Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Het engelenhuis

Dirk Bracke

2003

225

7.2 / 10
  • greeneye
  • Nederlands
  • 1780 woorden
  • 72157 keer
    313 deze maand
  • 6 april 2004
Het verhaal…
Het boek begint dat Bo op weg is naar een gesloten instelling in Beernem. Ze moet drie maanden in die instelling zitten. In Beernem ontmoet ze Yasmien. Yasmien staat vanaf de eerste dat dag Bo in Beernem komt voor Bo klaar. De tweede dag op Beernem ontmoeten ze samen Steffie, een junkie.
Na de eerste paar dagen in Beernem komt er een flashback. Je ziet een gedeelte van Bo’s leven voordat ze in Beernem terecht komt. Bo woont in een klein rijtjeshuis en moet altijd kleding van het goedkoopste merk kopen. Hierbij voelt ze zich meestal niet zo lekker. Bo haar vader werkt niet en ze leven van de bijstand en een kleine bijverdienste van haar moeder. Ze kijkt nogal op tegen Jennefer. Jennefer is een meisje uit haar klas en die ij haar in de straat woont. Ze draagt altijd mooie merkkleding en ze heeft allerlei dure spullen zoals de nieuwste mobiele telefoon en een scooter. Ze vraagt zich vaak af hoe Jennefer aan al die dure kleding komt, ze woont immers bij haar in de straat, niet bepaald een dure wijk. Dan komt ze in gesprek met Jennefer. Bo verteld haar dat ze vindt dat Jennefer altijd zo leuk gekleed is en vraagt hoe ze aan het geld komt om deze kleding te kopen. Jennefer verteld haar dat ze geld bijverdient door mannen gezelschap te houden. Meestal rijke manen die op zakenreis zijn. Als Bo hoort hoeveel je ermee kunt verdienen vraagt ze onmiddellijk aan Jennefer of ze nog iemand kunnen gebruiken. Jennefer zegt dat ze zal vragen of ze nog iemand nodig hebben en noteert Bo’s telefoonnummer. Als Bo op schoolreisje is wordt ze gebeld door Tony. Ze spreken af in een café om te kijken of Bo wel geschikt is voor dat werk. In het café ontmoet ze Tony en Zharin, de mannen die de afspraakjes regelen. Zharin vindt haar wel knap genoeg om voor hem te werken maar wel een beetje goedkoop gekleed. Daarom gaat Tony met haar winkelen. Ze krijgt allerlei dure merkkleding die ze aan moet trekken als ze een keer weg moet met een klant. Alles krijgt ze van Tony.
Tegen haar ouders liegt ze over de kleding. Ze zegt dat ze deze van Jennefer heeft gekregen omdat zij ze niet meer wilde en omdat zij ze niet meer paste. Ook vertelt ze dat ze een bijbaantje heeft in een chique hotel. Dat ze op vrijdagavond en in het weekend kamers moet schoonmaken.
Dan belt Tony voor haar eerste afspraak. Ze moet met Pierre, een dure zakenman, naar een vernissage. Bo komt op die avond in een hele andere wereld terecht. Ze loopt in haar dure kleding bij een tentoonstelling waar ze champagne drinkt en oesters eet. Bo helpt Pierre met het maken van een keuze voor een schilderij, die in Pierre’s kantoor komt te hangen. Voor haar eerste opdracht krijgt ze 150,- euro. Vanaf die tijd stroomt het geld binnen. Bo went aan haar leventje met veel geld en koopt voor haarzelf vaak dure kleding en make-up. Dan krijgt ze van een klasgenoot te horen dat iedereen vindt dat Bo veranderd is. Ook spijbelt ze vaak de laatste uren van school omdat ze dan al een afspraak heeft voor Tony. Maar voor haar gaat het geld wat ze ervoor krijgt boven alles.
Een van haar afspraken is weer een keer met Pierre, die om Bo gevraagd had. Hij is niet op zakenreis maar speciaal heen en weer gereden voor Bo. Samen gaan ze wat eten in de Cour Saint Georges in Gent. Na een aantal champagne stelt Pierre voor om in zijn hotelkamer nog wat te drinken. Half dronken vrijt ze met Pierre, voor 300,- euro. Aan het eind van de avond krijgt ze van Pierre zelfs 200,- euro meer als dat ze vroeg.
Dat is de drempel voor haar geweest. Na die avond gaat ze vaker met een klant naar bed, ze vraagt veel, maar ze betalen ook goed.
Bij de derde keer dat Pierre met Bo wil afspreken worden ze in Pierre zijn hotelkamer betrapt. Bo en Pierre worden opgepakt, er komt een rechtszaak en van de jeugdrechter moet Bo drie maanden naar Beernem.
