Buiten is het maandag door J. Bernlef

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Buiten is het maandag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1133 woorden
  • 16 oktober 2004
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4
23 keer beoordeeld

Boekcover Buiten is het maandag
Shadow

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met de noorderzon is vertrokken. Stijns zoektocht voert hem tot diep in de wouden van Canada.
Buiten is het maandag is een roman over mensen, dingen en gebeurtenissen die uit het zicht verdwi…

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met …

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met de noorderzon is vertrokken. Stijns zoektocht voert hem tot diep in de wouden van Canada.
Buiten is het maandag is een roman over mensen, dingen en gebeurtenissen die uit het zicht verdwijnen en langzamerhand geschiedenis worden. Op subtiele wijze werpt Bernlef licht op de duistere motieven van zijn personages.

Buiten is het maandag door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Noteer, nog voordat je het boek gaat lezen de verwachtingen die je nu hebt over dit boek. Ik ga het boek buiten is de maandag lezen. Ik verwacht dat het een beetje saai boek is, waar veel gevoelens in worden beschreven. Als die man (Stijn) in Canada is, en de levensverhalen van Tracy en Bruce moet horen lijkt me ook saai. Zulke dingen lees ik meestal maar half door, omdat dat soms zo langdradig is. 2. Ik vind dit verhaal: (in een woord) Vaag.
3. Waar gaat het verhaal over? Het onderwerp van het boek is het steeds weer verliezen van mensen. 10. Ben je het (on)eens met de keuzes van de hoofdpersonen? Waarom ging Harry bij zijn vrouw weg? En waarom vluchtte hij samen met Tracy naar een onbevolkt gebied in Canada? Ik ben het oneens met de keuze die Harry hier heeft gemaakt. Toen Harry besloot zijn familie in de steek te laten, moest hij vast heel bang zijn geweest. Dus toen Stijn zijn vader hem vond, was hij eigenlijk blij dat hij weer terug naar huis in Nederland mocht. Toen hij bestloot weg te gaan uit Obdam vond hij zijn leven waarschijnlijk saai. En Hij kon niet tegen het verdriet van zijn vader.Het is zwak van hem, zomaar weg te lopen. Beter had hij, gezien hij waarschijnlijk problemen had met zijn vrouw in relatie therapie kunnen gaan. Dat was beter geweest voor iedereen. Waarom ging Stijn op zoek naar zijn zoon in Canada? En zonder Sandra? Ik ben het eens met de keuze van Stijn. Stijn houdt veel van zijn kleinzoon Martijn. Met Martijn gaat het slecht. Hij krijgt slechte cijfers op school, en hij spijbelt veel. Dat komt omdat hij niet met zijn verdriet kan omgaan, omdat zijn vader hem in de steek gelaten heeft. Ook kan hij niet tegen het verdriet dat zijn moeder heeft. Ik vind het knap dat Stijn heeft beslist alleen naar Canada te gaan, zonder Sandra. Waarschijnlijk omdat hij niet wist hoe hij Harry daar zou aantreffen, en hoe Sandra zou reageren. En natuurlijk wou hij Martijn niet alleen thuis laten. 20. Geef in max. 15 zinnen het verhaal weer. Stijn en Geesje krijgen een auto ongeluk. Geesje overlijdt, en Stijn raakt in coma. Als hij ontwaakt is zijn vrouw Geesje al begraven. Op een dag verdwijnt zijn zoon Harry. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd in Canada, met zijn nieuwe vriendin Tracy. Na lang zoeken vindt Sandra zijn vrouw hem. Stijn zoekt hem op. Harry besluit terug te gaan naar Nederland, naar zijn vrouw en kind. Stijn blijft in Canada en gaat wonen bij Tracy. Hij raakt bevriend met Bruce, de man die hem naar Harry bracht. In Canada bouwt Stijn een heel nieuw leven op, maar hij blijft denken aan zijn overleden vrouw. Herinneringen komen bij flarden en hij vertelt de meeste aan Tracy. Het heden kan hij maar moeilijk onthouden, daarom schrijft hij dingen in zijn agenda. 