Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Een schitterend gebrek

Arthur Japin

2003

239

3 uit 5

6.6 / 10
5e klas havo
  • Jessie
  • Nederlands
  • 1593 woorden
  • 69133 keer
    38 deze maand
  • 17 januari 2005
1. Algemene gegevens

Schrijver: Arthur Japin
Titel: Een schitterend gebrek
Uitgever: De Arbeiderspers
Plaats: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2003
Druk: twaalfde
Aantal bladzijden: 239
Genre: roman

2. Samenvatting

Lucia woont als klein meisje op een groot landgoed, waar haar ouders werken als bediendes voor een gravin.
Op een dag komt Giacomo met zijn familie logeren, in verband met een bruiloft die binnenkort plaats zal vinden. Lucia wordt de bediende van Giacomo. Ze zijn ongeveer even oud en het lijkt Lucia leuk om vriendjes met hem te worden. Hierdoor ontstaat een heftige liefde tussen de twee. Giacomo moet op den duur terug naar Venetie, maar belooft Lucia over een jaar terug te komen om dan met haar te trouwen. In de tussentijd zal Lucia zich ontplooien tot een ware ‘madame’. Ze krijgt een leermeester en leert binnen de kortste keren lezen en schrijven en haar wordt bijgebracht hoe ze zich moet gedragen in een sjiek gezelschap.
Op een dag gebeurt er iets ergs. Er worden pokken geconstateerd bij Monsieur de Pompignac, Lucia’s leermeester. Hij wordt naar een oud schuurtje ver in het landschap gebracht waar niemand durft te komen, behalve Lucia. Wanneer Monsieur de Pompignac overlijdt beseft Lucia dat ze nu zelf verder zal moeten. Ze trekt haar mooiste jurk en schoenen aan en presenteert zich aan de gravin. Die kan haar ogen niet geloven. Maar dan schrikt ze weg. Lucia blijkt een blaar op haar wang te hebben, een begin van de pokken. Ook zij wordt naar het schuurtje gebracht en daar door haar ouders verzorgd. Ze dwingt hen haar vast te binden aan het bed, zodat zij op geen enkele manier kan krabben. Door haar jonge leeftijd overleeft Lucia de pokken, maar ze zit wel voorgoed onder de littekens. Ze besluit dat ze hierom niet met Giacomo kan trouwen, want dan zal ze zijn toekomst verpesten. Daarom laat ze haar moeder een bericht doorgeven dat zij vertrokken is. Om het verhaal geloofwaardig te houden, vertrekt Lucia werkelijk naar Venetie. Daar verandert ze haar naam in Galathée de Pompignac. Die nieuwe naam is dezelfde als de naam die haar leermeester voor haar verzonnen had wanneer ze naar het eerste feest zouden gaan. Hij zou haar dan voorstellen als zijn nichtje. In Venetie raakt ze van het ene baantje in het andere verzuild. Uiteindelijk komt ze, jaren later, in Amsterdam terecht, waar ze als prostituee aan het werk gaat. Daar wordt ze bekend als de mysterieuze prostituee, omdat zij een sluier draagt..Via een van haar vaste klanten komt Lucia haar jeugdliefde Giacomo weer opnieuw tegen. Hij weet alleen niet met wie hij werkelijk te maken heeft. Ze sluiten een weddenschap over liefde. Giacomo, inmiddels veranderd naar Monsieur de Seingalt, beweert dat hij nog nooit een vrouwenhart bezeerd heeft, maar Lucia is van mening dat hij wel degelijk een keer een hart gebroken zal hebben. Giacomo stelt voor haar zelf te laten ervaren hoe hij met een vrouw omgaat. Pas dan zal zij mogen oordelen. Langzaam maar zeker laat Galathée steeds meer los over Lucia en ze biedt hem op een gegeven moment schriftelijk een voorstel aan om haar te ontmoeten. Zij is meestal te vinden in een van de Amsterdamse cafés, rond acht uur ‘s avonds. Daar ontmoet Monsieur de Seingalt Lucia. Hij schrikt en meent dat zij totaal geruïneerd is. Zo gaan Lucia en Giacomo uit elkaar, maar, zij blijkt wel zwanger van hem. Haar vaste klant Jamieson heeft Lucia met littekens gezien en zegt haar te respecteren zoals ze is. Ze vertrekt naar New York, naar hem dus, en samen stichten ze een gezin. Aan de relatie Giacomo-Lucia is voorgoed een einde gekomen.

