Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Holes

Gaten

Louis Sachar

1998

224

6.4 / 10
2e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1269 woorden
  • 14083 keer
    2 deze maand
  • 14 maart 2005
Samenvatting:

Elya Yelnats beging een misstap toen hij zijn belofte verbrak aan de zigeunerin madame Zeroni, die hem wou helpen met zijn geliefde, Myra, in ruil voor een gunst. Hij hield zich niet aan zijn afspraak en madame Zeroni sprak een vloek over hem uit.
Elya’s kleinzoon, Stanley Yelnats de 1e, merkte dat de vloek nog niet was uitgewerkt, toen hij midden in de woestijn werd overvallen door Kissing Kate Barlow. Zij begroef de buit van Stanley de 1e in het opgedroogde meer ‘Green Lake”.
Stanley Yelnats de 4e is een jongen die op het strafkamp “Camp Green Lake” wordt gestuurd omdat hij werd verdacht van diefstal (eigenlijk was hij onschuldig, hij was alleen op de verkeerde plek op het verkeerde moment). Nog steeds heerst er de vloek van madame Zeroni, in de familie Yelnats. In dat strafkamp moet hij elke dag een gat graven van 1,5 meter bij 1,5 meter. Stanley vindt het maar raar dat hij elke dag zo’n gat moet graven. Volgens de leiding van Stanley is dat om hun karakter terug te vinden. Stanley denkt dat er een andere reden achter zat. Hij probeert uit te zoeken wat. Hij komt er achter dat de directeur een schat zoekt.
Stanley vindt een gouden huls vond waar de initialen “k. b.” (Kate Barlow) op staan.
Maar als hij de huls aan de directeur laat zien wijst hij een andere plek aan, dan waar hij de huls werkelijk gevonden had. Nadat Stanley en Zero zijn weggelopen komen ze ’s nachts terug en vinden de schat. Stanley verbreekt de vloek door de belofte van zij over-overgrootvader als nog na te komen aan zero, een van de nazaten van madame Zeroni.

Genre:

Het boek is een psychologische jeugdroman die een lezer behoorlijk aan het denken zet. Het is een heel ander genre als dat Louis Sachar normaal schrijft. Ik vind dat het genre er bij past omdat het eigenlijk 3 verschillende verhalen zijn die uiteindelijk met elkaar samenhangen en zodoende een geheel vormen

Personages:

In het boek zijn er 3 hoofdpersonen.

Elya Yelnats:
Over Elya Yelnats uiterlijk wordt niks gezegd. Ik schat zijn leeftijd rond de 14/15 jaar.
Hij wilde graag trouwen met het meisje Myra. Hij beging een misstap toen hij zijn belofte verbrak aan de zigeunerin madame Zeroni, die hem wou helpen met Myra in ruil voor een gunst. Hij hield zich niet aan zijn afspraak en madame Zeroni sprak een vloek over hem uit.
Hij woonde eerst in letland en later ging hij als dekknecht mee naar Amerika. Daar trouwde hij met Sarah.

Stanley Yelnats de 1e:
Ook over Stanley Yelnats de 1e wordt bijna niks over zijn uiterlijk gezegd. Hij wordt zo genoemd omdat zijn achternaam en voornaam het zelfde zijn als je ze omdraait.
Hij wordt overvallen door Kissing Kate Barlow. Kate neemt al zijn bezit mee en ook zijn vervoer. Toen zat hij midden in de woestijn, zonder vervoer en water, en hij wist het nog te overleven. Hij leefde door in “Gods Duim”.

Stanley Yelnats de 4e:
Stanley is een jongen die op strafkamp wordt gestuurd omdat hij werd verdacht van diefstal. Maar eigenlijk was hij onschuldig, hij was alleen op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Hij heeft altijd pech. Als er dan weer eens een keertje iets fout liep, dan zei hij : ”Het komt allemaal door mijn waardeloze-smerige-rottige-varkens-stelende-over-overgrootvader!” Ik schat zijn leeftijd rond de 17 jaar. Hij is dik, onzeker, bang en heeft eigenlijk helemaal geen vrienden. Hij wordt op school altijd gepest. Op het kamp maakt hij vrienden met Zero. Samen met zero ontsnappen ze uit het kamp. Later komen ze terug naar het kamp om de schat op te graven.
Stanley verbreekt de vloek door de belofte van zij over-overgrootvader als nog na te komen aan zero, een van de nazaten van madame Zeroni.