Dan lees je in het boek weer een klein gedeelte dat Bo in Beernem zit. Bo, Yasmien en Steffie leren mekaar steeds beter kennen.
Dan een flashback over Steffie. Rinus, de vriend van Steffie’s alcoholistische moeder gaat net de deur uit. Ze neemt het ervan en gaat languit op de vieze bank, omringt met lege sigaretpakjes en bierflesjes, liggen. Ze pakt de afstandbediening en stelt de video in. Harry Potter wil ze gaan kijken. Helaas, ze drukt op play en ziet twee naakte vrouwen die elkaar aflebberen onder de douche. Rinus heeft de video in het verkeerde doosje teruggestopt. Dan komt, als ze inmiddels naar Harry Potter zit te kijken, Rinus dronken thuis. Ze wordt verkracht door Rinus.
Dan ontmoet Steffie Wouter. Een aardige jongen waarmee ze wel eens afspreekt. Al snel wordt dit meer een gewoonte dan een uitzondering. Ze zit veel liever bij Wouter, als thuis, bij Rinus. Steffie komt erachter dat Wouter vaak heroïne spuit en probeert het zelf ook, om al haar zorgen van thuis te vergeten. Binnen de kortste tijd is ze verslaafd. Maar Wouter is niet van plan Steffie altijd gratis heroïne te geven. Wouter beveelt Steffie naar Rotterdam te gaan om daar heroïne te halen. Met de trein reist ze naar Rotterdam en haalt daar het benodigde spul. Bijna wordt ze betrapt in de trein, waar controle wordt gehouden, maar ze komt veilig aan bij Wouter. Helaas krijgt ze er minder voor terug als dat ze had verwacht.
Na een klein stuk in Beernem gaat het boek verder over Yasmien. Yasmien is lesbienne. In het begin van haar verhaal wordt ze daar nogal mee geconfronteerd. Bepaalde gevoelens voor haar beste vriendin weerstaat ze niet en ‘bevliegt’ daardoor Sara, die gelijk haar vriendin niet meer wil zijn. Yasmien heeft ook een vriend, waar ze eigenlijk helemaal niks voor voelt, maar graag bij hem is om niet thuis te zijn. Thuis wordt ze geslagen door haar vader. Bij een poging op moord op haar vader eindigt haar verhaal en zijn we terug in Beernem.
Intussen zijn ze een heel stuk opgeschoten in Beernem. De tijd gaat snel en de meiden zitten in een leefgroep waar meerdere dingen toegestaan zijn. Zo mogen ze bijvoorbeeld in het weekend naar huis.
De tijd in Beernem komt op zijn eind voor Bo, en mag naar huis. Thuis valt ze in hetzelfde circuit als waar ze uit kwam. Snel heeft ze weer contact met Tony. Tony biedt haar een woning aan. Een mooie patioflat waar ze samen met hem in kan gaan wonen, illegaal. Ze slaat dit aanbod niet af, maar in ruil voor de flat moet ze wel weer met mannen uit. Bo heeft er geen moeite mee, behalve dat ze zich overal moet verschuilen, omdat de politie naar haar op zoek is. Haar ouders hebben haar immers als vermist opgegeven.
Na een tijd komt ze weer in aanraking met Steffie. Steffie is weer vol verslaafd aan drugs en heeft geld nodig en Bo heeft dat geld, maar wil het niet aan Steffie uitlenen. Steffie wil graag zelf geld verdienen en vraagt aan Bo of Tony niet nog wat klanten voor Steffie heeft. Maar Tony wil haar niet. Ze heeft littekens op haar armen van het spuiten. Dan, een maand later, worden Bo en Steffie beide gevraagd door Tony voor een groot feest. Ze kunnen er veel geld mee verdienen. Dat slaan ze niet af. Tony brengt ze op die avond naar een groot, afgelegen kasteel. Steffie weet niet wat ze meemaakt. Alles loopt gesmeerd, totdat ze het kasteel binnengaan. Ze komen in een grote kelder, veel mannen, en drugs. Het is allemaal een grote orgie waar Steffie al snel in beknoopt raakt. Bo vlucht weg.
Het verhaal volgt dat Bo en Steffie weer in Beernem zitten. Als ze getuigen voor de politie wie er allemaal bij het illegale feest betrokken waren, mogen ze Beernem weer uit. Steffie lult al snel haar mond voorbij en Bo en Steffie zijn al snel vrij.
Bo komt terug in haar leven van de wibrazakjes en haar luie vader en beseft op dat moment, dat ze helemaal niet ontevreden moet zijn.
Toch mist ze het geld wel, een telefoontje is genoeg…

