Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

De eetclub

Saskia Noort

2004

239

1 uit 5

7.0 / 10
4e klas vwo
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 1171 woorden
  • 18973 keer
    18 deze maand
  • 15 februari 2005
I.Hoe zit het boek in elkaar?

Auteur: Saskia Noort
Jaar van uitgave: Mei 2004
Druk: Vierde druk, juni 2004
Titel: De titel is: ‘De Eetclub’. Het boek heeft waarschijnlijk deze titel gekregen omdat het hele boek gaat over de problemen en gebeurtenissen die zich afspelen in een bepaalde groep vrienden die vaak samen eten. Deze vriendengroep heet De Eetclub.
Motto: Er is geen motto, wel wordt het opgedragen: Voor mijn geliefde Marcel.
Genre: Het boek is een literaire thriller.
Opbouw: Dit boek heeft in totaal 38 hoofdstukken. Telkens als er een nieuw hoofdstuk begint is het zo dat het zich op een andere tijd, andere ‘medespelers’ of plaats bevindt.
In dit verhaal kom je eigenlijk twee verhaallijnen tegen. De ene gaat over het verleden, nog in de tijd dat Evert leeft. En de andere speelt zich af vanaf net na de dood van Evert.

Inleiding: Voordat het boek echt begint, lees je een stukje vanuit de ogen van een man. Je hebt nog geen idee wie het is en waar het over gaat. Als je het leest is het een soort raadsel, waarin vragen gesteld worden die beantwoord moeten worden. Als je het echte verhaal leest, kom je er achter wat er met de inleiding bedoeld wordt.
Verklaring van de structuur:
Tijd: De verteltijd van dit boek is 239 bladzijden.
De vertelde tijd in dit boek is niet erg duidelijk aangegeven. Er wordt wel genoemd dat het winter is en aan het eind van het verhaal begint het net lente te worden. Dus waarschijnlijk is het een paar maanden.
Het verhaal is niet in chronologische volgorde geschreven. Er komen namelijk ook stukken van het verleden in voor. Dit speelde zich af voor de dood van Evert en rond de tijd dat Karen en Michel net in het dorp zijn gaan wonen.
Ruimte: Het verhaal speelt zich grotendeels af in een dorp vlakbij Amsterdam. Er wordt geen plaatsnaam vermeld, dus de naam van het dorp weet je niet. Wel is het een rijke buurt met vele villa’s. De vrienden van de eetclub wonen namelijk allemaal in een villa en rijden in dure auto’s. In het dorp zijn ze vaak bij Verdi’s, dat is een café waar ze vaak komen om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Buiten het dorp vindt het ook plaats in Amsterdam en Akersloot.
Personages: In het boek komen er veel personages voor. Van alle vrienden in de Eetclub kom je veel te weten. Buiten deze groep vrienden kom je verder alleen dingen te weten van Dorien Jager.
Karen: Dit is de hoofdpersoon. Het gaat over haar leven en de gebeurtenissen tussen haar en de vriendengroep. Ze is als werk vormgeefster.
Karen is een sterke, dappere vrouw, en wilt er graag achterkomen of Evert en Hanneke niet zijn vermoord. Ze toont veel moed en lef om hier achter te komen. Ondanks dat ze een sterke vrouw is heeft ze wel een zwak voor Simon, een erg aantrekkelijke en sexy man.
Hanneke: Hanneke is binnenhuisarchitect. Ze was een sterke, populaire vrolijke vrouw. Ze had een geheime verhouding met Evert, de man van Babette. Ze dronk de laatste tijd, voor haar dood, erg veel. Dit kwam omdat Evert koos voor het huwelijk en niet voor haar.
Simon: Hij hoort ook bij de vriendenclub. Hij is een echte vrouwenversierder. In het boek kom je erachter dat hij eigenlijk de macht heeft over de vriendengroep. Hij heeft met de mannen allemaal een ‘deal’ gesloten, het is een zakenman die erg veel verdient. Omdat hij zo’n goede zakenman is, lijkt hij een harde, machtige man terwijl hij eigenlijk veel liefde en aandacht nodig heeft.
Evert: Hij is overleden tijdens een brand. Over zijn dood zijn veel vragen, was het wel of geen zelfmoord. Hij had veel schulden bij Simon, maar hij wou net zijn leven weer goed opbouwen. Hij gaf erg veel om zijn zoons, daarom heeft hij ook gekozen voor het huwelijk en niet voor Hanneke.
Perspectief: Het boek is geschreven vanuit de ikvorm, het is dus een ikvertelsituatie. Alles wat je leest, lees je door de ogen van Karen. Je komt dan ook alleen de gevoelens en gedachten van Karen te weten.

