Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pieter Bas door Godfried Bomans

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
Boekcover Pieter Bas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 450 woorden
  • 6 augustus 2004
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
29 keer beoordeeld

Boekcover Pieter Bas
Shadow
Pieter Bas door Godfried Bomans
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2) De Hoofdpersonen en bijpersonen die belangrijk zijn en iets over hun karakter en uiterlijk: Pieter Bas: Oud - Minister van onderwijs verteld zijn herinneringen van vroeger. Een beetje verlegen jongetje met bruin haar en klein van stuk. Rob Delsing: de grote vrouwen kenner van de Latijnse school. Elke man vraagt aan hem raad wanneer hij een meisje leuk vind. Pieter vraagt hem ook raad wanneer hij zijn vrouw leert kennen. Een ernstige lange man met kaplaarzen en een hoed. Catherina Dorre: Pieters vrouw zij is knap en heeft lange bruine haren en een hoedje. Zij is heel beleefd en schattig om te zien. 3) Het probleem van de hoofdpersoon: Pieter Bas is heel ongelukkig in de liefde en wordt altijd

als kleine Bas gezien. 4) Waar speelt het zich af? In Dordrecht waar Pieter Bas geboren en op gegroeid is en waar
hij nu begraven ligt. 5) In welke tijd speelt het zich af? Het speelt zich af in ongeveer 1917 6) De bedoeling van de schrijver: Om de herinneringen van Pieter Bas nooit verloren te laten gaan. En om iedereen een indruk te geven van zijn jeugd. 7) Je mening over het boek: Het is op zich een mooi boek maar ik vind er geen humor in zitten. Het is een beetje saai want telkens als ik begon met lezen viel ik bijna in slaap. Ik raad iedereen die moeite heeft om in slaap te komen aan dit boek te lezen want je valt dan gegarandeerd binnen 5 minuten in slaap. Het boek krijgt van mij een 6 en een half. 8) Godfried Bomans Godfried Bomans werd op de Bierkade in Den haag op 2 maart 1913 geboren. Hij verhuist een halfjaar later naar Haarlem. Haarlem veranderde in Bomansstad. Bomans lijkt daardoor een typische Haarlemmer. Hij zegt er zelfs geboren te zijn. Godfried krijgt een strenge Spartaanse opvoeding.Ook het Rooms -Katholieke geloof

is van invloed. Nochtans verzet hij zich tegen het gezagsgetrouwe aannemen van zaken die tegen het gezond verstand indruisen. Reeds in zijn schooltijd heeft Bomans literaire belangstelling.In 1932 schrijft hij het kolderdrama bloed en liefde. In 1933 gaat Bomans rechten studeren te Amsterdam. Daar wordt hij redacteur van het studentenblad de Dijk hierin beschrijft hij de herinneringen van een oud minister dat in 1936 verschijnt in boek vorm: Pieter Bas. In 1939 gaat hij abrupt maar Nijmegen om daar psychologie te gaan studeren. Hij leert daar zijn echtgenote kennen. Vanaf 1946 publiceert Bomans met grote regelmaat (sprookjes, kopstukken, buitelingen).Het succes is groot. In 1971 bivakkeert Bomans op uitnodiging van VARA en AVRO een week op het onbewoonde waddeneiland Rottumerplaat, gaat naar Engeland opzoek naar spoken voor de NCRV houdt een vraaggesprek met Johan Cruyff. De vermoeienissen eisen echter hun rol. Op 22 december 1971 overlijdt Godfried Bomans aan de gevolgen van een hartaanval.

REACTIES

I.

I.

hee sasie,

ik heb hartstikke veel gahad aan je uittreksel van Pieter Bas op scholieren.com.
hartstikke bedankt he!!!

doeidoei

ikke

19 jaar geleden

E.

E.

hey! beeetje onzin dat je in slaap valt want ik bleef juist wakker en kon nie stoppen met lezen!!

13 jaar geleden

A.

A.

heej!! jij valt wel erg makkelijk in slaap;);)
De Bomansiaanse humor is geweldig!!
Een echte aanrader!
Ik zat tijdens het lezen van dit boekje regelmatig hardop te lachen

12 jaar geleden

M.

M.

Pieter Bas is een verzonnen karakter, waarom zou je willen dat zijn herinneringen bewaard blijven? lol

9 jaar geleden

een scholier

een scholier

Ik vind het verhaal grappig. Ik geef n 8.

1 week geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pieter Bas door Godfried Bomans"