De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 893 woorden
  • 26 maart 2005
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
3 keer beoordeeld

Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry bes…

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Laatste leesdossier opdracht: Emancipatie van vrouwen en minderheden. Voorbereidingsfase: 1. Wat betekent het woord emancipatie? Emancipatie wordt in het woordenboek aangeduid als vrijlating, vrijverklaring en ontheffing van vroeger bestaande beperkingen. Emancipatie wordt in de encyclopedie aangeduid als het proces waarbij sociale groeperingen vanuit een tweederangs positie in de samenleving naar een volwaardige plaats oprukken en geïntegreerde bestanddelen van de maatschappelijke orde worden. 2. Waarvoor ben jij bereid te lijden? Ik ben voor meerdere dingen bereid te lijden en dat zijn als volgt: het leven (in het algemeen), lekkere maaltijden, vrienden, familie, een goede toekomst, m´n vriendin, eeuwig lekker weer etc. Dit zijn maar een paar voorbeelden maar ik ben natuurlijk bereid om voor meerdere zaken te lijden.
3.Waarvoor zou je: Je baan opgeven? Voor een beter salaris met een ander baantje, Als ik weinig tijd heb, Als ik een achterstand op school heb, als ik iemand moet helpen etc. Veel geld geven? Lekker eten, een geneeslijke ziekte, drank, uitgaan, leuke dingen doen. Mijn gezin laten lijden? Geen idee, voor niks denk ik. Naar de gevangenis gaan? Als een vriend of familie onterecht wordt beschuldigd zou ik mezelf naar de gevangenis kunnen laten gaan. Sterven? Als je daar een bevolking mee kan redden. 4. Gekozen boek: De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen Verwerkingsfase: 6. Wat vind je van de roman? Zijn er zaken die je niet goed hebt begrepen? Ik vond het niet een heel goed boek, ik heb nog nooit een boek in dit genre gelezen en ben bang dat ik dat door dit boek ook nooit meer ga doen. Er zat een bepaald soort humor in het boek dat ik persoonlijk niet leuk vond en er werd ook veel in gescholden e.d. Dit boek begreep ik volledig want het was wel makkelijk te lezen, het was modern taalgebruik waardoor ik makkelijk er door heen kwam. 7. Welke strijd heeft de hoofdfiguur in de roman met zijn of haar omgeving uit te vechten? Of is daar eigenlijk helemaal niet zo´n sprake van? Ik denk dat de hoofdpersoon (Lea) het meest met zichzelf wat uit te vechten heeft. Na een dramatische bevalling heeft ze last van postnatale depressie en daar moet ze uiteindelijk uit komen, wanneer ze naar haar psychiater gaat (Beau van Kooten) wordt haar verteld dat ze nog steeds moet rouwen om haar vader die is overleden toen Lea 13 jaar was. Ze heeft het nooit verwerkt want ze had eigenlijk een hekel aan de man en ging geeneens naar de begrafenis. Haar uiteindelijke doel in het boek is om dat rouwproces te vervullen waardoor ze weer een ´gelukkige huisvrouw´ wordt. 8. Wat zijn de leefregels van de hoofdpersoon in het boek? Ik vind dat dat niet duidelijk in het boek wordt verteld want ze leeft op dat moment geen standaard leven en is alleen maar bezig met de baby, het verwerken van vaders dood en ruzie met familie.
9. Hebben zijn of haar normen en waarden geleid tot een conflict? Niet bepaald haar normen en waarden hebben geleid tot een conflict, het was meer haar probleem na de bevalling wat leidde tot een conflict. Een conflict tussen haar man Harry, haar moeder en zichzelf. Ze moest worden opgenomen nadat ze meerdere rare acties had ondernomen zoals dat ze haar baby in een doos stopte of dat ze dacht dat ze de nieuwe Jezus Christus was. Harry was aan de ene kant een beetje boos op haar dat ze zich niet kon gedragen maar aan de andere kant ook wel bezorgd. Wanneer Lea eenmaal thuis is zijn er zeker nog bepaalde spanningen van beide kanten. Harry walgt van haar omdat ze zich zo heeft weten te misdragen en omdat ze alleen maar luistert naar haar psychiater. 10. Zou ik beter kunnen omgaan met de situatie waarin de hoofdpersoon is geraakt? Ik kan hier helaas niet antwoord op geven. 1. Ik zal nooit bevallen. 2. Je bent onvoorspelbaar wanneer je in zo´n depressie komt. 3. Ik heb het nog nooit meegemaakt dus zal het nooit kunnen weten Reflectiefase: 11. Wat heb je van de eerdere opdrachten geleerd? Heeft de roman je aan het denken gezet? De vorige opdrachten tijdens de verwerkingsfase hebben mij eigenlijk niets geleerd, de roman heeft mij wel aan het denken gezet maar niet heel lang. Daar vond ik het boek niet interessant genoeg voor. 12. Vind je de roman geloofwaardig? De roman is in het eerste opzicht niet heel erg geloofwaardig, het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat wanneer je een kind hebt gehad dat je meteen in zo´n depressie komt en zo ontzettend veel rare dingen doet. Het aparte is, is dat de schrijfster Heleen van Royen dit ook werkelijk heeft beleefd nadat zij is bevallen. Vandaar dat ik dit boek als geloofwaardig moet aannemen. 13. Had je vrede met de wijze waarop deze roman afliep? Ja ik had er vrede mee, het was een gesloten einde wat ik altijd wel fijn vind wanneer ik een boek lees. Het einde vond ik zelfs het beste deel van het hele boek, Lea verwerkt de dood van haar vader door naar de plek te gaan waar haar vader zelfmoord heeft gepleegd. Je leest nog een klein stukje van het dagbek van Heleen zelf en daarmee sluit ze haar boek af. Een open einde in een boek kan leuk zijn want dan kan je zelf bedenken hoe het verder gaat, toch geef ik zelf de voorkeur aan een gesloten einde.

REACTIES

J.

J.

Geweldig uittreksel! Ga zo door

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen"