Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

100% Timboektoe door Carry Slee

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover 100% Timboektoe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1824 woorden
  • 23 november 2004
  • 391 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
391 keer beoordeeld

Boekcover 100% Timboektoe
Shadow
100% Timboektoe door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
algemeen
De cover: Op de cover staat een beeldscherm van een telefoon met op de achtergrond de personen uit het boek terwijl ze aan het kanoën zijn. Ook staat er natuurlijk de titel van het boek op: 100% Timboektoe! En de naam van de schrijfster: Carry Slee.
Het boek heeft 15 hoofdstukken die worden aangegeven doormiddel van cijfers.
100% Timboektoe is uitgegeven door Uitgeverij Prometheus in 2004. Dit boek komt niet uit de lijsterserie.
Het verhaal speelt zich af op een camping in Frankrijk, in de Dordogne.

Het is een verhaal die zich afspeelt in de tijd van nu. Het is een chronologisch verhaal. Er staat niet precies hoelang het duurt van begin tot het eind van het boek. Maar ik denk dat het verhaal ongeveer 2weken duurt.
Het boek wordt geschreven uit de vertellersperspectief.
100% Timboektoe heeft een open eind, omdat je nog niet van alles weet hoe het afloopt. Bijv. of Brian nou homo is of niet.
De genre: Ik denk dat het een detective roman is omdat het in het boek zoeken naar de dader van het gestolen geld het hoofdverhaal is.

100% Timboektoe.
De schrijver heeft deze naam denk gekozen omdat Timboektoe de naam van de camping is, hier speelt alles zich af.

Wat ik ook een leuke titel vind voor dit boek is: ‘Geldverdwijning’ omdat het geld gestolen is maar ze weet niet door wie.

Thema: diefstal en verliefdheid.
Deze heb ik gekozen als thema omdat het hier vooral omdraait.

Voorbeelden van verliefdheid: Justin en Isa, hebben verkering en daar gaat het niet goed mee. Jules en Nona, hebben ook verkering en Nona blijft ook bij Jules als hij zegt dat hij het geld heeft gestolen heeft.
Kars en Annabel, vinden elkaar leuk en later krijgen ze verkering.
Diefstal omdat ze in bijna het hele boek bezig met het oplossen van het gestolen geld.

Personen:
Isa: Haar vader is eigenaar van de camping, Isa heeft verkering met Justin, haar beste vriendin is Annabel.

Kars: Broer van Isa, hij is verliefd op Annabel.
Romeo: Hobby van hem is meisjes versieren.
Brian: Hij wil later archeoloog worden.
Jules: Heeft verkering met Nona en is een goede vriend van Brian.
Madelon: Houd ervan om verliefde mensen uit elkaar te halen en weet het er altijd naar te maken dat de jongens haar leuk vinden.
Vader van Jules : Is alcoholist.

Dit verhaal heeft een korte inleiding, want er wordt eerst verteld dat ze een feest hebben gehad en later komt er pas dat ze er achter komen dat er geld is gestolen.

Samenvatting:

Isa en Kars gaan in Frankrijk wonen omdat hun ouders daar een camping kopen. In de vakantie komen al hun vrienden op bezoek en organiseren ze een discofeest. Het feest was helemaal geweldig. Maar dan horen Kars en Isa van hun vader dat het geld wat er omgezet was op het discofeest gestolen is. Iemand van hun moet het gestolen hebben omdat er geen inbraak sporen waren dus de dief met de sleutel het kantoor binnen is gekomen. Kars en Isa hadden beloofd dat ze hun mond zouden houden maar als ze iets verdachts zagen zouden ze het elkaar melden.
Brian heeft een muurschildering gevonden. De muurschildering is gevonden in de grot die Jules ontdekt heeft omdat die weggelopen was van huis en ergens een plek zocht om te slapen. Hij was weggelopen omdat zijn vader alcoholist werd nadat zijn vrouw was overleden. Brian wil weten of de muurschildering al bekend is dus gaat naar de stad om in het archief te zoeken.