30. Is er sprake van een aparte stijl, structuur en/of woordkeus? Wat is het effect op de lezer? Het verhaal wordt in de tegenwoordige tijd verteld. Veel herinneringen over vroeger spelen daar een grote rol bij. Daardoor is het lastig te bepalen of het verhaal nou over de jaren vóór het ongeluk afspelen of erna. De lezer moet daar echt over nadenken. Als je het eenmaal doorhebt, (dat kan lang duren) is het makkelijker om het boek te lezen en te begrijpen. Dan wordt het verhaal ook leuker om te lezen. Zelf snapte ik het pas heel laat, daardoor heb ik niet echt kunnen genieten van het boek. Omdat ik het niet erg snapte. Eigenlijk had ik het boek nog een keer moeten lezen, alleen had ik daar geen zin in.
31 B. Schrijf een korte biografie van de schrijver. J. Bernlef is een pseudoniem van Hendrik Jan Marsman. Hij is geboren op 14 januari 1937. Het eerste boek wat hij schreef heet Kokkels en hij schreef het in 1960. Hendrik schrijft niet alleen proza, hij schrijft van alles en nog wat. Poëzie, essays, toneel, bloemlezingen, en hij schreef voor tijdschriften. Ook werden boeken van hem verfilmd. Onder andere ‘hersenschimmen’ gemaakt door Hedy Honigmann. Hij heeft veel prijzen ontvangen, en werd vaak genomineerd. Kortom: een beroemde schrijver. Bronnen: http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/2249/bernlefj.html en http://www.schrijversnet.nl/bernlef.htm. 38. Bedenk zelf minstens 3 alternatieven voor de titel en vermeld je argumenten. De verloren yijd. Er is een ding wat Stijn graag wil, dat is de begrafenis van zijn vrouw meemaken. Hij was er niet bij omdat hij op dat moment in coma lag. De 10 dagen dat hij in coma lag, ziet hij als verloren. Hij was er gewoon niet bij. En hij kan de tijd niet terug draaien. Nieuw leven. Toen Stijn wakker werd uit zijn coma werd er iets duidelijk: zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Zijn vrouw was zomaar weg. En hij zou haar nooit meer zien. En er was nog iets, hij kon niet meer goed alles herinneren. Als hij dingen wil herinneren zou hij ze moeten opschrijven, anders zijn ze voor altijd weg. Het leven dat hij opbouwt in Canada bestaat eigenlijk alleen maar uit een agenda, waarin dag voor dag staat beschreven wat er is gebeurd. Oud leven. Een beetje dubbel, de vergelijking met de vorige titel. Maar dit is ook een belangrijk aspect wat er met Stijn gebeurd. De dingen die in zijn hoofd zitten, zijn van vroeger. Van vóór het ongeluk en van erna. Maar niet vaak van wat er bijvoorbeeld gisteren is gebeurt. Hij denkt veel meer aan zijn ‘oude leven’ dan aan zijn nieuwe leven. Dat wat in Canada gebeurt dat is hij de volgende dag alweer vergeten. Maar wat vroeger gebeurt is, weet hij nog precies na te vertellen. 45. Na het lezen van het verhaal vind ik dit boek… Bijzonder. Het verhaal op zich is al bijzonder, en de stijl waarin het geschreven is al helemaal. Het is een verhaal waar je goed bij na moet denken. En dat is niet altijd zo. 46. Neem de volgende zin over en vul aan: Ik begrijp dit verhaal…. Ik begrijp dit verhaal niet. Het zijn allemaal losse stukken die nauwelijks iets met elkaar te maken hebben. Het is een soort puzzel. Wel een moeilijke. Ik denk dat als je dit boek vaker leest de stukjes in elkaar komen te vallen. Maar sommige dingen zullen altijd vaag blijven. Zoals het stuk op bladzijde 70. De ik persoon blijkt opeens een vrouw. Waarschijnlijk Sandra, die een verhaal over haar en Harry vertelt. Dat verhaal is in de tegenwoordige tijd geschreven, alsof het NU gebeurt. Ik heb het stuk net nog een keer gelezen, en snap het nu wat beter. 47. Kijk nog eens naar opdracht 2. Ben je geneigd na dit maken van dit leesverslag een andere mening te geven? Ja: apart.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buiten is het maandag door J. Bernlef"