Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Hebbes

Carry Slee

2002

221

6.5 / 10
2e klas havo/vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 613 woorden
  • 6946 keer
    14 deze maand
  • 16 januari 2005
Geef een korte inhoud over het boek

Het boek Hebbes gaat over Twee zussen. Pieke en Poek Zandstra. Hun vader is erg teleurgesteld in ze, omdat ze (in tegenstelling tot hun broer) niet erg slim zijn. En alleen maar kattenkwaad uit halen. Daarom hebben Pieke en Poek een kast in een geheime kamer. Vol met bekers. Die ze aan hun vader willen laten zien als hij helemaal vol staat. Zodat hun vader eens trots op hun is. Elke keer als ze een beker hebben roepen ze Hebbes. Dan op een dag hebben ze nog één beker nodig voor in hun kast. Er wordt een verhalenwedstrijd gehouden. De winnaar krijgt een beker! Ze gaan ruiken (dat kunnen ze heel goed) naar degene die (volgens hen) het verhaal gaat winnen. Ze komen bij een klein jongetje die in groep drie zit. Ze stelen zijn verhaal en gaan op weg naar het stadhuis. Daar wordt de burgemeester helemaal verliefd op hen. En laat ze winnen. Maar Piek en Poek hebben geen tijd voor felicitaties. Ze rijden snel op hun brommer naar huis en zetten de beker in de kast. Na nog wat vervelende dingen die Poek en Piek hadden gedaan. Zijn ze naar Noordpool gegaan. Als er op een dag een uitzending op de televisie is over de Noordpool. Zien mensen zeehonden met wollen zwembroeken, ijsberen met mutsen en rendieren met gele wollen jassen. Niemand weet ooit hoe dat is gekomen. Behalve jij en ik…

Beschrijf de karakters

De hoofdrolspelers zijn de tweelingzussen Pieke en Poeke Zandstra.
Pieke en Poek Zandstra = twee vervelende vrouwen met piekharen en zeer puntige neuzen. Ze houden ervan om iedereen te pesten. Al vanaf hun geboorte. Als Pieke en Poek in een fotoalbum kijken komen hun herinneringen naar boven:
Hier heb je de buurvrouw. Dat was nog voordat het gebeurde. Een paar tellen maar want zodra ze voorover boog, greep ik haar bij haar haren. Ik trok zo hard als ik kon. Heerlijk! Ze dacht zeker dat we los zouden laten. Nou dan moet je niet bij ons zijn. Dan gaan we alleen maar harder trekken.
Wilbert Zandstra = de broer van Poeke en Piek. Hij is een enorme stuud. Hij zit de hele tijd achter zijn bureau en kent zelfs al het woordenboek uit zijn hoofd. Hun vader is erg trots op Wilbert en wou dat ook zijn dochters zo waren.
In hun dunne nek voelden ze de stevige greep van de hand van hun vader. Ze werden een kamer in geduwd waarvan alle muren bedekt waren met schoolborden, volgekrijt met stellingen en ingewikkelde formules. De twee lange neuzen wezen naar een bureau dat bedolven was onder een bouwwerk van boeken. In het midden van het bouwwerk zat op bureauhoogte een opening. Als je goed keek, kon je daardoorheen het hoofd van Wilbert.

Verklaar de titel

Pieke en Poek willen heel veel bekers. Zodat hun vader trots op hun kan zijn. Elke keer als ze weer een beker te pakken hebben roepen ze HEBBES!

Noteer in een zin de hoofdgedachte

Pieke en Poek vallen een keer door hun domme gedrag door de mand

Hoelang duurt het verhaal?

Het verhaal duurt ongeveer een jaar. Maar in het verhaal kijken ze ook terug op die tijd.

Wat vind ik van het verhaal

Ik vind het een leuk verzonnen verhaal. Soms een beetje kinderachtig. Het is meer voor kinderen onder de 10 vind ik. Het is ook heel grappig hoe de personages worden neergezet.

Waarom is het boek wel/niet geschikt om te verfilmen

Het is wel leuk om het boek te verfilmen. Maar je moet wel rekening houden met dat de personages in het boek heel goed worden beschreven. Dus moet je mensen met hetzelfde uiterlijk kunnen vinden. Ik denk dat de film vooral jonger publiek zou trekken.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7252

reacties

waarom is het meer voor jongere lezers?? want op de achterkant van het boek staat van 8 t/m 88 jaar.
door toos (reageren) op 6 november 2011 om 14:11

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anne-lotte bertelink groep 86.8
Moniek 2e klas vwo6.6
anoniem2e klas havo/vwo6.5
JoelleClaassen groep 86.9
JoelleClaassen groep 86.1
Meer verslagen ›