Briefgeheim door Jan Terlouw

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Briefgeheim
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1479 woorden
  • 27 oktober 2004
  • 793 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
793 keer beoordeeld

Boekcover Briefgeheim
Shadow
Briefgeheim door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:
Ik heb voor dit boek gekozen om hier een verslag van te maken omdat ik dit een heel erg leuk en spannend boek vind. En ik het verder wel leuk om andere mensen ook eens wat over dit boek te laten lezen.

Titelverklaring:
De titel van het boek heet “ Briefgeheim” omdat Eva een brief vindt waar een heel groot geheim in staat. En wat erin de brief staat kunnen ze niet lezen omdat het in geheimschrift is geschreven.

Belangrijke informatie over het boek:

Titel : Briefgeheim

Auteur : Jan Terlouw
Uitgeverij : Lemniscaat, Rotterdam
Jaar van uitgave : 1973
Aantal bladzijde : 137
Aantal hoofdstukken : 11
Soort boek : Avontuur
Opbouw : Niet chronologisch

Over de auteur Jan Terlouw:

Geboortedatum : 15 november 1931
Geboorteplaats : Kamperveen in Overijssel
Hobby’s : Heel veel dingen doen die hij nog nooit eerder gedaan heeft.
Getrouwd : Met Alexandra van der Hulst.
Kinderen : Drie dochters en één zoon.
Gestudeerd : Wiskunde en natuurkunde

Biografie van zijn leven:
Nadat Jan Terlouw van de middelbare school af was studeerde hij wiskunde en natuurkunde in Utrecht. Daarna deed hij dertien jaar lang onderzoek in de natuurkunde, in Nederland, de Verenigde Staten, en in Zweden. In 1966 stopte hij met dit werk, omdat hij de politiek in ging. In 1971 werd hij gekozen voor D’66 in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd hij tot voorzitter van de Tweede Kamer-fractie benoemd. In 1982 verliet hij de politiek en ging naar Parijs. Hij ging daar werken als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers. Een aantal jaar later in 1991, werd hij Commissaris van de koning van Gelderland. En in 1996 toen hij 65 jaar was ging hij met pensioen.

Profiel:
Jan Terlouw schrijft vooral veel spannende boeken. Ook is er in zijn boeken wel vaak te merken dat hij politicus is geweest, omdat veel van zijn boeken gaan over actuele onderwerpen. De hoofdpersonen die vaak in zijn boeken meespelen zijn inventieve(vindingrijke) jongeren die heel apart met een probleem omgaan.


Andere bekende boeken van Jan Terlouw:
-Koning van Katoren (Gouden Griffel, Oostenrijkse Jeugdboekenprijs)
-Oorlogswinter (Gouden Griffel, Jury in Rio de Janeiro)
-De kunstrijder (Bekroond door de Nederlandse Kinderjury)
Het boek

1.hoofdpersonen:
De hoofdpersoon in dit boek is Eva. Zij is twaalf jaar oud en heel verlegen en bangig maar kan ook best brutaal zijn.
2.probleem:
Het probleem is dat Eva het heel slecht heeft thuis. Haar ouders maken namelijk altijd om alles ruzie. Als ze op een dag een rare brief in de tuin van de kolonel vindt gebeuren er dingen die alleen maar raarder en erger worden.
3.andere personen:
Jackie en Thomas zijn twee heel belangrijke personen in het boek. Dat komt doordat Eva ontvoert wordt en zij dan samen op onderzoek uitgaan, en proberen haar te redden. En Jackie heeft ook een heel hechte band met eva omdat ze bij elkaar in de klas zitten en hartsvriendinnen zijn. En Thomas het broertje van Jackie hoort er eigenlijk maar gewoon een beetje bij. En de ouders van Eva hebben eigenlijk altijd ruzie waardoor er vaak gezwegen wordt. Eva heeft daar dan ook een grote hekel aan en kan het niet zo goed met haar ouders vinden. En tot slot nog mevrouw Tijnman(de juf van Eva) waar Eva het absoluut niet mee kan vinden omdat dat een bedrieger lijkt te zijn die Eva wil vermoorden en andere mensen vermoordt.
4.relatie met andere personen:
- Jackie, de zus van Thomas en de vriendin van Eva.