II. Inhoud

Op een koude winternacht gaat de villa van Evert en Babette in vlammen op. Evert komt hierbij om het leven. Karen, de hoofdpersoon, vangt Babette en de kinderen op in hun huis. In de nacht na de begrafenis loopt Hanneke weg en vertrekt naar Amsterdam. De volgende dag wordt ze dood aangetroffen. Men vermoedt dat ze zelfmoord heeft gepleegd omdat ze de dood van Evert niet kan verwerken, ze had namelijk een relatie met hem. Karen heeft hierbij haar twijfels, ze denkt niet dat de dood van Evert en die van Hanneke zelfmoord zijn geweest. Ze gaat op zoek naar de werkelijkheid en komt erachter dat de Eetclub helemaal niet zo’n ‘geweldige’ vriendengroep was, ze hadden allemaal problemen die geheim moesten blijven en Simon had eigenlijk de macht binnen het hele stel. Ze besluit om alles op een rijtje te zetten en de dader te achterhalen.

III. Personages

De belangrijkste persoon is natuurlijk Karen zelf. In het boek gaat het erover dat ze wilt weten of de dood van Evert en ook die van Hanneke zelfmoord waren of niet. De anderen van de Eetclub denken alleen aan hun reputatie. Maar zij niet, ze wilt de waarheid weten en doet hier alles voor. Ze wil weten of haar beste vriendin niet van het balkon is geduwd, ze heeft namelijk niet het vermoeden dat Hanneke zelfmoord heeft gepleegd. Om dit te achterhalen verwerkt ze het als het ware. Ze komt erachter dat de vriendschappen niet zoveel voorstellen dan ze had gedacht. Ook spelen relaties een grote rol in haar leven. Ze heeft het gevoel dat haar man, Michel, niet meer om haar geeft. Dit denkt ze omdat hij altijd druk bezig is met zijn werk en weinig leuke dingen doet met haar. Later komt ze er wel achter dat dit een soort ‘illusie’ is geweest, en dat hij juist altijd hard voor hun relatie heeft geknokt. Haar gedachten zitten ook vaak bij Simon die ze echt aantrekkelijk en sexy vindt. Dit komt ook omdat ze in een dronken bui heerlijke seks met hem heeft gehad, sindsdien smelt ze van hem weg als ze bij hem in de buurt is en kan ze hem niet weerstaan.

IV. Thema

Het thema van het boek is niet echt duidelijk. Het gaat eigenlijk om meerdere onderwerpen tegelijk. Namelijk relaties en moord.
Relaties omdat de relaties van de vrienden in de Eetclub erg gecompliceerd zijn. Karen denkt in het begin dat het allemaal heel goed gaat tussen hun allen, na de moorden blijkt dat dit helemaal niet het geval is, en de andere vrouwen best jaloers zijn op Hanneke en haar. Ook bij de mannen komen relaties aan het bod, namelijk zakenrelaties. Simon steunt en helpt hun met de bedrijven. Ook zijn er onderling andere ‘geheime’ relaties.
Moord is wel een duidelijk thema, er komen namelijk twee moorden aan bod, de moord van Evert en die van Hanneke. Dat het geen zelfmoord was wordt in de loop van het boek steeds duidelijker.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3633

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Vief 5e klas havo7.5
Kees van der Pol Docent7.3
Fleur 4e klas vwo7.3
Michelle 4e klas havo7.1
anoniem6e klas vwo7.1
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?