik Nederlands wel een leuk vak en haalde ik goede punten voor het schrijven van opstellen. Ik herinner me dat ik als kind liever buiten speelde. We bouwden boomhutten en speelden vaak in de bossen. Ik hield van avonturen beleven.’ Ze heeft ook altijd van toneel, theater en cabaret gehouden. ‘Vroeger speelde ik mee in toneelstukken en later ben ik enkele jaren lid van een cabaretclub geweest. Ik vond het fantastisch om eigen teksten te schrijven en met anderen op de planken te staan. Ieder jaar kun je me vinden op het theaterfestival Oerol op Terschelling.’ Over haar eerste boek, De gele scooter, vertelt ze: ‘Ik kruip graag in de huid van een persoon of in het geval van De gele scooter meerdere personen. Ik heb me na ruim 15 jaar werken op een afdeling medische psychologie goed kunnen verdiepen in de psychologie van mensen. Natuurlijk is het ook heerlijk om thuis omringd te zijn door vier kinderen. Onbewust leveren zij veel stof tot schrijven. Ik schrijf graag over die dingen die jongeren van deze tijd bezig houden. De reacties zijn zo leuk. Kinderen mailen me en die keren dat ik in klassen heb voorgelezen, heb ik als zeer positief ervaren. Kinderen tonen echt interesse en er ontstaan vaak discussies n.a.v. het boek. Ik sta voor 2005 op de lijst van de kerntitels van de Jonge Jury. Daar ben ik erg trots op!’ 6. Schrijf het slot van het boek opnieuw, maar nu met een duidelijk andere afloop. Gebruik hiervoor minimaal 60 woorden! Dit fragment speelt zich af in een café, waar een feest wordt gehouden. Wies is uitgenodigd, maar ze heeft een slecht voorgevoel. Wanneer Wies binnenstapt, voelt ze zich onrustig worden. Ze kijkt om zich heen en heeft geen flauw idee wie er allemaal zijn. Ze struikelt en botst tegen een meisje op. “Sorry,” klinkt het boven de muziek uit. “Jij bent toch Wies?” vraagt het meisje. Voordat Wies antwoord kan geven begint het meisje: “Ik weet het, ik zat fout, ik had nooit door moeten rijden, het spijt me!” Fout, nooit door moeten rijden, spijt? Wies weet niet wat ze hoort. Dit is Isis, het meisje dat háár heeft laten verkrachten en te beroerd was hulp te gaan halen!! En dan nog sorry zeggen ook! Wies haalt uit en geeft haar een klap vol in haar gezicht. “Vuile, vieze.. Meer komt haar strot niet uit. Hoe durft ze? In paniek vlucht Wies het café uit. Weg van het café, weg van die trut. Eenzaam loopt ze de kille nacht in. 7. Kies een van de volgende opdrachten: • Maak een tekening van een situatie uit het boek en schrijf erbij wat deze voorstelt • Ontwerp een nieuwe omslag voor het boek • Bedenk 5 andere titels en leg bij jouw favoriete titel uit waarom je dat vindt • Schrijf een gedicht van minimaal 12 regels over een persoon uit het boek • Geef kritiek op het verhaal door uit te leggen wat er volgens jou niet klopt in de structuur • Probeer in jouw worden uit te leggen wat de auteur eigenlijk met dit verhaal bedoelt
Ik heb een gedicht bij dit verhaal geschreven: Gegil. Slepende stilte. Onbeschrijflijke onmacht. Hopeloos en eenzaam, Met in de verte mezelf. Voel de leegte, Bevroren angst. Angst om te verliezen. Verliezen van het kwaad. Heersende gevangenheid. Zoekend naar een uitweg, Klootzak! Slepende stilte. Onbeschrijflijke onmacht. 8. Waarom heb je dit boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen, omdat: • De recensie mij nieuwsgierig maakte, dit is een vlot geschreven tekst; • De omslag er aantrekkelijk uitzag; • De titel me aansprak. Ik vermoedde dat het over tiener-problemen ging.

REACTIES

M.

M.

ik vond het een erg goed verslag.. en het gedicht dat je erbij hebt geschrven.. ...erg mooi ;)

18 jaar geleden

L.

L.

erg leuk, en goed

13 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het een supergoed boekverslag alleen de samenvatting van het verhaal vind ik een beetje kort. Maar voor de rest toppie:)

13 jaar geleden

K.

K.

Een goed boekverslag met de vragen waar ik antwoord op wilde hebben. echt top..
Thx!!

13 jaar geleden

R.

R.

leuke boekverslag het is boek is trouwens ook leuk

12 jaar geleden

R.

R.

Een interessant boek, wel rare namen als Spike. Dit boek is er op gezet in 2005, en is alleen maar realistischer geworden. Maar Anne, meid, de samenvatting is een tikkeltje kort, voor de rest, enig!

12 jaar geleden

G.

G.

mooi man

greetz gino

12 jaar geleden

K.

K.

wooow dat gedicht was egt heel mooi x

11 jaar geleden

O.

O.

OK goed/slecht gemaakt/gekopieerd

OK

10 jaar geleden

F.

F.



Mooi boekverslag! :) Alleen de samenvatting is aan de korte kant voor de rest helemaal top! Je legt alles heel duidelijk uit.

10 jaar geleden

A.

A.

Hey heb je ook nog het oorspronkelijke slot?

8 jaar geleden

H.

H.

Je samenvatting is een beetje kort en heeft te weinig informatie. Voor de rest is het een goed verslag! Bij de quiz is er alleen een vraag waarbij het antwoord niet klopt...
namelijk: word Spike aangehouden op de gele scooter? is het antwoord juist. De agent wilt hem vertellen dat zijn achterlicht kapot is!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gele scooter door Elle van den Bogaart"