-Thomas, het broertje van Jackie.
-Kolonel Brandsema, de achterbuurman van Jackie en een lid van het spionagenetwerk.
-Juf Tijnman, invalster voor hun echte meester.
-Meneer AG van Pasen, is eigenlijk juf Tijnman en ook een lid van het spionagenetwerk.
-De ouders van Eva.
5.belanrijkste gebeurtenis:
Eva wordt ontvoerd en Jackie en Thomas gaan op onderzoek uit. Dan is Eva ineens weer terug en wordt Jackie gegijzeld door hun lerares mevrouw Tijnman die eigenlijk meneer AG van Pasen blijkt te zijn.
6.hoe wordt het probleem opgelost?:
Het probleem wordt opgelost doordat Jackie door meneer AG van Pasen gegijzelt wordt en hij haar alles vertelt. En doordat Jackie een slim plan bedenkt wordt de moordenaar(meneer AG van Pasen) opgepakt en komt alles goed. Ook hebben haar ouders er spijt van de ze zoveel ruzie hebben gemaakt. Ze gaan proberen om veel minder ruzie te maken in het bijzijn van Eva.
7.waar speelt het verhaal zich af?:
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis van Eva, op de zolder van Jackie en Thomas, op school, in het huis van kolonel Brandsema en in het huis van meneer AG van Pasen.

8.in welke tijd speelt het verhaal zich af?:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat kun je onder andere merken aan het taalgebruik. Ze spreken bijvoorbeeld over de eerste klas en de basisschool groep 8 bijvoorbeeld, in plaats van bijvoorbeeld de 4e klas te zeggen.
9.Mijn mening over het boek:
Ik vond het een heel spannend boek omdat je totaal geen idee had van hoe het zou kunnen aflopen. En ook vond ik het nogal onverwacht doordat juf Tijnman dan ineens meneer AG van Pasen bleek te zijn.

Samenvatting:

Eva heeft het thuis heel erg slecht. Haar ouders maken altijd ruzie om van alles en nog wat. Soms zeggen ze dan wel een week lang helemaal niks tegen elkaar. Eva noemt dat altijd “Het Grote Zwijgen’’. Op een dag als haar ouders weer eens zwijgen tegen elkaar gaat ze naar Jackie en Thomas. Die bedenken een plannetje voor Eva. Eva moet maar eens voor een nachtje verdwijnen. Eva vindt dat geen al te goed idee. Als ze op een keer samen met Jackie en Thomas door de heg naar hun buurman kolonel Brandsema gaan, vindt Eva een brief in de struiken. Op de brief staat:’De Heer AG van Pasen, Prinses Margrietlaan 23, Nunspeet’, en groepen van losse letters. Later als haar ouders weer eens ruzie hebben besluit ze te toch maar mee te doen aan het plannetje. Op vrijdag als Jackie en Thomas weg zijn gaat eva uit school naar hun zolder om zich daar te verstoppen. Maar als Jackie en Thomas thuis komen is Eva verdwenen. Eva haar ouders worden op de hoogte gebracht en voelen zich schuldig. Thomas vindt tussen de boeken op zolder een groep letters van de brief. Hij kan alleen niet verder puzzelen omdat juf Tijnman op school de brief heeft afgepakt.
Op een dinsdag gaat Thomas naar zolder en ziet ineens eva op het bed liggen slapen. Thuis kan Eva zich niks meer herinneren van wat er gebeurd is. De volgende dag op school vertelt ze dat ze de letters op een papiertje had geschreven en de brief terug wou leggen. Maar toen ze bij de heg was werd ze gevangen door kolonel Brandsema. Hij vertelde haar dat hij een lid was van het spionagenetwerk en haar vader ook. Uiteindelijk liet hij haar vrij en gaf haar en slaapmiddel zodat ze niet meteen iets zou zeggen.
Op een zaterdag als Jackie en Eva weg zijn gaat Thomas naar de tuin van kolonel Brandsema. Net als Thomas wat wil zeggen ziet hij een zwarte handschoen met een pistool die kolonel Brandsema dood schiet. Hij belt meteen Eva op alles te vertellen. Later als Eva nog even naar de winkels moet voelt ze in haar vaders jaszak één zwarte handschoen. En als haar ouders niet thuis zijn gaat ze op zoek naar de andere zwarte handschoen en vindt ze in haar vaders kistje een pistool. Ze denkt dat haar vader de moordenaar van kolonel Brandsema is.
Op een vrije dag gaan Eva, Jackie en Thomas naar het centrum. Als ze een bordje “Nunspeet” zien staan besluiten ze dat ze er heen gaan en alles willen weten. Ze gaan op zoek naar de Prinses Margrietlaan 23. Als ze het gevonden hebben belt Jackie aan bij meneer van Pasen en zegt ze dat hij de groeten moet hebben van kolonel Brandsema. Meneer van Pasen trekt haar naar binnen en vraagt wat ze bedoelt met de ‘kolonel’. Als Jackie snel een smoes verzint wordt hij boos, en zegt hij dat ze liegt. Hij vertelt haar het hele verhaal en ook dat de kolonel dom is geweest. En hij vertelt ook dat de kolonel gelogen heeft, door te zeggen dat haar vader ook lid was van het spionagenetwerk. De kolonel wou dat ze haar vader verdacht. En dat de kolonel haar nooit had mogen laten gaan en dat hij daarom de kolonel maar vermoord heeft. Dan als meneer van Pasen zich om draait en iets uit de la pakt en dat op zijn hoofd zet, ziet Eva dat hij eigenlijk juf Tijnman is. Daarom wist hij dus alles van die brief en de rest. Dan pakt meneer van Pasen een pistool en richt dat op Eva. Thomas ziet dat en pakt een steen en gooit die tegen meneer Pasen zijn slaap aan. Jackie pakt het pistool en richt dat op meneer Pasen en belt inspecteur de Koning op. Meneer Pasen komt in de gevangenis en alles loopt goed af.

