Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1706 woorden
  • 18 mei 2005
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 7
93 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Terug naar de kust

De titel van het boek is ‘Terug naar de kust’ en het is geschreven door Saskia Noort, een upcoming schrijfster. Dit boek is haar eerste uitgebrachte boek. Inmiddels heeft ze nog een boek uitgebracht, ‘De Eetclub’, die binnenkort ook verfilmd zal worden. ‘Terug naar de kus’ is een erg spannende literaire thriller en is een beetje verglijkbaar met de boeken van het schrijversechtpaar Nicci French.

Het verhaal gaat over Maria, een zangeres, die een rustig leven heeft samen met haar twee kinderen, Merel en Wolf. Als ze op een dag zwanger blijkt van haar derde kind, besluit ze het te laten aborteren. Maria krijgt een erge ruzie met Geert, de vader van het ongeboren kind en Wolf, als ze het tegen hem vertelt. Ook omdat ze hem een paar dagen ervoor uit huis heeft gezet, omdat ze verder wilde met haar leven en dat niet kon doordat ze voor Geert moest zorgen, die depressief is. Een paar dagen na de ruzie met Geert krijg Maria een dreigbrief van een onbekende afzender, waarin staat dat iemand haar in de gaten houdt en dat ze een slecht mens is. Ze verdenkt Geert, maar na een gesprek met hem kan ze al niet meer geloven dat hij zoiets zou doen. Ze krijgt steeds meer dreigementen en uiteindelijk vlucht ze naar haar ouderlijk huis terug, waar haar zus Ans nu woont. Als ze dan hoort dat Steve, de vader van haar dochter Merel, weer terug is uit Amerika verdenkt ze hem ook een beetje. Als Maria een paar dagen bij Ans woont krijgt ze het bericht dat haar huis is afgebrand. De politie denkt dat het spontaan is ontstaan, maar Maria denkt dat haar stalker het gedaan heeft. Ans’ man Martin is sinds een paar weken spoorloos. Maria denkt dat hij iets met de dreigementen te maken kan hebben, omdat hij ook haar financiële zaken regelt. Ans schakelt hulp van Victor, een psychiater, in als Maria op een nacht helemaal dol wordt en zichzelf verwond. Victor denkt dat Maria psychische problemen heeft en stelt voor om haar op te nemen in een tehuis. Ans wil dat echter niet en zorgt ervoor dat Maria gewoon bij haar blijft en belooft Victor goed voor haar te zorgen.

Als Maria op een ochtend alleen in het huis van Ans is komt er een man aan de deur, Harry, een vriend van Martin. Martin had geld van Harry belegd en Harry vraagt zich af waar dat geld gebleven was. Maria vertelt hem van haar verdenkingen over Martin en samen besluiten ze om Martin’s kantoor te doorzoeken. De avond voordat Maria met Harry naar het kantoor zou gaan, wil Victor haar toch laten opnemen in het tehuis. Uiteindelijk stemt Maria in, maar als ze haar spullen gaat pakken vlucht ze vanaf het balkon. Nadat ze heel ver heeft gerend en Victor en Ans kwijt is belt ze Harry, die haar op komt halen. Harry verzorgt haar en ze blijft bij hem slapen, wat tot seks lijdt. De volgende dag doorzoeken ze het kantoor van Martin, maar vinden nauwelijks informatie. Als ze weg willen gaan struikelt Maria over de prullenbak en vindt daarin een blaadje met daarop een website van een abortuskliniek. Ze gaat naar buiten om het Harry te vertellen, maar die ligt op de grond. Een seconde later wordt ze zelf ook getroffen door een klap en wordt alles zwart.
Als Maria weer wakker wordt, ligt ze in een kleine kamer, vastgebonden op een bed. Ze krijgt veel pilletjes om haar in slaap te houden. Haar zus Ans vertelt dat ze Maria vastbindt en opsluit, omdat ze denken dat Maria Harry heeft vermoord en de politie haar daarom zoekt. Als ze na nog veel meer pillen weer wakker wordt, ligt ze in de kofferbak van een auto, haar handen vastgebonden op haar rug. In de achterbak vindt Maria een glasscherf, waarmee ze de touwen door probeert te snijden. Uiteindelijk stopt de auto en wordt ze ruw uit de kofferbak gesleurd en beveelt Ans Maria met haar mee te lopen. Ans is van plan Maria te gaan vermoorden, omdat ze er niet tegen kan dat Maria een kind heeft laten aborteren terwijl zij helemaal geen kinderen kan krijgen. Ze vertelt dat ze ook Martin heeft vermoord, omdat hij niet meer van haar hield. Opeens schieten Maria’s handen los en probeert ze te vluchten, maar Ans vliegt haar naar haar keel. Als Ans even niet oplet pakt Maria het pistool van haar af en richt het op Ans. Ans probeert Maria duidelijk te maken dat het geen zin heeft om haar dood te schieten, omdat toch niemand haar zou geloven. Maria wil Ans proberen mee te krijgen naar het politiebureau, als Victor en een paar rechercheurs ineens achter haar staan. Ans wordt opgepakt en Maria gaat mee met de ambulance naar het ziekenhuis. De kinderen zijn blij om hun moeder weer te zien en Geert is ook blij om Maria weer te zien. Victor en rechercheur Van Dijk komen ook nog langs in het ziekenhuis en bieden hun oprechte excuses aan.

