Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Het rad van fortuin

Thea Beckman

1978

451

4.2 / 10
2e klas vmbo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 384 woorden
  • 2557 keer
    2 deze maand
  • 6 november 2004
Zakelijke gegevens.
De titel is: Het rad van fortuin.
De auteur is: Thea Beckman.
Het zijn 336 bladzijdeís.
Het soortverhaal is: Middeleeuwen, Frankrijk en Ridders.

De hoofdpersoon is: Kleine Robert
De Bijpersonen zijn: Du Guesclin Matthis en Marie-Claire.

Het verhaal speelt zich af in 1346 tot 1370.
De eerste boek is gedrukt in 1978.
Het speelt zich in heel Frankrijk af en een klein stukje in Engeland en CastilliŽ.

Over de schrijver.
Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind, maar toch kon ze niet studeren, omdat daar geen geld voor was. Ze werd naar de industrieschool gestuurd om een opleiding voor naaister te volgen. Dat was niets voor Thea, en ze werd van school gestuurd. Vervolgens ging ze naar de MULO, waarna ze ging werken tot haar huwelijk.
In 1945 trouwde Thea; ze kreeg drie kinderen, twee jongens en een meisje. Inmiddels heeft ze ook kleinkinderen. Toen haar kinderen groot waren, ging Thea alsnog psychologie studeren. Al veel eerder was ze al met schrijven begonnen. Eerst verhalen in de Taptoe en andere tijdschriften, en journalistieke stukjes voor grote mensen.
In de jaren 70 schreef Thea haar eerste jeugdboek. Het grote succes kwam met 'Kruistocht in spijkerbroek', dat inmiddels zeventig keer is herdrukt!
Thea Beckman heeft zich vooral gespecialiseerd in historische jeugdboeken. Zo'n boek kost vaak maanden voorbereiding en studie, omdat Thea wil dat ook de kleinste details in haar boeken kloppen. De kinderen in haar boeken, ook de meisjes, zijn behoorlijk eigenwijs, maar ook verstandig.
De boeken van Thea Beckman zijn inmiddels in vele talen vertaald. Ook heeft ze diverse prijzen gewonnen, waaronder een Gouden Griffel voor 'Kruistocht in spijkerbroek'. Dit laatste boek is verfilmd.

Samenvatting.
Het gaat over kleine Robert die graag een ridder wil worden maar dat lukt niet omdat hij te klein is. Dus daarom wordt hij page bij Du guesclin. Een keer moet Du Guesclin voor een opdracht naar CastilliŽ. Want hij moet een Pedro de Wrede verslaan en Don Henri op de troon plaatsen. Dus ging hij met zijn troepen naar CastilliŽ. En daar gebeurde heel veel.
Toen ze Pedro de Wrede verslagen hadden. Moesten ze meteen naar Frankrijk want Engeland had een paar steden in genomen. Dus moest Du Guesclin die steden weer innemen maar hij kon maar een paar steden in nemen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8495

reacties

thanks man
door pim (reageren) op 10 mei 2012 om 17:04

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Jasper 7.7
Kees 7.9
Maarten Munniks 3e klas havo7.1
De Niki 3e klas vwo6.8
Remco S 3e klas vwo6.3
Meer verslagen ›