Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Piratenbloed

Annejoke Smids

2004

319

6.9 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1744 woorden
  • 17615 keer
    47 deze maand
  • 23 april 2005
Titel van het boek: Piraten bloed.
Naam van de schrijver/schrijfster: Annejoke Smids.

Hoofdpersoon ( uiterlijk en karakter ) :
De hoofdpersoon is Sebastiaan. Hij is ongeveer 15 jaar oud, heeft kleine krulletjes in zijn haar en heeft kleren van een paar oude lappen. Het is een jongen met veel kracht en is erg streng op zijn bemannings leden als hij zijn eigen schip bestuurd. Sebastiaan is nergens bang voor alleen voor De Vliegende Hollander. Sebastiaan doet er alles voor om bij de Piraten aan te sluiten(zoals gekielhaald worden).

Wat is het belangrijkste probleem van de hoofdpersoon? :
Bij de eerste zeereis van Sebastiaan vergaat het koopvaardijschip (Kathrina) waarop hij meevaart. Hij wordt gered door piraten. Zijn leven verandert helemaal nu hij bij de piraten leeft. Hij wil er eigenlijk niets mee te maken hebben, maar heeft geen keus. Toch wil hij vermijden dat hij bij de piraten moet aanmonsteren. Dan gebeurt er iets waardoor de piraten hem gaan verdenken van sabotage. Daardoor moet hij een onmogelijke opdracht uitvoeren om zijn onschuld te bewijzen.

Word het probleem opgelost? Hoe? :
Ja, want Sebastiaan vindt het toch leuk te vinden bij de piraten. Hij wordt zelfs tweede stuurman van de Black Joke(een schip). En hij krijgt er veel nieuwe vrienden bij.
Het lukt heb uiteindelijk wel om de opdracht te voltooien. Maar hij doet dat met veel moeite en spanning.

Wie zijn de andere belangrijkste personen? ( geef een korte beschrijving) :
Kahlo = is het vriendinnetje van Sebastiaan, ze heeft lange laarzen altijd aan en een lange paarden staart. En haar vader is Fenmore die de baas is over de Black Joke.
Florentijn = is een jongen die gewond was geraakt bij een overmeestering van een schip en toen had Sebastiaan hem verzorgd en nu zijn het dikke vrienden.
Victor = is een vriend van Sebastiaan die ook van de Katharina is meegenomen door de piraten en werkt op een werf van schepen in Madagaskar.
Fenmore = is de baas is over de Black Joke en over de groep piraten die op Madagaskar leeft.

Waar speelt het verhaal zich af? :
Op Madagaskar in het onderste deel aan de zee. Op het schip De Vliegende Hollander.
Op het schip de Black Joke. En in de Tafelbaai en daar in het dorpje vlak daarbij (de naam is niet bekend). Rond de Kaap de Goede Hoop. Op de Indische Oceaan en op de Atlantische Oceaan.

Wanneer speelt het verhaal zich af? :
In de 17e eeuw want het stond letterlijk in het boek. En het klopt ook wel want toen kwam er veel scheurbuik voor en nu gebeurt dat bijna nooit meer en er waren toen veel meer piraten dan nu. Madagaskar was toen ook nog niet bewoond door mensen en nu wel.

Hoe loopt het verhaal af? :
Het lukt dus om die opdracht te voltooien. Dus hij mag weer bij de piraten gaan wonen. Alle piraten vergeven hem het want hij had een perkament gevonden waarin stond dat er iemand was die voor de Engelse regering werkte (spion). Dus hij kon het helemaal niet gedaan hebben. Hij wordt ook nog eens eerste stuurman want de eerste stuurman was doodgeschoten.
Maar hun nederzetting in Madagaskar was helemaal vernietigd dus ze moesten een heel nieuw kamp opzetten.

Korte samenvatting van het verhaal :