Tijdens het ontbijt de volgende morgen voelt Sharon zich niet lekker omdat ze last heeft van heimwee. Dus gaat ze naar huis. Kars denkt dat ze naar huis wil omdat ze het geld heeft gestolen maar Isa vindt dit onzin dat hij dat over haar vriendin denkt. Als Isa niet in haar tent is gaat Kars Sharons tent doorzoeken. Als hij dat doet vindt hij haar dagboek en leest dat ze echt heimwee heeft en het geld niet heeft gestolen. Maar wie heeft het dan gedaan?
’s Middags komen er kano’s op de camping en gaan ze met z’n alle varen. En toen kwam Romeo opeens met een nieuwe camera. Isa en Kars gaan samen naar hun tent en denken dat Romeo het geld gestolen heeft. Als Kars en Isa in hun tent zijn is Jules in zijn eigen tent, hij hoort Kars en Isa praten over dat het geld is gestolen en dat iemand met een sleutel heeft gedaan. Dan denkt die opeens aan zijn vader die een keer had gevraagd waar die sleutel van was en hij vraagt zich ook af wat zijn vader deed op het feest.
Kars en Isa gaan naar Romeo toen en beschuldigen hem ervan dat hij het geld gestolen heeft. Romeo ontkent dit en gaat samen met Stef weg van de camping.
Jules voelt zich niet lekker over wat hij denkt dus gat hij naar zijn vaders huis. Als hij daar komt ziet hij dat de sleutel er niet meer legt en laat Frodo(zijn hond) aan geld ruiken en laat en hem het geld opsporen. Dan vindt hij het geld. Hij wil het geld terug geven zodat het weer goed zou komen tussen Romeo en Kars. Hij besluit dat hij het geld op de eettafel neer legt bij Ad(vader van Kars en Isa).
Als het geld gevonden wordt komen Kars en Isa erachter dat Romeo het niet gedaan kan hebben omdat hij toen al weg was toen het geld gestolen werd. Ze voelen zich schuldig en gaan Kars zoeken om het goed te maken en het komt weer goed. Maar nu weten ze weer niet wie het gedaan heeft.

Als ze de volgende morgen aan het ontbijt zitten komt Ad binnen om te vertellen dat de dader tot 4uur de tijd heeft om zich te melden en anders komt de politie erbij. Jules besluit de schuld op zich te nemen omdat hij bang is dat er anders wat met zijn vader gaat gebeuren. Niemand had verwacht dat Jules het geld gestolen zou hebben maar hij heeft het zelf toegegeven dus zou het wel zo wezen. Alleen oma Nona en Brian denken dat Jules het niet gedaan heeft maar weten niet waarom hij de schuld op zich nam.
Ondertussen gaat de verkering van Isa en Justin uit omdat Isa erachter komt dat Justin met Madelon heeft gezoend. Justin heeft hier spijt van en geeft als cadeau hun single aan haar. Maar zij dacht dat hij het terug gaf om van haar af te wezen. Isa heeft het er moeilijk mee en zoekt steun bij haar vriendin Annabel maar die heeft het te druk omdat ze verliefd is op Kars en hij ook op haar.
Iedereen is ook bezig met het organiseren van een barbecuefeest. Dit feest wordt gehouden op een eiland om iedereen hier te krijgen zijn ze een groot vlot te maken. Als ze dat vlot gaan uitproberen loopt Isa weg omdat ze geen zin heeft om met Justin op dezelfde vlot te zitten. Dan komt ze kylian tegen de nieuwe activiteitenbegeleider en probeert met hem verkering te krijgen om Justin jaloers te maken. Maar dan komt ze erachter dat Kylian homo is.
Annabel krijgt een sms-je van Kars waarin staat dat hij in nood is en dat ze snel de stroming moet volgen en dan bij hem uit komt. Annabel schrikt en waarschuwt vrienden en gaan ze met zijn alle Kars zoeken. Maar dan zien ze dat het een smoes was om Annabel te lokken en hing er een heel groot spandoek met daarop: ANNABEL IK WIL VERKERING MET JE! En dit wil Annabel ook wel.

