Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

Bully

Yvonne Coppard

1992

92

6.9 / 10
4e klas vmbo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1002 woorden
  • 10408 keer
    15 deze maand
  • 9 maart 2005
Titel: Bully
Auteur: Yvonne Coppard
Aantal blz.: 112 pagina’s
Gepubliceerd: in 1990, Fox Red
Titelverklaring: Bully betekend in het Nederlands ‘pestkop’ of ‘treiteraar’ en dat is in het boek ook zo, het gaat over iemand die gepest wordt, dus dat zal de verklaring zijn.
Fictie?: Ja het is fictie, want het zou namelijk waar gebeurd kunnen zijn. Het komt in dit normale leven ook voor.
Taalgebruik: Er worden normale woorden in gebruikt, niet al te gek moeilijk. Het is makkelijk dat er een lijst in zit met moeilijke woorden, dat kan best af en toe gebruikt worden.
Speelt zich af: Kan in Ierland of Engeland plaatsvinden, hij verhuist vanuit Schotland richting zuiden, zou kunnen. Ik denk het meest logische dat het Groot-Brittannië is.

Perspectief: Het wordt door een verteller verteld.
Genre: Realistisch (waar gebeurd)
Open/ gesloten einde?: Het heeft een gesloten einde, want het komt allemaal goed. Ze komen achter Billy zijn geheim, dus hij zal haar niet meer pesten.
Persoonlijke mening: Ik vond het wel een leuk boek, maar niet voor nog een keer. Het ging wel. Ik kan niet zeggen dat het me echt interesseerde, boeide of leuk was.

Personages:
* Kerry Hollis: Een verlegen meisje, donker, heeft een blessure door een auto ongeluk. Ze kan zich helemaal inzetten voor iets, maar kan dat nu moeilijker door haar omgeving.

* Vader van Kerry: hij is een aardige, rustige lieve man. Kijkt niet naar
prijzen maar naar of iets mooi is.

* Moeder van Kerry: ze heeft har baan opgezegd na het auto ongeluk, ze wil er 100% voor Kerry zijn als het nodig is. Ze voelt zich er zelfs schuldig over, maar tenslotte kon zij er ook niks aan doen. Daarom bakt ze graag dingen voor Kerry. Wat ze heel goed kan bakken is cake.

* Billy Taggart: De ‘pestkop’. Hij is heel stoer met vrienden, maar in zijn eentje helemaal niks. Hij woont samen met mijn moeder in een buitenwijk nadat zijn broer in het leger is gegaan.

* Wayne: een soort van hulpje of handlanger van Billy. Wil er graag bij horen, daarom heeft hij ook Kerry geslagen.

*June: zij is de allerbeste vriendin van Kerry, steunt haar en weet het grote geheim van Kerry en Billy.

Samenvatting:
Kerry Hollis is een meisje van een jaar of 15. Ze heeft een auto ongeluk overleefd, maar heeft darbij haar been verbrijzeld. Ze heeft daarom een blessure voor de rest van haar leven. Ze kon ongelofelijk goed turnen, maar dat gaat helaas niet meer. Ze had eventueel naar de Spelen meegekund, maar na het ongeluk is die droom in een klap over voor Kerry. Ze verhuizen naar een andere buurt, haar ouders vinden namelijk dat ze opnieuw moeten beginnen met hun leven.
Als ze al een tijdje op haar nieuwe school zit heeft ze nog geen vriendinnen en ze wordt gepest door drie jongens: Billy, Wayne en Fats. Ze is erg ongelukkig op school en haar moeder maakt zich zorgen ook al weet ze niets van het gepest af.
De leraren merken iets raars aan Kerry. Ze wil het niet vertellen en ontkent alles. Ze wil dan ook niet dat ze dit ooit te weten komen.
Als ze naar huis gaat wordt ze opgewacht door de drie jongens. Ze gooien met haar tas over nadat ze die al hebben afgepakt. Het treiteren gaat zo maar door. Op school ontmoet ze June, een leuke, lieve meid en ze worden vriendinnen. Doordat ze daar veel aan heeft, zit ze toch steeds met het probleem van haar been. Ze kijkt steeds terug naar de tijd dat ze nog kon turnen en denkt aan haar medailles. Op een dag zit ze in een doos te kijken met oude spullen zoals krantenknipsels. Ze vindt een krantenartikel waar iets opstaat over een Taggart die in de gevangenis zit. Hoe heette Billy ook alweer met zijn achternaam. Was het zo? Ja. Taggart!
Ze gaat hiermee proberen het pesten te stoppen. Ze gaat de volgende dag met het krantenartikel naar hem toe en laat het zien. Ze wil dat hij haar beschermd tegen het pesten, anders maakt ze het artikel bekend door de hele school. June merkt dat er iets raars is tussen Billy en Kerry. Het kan natuurlijk nooit dat de grootste vijanden ineens vrienden zijn!
Na een paar dagen komt Billy niet meer op school. Hij lijkt te zijn verdwenen. Wayne is er nog wel. En dat zal Kerry merken ook. Als zij op een dag weer een keer wil proberen te gymmen, gaat zij alleen naar de zaal. Als zij Wayne binnen ziet komen schrikt ze. Hij duwt haar en valt op de grond. Hij duwt haar op der borst. Hij slaat haar midden in der gezicht, het bloed loopt uit der neus. Er komt een leraar. Maar gooit hen er beide uit. Wayne ontkend van alles, doet alsof hij en Kerry goede vrienden zijn en hij zegt dat ze gevallen was en dat hij haar hielp. Als de leraar iets vermoed en aan Kerry vraagt of hij degene is die haar dat heeft aangedaan, dan ontkent ze alles. Ze haat zichzelf!
Als Kerry opzoek gaat naar Billy om hem alles te vertellen, ontdekt ze dat Billy’s moeder kanker heeft. Billy raad Kerry aan terug te vechten, ze besluit dat dus ook te gaan doen.
Als ze terug komt, komt ze June tegen, haar vriendin. Ze vertelt haar alles over hoe het zit tussen Billy en haar. Haar vriendin kan het niet begrijpen, maar steunt haar toch.
’s Avonds zit Kerry alleen op haar kamer als ze in het parkje Wayne ziet lopen. Ze besluit om hem teug te pakken voor die keer in de gymzaal. Ze gaat naar het parkje en wacht langs een pad in de bosjes. Als hij voorbij loopt, springt ze eruit en duikt er vol op. Ze duwt hem met zijn hoofd een paar keer tegen de vloer. Dan komt de vader van Kerry om haar van hem af te halen. Hij waarschuwt haar voor grote problemen. Ook al moet Wayne naar het ziekenhuis, het kan haar niks schelen. Niemand zal haar ooit nog zo snel pesten!!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9626

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem4e klas vmbo8.2
Alfons 4e klas vmbo7.0
anoniem4e klas vmbo6.8
anoniem3e klas vwo6.8
aanhetwater 6.8
Meer verslagen ›

Lerarenopleiding?

Een lerarenopleiding is voor mij ..