In het boek is1 bijpersoon:

Zero:
Zero is van ongeveer de zelfde leeftijd als Stanley de 4e en is een hele stille jongen. Hij is dakloos en heeft geen ouders meer. Iedereen uit het kamp denkt dat hij een hele domme jongen is. Hij kan heel goed rekenen, maar niet lezen en schrijven, daarom leert Stanley dat hem. Zero is niet zijn echte naam, eigenlijk heet hij Hector Zeroni. Hij is een nazaat van madame Zeroni. Op het kamp maakt hij vrienden met Stanley. Hij en Stanley ontsnappen uit het park, en samen brengen ze een tijdje door op Gods Duim. Daarna komen ze ‘s nachts om de schat op te graven.
Zero was van belang in het verhaal omdat hij samen met Stanley dde schat vindt en omdat zonder hem de vloek niet te verbreken is.

Tijd:

De eerste verhaallijn speelt zich ruim een eeuw geleden af en tussen het begin en het eind van dit boek zit in deze verhaallijn ongeveer twee maanden.
De tweedeverhaallijn speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw en tussen het begin en het eind van dit boek zit in deze verhaallijn iets meer dan twintig jaar.
De derde verhaallijn speelt zich af in het heden, tussen het begin en het eind zitten ongeveer 10 weken. Het is een niet-chronologisch verhaal. Dat kan je zien aan de verschillende verhaallijnen. De tijd sprongen zijn van belang in dit verhaal want als er tussen de derde verhaallijn door de eerste en tweede verhaallijn niet verteld worden, dan snap je op een gegeven moment de derde verhaallijn niet meer.

Ruimtes:

De eerste verhaallijn van het boek, het verhaal van Elya Yelnats, speelt zich af in Letland. Later gaat Elya naar Amerika. De tweede verhaallijn, het verhaal van Stanley Yelnats de eerste speelt zich af in Amerika. En de derde verhaallijn, van Stanley de vierde speelt zich ook af in Amerika, in Camp Green Lake, en op Gods Duim (een enorme berg waarvan de top op een duim lijkt).
De plaatsen ‘Camp Green Lake’ en ‘Gods Duim’ moeten persé op die plaatsen afspelen anders klopt het verband niet meer met de rest van het verhaal.
Alle andere plaatsen zouden ook op andere plaatsen kunnen afspelen

Opbouw:

Gaten heeft drie verhaallijnen. Ze worden verteld vanuit de hoofdpersonen: Elya Yelnats, Stanley Yelnats de eerste en Stanley Yelnats de vierde. De derde verhaallijn is de hoofdverhaallijn. Het hele verhaal is in de hij-vorm geschreven. Het verhaal begint met een soort van inleiding waarin kennis wordt gemaakt met het kamp “Camp Green Lake”.
Het probleem van dit boek is dat in de familie van Stanley Yelnats de vierde een vloek heerst.
Het verhaal wordt opgelost door Zero en Stanley Yelnats de vierde. Nadat Stanley een gouden huls vond waar de initialen “k. b.” (Kate Barlow, een beroemde dief van ruim honderd jaar geleden) op staan, komen Stanley en Zero ’s nachts terug om te kijken of er werkelijk een schat ligt. Ze vinden de schat en Stanley verbreekt de vloek door de belofte van zij over-overgrootvader als nog na te komen aan zero, een van de nazaten van madame Zeroni.

Mijn eigen mening:

Ik vond dit boek een redelijk boek. Het boek bestaat uit drie verschillende verhaallijnen, daarom vond ik het aan het begin moeilijk om het gehele verhaal te snappen, maar uiteindelijk werd het toch wel duidelijk. Ik vind het boek heel mooi geschreven omdat het toch ontzettend knap is om uiteindelijk alledrie de verhaallijnen met elkaar in één verhaal te brengen. Ik vond het boek ook een beetje aan de saaie kant want ik vond het verhaal een beetje te langdurig. Merendeels van de tekst ging over het zelfde onderwerp: een gat graven. Wat ik ook wel jammer vond is, dat er eerst een heel lang verhaal komt met meer dan tweehonderd bladzijdes, en dat de oplossing dan verteld word in minder dan vijftien bladzijdes. Als ik dit boek een punt zou moeten geven, zou ik het een 6,5 geven.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2995

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Jesminne 3e klas vwo7.2
Dre a k a Pe Nr 1 vwo7.1
Esm 2e klas havo7.0
Hedwig 3e klas vwo6.9
Jojo 2e klas havo/vwo6.9
Meer verslagen ›