3. Verhaaltechniek

Ruimte
Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 18e eeuw. Aan het begin in verschillende plaatsen in Italië, maar allemaal rondom Venetië. Halverwege vindt het een niet al te lange tijd in Parijs, Frankrijk, plaats en wanneer de hoofdpersoon als volwassen vrouw dingen meemaakt spelen deze zich af in Amsterdam.

Verhaalfiguren

Lucia / Galathée de Pompignac
Lucia is de hoofdpersoon in dit verhaal. Zij groeit op in een groot landgoed in de buurt van Venetie. Daar werken haar ouders als bedienden voor een gravin, die zij als klein meisje beschouwt als haar tante. Lucia kan het erg goed met alle bewoners van het landgoed vinden, maar vooral met de gravin heeft zij een hele hechte band.
Wanneer Lucia veertien jaar oud is ontmoet ze haar grote liefde Giacomo. Vastgelegd wordt dat zij zullen trouwen, maar door de ernstige ziekte van de pokken die zij later oploopt, besluit zij zelf dat dit niet door kan gaan. Deze ziekte verminkt haar gezicht voorgoed. Het zit nu vol littekens, waardoor haar uiterlijke schoonheid verdwenen is. Wanneer Lucia naar Venetië gaat om daar een nieuw bestaan op te bouwen, wordt ze naar aangekeken op haar uiterlijk. Dit doet haar veel pijn, maar hier wordt zij ook een sterke vrouw door. Ze leert wat haar sterke kanten zijn. In Venetië ontmoet ze de Franse wetenschapster Zélide. Zélide bewondert Lucia en vraagt haar haar vriendin te worden. Samen reizen ze heel wat af, totdat Zélide overlijdt aan een bij de doktoren onbekende ziekte. Nu staat Lucia er weer alleen voor. Zij maakt best wel erge dingen mee in haar leven, maar wordt daar juist alleen maar sterker door. Ze leert mensen in te schatten en ontdekt haar eigen waarde.

Giacomo/Monsieur de Seingalt
Giacomo is de grote jeugdliefde van Lucia. Het heeft hem geraakt dat zij is vertrokken, maar hij is er goed bovenop gekomen. Jaren later ontmoeten Lucia en Giacomo elkaar opnieuw, maar wanneer zij haar littekens toont, schrikt hij toch. Hij vindt het erg dat ze zo verminkt is. Giacomo is een beetje een levensgenieter. Hij doet waar hij zin in heeft en reist ontzettend veel. Zijn broer Francesco daarentegen is veel rustiger en verstandiger.
Giacomo heeft zijn naam veranderd in Monsieur de Seingalt.

Vertelwijze
Een schitterend gebrek is geschreven vanuit een ik-persoon. Het boek bestaat uit drie delen:
Het voordeel van de liefde, Een schitterend gebrek en Theatrum Amatorium.
In het eerste deel lees je over Lucia als volwassen vrouw, maar blikt zij ook vaak terug op het verleden. Een schitterend gebrek gaat over de ontmoeting tussen Lucia en Giacomo, over haar jeugd dus. In het laatste deel, Theatrum amatorium, gaat het bijna alleen maar over het ‘heden’ (voor haar, wan het speelt zich af eind 1700) met betrekking tot de wederontmoeting tussen Giacomo en Lucia, maar dan als Monsieur de Seingalt en Galathée de Pompignac.
Het verhaal is dus niet in chronologische volgorde verteld.

