Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Das Gold der alten Dame

Felix & Theo

1991

40

7.0 / 10
2e klas havo/vwo
  • ellen
  • Nederlands
  • 481 woorden
  • 7259 keer
    7 deze maand
  • 26 april 2005
Boekverslag: Das Gold der Alten Dame.
Schrijver: Felix&Theo
Ik heb geen informatie kunnen vinden over de schrijvers.
Dit zijn boeken die ze nog meer hebben geschreven:
- Barbara.
- Der Computerclub.
- Ein Mann zuviel.
- Ferien bei Freunden.
- Oh Maria.

Samenvatting:
Helmut Müller is een privé-detective. Op een avond zit hij op zijn balkon en hoort vreemde stemmen in het huis tegenover hem. Hij ziet een man en een vrouw. Later komen ze uit het huis, de vrouw laat een sleutel vallen. Helmut pakt de sleutel.
De volgende ochtend staat er een politieauto en een ambulance voor zijn huis. Hun vertellen hem dat er zijn gouden sieraden gestolen bij een oude vrouw en ze is bewusteloos. De vrouw heet Frau Matzke. Helmut gaat naar het bureau. Helmut vertelt zijn secretaresse Bea over de overval. Eenmaal thuis gaat hij langs de buurvrouw van Frau Matzke. Hij zegt dat hij een reporter is en vraagt haar dingen over Frau Matzke. Ze heeft een zoon Peter. Elisabeth is haar nicht en woont soms bij haar. Elisabeth heeft laatst een ongeluk gehad met de auto en lag in het ziekenhuis.
Helmut gaat naar het ziekenhuis en spreekt Gisela. ‘Ze lag bij de vrouw waar ze tegen aan botste op de kamer.’ ‘De andere vrouw is gestorven.’Bernd Klingbeil had toen. Helmut gaat bij Frau Matzke op bezoek. Later komt haar zoon Peter binnen. Helmut vertelt Peter dat hij een privé-detective is. De volgende middag is Peter op het bureau. Hij gaat Helmut helpen de zaak uitzoeken. Ze spreken af bij Frau Matzkes huis.
Gisela belt Helmut op. Ze heeft gegevens over de dode vrouw. Ze heette Ingeborg en woonde in de Augsburgerstraat.
Helmut vindt in het huis van Frau Matzke alleen een foto van Elisabeth, waar achterop staat: van Bernd. Ze gaan door naar de Augusburgerstraat. Helmut maakt de deur open met de sleutel die Elisabeth had laten vallen. De man die er woont is kwaad en zegt dat er geen Ingeborg woont.
Het duidelijk dat Elisabeth de gouden sieraden heeft gestolen, maar waarom steelt ze die van haar tante? En hoe kan het dat de sleutel in het oude huis van Ingeborg past? Op de foto stond: van Bernd, dat is ook een vriend van Ingeborg. De politie omsingelt het huis van Bernd. Bernd komt met Elisabeth naar buiten.
Helmut, Bea, Peter en Gisela zitten in een restaurant. Peter vraagt hoe Helmut er achter is gekomen dat Elisabeth Ingeborg is. Elisabeth vertelde voor ze stierf aan Ingeborg dat ze een rijke tante had met gouden sieraden. Toen ze stierf nam Ingeborg de naam van Elisabeth aan en deed alsof ze Elisabeth was. Dus Elisabeth was dood en niet Ingeborg.

Mijn mening over het boek:
Ik vond het wel een spannend boek, omdat ik graag wou weten wie de dader was. Het was wel een beetje onduidelijk aan het eind dat Ingeborg deed alsof ze Elisabeth was, maar daar kwam ik later wel achter.

Aantal woorden samenvatting: 388

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9579

reacties

Heey Ellen, super dat jij jou boekverslag over Das Gold der alten Dame. Ik moet het morgen af hebben + 14 duitste teksten. dat krijg ik dus noooooit af. maar dankzy jou boekverslag wel! haha. dankuwel(A) Ik zit zelf op het VMBO3, maar nu lijkt t net of ik het boek snap(A) tjuuss. Tinkaa
door Tinka (reageren) op 19 april 2006 om 14:59

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Darkvampira M 3e klas vmbo7.6
Niels Mulder 2e klas vwo7.5
ellen 2e klas havo/vwo7.0
Kluivert 3e klas vmbo6.2
anoniem4.6
Meer verslagen ›