Analyse

Thema
Misdaad en verslaving

Personen
De hoofdpersoon in het boek is Bo. Bo is een onzeker meisje. Dit komt omdat ze zich niet lekker in haar vel voelt door de kleding die ze draagt. Ze kijkt altijd tegen haar buurmeisje annex klasgenootje op, Jennefer. Jennefer heeft altijd mooie dure merkkleding en nieuwe dure spullen zoals scooters en mobieltjes. Bo heeft het gevoel dat de omgeving altijd veel van haar verwacht. Ze probeert altijd zo goed mogelijk haar best te doen. Ze is ook best verlegen.
Naast Bo zijn Yasmien, Steffie en Tony belangrijke personen in het boek.
Yasmien is een vriendin van Bo. Ze ontmoeten elkaar in de jeugdinrichting Beernem. Yasmien is een lesbienne. Ze is niet verlegen maar heeft wel een heel zacht karakter.
Steffie is verslaafd aan drugs. Steffie is ook een vriendin van Yasmien en Bo. Steffie is vaak nogal onstuimig en onnadenkend. Ze komt daardoor ook vaak in de problemen. Steffie is ook degene die de meeste dingen durft in Beernem. Ze pusht de andere twee vaak tot dingen die ze zelf niet gedurfd hadden.
Alledrie deze meiden zijn vooral gevormd door hun omgeving. Ze zijn zich ‘raar’ gaan gedragen door incest of mishandeling.
Tony is de goed uitziende pooier van Jennefer en Bo. Bo is ontzettend verliefd op Tony en daar maakt hij misbruik van. Tony haalt haar steeds over om meer te gaan doen met haar klanten.

Opbouw
Het verhaal is opgebouwd uit heden en flashbacks. In het begin is het nogal lastig om te onderscheiden wat de flashback is en wat het heden is. Al snel word dit duidelijk.

Ruimte
Het verhaal speelt zich in het heden af in Beernem, de jeugdinrichting waar Bo, Yasmien en Steffie zitten. Verder speelt het zich af in de woonplaats van Bo en bij haar in de buurt. Aan het eind van het boek speelt het zich voornamelijk af in de flat van Bo in Antwerpen.

Tijd
Het verhaal speelt zich in het heden en er komen vaak flashbacks in voor. Na ongeveer 3/4e van het boek komen de flashbacks weer uit op het heden. Vanaf daar gaat het alleen nog verder in het heden.

Titelverklaring
Ik denk dat het boek Het Engelenhuis heet omdat Beernem een instelling is waar allerlei meisjes zitten die een misdaad hebben gepleegd, niet bepaald engelen dus. En omdat Beernem juist het tegenovergestelde is van een engelenhuis.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9569

reacties

moooi boekverslag het klopt helemaal...!!! zoo heb ik het ook geschreve
door chaatjuh (reageren) op 13 december 2005 om 16:48
meestal als ik een verslag lees op deze site dan lees ik altijd typfoutjes zoals bijvoorbeeld bij hing dan staat er ging of bij staat dan staat er taat soms brengt dat mij in de war, maar het zijn best super goede verslagen
door souhailla (reageren) op 11 april 2006 om 13:16
De ruimte waar het zich op het einde van het verhaal afspeelt is in de flat van Bo in Leuven en niet in Antwerpen
door pieter (reageren) op 23 mei 2006 om 18:03
Er staat dat jenefer bij bo in de klas zit. Maar dat is niet zo jenefer is een paar jaar ouder dan bo. Ze woont wel in haar wijk.
door Sarah Berlez (reageren) op 17 februari 2008 om 14:26
je hebt het heel mooi geschreven proficiat spijtig genoeg staan er een paar foutjes ma da&t geeft niekes nog veel geluk met het schrijven
door salima (reageren) op 18 mei 2010 om 19:57
Rinus is niet de vriend van Steffie maar van de moeder van Steffie. Rinus wil alleen maar seks hebben met Steffie, hij kan niet van haar lijf blijven.
door Marthe (reageren) op 4 december 2010 om 11:49
dankjewel ^^
door anoniem (reageren) op 15 februari 2011 om 18:42
zeer goed vind ik ! Maar je hebt een klein foutje bij ij in plaats van bij staat er ' ij ' hahahahha maar dat is niets . Ik vind het zeer goed gedaan , proficiat.
door hh (reageren) op 27 februari 2011 om 10:21
dankjewel!!
door Elle (reageren) op 21 maart 2011 om 19:35
dankje (: x
door Joyce (reageren) op 25 oktober 2011 om 19:27
het is echt een heel mooi boek
door kweet nie (reageren) op 28 december 2011 om 15:29
Yasmien staat vanaf de eerste dat dag Bo in Beernem komt voor Bo klaar. "dat" en "dag" moeten van plaats verwisseld worden, voor de rest een zeer goede samnevatting
door Anoniem (reageren) op 15 april 2012 om 18:42
het engelenhuis is echt een megaa goed boek
door nobody knows (reageren) op 26 april 2012 om 16:43
Even een kleine rechtzetting: Jennefer is geen klasgenoot van Bo maar zit een klas hoger
door anoniem (reageren) op 12 februari 2014 om 17:45

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Melanie van Esch4e klas vmbo7.6
greeneye 7.2
Anoniem4e klas vwo7.2
anoniem4e klas vwo7.0
Chayra-ley 7.0
Meer verslagen ›