De analyse:
De titel is ‘Terug naar de kust’. Het boek heet zo, omdat Maria na alle bedreigingen terug gaat naar haar ouderlijk huis. Het huis heet ‘Duinzicht’ en staat aan zee.
Het thema kan angst, haat of liefde zijn. Angst omdat Maria bedreigd wordt en ze daardoor telkens bang is. Haat omdat later in het boek de haat van Ans voor haar zus blijkt. En liefde omdat Maria toch wel van haar zus houdt en er vaak wordt beschreven hoeveel ze van haar kinderen houd.
Het boek begint met een proloog, waarin wordt verteld over Maria’s kinderen en over de abortus. Het is niet chronologisch, omdat je verschillende keren flashbacks hebt, waarin wordt verteld over Maria’s verleden. In het verhaal zitten tijdverdichtingen en tijdvertragingen. De tijdverdichtingen wordt hier vaak gebruikt om minder belangrijke stukken sneller voorbij te laten gaan. De tijdvertragingen worden gebruikt om de spannende stukken langer te laten duren en zo spannender te maken. Hoelang het verhaal heeft geduurd wordt niet echt duidelijk uit de tekst, maar ik denk ongeveer twee of drie maanden.
De hoofdpersoon in dit boek is Maria, een jonge moeder, die ook nog eens zangeres in een bandje is. Ze hoopt ooit door te breken met haar zangtalenten, maar naarmate ze ouder wordt laat ze die hoop zakken. Maria is een persoonlijk sterke vrouw, die niet snel bang is. Ze probeert zelfs als ze bedreigd wordt nog haar hoofd koel te houden. Maria houdt erg veel van haar kinderen, maar is niet de standaard moeder die Merel, haar dochter, zich zou wensen. Maria doet gewoon waar ze zin in heeft en is best onvoorspelbaar. Doordat ze bedreigd wordt en uiteindelijk ook ontvoerd, verandert haar kijk op het leven wel. Ik vind haar daarom een round-persoon.
Een van de andere belangrijke personen is Ans, de zus Maria. Ans woont in het huis waarin Maria en zij in zijn opgegroeid. Maria en Ans kunnen niet zo heel goed met elkaar opschieten, maar als Maria vraagt of ze even bij Ans mag ‘onderduiken’ vindt Ans dat wel goed. Hun band lijkt daardoor te verbeteren. Ans kan ook heel goed opschieten met de kinderen van Maria, die hun tante ook erg aardig vinden en haar vertrouwen. Op het einde van het verhaal blijkt dat Ans haar eigen man heeft vermoord en ze wil Maria ook vermoorden. Dat lukt haar niet. Ans is jaloers op Maria, omdat Maria wel kinderen kan krijgen en zij zelf niet. Als Maria dan ook nog eens een kind laat aborteren is de emmer vol, en verzint ze allemaal dingen om Maria bang te maken. Ans is wel veranderd in het verhaal, daarom zou ze dus een round-persoon kunnen zijn. Ik denk persoonlijk eigenlijk toch dat ze een flat-persoon is, omdat ze eigenlijk al voor het begin van het verhaal veranderd is. Je leest dus niet echt de veranderingen in haar leven.
Geert is ook nog wel belangrijk. Hij is ex-vriend van Maria, waarmee ze het heeft uitgemaakt vlak voor de abortus. Geert is depressief en drinkt daarom veel. Maria kan niet meer verder met hem, omdat hij geestelijk erg op haar leunt. Geert is de vader van Wolf en hij houdt er veel van hem en Merel. Geert is erg verdrietig en boos dat Maria hun ongeboren kind heeft laten aborteren. Uiteindelijk steunt hij haar wel bij de dreigementen en wil hij laten zien dat hij haar kan helpen.

