Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Oosterschelde, windkracht 10

Jan Terlouw

1976

186

6.4 / 10
  • dass maarten
  • Nederlands
  • 1115 woorden
  • 13063 keer
    1 deze maand
  • 7 april 2005
Naam boek: Oosterschelde windkracht 10
- Schrijver: Jan Terlouw
- Uitgeverij: Lemniscaat
- Druk: 19e druk
- Jaar: 1981

-deel 1 vloed
Het gezin Strijen is normaal op Anne na dan (mede omdat het een streng christelijk gezin is en omdat Anne hel eigenwijs is)het verhaal speelt zich ook nog eens af in 1952 in zeeland dus is het al helle maal erg . Anne ligt vaak over hoop met haar vader,dan gaat ze varen op de Gevelingen. De eerste dag in het boek is zo’n dag. Maar als Anne de Gevelinge op is ziet ze een kistje drijven, als zet het wil pakken slaat ze om(door de harde wind) en wordt ze nat. Als ze naar de wal gaat kleed ze zicht uit oom haar kleren te laten drogen, dan komt agent Giel Nolen langs. Hij maakt een nep proces-verbaal over de naaktloperij, om indruk te maken. Als ze thuis komt, maakt Henk haar vriend het kistje open. Het bevat allerlei geschriften over ene meneer b. g. brooshoofd, die ene deskundige blijkt te zijn op het gebied van dijken, en dammen en overstromingen. volgens hem breken de dijkenen dammen bij een storm uit noordelijke richting en als het vloed is. Ook beschuldigt hij de dijk graaf van corruptie. Anne en Henk gaan naar hem op zoek, maar hij is vermist. In november (1952) word zijn lijk in een oud zeil gevonden. Geil Nolen verspreid dat Anne brooshoofd zou vermoord hebben om dat hij zich aan Anne vergrepen zou hebben (omdat zij in middels zwanger is) en dat zij hem daar na neergestoken zou hebben en hem dan in haar oude ziel gestopt hebben (ze had net een nieuw zeil) en daar naar haar kleren gewast had en toen kwam Giel Nolen voor bij. Er volg een vervelende tijd voor de familie Strijen. Henkl komt ieder weekend van delft naar battenoordom de familie te helpen. Maar op de 31 januari 1953 hoort hij op de radio dat er een zware storm uit noorderichting komt. Henk en Piet, het broertje van Anne, krijgen de opdracht om iedereen te waarschuwen. De familie Strijen gaat op zolder zitten. Naar en half uur drie kwartier breken begeven de dammen het. Opoe en Piet en vele andere zullen het daglicht niet meer halen. Na twee dagen begint het water te zakken Piet zijn lijk word gewonde en er wordt bekent ene everthart kemoen heeft bekend.


-deel 2 eb
Anne en Henk hebben twee zoons: Piet (genaamd naar de overleden broer Piet Strijen) en Valeer, de ene is 20 en de andere 16. Valeer zit bij de actiegroep NogTijd, die niet bepaald voorstander is van de afsluiting van de Oosterschelde met een grote dam. Anders zal de natuur en onder lijden als hij afgesloten is. Ze vergaderen eens per maand. Er wordt een plan voorbereid om de heer Lievenbach “uit de weg te ruimen” , een ingenieur van Rijkswaterstaat. Binnen de familie Strijen zijn de meningen verdeeld: Valeer en Piet zijn voor het openhouden van de Oosterschelde, terwijl Opa Strijen en Henk (in dienst van Rijkswaterstaat) die wel voorstander van een open Oosterschelde zijn. Dat geeft ook vaak conflicten in de familie. Het plan van NogTijd gaat door en ing. Lievenbach wordt uitgenodigd voor een interview over de Oosterschelde en NogTijd vervalst de tape. NogTijd dreigt de banden uit te zenden als hij niet opstapt. Na een tijdje stapt hij op!!!! Nogtijd wint het eerste deel. In 1974 doet de commissie Klaases een uitspraak: de stormstuwcaissondam moet er komen dan blijft de natuur en mossel visserij gespaard. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat legt het voor aan de Tweede Kamer. Het plan wordt aangenomen met 75 tegen 67 stemmen. De stormstuwcaissondam heeft het gered.

- Het verhaal gaat over de watersnoodramp van 1953 en alle directe gevolgen ervan, en het wel of niet afsluiten van de Oosterschelde

Hoofdpersonen
- Anne Strijen: twintig jaar,
-Hennie, dochter van vader en moeder Strijen

Bijfiguren uit vloed (1e deel)
- Henk: Vriend en later man van Anne, studeert in Delft en komt in het weekend naar Battenoord, -
Vader Strijen: Heeft vaak ruzie met zijn koppige dochter, is erg christelijk
-Moeder Strijen: stil en rustig, verstandig persoon, bemoeit zich met haar eigen zaken.
-Hennie Strijen: zusje van Anne en Piet, dochter van vader en moeder Strijen, zestien jaar.
- Piet Strijen: veertien jaar, verdrinkt tijdens watersnoodramp.
- Opoe: moeder van moeder Strijen, stil en op de achtergrond, verdrinkt tijdens watersnoodramp.