Sebastiaan is aangemonsterd op het koopvaardijschip de Katharina. Na een ontmoeting met een merkwaardig spookschip(De Vliegende Hollander)vergaat de Katharina met al zijn man. Alleen Sebastiaan en twee anderen mensen van de Katharina werden gered door piraten. Ze werden meegenomen naar Madagaskar de plaats waar de piraten een nederzetting hebben. Sebastiaan wou eigenlijk niets met zeeroverij te maken hebben, maar hij had geen keus. Als Sebastiaan wordt verdacht(het saboteren van de boten,boten kapot maken) door zijn kameraden moet Sebastiaan bewijzen dat hij niet gedaan heeft. Hij wordt door zijn kapitein op een geheime missie gestuurd. Hij moet proberen het geheimzinnige spookschip(De Vliegende Hollander) te enteren en mee terug te brengen. Want Fenmore wou dat het spookschip bij hun nederzetting aansloot. Maar dat ging helemaal mis toen Sebastiaan onderweg was. Op zijn eigen schip met zijn vrienden wisten zijn vrienden niet wat ze gingen doen of waar ze heen gingen. Op een dag waren al zijn vrienden weg want ze waren erachter gekomen dat ze het geheimzinnige spookschip moesten zoeken. En dat vonden al zijn vrienden belachelijk. Dus Sebastiaan ging zelf alleen verder om het spookschip te vinden. En dat lukte hij was aangekomen op het spookschip. Daar verbleef hij een jaar of 2 want hij was gevangen genomen. Want alles wat op De Vliegende Hollander kwam, kwam er nooit meer vanaf. Na een langen tijd kwam Sebastiaan erachter hoe hij het schip kon verlaten. Door de tijd weer te laten lopen want op dat schip was de tijd stil blijven staan. Dus liet hij een uurwerk die hij gevonden had lopen. En kon zo van boord springen want onder tussen had de Black Joke de vrienden van Sebastiaan in de gaten gekregen dat hij op dat schip zat dus toen sprong hij van boord. Even later was hij weer op zijn eigen schip de Black Joke. Ze verzorgden Sebastiaan heel goed want hij had een hele erge honger en dorst. Later op de dag liet hij een perkament zien waar in stond dat Silington een soort van spion was van het Engelse leger om de piraten uit te roeien. En dat hij dat dus was die de boel saboteerde. Dus iedereen vergaf Sebastiaan van al die beschuldigingen. En allen piraten gingen weer verder met roven en bouwde ergens anders een nederzetting want hun vorige nederzetting was uitgeroeid.

Eigen mening:

Personages:

Is de hoofdpersoon iemand waar voor je gaat leven? Licht je antwoord toe.
Ja, want ik kan me goed in zijn situatie verplaatsen, omdat ik me kan voorstellen hoe bang en spannend hij het vind. En dat hij gekielhaald word en dat vind ik zielig want hij kan daardoor dood gaan en daarom leeft hij dus wel voor mij.

Is de hoofdpersoon een held op wie je zou willen lijken? Licht je antwoord toe.
Ja, want ik weet niet of ik wel bij de piraten zou willen aansluiten. Want je weet niet want ze met je kunnen doen en of je er ooit wel levend vandaan komt. En dat hij toch gewoon laat zien dat hij niet bang is om gekielhaald te worden en dan ook nog is zolang onderwater uit houd zonder lucht want het touw word tegen gehouden door iemand die Sebastiaan haat. Toen moest hij ook nog is op zoek gaan naar De Vliegende Hollander(dat een hele klus is).

Welke problemen en gedachten van de hoofdpersoon vind je herkenbaar?
Dat hij zit te twijfelen over dingen wat heel moeilijk is en dat hij vaak op een belangrijk moment niet oplet. Voor de rest niet zoveel omdat dat mij niet zou overkomen.
Onderwerp:

Spreekt het onderwerp van het boek je aan? Licht je antwoord toe.
Ja, want ik hou wel van zulke spannende boeken, waar mensen in omkomen en waar gevechten in voorkomen. En het is altijd een grote verrassing wat er gebeurt en wie er wint in zoeen strijd. Ik heb dan nog wel meer van die spannende boeken zoals Oorlogs Winter van Jan Terlouw waar ik in begonnen ben.

Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?
Verrassend uitgewerkt, want er waren sommige dingen wat je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Zoals dat Silington(een kapitein van de Intrerpit) zou dood gaan of dat Sebastiaan moest laten zien dat hij geen verrader is. En dat Sebastiaan een eigen schip zou besturen in zijn eentje en dat hij op een vliegend schip zou zitten.

Ben je door het verhaal aan het denken gezet?
Ja, want het verhaal heeft me best wel aan het denken gezet. Zoals het er vroeger aan toe ging. En dat er vroeger van zulke piraten echt mensen beroofden. Ik stond er ook niet zo bij stil dat er zoveel mensen eigenlijk op een schip werkten en leefden en dan al die nieuwe woorden die in het boek stonden die ik nog niet kenden.

Gebeurtenissen:

Gaat het verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en gevoelens van de verhaalpersonages? Leg uit met behulp van een aantal voorbeelden.
Gedachten en gevoelens, want er worden heel veel gevoelens beschreven zoals boosheid, blijheid, bangheid en verdrietig. Gedachten, hoe Sebastiaan steeds aan De vliegende Hollander denkt om die te pakken te krijgen.

Hebben de gebeurtenissen indruk gemaakt? Welke gebeurtenis vooral? Hoe komt dat?
Ja, heel erg vooral het kielhalen want het lijkt me heel erg pijn doen en je hebt overal wonden en schrammen. Ook toen Sebastiaan op De Vliegende Hollander want toen hij overboord wou springen kon dat wel maar hij viel weer met een harde smak weer op het schip terug dus hij was gevangen genomen.