Motieven
Een van de motieven is seks. Lucia is van mening dat ze daar geschikt voor is en om geld te verdienen oefent ze dan ook telkens het beroep van prostituee uit. Zij laat zich ook makkelijk ‘pakken’ door andere mannen, om hen het gevoel te geven dat ze mooi en speciaal zijn, in de hoop dat iemand haar dat gevoel ook eens wil geven.
Nog een motief is haar verminking. Steeds komt terug dat zij hierdoor niet goed aan het werk komt en niet geaccepteerd wordt.

Thema
Het thema van dit boek is naar mijn mening wanneer je het breed bekijkt liefde, maar wanneer je een specifieker thema moet benoemen zou ik kiezen voor uiterlijke schoonheid. Door haar verminking komt Lucia moeilijk aan werk en kan ze niet met Giacomo trouwen.

Titelverklaring
De titel luidt: een schitterend gebrek. Deze duidt op de leeftijd van Lucia wanneer zij in contact komt met Giacomo. Zij is dan veertien jaar oud.
In het boek komt de titel letterlijk voor, namelijk op bladzijde 52. Het betreft hier een gesprek tussen Giacomo en zijn broer Francesco:
‘Ze is mooi. Ze is gehoorzaam. Ze is gelovig. Zo gezond als een vis. Haar huid is blank, haar ogen zwart.’
‘Die Lucia is volmaakt!’
‘Dat zou je denken,’ Giacomo klonk plotseling bedrukt. ‘Ze heeft alleen één ernstige tekortkoming.’
‘Welke dan?’
‘Zij is te jong.’
Hij meende het, maar zijn broer moest lachen: ‘Wat een schitterend gebrek!’

Schrijfstijl
Arthur Japin heeft een romantische en klassieke woordkeuze. Wanneer je het boek ‘Een schitterend gebrek’ leest, heb je ook echt het gevoel dat je in die tijd (eind 18e eeuw) leeft, vanwege het woordgebruik. Toch is het wel heel makkelijk te begrijpen.
Arthur Japin verwoordt alles heel duidelijk, zonder dat het langdradig wordt.

5. Beoordeling

Ik vind dit een van de mooiste boeken die ik gelezen heb!
Het is zo prachtig geschreven, daar heb ik werkelijk geen worden voor. Ik heb het ook heel snel uitgelezen, omdat het mij zo gegrepen heeft. Als ik de tijd had gehad, had ik dit boek in één keer uit kunnen lezen, zo boeiend is het geschreven. Het verhaal vind ik prachtig. De tijd en de leefstijl spreekt me erg aan. Het is een soort romantisch sprookje, ondanks dat de hoofdpersoon niet zo heel veel romantiek in haar leven heeft.
Ik denk dat het boek me ook zo erg aanspreekt, omdat ik de hoofdpersoon zo leuk, interessant en dapper vind. Zij spreekt mij heel erg aan. Als kind vind ik haar erg grappig en later bewonder ik haar dapperheid heel erg. Het verhaal is heel aangrijpend, doordat het vanuit de hoofdpersoon geschreven is. Daardoor voel je heel goed hoe zij zich voelt, omdat ze dit zo mooi en duidelijk omschrijft. Dit wekt veel medelijden op, omdat Lucia door haar littekens niet altijd even snel geaccepteerd wordt en toch slaat zij zich er heel goed doorheen. Aan de andere kant beschrijft zij regelmatig hoe erg ze het vindt als mensen medelijden met haar hebben, dus stiekem durfde ik dat ook niet te hebben, omdat ik las hoe zij daarover dacht.
Ik heb geen negatieve reacties op dit boek en zou het daarom ook zeker aanraden. Ik denk dat je pas begrijpt hoe mooi het taalgebruik is, wanneer je het boek zelf gelezen hebt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4881

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Vivian zeker weten goedZeker Weten Goed
Els 4e klas vwo8.3
Echo 6e klas vwo8.3
anoniem7.9
anoniem6e klas vwo7.9
anoniem5e klas vwo7.6
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Yvette over Een schitterend gebrek