Hoofdpersonen uit eb (2e deel)
-Anne Boeschoten-Strijen: vrouw van Henk, moeder van Valeer en Piet. Zelfde Anne als uit deel 1, maar dan twintig jaar ouder.
- Valeer Boesschoten-Strijen: zoon van Anne en Henk, broertje van Piet, zestien jaar oud. Zit nog bij actiegroep NogTijd, die voor een open Oosterschelde is.

-Bijfiguren uit eb (2e deel)
- Piet Boesschoten: zoon van Anne en Henk, broer van Valeer, twintig jaar oud.
- Henk Boesschoten: man van Anne en Henk, vader van Valeer en Piet.-
-Vader Strijen: Vader van Anne, schoonvader van Henk, zijn vrouw is zes jaar geleden overleden. Heeft vijf kleinkinderen, waaronder Valeer en Piet.

Plaats.
- Het verhaal speelt zich in deel 1 af in en rondom Battenoord, de woonplaats van de familie, op Groeve-Overflakkee in Zeeland. In huis van de familie Strijen en op straat. Ook op de Grevelingen en in het hoofdbureau van de politie in Rotterdam. En ook in Yerseke en op de Oosterschelde.
- Het verhaal speelt zich af in de doodgewone samenleving van Zeeland.

Tijd
- Deel 1 van het verhaal speelt zich af in 1952 en januari en februari van 1953.
Deel 2 van het verhaal speelt zich af in 1973 en 1974. Het verhaal is in de verleden tijd geschreven, waardoor het lijkt alsof het allemaal echt gebeurd is, en iemand het achteraf verteld ( een deel ervan is ook echt gebeurd ).

Titel
Het boek heet ‘Oosterschelde windkracht 10' omdat het over de watersnoodramp van 1953 gaat, en de nasleep ervan.

Biografie.
Jan Terlouw is op vijftien november 1931 in Kamperveen geboren. Zijn vader was Dominee. Jan heeft Wis- en Natuurkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Hij werkte als natuurkundige in de Verenigde Staten en in Zweden. Daarna is hij naar de tweede kamer gegaan, daar werd hij minister en voorzitter van de D66. Hierna is hij schrijver geworden en hij heeft veel boeken geschreven.

1970 Pjotr
1971 Bij ons in Caddum
1971 Koning van Katoren
1971 Oom Willy Brord
1972 Oorlogswinter
1973 Brief geheim
1974 De heks van Eiselstein
1976 Oosterschelde windkracht 10
1983 De Kloof
1986 De gevangenis met open deur
1989 Kunstrijder.
Jan Terlouw is nu gepensioneerd commissaris van de koningin in Gelderland.

Langdradig of spannend
Het boek is zeer spannend.

Is het boek makkelijk of moeilijk te lezen.
Het boek is heel makkelijk te lezen alleen moeilijk van af te komen.

Ik vond het boek heel leuk ik zou het het cijfer geven 9,5

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9150

reacties

Ik vond het wel een goed bruikbaar verslag. Alleen stonden er heeeeeeeel veel taal- en spelfouten in! Verder goed gedaan!!
door Femke (reageren) op 11 oktober 2006 om 18:03
Zozo, die Dass kan er wat van zeg, Zoveel spel- en taalfouten!!! Volgende keer beter?!
door marke (reageren) op 10 december 2010 om 19:33
Mooi stuk tekst. Ook erg bruikbaar. Maar die spelfouten mogen inderdaad wel wat minder.
door Pascal (reageren) op 15 juni 2011 om 18:52
Haha Dankje erg bruikbaar ik heb morgen een boekbespreking en ik doe het over dit boek. het heeft me echt verder geholpen Dankjewel.
door Henkepenk (reageren) op 23 juni 2011 om 19:33
Het is goed en handig, Alleen die spelfouten zijn irritant, maat bedankt voor het maken van ons verslag. OK.
door Ilse Maxime (reageren) op 2 maart 2012 om 16:46
Als ik jou leraar was zou ik je een 6- geven, mede door de spelfouten en het onleesbare geheel. Vooral de laatste zin van "Deel 1 - Vloed" is ONLEESBAAR.
door Ruben Stauttener (reageren) op 10 juni 2012 om 14:57

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

michel 3e klas vwo7.2
sven 7.3
anoniem7.1
AJC 3e klas havo7.3
Martijn 3e klas havo6.9
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?