Staan er in het verhaal gebeurtenissen die graag zou willen mee maken? Welke gebeurtenis vooral? Waarom juist die?
Ja, er staan er wel een paar in het boek die ik zou mee willen maken. Dat ze in een gevecht bezig waren en dat ze een boot gingen beroven dat lijkt me wel spannend en ook wel die zoek tocht naar De Vliegende Hollander want dat lijkt me ook wel spannend om zoeen spookschip te zoeken.

Bouw:

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het verhaal wel of niet spannend?
Ik vind dat het erg spannend is opgebouwd want, er worden af en toe overvallen gepleegd op schepen. Dat houd het verhaal spannend en dat Sebastiaan op een missie moet dus dat is wel spannend want je weet niet of hij het wel overleefd. Want dan is ook nog heel Madagaskar uit geroeid door de Engelse. Dus nu is het spannend waar ze nu weer een nederzetting zullen stichten.

Heeft het verhaal een goed slot? Licht je antwoord toe.
Nee, want het einde is heel erg saai vind ik. Want er wordt in het laatste hoofdstuk alleen maar gezegd dat ze Silington nooit meer willen zien en dat ze weer verder op avontuur gaan dus ik vind het nogal onboeiend. Dus ze hadden nog wel verder kunnen schrijven. Dan was het misschien wel wat leuker geweest. Ik had dan ook nooit verwacht dat het zo zal aflopen dus het heeft geen leuke afronding vind ik.

Taalgebruik:

Vind je het verhaal makkelijk te lezen? Heeft het talgebruik hier mee te maken.
Ik vond het verhaal makkelijk te lezen omdat ik het verhaal helemaal snapte en niks moeilijk vond om te lezen. Het verhaal heeft behoorlijk wat vaart.
Soms zeggen ze ‘’en na 2 jaar’’…….. Dus er zitten af en toe groten gaten tussen. Het taalgebruik heeft hier niks mee te maken want achter in het boek staat er een verklarende woordenlijst.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6036

reacties

er staat zoeen en dat moet zo'n zijn
door niels (reageren) op 21 april 2008 om 17:21
een naam die in het verslag staat namelijk silington moet singleton zijn !!! voor de rest een prima verslag
door / (reageren) op 22 oktober 2008 om 16:15
Singleton is niet de kapitein van de Intrepid maar van The Peril of the Seven Seas
door Pieter (reageren) op 22 juni 2009 om 16:16
er zitten fouten in en singleton is de kapitein van the pearl of the seven seas maar verder is het wel goed
door mirthe (reageren) op 10 oktober 2010 om 16:45
Nog een klein foutje in de samenvatting: Na een langen tijd kwam Sebastiaan. En soms wat onduideiljk
door Bas (reageren) op 12 oktober 2010 om 10:54
het probleem is toch dat de vliegende hollander schepen leeg kaapt.
door p (reageren) op 15 november 2010 om 18:54
welk put had je
door S (reageren) op 3 december 2010 om 15:42
Heel er bedankt ik moet morgen een boekverslag hebben en nu weet ik waar het boek over gaat. Dankje
door MathijsVesters (reageren) op 29 februari 2012 om 19:30
je bent het hele gedoe met dat het eiland wordt aangevallen vergeten! verder wel een goede samenvatting
door m (reageren) op 30 mei 2012 om 20:21
Ik mis heel veel dingen. Jammer 4,5...
door Anoniem (reageren) op 13 mei 2014 om 18:09
De auteur van het boek is Annejoke Smids. Ze is een beroemd kinderboekenschrijfster. In1963 werd ze geboren in Friesland in het plaatsje Minnertsga waar ze tot haar tiende gewoond heeft. In haar jeugt ging ze heel vaak varen met een boot op een van de Friese meren. Annejoke was een vaste bezoeker van de bibliotkeek in het dorp en wilde van jongs af aan al schrijfster worden. Na de middelbare school ging zij Nederlandse taal en litheratuur studeren in Gronigen. In 2003 schreef ze haar eerste boek: Piratenbloed . Ze schreef nog 11 andere kinderboeken. Annejoke schrijft spannende verhalen die zich afspelen in de geschiedenis. Er komen altijd dingen in haar verhalen voor die echt zijn, en daar doet ze veel onderzoek naar. Bijvoorbeeld, op het eiland Madagascar uit Piratenbloed waren in de 17e en 18e eeuw ook echte piratennederzettingen, net als in het boek.
door vera (reageren) op 26 april 2016 om 8:36
inderdaad dat stond er niet in
door mensje X (reageren) op 27 april 2016 om 8:05
het is een slechte samenvatting
door henkiestein (reageren) op 27 april 2016 om 8:04

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

niels 3e klas vwo7.1
anoniem6.9
Meer verslagen ›