De Cock en geen excuus voor moord door A.C. Baantjer

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover De Cock en geen excuus voor moord
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 963 woorden
  • 5 augustus 2004
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
101 keer beoordeeld

Boekcover De Cock en geen excuus voor moord
Shadow
De Cock en geen excuus voor moord door A.C. Baantjer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Een jonge vrouw die ooit eens is geholpen door De Cock, die een stalker van haar lijf wist te houden, komt opnieuw de hulp inroepen van de rechercheur van het aloude politiebureau aan de Amsterdamse Warmoesstraat. Haar vriend is vermist. Maar zij is te laat met haar verzoek om haar plotseling tot inkeer gekomen vriend te helpen. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Kort daarna worden 3 (oud-)medewerkers van de zelfmoordenaar vermoord met een stiletto. Dat is het begin van een macabere zaak, waaraan de oude rechercheur De Cock met zijn collega Vledder begint zonder enige ambtelijke of justitiële dekking. Sterker nog, de officier van justitie werkt hen zelfs tegen. De beide rechercheurs dringen door tot de beklemmende sfeer die in het bankgebouw heerst en stuiten op een valkuil vol getreiter van het personeel onderling. Ervaringsverslag: Weinig prikkelend

Het welbekende verhaal. Er wordt een dode gevonden die niet op natuurlijke wijze aan het einde is gekomen. Vledder en De Cock gaan op onderzoek uit. Na verloop van tijd lopen ze ernstig vast. Ze gaan een borrel halen bij smalle Lowietje en net als we denken dat deze moord voor eeuwig onopgelost blijft komt er schot in de zaak. Niet lang daarna kan de moordenaar worden opgepakt. De Cock heeft weer op geheel eigen en briljante wijze gezorgd voor een goede afloop. Baantjers verhalen zijn nooit echt een explosie van verrassingen. Smalle Lowietje en de onstuimige Vledder, Buitendam, elke editie zijn ze er weer. Helaas hield ik aan de nieuwste Baantjer een gevoel van teleurstelling over. Het verhaal had me niet zo in de greep als gewoonlijk. Ik had niet geglimlacht om de bekende zinnetjes die in elk boek terug komen. Hoe komt het toch? Komt het omdat ik er al zoveel heb gelezen dat de ontknoping weinig verrassingen meer in petto heeft? Kan het zijn dat na 60 boeken de schrijver zelf ook een beetje uitgeput raakt? Is De Cock zelf een beetje oud aan het worden en ben je dan met minder briljante ingevingen al gelukkig? Ben ik inmiddels al zoveel boeken verder dan een eenvoudige Baantjer me niet echt meer kan boeien? We zullen het nooit weten. Ik vond het geen slecht boek maar wel weinig prikkelend, helaas. 1a) Waarom heb je dit verhaal gekozen? Omdat ik al vele Baantjer-boeken heb gelezen. b) Wat wist je of kende je al van de schrijver? De schrijver is Appie Baantjer. Hij is in Urk geboren, maar verhuisde snel naar Amsterdam. Daar werd hij rechercheur en ging later ook boeken schrijven. Dit is al zijn 60ste Baantjer-boek. 2a) Wie zijn de hoofdpersonen? De hoofdpersonen zijn De Cock, Vledder, Egbert van Loosduinen, Charles van Coldenhoven, Gerrit Jan Valkkoog en Reindert de Vries. b) Wat houdt hen bezig? Het houdt De Cock bezig dat mensen elkaar zulke afschuwelijke dingen kunnen aandoen. c) Hoe is hun relatie? De relatie tussen De Cock en Vledder is heel goed hoewel Vledder vind dat De Cock ouderwets is. d) Wat voor mensen zijn het in jouw ogen? Hoe is volgens jou hun karakter? De karakters van Valkkoog, Van Loosduinen en Van Coldenhoven zijn zeer overheersend en maken veel misbruik van hun macht. Vledder heeft soms een opvliegend karakter. Het karakter van De Cock is best wel rustig. e) Herken je bepaalde karaktertrekken of bepaald gedrag van jezelf in personen in het verhaal? In die van Vledder, want ik heb soms ook wel een opvliegend karakter.
2f) Hoe ervaar jij hun problemen, wat hen bezighoudt en hoe ze daarmee omgaan? Ik ben altijd wel benieuwd wie de moord(en) heeft gepleegd. Net als De Cock dus. f) Wie vind je het meest sympathiek? Op grond waarvan? Beschrijf deze persoon. De Cock, want hij wilt een ernstige misdaad oplossen. h) Wie vind je het minst sympathiek? Op grond waarvan? Beschrijf deze persoon. Die van Reindert de Vries, want hij vermoord drie mensen. 3a) In welke tijd speel het verhaal zich af? Waarschijnlijk in 2003. b) Is dat volgens jou belangrijk voor her verhaal? Hoezo? Niet echt, maar het moet wel rond deze tijd afspelen. 4a) Waar (ter wereld) speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. b) Geeft die plaats van handeling het verhaal extra betekenis? Ja, want alle Baantjer boeken spelen daar zich af en Baantjer hoort gewoon bij Amsterdam. c) In wat voor omstandigheden speelt het verhaal zich af?(situatie, klimaat, landschap) Het speelt zich af in de herfst.
d) Vormen die omstandigheden het onderwerp van het verhaal of zijn ze meer het decor waartegen het verhaal zich afspeelt? Ze zijn meer het decor waartegen het verhaal zich afspeelt. 5a) Door wiens of wat voor ogen volg jij het verhaal? Is het een persoon in het verhaal? Is het min of meer een manier van vertellen, die niet aan een persoon gebonden is? Ik volg het verhaal door de ogen van De Cock. b) Probeer aan te geven in hoeverre jouw beleving van het verhaal en jouw kijk op de personen worden beïnvloed door de wijze van vertellen waardoor je het verhaal volgt. Niet zo veel, want ik denk dat De Cock en Vledder er precies zo uitzien als in de tv-serie. 6a) Heb jij het idee dat schrijver met het verhaal jou iets wil zeggen, je een visie wil overbrengen of een levenles? Nee, dat gevoel heb ik niet. b) Wat is dat dan volgens jou? zie vraag 6a d) Geef aan wat jij van het verhaal leert, van het verhaal meekrijgt, wat et verhaal uiteindelijk teweegbrengt. Nooit iemand vermoorden. 7a) Zou je nog eens een verhaal lezen van dezelfde schrijver? Ja, ik wil wel alle Baantjer-boeken lezen. b) Zou je nog eens een verhaal lezen over dezelfde tijd? Zie vraag 7a. e) Waarom wel? Omdat je tot het einde niet weet wie de moordenaar is.

REACTIES

S.

S.

dit is bout hier klopt niks van

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.