REACTIES

T.

T.

hi beste redactie,
Ik zit zelf in de eerste VWO en woon in Suriname.Ik wou jullie laten weten dat jullie website heel handig is voor boekverslagen en spreekbeurten.Dus van mijn kant 2 duimen omhoog en doorgaan met doen wat jullie nu zo goed doen!!

13 jaar geleden

S.

S.

ik vind briefgeheim een hele leuke boek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

13 jaar geleden

C.

C.

super spannend boek :)

13 jaar geleden

I.

I.

hele goeie samenvatting

13 jaar geleden

A.

A.

dit boek is suoper saai

13 jaar geleden

L.

L.

supper leuk boek ik ga een boekverslag eroverdoen leuk he???

13 jaar geleden

J.

J.

leuk boek, met een goeie samenvatting. lekkur kopiëren plakken :P

13 jaar geleden

J.

J.

@shanaya We zijn hier in Nederland, praat dus ook algemeen beschaaft nederlands.

13 jaar geleden

D.

D.

Bedankt Had Ik Net Nodig. ;)

13 jaar geleden

A.

A.

Dankjewel! :-)

13 jaar geleden

M.

M.

Yo,

Thanks man! :D

13 jaar geleden

E.

E.

dankje dankje dankje!

12 jaar geleden

H.

H.

dankjeeeeeeeeee

12 jaar geleden

K.

K.

held (A)

12 jaar geleden

-.

-.

mooie infomartie handig

12 jaar geleden

D.

D.

tnx, nu hoef ik het boek niet helemaal uit te lezenn ^^

12 jaar geleden

D.

D.

haaaii, dit is eigenlijk best oudxD
maar ik heb toch het boek gelezen! hij moet volgende week af, duss maar toch bedankt nog

12 jaar geleden

L.

L.

super goede verslag heb er een 9 voor gekregen

12 jaar geleden

N.

N.

thanks altijd handig die informatie

11 jaar geleden

L.

L.

thx nu moet ik het boek ni helemaal lezen :) !!

11 jaar geleden

J.

J.

Merci voor te schrijven!! Dan moek da nie terug opzoeken in da boek!! ;)

11 jaar geleden

E.

E.

SUPER :)

11 jaar geleden

S.

S.

dank je mooi geschreven alleen jammer dat je de belangrijkste scene uit het boek niet hebt gedaan heb ik nou net nodig

11 jaar geleden

S.

S.

Heel erg goed! Bravo!

11 jaar geleden

..

..

handig

10 jaar geleden

L.

L.

zeg ff in welke tijd het afspeelt

10 jaar geleden

S.

S.

die gene die deze boekbespreking ontworpen heeft
echt dankje dankje en nogmaals dankje want is je inspiraatsi over genomen en nou heb ik een zeergoed dus een 10 ik zit eigenlijk in groep 8 dus dankje!!!XXXXsara

10 jaar geleden

J.

J.

zo goed dat er hier gekeken kan worden alleen hebben ze bij mij op school iets waardoor ze kunnen zien of er dingen van internet afkomen in % das best jmmer

10 jaar geleden

E.

E.

hahaha betste website ooit

8 jaar geleden

E.

E.

ik hoet het boek uit te lezen

8 jaar geleden

E.

E.

ik ben klaar met mijn boekbespreking door deze website

8 jaar geleden

;.

;.

Handig

7 jaar geleden

F.

F.

deze boek is een hele leuk boek zijn. hellemal moi

6 jaar geleden

L.

L.

pure tering

5 jaar geleden

Z.

Z.

je stink gr mevrouw zweeten

5 jaar geleden

D.

D.

ik ga buizen...

5 jaar geleden

G.

G.

als iemand dit overschrijft heeft die fraude gepleegd

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Briefgeheim door Jan Terlouw"