Het boek is in een ik-perspectief geschreven. Je leest alles door de ogen van Maria.
Het speelt zich af in Amsterdam, waar Maria woont en aan de kust, waar ook de titel van is afgeleid. Aan de kust staat hun ouderlijk huis en daar gaat Maria dus weer terug heen. Ze kan zich daar lekker helemaal laten uitwaaien en ze kan daar goed nadenken. Het speelt zich in deze tijd af. Dat kun je merken aan de programma’s die ze kijken zoals Idols en Cartoon Network.
Het bijzonder dat er telkens weer flashbacks kwamen. Meestal gingen die over Maria’s moeder, die gek was geworden en uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd. Doordat haar moeder gek was, dachten veel mensen ook dat Maria gek was geworden.

Het oordeel van de criticus. De opbouw van het verhaal is goed. Het begint met een proloog waarin je leest wat er is gebeurd. Later wordt er verder gebouwd op de proloog. De flashbacks maken dit verhaal ook niet echt onoverzichtelijk. Je raakt de draad niet kwijt. Het verhaal is erg realistisch geschreven, omdat er vaak genoeg van dit soort problemen voorkomen. Dat maakt niet dat het verhaal onorgineel is. Je leest eigenlijk meestal alleen over standaard onderwerpen. Ik heb nog nooit een boek gezien met dit onderwerp. Het verhaal wekt veel spanning op, zodat de lezer het boek als ware ‘in een adem’ uit wil lezen. Het boek is een literaire thriller, die zijn naam zeker verdient. Het was in 2003 ook genomineerd voor De Gouden Strop. Het verhaal loopt natuurlijk goed af, maar je gaat wel bedenken wat er met Maria’s zus verder zou kunnen gebeuren. En hoe Maria haar leven weer oppakt. Uiteindelijk is het echt een aanrader om te lezen!

REACTIES

R.

R.

heej Lotte

ik vind dat jij echt een van de beste verslag hebt van terug naar de kust..
echt heel goed geschreven en alles:)
nu moet ik op school zelf een verslag schrijven over een leuk boek..
en ik dacht aan terug naar de kust
ik had een vraagje want de samenvatting hoe jij hebt geschreven is echt vet goed!
naja ik hoop dat ik dat mag kopieren..
maar propleemje is dat mn leraar best streng is in dat soort dingen dat j e het kopieert,
en ik vroeg me af of je dit verslag voor een weekje of 4 dagen even weg wou halen en dan er weer op zetten..
want hij kijkt het dan na,
en gaat e niet meer naar opzoek
dat zou echt super lieef zijn van jou als je dat wou doen [L]
alvast echt SUPPEEEER bedankt! (K)
als je vragen hebt ofz voor een bepaald iets ,kan je mij ook vragen :P :)
dan ga ik maar weer
stuur je me wat terug ? =)
ik hoop dat je het wil doen
dan ben je echt een schat!
hah :P :$
doeedoeegh
koeesjaa

15 jaar geleden

C.

C.

heel mooi verslag. ik ga hem ook gebruiken in mijn verslag!
dankje

13 jaar geleden

M.

M.

Heee !
Dankje voor je goede verslag! ik kan hem goed gebruiken!
Liefs, Maartje

13 jaar geleden

M.

M.

wauw geweldig boekverslag! schouderklopjes voor jou!

13 jaar geleden

P.

P.

heel goed gedaan , nu hoef ik er zelf ook geen meer te schrijven :) .. thanks!! x

13 jaar geleden

L.

L.

hee! echt een goed verslag!
ik kan je samenvatting goed gebruiken om mij verder te helpen met mijn verslag...
bedankt! x

13 jaar geleden

R.

R.

wat een toffe tekst zeg, het lijkt net een toffe peer,!

13 jaar geleden

B.

B.

Het is een zeer goed verhaaltje

13 jaar geleden

B.

B.

Het is ook nog zeer sfeerfol opgemaakt

13 jaar geleden

L.

L.

Echt vet vet vet vet vet vet vet man

13 jaar geleden

I.

I.

hele complete samenvatting dank je wel! ik kan dit zeker goed gebruiken.
:)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"