Oma gaat naar Jules om uit te zoeken wat er aan de hand en uiteindelijk verteld hij het haar. Samen gaan ze naar zijn vader om te zorgen dat hij stopt met drinken. In het begin lukt dit moeilijk. Als oma en Jules terug zijn vertellen ze aan de anderen dat Jules het niet gedaan heeft en dat zijn vader belooft heeft het niet meer te doen. Dus nu weet iedereen wie het geld echt heeft gestolen.
Iedereen vergeet wat er met het geld gebeurd is en gaat verder met het feest. Maar Jules gaat ondertussen nog langs zijn huis en ziet dat de auto helemaal kapot is zijn vader heeft een ongeluk gehad. Hij is bang dat iemand zijn vader heeft herkent en zijn vader opgesloten moet worden maar gelukkig heeft niemand hem herkent. Uiteindelijk besluit zijn vader naar een afkickkliniek te gaan omdat het zo niet langer verder kan.
Brian is al heel vaak in het archief wezen zoeken maar kon niks vinden en er komt een archeoloog kijken. Ook maakt hij zich zorgen over dat hij nog nooit verliefd is geweest.
Ze gaan met zijn alle naar de stad om mensen te trekken voor hun barbecuefeest. Romeo en Stef zorgen dat er meisjes komen en Madelon voor jongens. Op de avond van het feest maakt iedereen zich zorgen er komen allemaal meisjes en ze zien nergens jongens uiteindelijk komt dit allemaal weer goed. Ook komt het goed tussen Isa en Justin, Kylian had hun single opgezet en gezorgd dat ze bij elkaar zouden komen. Het was een super feest!

schrijver
Geboortedatum: 1 juli 1949.
Geboorteplaats: Amsterdam, Nederland.
Biografie: Carry Slee volgde een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Na het behalen van het diploma werkte ze als dramadocent op een school in Utrecht. Samen met haar leerlingen verzon ze verhaaltjes. Daar ging ze thuis zelf mee door. Op een bepaald moment begon ze die verhaaltjes op te schrijven. Ze debuteerde in 1988 in Bobo en in 1989 verscheen haar eerste boek. Ze gaf haar baan in het onderwijs op en ging alleen nog maar schrijven. In 15 jaar tijd heeft ze bijna 60 boeken geschreven. Ze ontving van de Kinder- en Jonge Jury 14 prijzen; dat is een record. In 1999 en 2001 ontving ze zelfs de prijzen in alle drie de categorieën. Carry Slee heeft 2 dochters en woont in Bergen.
Carry Slee schrijft voor alle leeftijden. Haar boeken voor kinderen van 11 jaar en ouder gaan over serieuze onderwerpen zoals pesten en geweld. Zij wil kinderen graag leren dat ze in hun eigen leven altijd op zoek moeten gaan naar oplossingen voor hun problemen.

Andere boeken van Carry Slee zijn: See you in Timboektoe dit boek is 100% Timboektoe het vervolg. Nog een paar boeken van haar zijn : Spijt! (gaat over pesten.) Afblijven (over drugs) Razend (over kindermishandeling).

Carry Slee krijgt als eerste auteur van Nederland een eigen imprint
In 2004 viert Carry haar vijftienjarig schrijversjubileum. In die vijftien jaar zijn meer dan vijftig boeken van haar hand verschenen. Alle reden om de totale boekenlijn Carry Slee een eigen gezicht te geven. Carry Slee heeft daarom als eerste auteur van Nederland een eigen imprint gekregen. Speciaal voor deze imprint is een logo ontworpen, waarin haar initialen en haar karakteristieke brilletje terug te vinden zijn. Vanaf 2004 zullen alle nieuwe uitgaven en ook de herdrukken worden voorzien van dit logo.

REACTIES

A.

A.

Ik had een foutmelding over een ander Timboektoe verslag gemaakt ... maar het was eigelijk voor deze bedoelt :
Die hond heet geen Fredo maar Frodo ;)

17 jaar geleden

D.

D.

JOH, ik heb die boeken zo'n 10 keer per boek gelezen

10 jaar geleden

M.

M.

sorry maaruuu ik was betrapt en ik weet niet wrm jullie dat doen eigelijk...maar jullie zijn heel erg lief dat jullie mijn huis werk doen hoor echt waar veel kusjes veel groetjes van mohamed yazidi

18 jaar geleden

D.

D.

waar heb jij het over ?

10 jaar geleden

S.

S.

Ik ben gek op timboektoe boeken ik kan alleen niet alles over het boek vinden maar voor de rest ging het goed. PS ik weet ik ben geen SG maar alleen fan

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "100% Timboektoe door Carry Slee"